Hrana i piće

Palačinke: 10 ideja za savršene palačinke

Postoji li neki savršeniji desert kojeg je moguće tako jednostavno i brzo pripremiti, a koji se može napraviti u toliko puno kombinacija? Palačinke su ultimativni gurmanski doživljaj u kojem jednako uživaju i stari i mladi.

Dobrodošli u klub ljubitelja palačinki! Ako ste i vi jedan od sretnika koji zna raditi ovaj jednostavan recept, a želite ga podići na višu razinu, došli ste na pravo mjesto. Ovdje ću napisati sve o palačinkama i njihovoj povijesti, te otkriti kako da ih usavršite i pretvorite u pravo malo remek-djelo.

Mogućnosti pripreme jela i deserata s palačinkama su neograničene, pa ću vam ovdje otkriti kako ih poboljšati, kako ih napraviti raskošnijima i kako od njih napraviti kompletni ručak. Za recepte s palačinkama samo je nebo granica, pa čak i ako niste ljubitelj slatkog, jer postoji mnoštvo prefinih slanih verzija.

Osnovni recept i kako ga poboljšati

Klasični recept za palačinke ima samo nekoliko sastojaka: jaja, šećer, prstohvat soli, brašno i mlijeko. Svatko stavlja proizvoljnu količinu, i peče na tavi veličine po izboru. Neki peku bez masnoće, neki s uljem, a neki i s drugim vrstama masnoća kao što je svinjska ili kokosova mast.

Bez obzira na to koji su omjeri ovih namirnica u vašim palačinkama, uvijek ima mjera kojima se one mogu poboljšati. Dodavanjem mineralne vode palačinka će dobiti na punoći i mekoći, a u svrhu dodavanja ekstra okusa u smjesu možete staviti i malo ruma ili limunove korice.

Napravljenu smjesu trebali bi ostaviti da odstoji barem tridesetak minuta, ali opet ne predugo jer što duže stoje to će brašno upiti više tekućine i tada one više neće biti vizualno lijepe.

Mali trik kojeg su otkrili najvrsniji majstori za palačinke jest da se za izradu smjese koristi toplo mlijeko, a ne hladno mlijeko. Također su objasnili i da dodaju malo praška za pecivo jer tada palačinke dobiju na obujmu i budu prozračne i pahuljaste.

Volite li čoko-palačinke jednostavno dodajte kakaa u smjesu za palačinke.

Recept za klasičnu palačinku:

2 jaja

250 gr brašna

3 dl mlijeka

2 dl mineralne vode

Prstohvat soli

Žličica šećera

Žličica ulja

Kombinacije koje ostavljaju bez daha

Pripremanje palačinki je vrlo kreativan posao iako ga mnogi smatraju vrlo jednostavnim. Palačinke se mogu pripremiti na stotine različitih načina jer postoji na stotine različitih mogućnosti za nadjev, a palačinke se mogu napraviti i u slanoj ili slatkoj kombinaciji.

Slane varijante su također vrlo popularne, osobito ako ih nadijevate nekim finim nadjevima kao što su piletina i gljive, ili možda posni sir. Mnoštvo je odličnih kombinacija, a u nastavku ćemo vam napisati izbor deset najboljih po našem ukusu.

1.  Proteinske palačinke (pogodne i za dijabetičare)

Sastojci: 250 g zobenih pahuljica, 3 istučena bjelanjka, 1 mjerica proteina Whey, malo praška za pecivo, malo cimeta i malo vode.

Izraditi u jednoličnu smjesu i peći na vrlo malo masnoće (maslac je idealan). Poslužiti uz svježe voće za najzdraviju varijantu.

2. Crna palačinka s bijelom čokoladom, keksima i bobičastim voćem

Sastojci: osnovni recept za palačinke, 100 g namaza od bijele čokolade ili Linolada milk namaz, 100 g mrvljenih keksa i 2 velike žlice bobičastog voća.

Ispeći crne palačinke, napuniti nadjevom od bijele čokolade i mrvljenih keksa. Preklopiti u trokut i posipati mrvljenim keksima uz samo jedan rub, dok na drugi poredati ocijeđeno bobičasto voće.

3. Palačinke Suzette ili Crepe Suzette

Sastojci: 200 g brašna, 2 jaja, 1.5 dl vode, 1 dl mlijeka, ribana limunova korica, ½ žličice soli

Preljev: sok 4 naranče, 60 g maslaca, 8 žlica šećera, 3 žlice likera od naranče, 2 žlice konjaka, sok od pola limuna

Ispecite što tanje i što svjetlije palačinke. Uzmite široku tavu i u nju stavite šećer. Miješajte na laganoj vatri dok šećer ne požuti (nipošto ne smije izgorjeti!).

Dodajte maslac pa u otopljeni maslac dodajte sok od naranče i limuna. Dodajte pola količine likera od naranče i pustite da zavri. Uzmite jednu palačinku, stavite je u umak, okrenite i preklopite u trokut. Zatim to napravite i s ostalim palačinkama.

Nemojte vaditi gotove palačinke već ih samo stavljajte uz rub tave. Kad ste ih sve natopili rasporedite ih po tavi i prelijte s ostatkom likera od naranče te dodajte konjak kako bi ih mogli flambirati. Ostavite ih par minuta da alkohol ishlapi.  Servirajte uz sladoled od vanilije.

4. Američke palačinke

Sastojci: 150 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, ½ žličice soli, 1 žlica šećera u prahu, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 2 žlice maslaca

Napravite smjesu za palačinke i ispecite ih na malo maslaca na način da formirate malene palačinke. Upravo je zbog toga važno da je smjesa dovoljno gusta, da se one ne bi razlijevale. Slažite ih jednu na drugu i na kraju prelijte javorovim sirupom.

5. Gin tonic palačinke

Sastojci: 200 g glatkog brašna, 1 jaje, 2 žlice šećera, 250 ml gin tonica

Preljev: 250 ml gin tonica, 2 žlice šećera, 1 limun

Ispeći palačinke po gornjem receptu. Napraviti sirup zagrijavanjem gin tonica u tavi skupa s šećerom i limunom. Maknuti s vatre kad postane gust i preliti palačinke.

6. Zelene i zdrave palačinke sa špinatom

Sastojci: 100 g špinata, 140 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 jaje, 2 dl mlijeka, malo soli i muškatnog oraščića

Operite špinat i ubacite ga u blender. Dodajte mokre sastojke i začine pa izmiksajte. Nakon toga smjesu prebacite u zdjelu i dodajte suhe sastojke. Ove palačinke treba peći na što manje ulja, i trebale bi se raditi manje veličinom, kao recimo američke palačinke.

7. Palačinke bez jaja i mlijeka (bez laktoze)

Sastojci: 2 dl vode, 150 g brašna, 50 g smeđeg šećera, 1 mala žličica suhog kvasca, kora limuna, prstohvat soli

Dobro povezati sastojke dok se ne dobije jednolična smjesa. Peći na laganoj vatri i nadjenuti po želji. Ove su palačinke vrlo lagane i odlične za ljude koji imaju netoleranciju prema mlijeku i mliječnim proizvodima.

8. Palačinke od banana

1 šalica brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 1 jaje, 1 žlica šećera, prstohvat soli, 1 šalica mlijeka, 2 izgnječene banane

Zasebno napravite suhe i mokre sastojke. Sjedinite ih u smjesu. Smjesa će imati male grudice od banane i tako mora biti. Ispecite i prelijte sirupom po želji.

9. Pohane palačinke sa šunkom i sirom

Sastojci: osnovna smjesa za palačinke (potrebno je 12 palačinki)

Nadjev: 200 g šunke, 150 g sira (Podravec ili Gauda), 3 trokutića Zdenka sira, 2 dl kiselog vrhnja, sol, papar, 1 jaje

Nasjeckati ili izribati sir i šunku te spojiti s ostalim sastojcima. Nadjenuti palačinke i zamotati ih. Panirati ih na klasičan način, s krušnim mrvicama i ispeći na tavi.

10.  Zdrave palačinke bez brašna

Sastojci: 2 veće zrele banane, 2 jaja

Izgnječene banane spojite s tučenim jajetom. Ispecite ih na maslacu i nadjenite omiljenim preljevom. Ova je solucija svakako zdravija jer se šećer nalazi u dodatcima, a nema ga u samoj palačinki.

DOBAR TEK!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *