{"id":107,"date":"2021-02-11T13:55:32","date_gmt":"2021-02-11T13:55:32","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=107"},"modified":"2022-10-24T05:54:45","modified_gmt":"2022-10-24T05:54:45","slug":"kako-napraviti-palacinke-10-ideja-za-savrsene-palacinke","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/kako-napraviti-palacinke-10-ideja-za-savrsene-palacinke\/","title":{"rendered":"Kako napraviti pala\u010dinke: 10 ideja za savr\u0161ene pala\u010dinke"},"content":{"rendered":"\n

Postoji li neki savr\u0161eniji desert kojeg je mogu\u0107e tako jednostavno i brzo pripremiti, a koji se mo\u017ee napraviti u toliko puno kombinacija? Ako znate kako napraviti pala\u010dinke uvijek \u0107ete biti blizu ultimativnog gurmanskog do\u017eivljaja u kojem jednako u\u017eivaju i stari i mladi.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Dobrodo\u0161li u klub ljubitelja pala\u010dinki! Ako ste i vi jedan od sretnika koji zna raditi ovaj jednostavan recept, a \u017eelite ga podi\u0107i na vi\u0161u razinu, do\u0161li ste na pravo mjesto. Ovdje \u0107u napisati sve o pala\u010dinkama i njihovoj povijesti, te otkriti kako da ih usavr\u0161ite i pretvorite u pravo malo remek-djelo.<\/p>\n\n\n\n

Mogu\u0107nosti pripreme jela i deserata s pala\u010dinkama su neograni\u010dene, pa \u0107u vam ovdje otkriti kako ih pobolj\u0161ati, kako napraviti pala\u010dinke rasko\u0161nijima i kako napraviti kompletni ru\u010dak koji \u0107e sadr\u017eati pala\u010dinke. Najbolji recept za pala\u010dinke uistinu ima ogroman broj varijacija kojima je samo nebo granica, pa \u010dak i ako niste ljubitelj slatkog, jer postoji mno\u0161tvo prefinih slanih verzija.<\/p>\n\n\n\n

Recept kako napraviti pala\u010dinke i na koji na\u010din ga pobolj\u0161ati<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"kako
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Klasi\u010dni recept kako napraviti pala\u010dinke ima samo nekoliko sastojaka: jaja, \u0161e\u0107er, prstohvat soli, bra\u0161no i mlijeko. Svatko stavlja proizvoljnu koli\u010dinu, i pe\u010de na tavi veli\u010dine po izboru. Neki peku bez masno\u0107e, neki s uljem, a neki i s drugim vrstama masno\u0107a kao \u0161to je svinjska ili kokosova mast<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

Bez obzira na to koji su omjeri ovih namirnica u va\u0161im pala\u010dinkama, uvijek ima mjera kojima se one mogu pobolj\u0161ati. Dodavanjem mineralne vode<\/strong> pala\u010dinka \u0107e dobiti na puno\u0107i i meko\u0107i, a u svrhu dodavanja ekstra okusa u smjesu mo\u017eete staviti i malo ruma ili limunove korice.<\/p>\n\n\n\n

Napravljenu smjesu trebali bi ostaviti da odstoji<\/strong> barem tridesetak minuta, ali opet ne predugo jer \u0161to du\u017ee stoje to \u0107e bra\u0161no upiti vi\u0161e teku\u0107ine i tada one vi\u0161e ne\u0107e biti vizualno lijepe.<\/p>\n\n\n\n

Mali trik kojeg su otkrili majstori za najbolje pala\u010dinke jest da se za izradu smjese koristi toplo mlijeko<\/strong>, a ne hladno mlijeko. Tako\u0111er su objasnili i da dodaju malo pra\u0161ka za pecivo<\/strong> jer tada pala\u010dinke dobiju na obujmu i budu prozra\u010dne i pahuljaste.<\/p>\n\n\n\n

Volite li \u010doko-pala\u010dinke jednostavno dodajte kakaa u smjesu<\/strong> za pala\u010dinke.<\/p>\n\n\n\n

Najjednostavniji i najbolji recept kako napraviti pala\u010dinke<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"kako
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

2 jaja<\/p>\n\n\n\n

250 gr bra\u0161na<\/p>\n\n\n\n

3 dl mlijeka<\/p>\n\n\n\n

2 dl mineralne vode<\/p>\n\n\n\n

Prstohvat soli<\/p>\n\n\n\n

\u017dli\u010dica \u0161e\u0107era<\/p>\n\n\n\n

\u017dli\u010dica ulja<\/p>\n\n\n\n

Smjesa za pala\u010dinke recept uglavnom ne mijenja i ovaj recept, odnosno ove sastojke \u0107ete trebati za gotovo sve vrste pala\u010dinki koje \u0107emo spomenuti u nastavku.<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke koje ostavljaju bez daha<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Pripremanje najbolje pala\u010dinke je vrlo kreativan posao iako ga mnogi smatraju vrlo jednostavnim. Pala\u010dinke se mogu pripremiti na stotine razli\u010ditih na\u010dina jer postoji na stotine razli\u010ditih mogu\u0107nosti za nadjev, a pala\u010dinke se mogu napraviti i u slanoj ili slatkoj kombinaciji.<\/p>\n\n\n\n

Slane varijante su tako\u0111er vrlo popularne, osobito ako ih nadijevate nekim finim nadjevima kao \u0161to su piletina i gljive, ili mo\u017eda posni sir<\/a>. Mno\u0161tvo je odli\u010dnih kombinacija, a u nastavku \u0107emo vam napisati izbor deset najboljih po na\u0161em ukusu.<\/p>\n\n\n

\n
\"Kako
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

1.  Proteinske pala\u010dinke (pogodne i za dijabeti\u010dare)<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 250 g zobenih pahuljica, 3 istu\u010dena bjelanjka, 1 mjerica proteina Whey, malo pra\u0161ka za pecivo, malo cimeta i malo vode.<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Izraditi u jednoli\u010dnu smjesu i pe\u0107i na vrlo malo masno\u0107e (maslac je idealan). Poslu\u017eiti uz svje\u017ee vo\u0107e za najzdraviju varijantu.<\/p>\n\n\n\n

2. Crna pala\u010dinka s bijelom \u010dokoladom, keksima i bobi\u010dastim vo\u0107em<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: najjednostavniji recept za pala\u010dinke, 100 g namaza od bijele \u010dokolade ili Linolada milk namaz, 100 g mrvljenih keksa i 2 velike \u017elice bobi\u010dastog vo\u0107a.<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Ispe\u0107i crne pala\u010dinke, napuniti nadjevom od bijele \u010dokolade i mrvljenih keksa. Preklopiti u trokut i posipati mrvljenim keksima uz samo jedan rub, dok na drugi poredati ocije\u0111eno bobi\u010dasto vo\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

3. Pala\u010dinke Suzette ili Crepe Suzette<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 200 g bra\u0161na, 2 jaja, 1.5 dl vode, 1 dl mlijeka, ribana limunova korica, \u00bd \u017eli\u010dice soli<\/p>\n\n\n\n

Preljev<\/strong>: sok 4 naran\u010de, 60 g maslaca, 8 \u017elica \u0161e\u0107era, 3 \u017elice likera od naran\u010de, 2 \u017elice konjaka, sok od pola limuna<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Ispecite \u0161to tanje i \u0161to svjetlije pala\u010dinke. Uzmite \u0161iroku tavu i u nju stavite \u0161e\u0107er. Mije\u0161ajte na laganoj vatri dok \u0161e\u0107er ne po\u017euti (nipo\u0161to ne smije izgorjeti!).<\/p>\n\n\n\n

Dodajte maslac pa u otopljeni maslac dodajte sok od naran\u010de i limuna. Dodajte pola koli\u010dine likera od naran\u010de i pustite da zavri. Uzmite jednu pala\u010dinku, stavite je u umak, okrenite i preklopite u trokut. Zatim to napravite i s ostalim pala\u010dinkama.<\/p>\n\n\n\n

Nemojte vaditi gotove pala\u010dinke ve\u0107 ih samo stavljajte uz rub tave. Kad ste ih sve natopili rasporedite ih po tavi i prelijte s ostatkom likera od naran\u010de te dodajte konjak kako bi ih mogli flambirati. Ostavite ih par minuta da alkohol ishlapi.\u00a0 Servirajte uz kupovni ili doma\u0107i sladoled<\/a> od vanilije.<\/p>\n\n\n\n

4. Ameri\u010dke pala\u010dinke<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 150 g bra\u0161na, 1 \u017eli\u010dica pra\u0161ka za pecivo, \u00bd \u017eli\u010dice soli, 1 \u017elica \u0161e\u0107era u prahu, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 2 \u017elice maslaca<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Napravite smjesu za pala\u010dinke i ispecite ih na malo maslaca na na\u010din da formirate malene pala\u010dinke. Upravo je zbog toga va\u017eno da je smjesa za pala\u010dinke dovoljno gusta, da se one ne bi razlijevale. Sla\u017eite ih jednu na drugu i na kraju prelijte javorovim sirupom.<\/p>\n\n\n\n

5. Gin tonic pala\u010dinke<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 200 g glatkog bra\u0161na, 1 jaje, 2 \u017elice \u0161e\u0107era, 250 ml gin tonica<\/p>\n\n\n\n

Preljev<\/strong>: 250 ml gin tonica, 2 \u017elice \u0161e\u0107era, 1 limun<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Ispe\u0107i pala\u010dinke po gornjem receptu. Napraviti sirup zagrijavanjem gin tonica u tavi skupa s \u0161e\u0107erom i limunom. Maknuti s vatre kad postane gust i preliti pala\u010dinke.<\/p>\n\n\n\n

6. Zelene i zdrave pala\u010dinke sa \u0161pinatom<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 100 g \u0161pinata, 140 g bra\u0161na, 1 \u017eli\u010dica pra\u0161ka za pecivo, 1 jaje, 2 dl mlijeka, malo soli i mu\u0161katnog ora\u0161\u010di\u0107a<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Operite \u0161pinat i ubacite ga u blender. Dodajte mokre sastojke i za\u010dine pa izmiksajte. Nakon toga smjesu prebacite u zdjelu i dodajte suhe sastojke. Ove pala\u010dinke treba pe\u0107i na \u0161to manje ulja, i trebale bi se raditi manje veli\u010dinom, kao recimo ameri\u010dke pala\u010dinke.<\/p>\n\n\n\n

7. Pala\u010dinke bez jaja i mlijeka (bez laktoze)<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 2 dl vode, 150 g bra\u0161na, 50 g sme\u0111eg \u0161e\u0107era, 1 mala \u017eli\u010dica suhog kvasca, kora limuna, prstohvat soli<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Dobro povezati sastojke dok se ne dobije jednoli\u010dna smjesa. Pe\u0107i na laganoj vatri i nadjenuti po \u017eelji. Ove su pala\u010dinke vrlo lagane i odli\u010dne za ljude koji imaju netoleranciju prema mlijeku i mlije\u010dnim proizvodima.<\/p>\n\n\n\n

8. Pala\u010dinke od banana<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 1 \u0161alica bra\u0161na, 1 vre\u0107ica pra\u0161ka za pecivo, 1 jaje, 1 \u017elica \u0161e\u0107era, prstohvat soli, 1 \u0161alica mlijeka, 2 izgnje\u010dene banane<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Zasebno napravite suhe i mokre sastojke. Sjedinite ih u smjesu za pala\u010dinke. Smjesa \u0107e imati male grudice od banane i tako mora biti. Ispecite i prelijte sirupom po \u017eelji.<\/p>\n\n\n\n

9. Pohane pala\u010dinke sa \u0161unkom i sirom<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: smjesa (osnovna) za pala\u010dinke (potrebno je 12 pala\u010dinki)<\/p>\n\n\n\n

Nadjev<\/strong>: 200 g \u0161unke, 150 g sira (Podravec ili Gauda), 3 trokuti\u0107a Zdenka sira, 2 dl kiselog vrhnja, sol, papar, 1 jaje<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Nasjeckati ili izribati sir i \u0161unku te spojiti s ostalim sastojcima. Nadjenuti pala\u010dinke i zamotati ih. Panirati ih na klasi\u010dan na\u010din, s kru\u0161nim mrvicama i ispe\u0107i na tavi.<\/p>\n\n\n\n

10.  Zdrave pala\u010dinke bez bra\u0161na<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci za pala\u010dinke<\/strong>: 2 ve\u0107e zrele banane, 2 jaja<\/p>\n\n\n\n

Kako napraviti pala\u010dinke<\/strong>: Izgnje\u010dene banane spojite s tu\u010denim jajetom. Ispecite ih na maslacu i nadjenite omiljenim preljevom. Ova je solucija svakako zdravija jer se \u0161e\u0107er nalazi u dodatcima, a nema ga u samoj pala\u010dinki.<\/p>\n\n\n\n

DOBAR TEK!<\/em><\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Postoji li neki savr\u0161eniji desert kojeg je mogu\u0107e tako jednostavno i brzo pripremiti, a koji se mo\u017ee napraviti u toliko puno kombinacija? Ako znate kako napraviti pala\u010dinke uvijek \u0107ete biti blizu ultimativnog gurmanskog do\u017eivljaja u kojem jednako u\u017eivaju i stari i mladi. Dobrodo\u0161li u klub ljubitelja pala\u010dinki! Ako ste i vi jedan od sretnika koji […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":108,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-107","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/107"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=107"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/107\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2662,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/107\/revisions\/2662"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/108"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=107"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=107"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=107"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}