{"id":11,"date":"2021-01-30T14:13:38","date_gmt":"2021-01-30T14:13:38","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=11"},"modified":"2022-10-19T00:08:38","modified_gmt":"2022-10-19T00:08:38","slug":"dzin-tonik-gin-tonic-evo-kako-ga-napraviti-savrsenim","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/dzin-tonik-gin-tonic-evo-kako-ga-napraviti-savrsenim\/","title":{"rendered":"D\u017ein tonik (Gin Tonic): 7 savjeta za savr\u0161eno spravljanje"},"content":{"rendered":"\n

D\u017ein tonik nije obi\u010dan koktel, a vrijedi napomenuti da je on poznat i pod imenom gin tonic. Ovo klasi\u010dno pi\u0107e do\u017eivjelo je pravu renesansu posljednjih godina, a rije\u010d je o vrlo jednostavnom i osvje\u017eavaju\u0107em pi\u0107u koje je u mnogim ku\u0107anstvima zamijenilo pi\u0107a poput vina ili rakije. Njegov izgled i okus te na\u010din serviranja stvaraju poseban ugo\u0111aj i impresionirat \u0107e svakog gosta, posebno ako se potrudite oko njega i malo ga dodatno za\u010dinite.<\/p>\n\n\n\n

Pi\u0107e nastalo kao lijek iliti mala povijest d\u017ein tonika<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"d\u017ein
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Mnogi nisu upoznati s porijeklom d\u017eina, a njegova je povijest jako interesantna. Proizveo ga je nizozemski kemi\u010dar Sylvius koji je bio u potrazi za lijekom koji \u010disti krv i poma\u017ee bubrezima. S obzirom na to da je u proizvodnji koristio p\u0161eni\u010dne alkohole i borovnice, odlu\u010dio je nazvati ovaj lijek po njima. Tako je pi\u0107e nazvano genever <\/em>(\u0161to na francuskom zna\u010di borovnica<\/a>) postalo gin.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Lijek je ubrzo postao vrlo popularan, \u0161to i nije neobi\u010dno s obzirom na to da je rije\u010d o alkoholnom derivatu p\u0161enice s borovnicom, a prvi su ga masovnije po\u010deli koristiti Englezi koji su uvidjeli da se od tog lijeka \u201eosje\u0107aju puno bolje\u201c te su ga donijeli na otok i uskoro je d\u017ein postao omiljeno pi\u0107e Britanaca<\/a>. Nije trebalo dugo da ga po\u010dnu i masovno proizvoditi i konzumirati.<\/p>\n\n\n\n

D\u017ein je svoju daljnju upotrebu kao dio koktela<\/a> osigurao na potpuno drugom kontinentu, u Indiji, ali prste u tome su ponovno imali Britanci, tj. pripadnici Britanske Isto\u010dno-indijske kompanije koji su otkrili da kinin poma\u017ee lije\u010denju malarije i ubla\u017eava njene simptome. No, nisu se mogli priviknuti na njegovu gor\u010dinu pa su ga odlu\u010dili pomije\u0161ati s d\u017einom, vodom, \u0161e\u0107erom, limetom, i eto – voila, nastala je kombinacija nazvana d\u017ein tonik.<\/p>\n\n\n\n

D\u017ein tonik je savr\u0161eni koktel za ljetno osvje\u017eenje<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"D\u017ein-tonik\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Osim \u0161to je prvi d\u017ein tonik nastao u toplim tropima, on se nastavio vi\u0161e konzumirati u toplije doba godine pa ga mnogi zovu i ljetnim koktelom<\/a>. Mnogi ga nepravedno nazivaju i \u017eenskim pi\u0107em, \u0161to se ba\u0161 i ne bi reklo s obzirom na to da sadr\u017ei \u010dak 40% alkohola i nije slatko pi\u0107e koje se obi\u010dno pripisuje \u017eenama.<\/p>\n\n\n\n

D\u017ein tonik recept se ne mijenja, a priprema vrlo lako. No, za savr\u0161eni d\u017ein tonik ipak se treba vi\u0161e potruditi. Najpoznatiji svjetski barmeni otkrili su tajne izrade najboljeg d\u017eina, a ja \u0107u ih u nastavku podijeliti s vama.<\/p>\n\n\n\n

Preporu\u010deni omjer d\u017eina i tonika je 1:3, \u0161to zna\u010di da na 3 cl d\u017eina ide 10 cl tonika (ili 1dl). No, za postizanje vrhunskog okusa morat \u0107ete posegnuti malo dublje.<\/p>\n\n\n\n

Odaberite pravi d\u017ein i tonik<\/h3>\n\n\n\n

Prvo morate odabrati d\u017ein koji vama najbolje odgovara i ovisno o tome koliko jako pi\u0107e \u017eelite jer d\u017einovi razli\u010ditih proizvo\u0111a\u010da imaju razli\u010ditu koli\u010dinu alkohola u sebi. Zatim je na redu odabir tonika, a na vama je da istra\u017eite koji tonik vama najvi\u0161e odgovara. Tonik mora biti u funkciji d\u017eina, \u0161to zna\u010di da ga ne smije zasjeniti i da je mogu\u0107e da je va\u0161 tonik oboga\u0107en umjetnim aromama do te mjere da se ne osjeti d\u017ein. Stoga isprobavajte dok ne na\u0111ete onaj koji vama najbolje odgovara.<\/p>\n\n\n\n

Spajanjem d\u017eina i tonika mnogi misle da je posao spremanja ovog koktela gotov, ali to nije to\u010dno. Vrijeme je za personalizaciju d\u017eina dodavanjem za\u010dina, bilja i sli\u010dnih dodataka koji \u0107e savr\u0161eni okus d\u017eina dovesti na jo\u0161 vi\u0161i nivo. Mo\u017eete koristiti \u0161to god vama odgovara, ali moja preporuka je da ne koristite vi\u0161e od dva sastojka. Tako \u0107ete stvoriti simfoniju okusa ne gube\u0107i ono najbolje od d\u017eina niti od tonika.<\/p>\n\n\n\n

Naj\u010de\u0161\u0107i dodatci za ovaj koktel su papar, kardamom, cimet, vo\u0107ne kore, borovice i drugo. Na vama je da otkrijete \u0161to vam najbolje odgovara. Mo\u017eete posegnuti i za gotovim kombinacijama za\u010dina pripremljenim za ovo pi\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

Male tajne za savr\u0161eni d\u017ein tonik<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\"<\/figure><\/div>\n\n\n
  • Savr\u0161eni d\u017ein tonik ili popularnije “gin tonic” nije mogu\u0107e napraviti bez dobrog d\u017eina i dobrog tonika. Ovdje \u010dak niti cijena ne mora biti presudna, ali kvalitetniji d\u017ein ne mo\u017ee biti u niskom cjenovnom rangu, ve\u0107 najmanje u srednjem rangu.<\/li>
  • Svaki d\u017ein je pri\u010da za sebe, i dok jedan mo\u017ee imati nagla\u0161ene citrusne note, drugi mo\u017ee imati cvjetne note. S obzirom na taj podatak birate dekoraciju koja \u0107e osloboditi svje\u017einu d\u017eina.
    Primjer<\/strong>: uz d\u017ein citrusnih nota dodati su\u0161enu koricu limuna za dekoraciju kako bi poja\u010dali njegov intenzitet. Morate biti svjesni da sve \u0161to dodajete u koktel s vremenom po\u010dinje otpu\u0161tati svoju aromu pa je bitno da bude u skladu s d\u017einom i da nema vi\u0161e od dva dodatka jer se time gube svi zasebni okusi i stvara se konfuzija u \u010da\u0161i.<\/li>
  • Papar je jedan od najboljih dodataka d\u017ein toniku! Iako vam se ovo \u010dini neobi\u010dnim isku\u0161ajte ovo kod ku\u0107e i bit \u0107ete ugodno iznena\u0111eni. Za ovo je osobito dobar crveni papar koji je i odli\u010dna dekoracija. Za\u0161to papar? Zato \u0161to on ne\u0107e odmah po\u010deti ispu\u0161tati svoju aromu u koktelu, ali \u0107e prilikom ispijanja uzrokovati \u201espiciness\u201c kada zagrizete u njega. Ako se odlu\u010dite na borovice nemojte pretjerati s koli\u010dinom jer ljudi ne vole vaditi bobice iz usta prilikom ispijanja koktela. S druge strane, ako stavite cvijet hibiskusa, ne\u0107e se promijeniti samo aroma pi\u0107a ve\u0107 i njegova boja. Odluka je na vama.<\/li><\/ul>\n\n\n\n

    Dodatni savjeti za d\u017ein tonik<\/h2>\n\n\n\n
    • Postoji redoslijed dodavanja sastojaka u ovaj koktel. Prvo nato\u010dite d\u017ein, zatim stavite odabrani za\u010din pa tek onda alkohol. Na taj \u0107e na\u010din alkohol odraditi posao otpu\u0161tanja okusa. Zatim dodajte puno leda i tek na kraju tonik.<\/li>
    • Budite oprezni i s ledom. \u010ca\u0161u za koktel morate dobro ohladiti prije pripreme koktela i morate staviti puno leda u nju. Razlog za to je jednostavan \u2013 led ne dozvoljava mjehuri\u0107ima u toniku da se rastope pa tonik dugo vremena ostaje osvje\u017eavaju\u0107i. Upravo CO2 u toniku je zaslu\u017ean za mjehuri\u0107e na povr\u0161ini koktela u kojima najvi\u0161e u\u017eivate.<\/li>
    • Za koktel izaberite velike \u010da\u0161e, otvorene na vrhu, a za to mo\u017eete upotrijebiti i svoje uobi\u010dajene \u010da\u0161e za crno vino na stalku.<\/li>
    • Izbjegavajte slamke! Najbolji okusi ovog koktela le\u017ee na povr\u0161ini, a kori\u0161tenjem slamke vi \u0107ete uvijek piti s dna \u010da\u0161e. Svoje u\u017eivanje u pi\u0107u \u0107ete dodatno reducirati slamkom jer tada ne\u0107ete osjetiti one divne arome iz \u010da\u0161e jer va\u0161e nosnice ne\u0107e biti ni blizu pi\u0107u.<\/li><\/ul>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

      D\u017ein tonik nije obi\u010dan koktel, a vrijedi napomenuti da je on poznat i pod imenom gin tonic. Ovo klasi\u010dno pi\u0107e do\u017eivjelo je pravu renesansu posljednjih godina, a rije\u010d je o vrlo jednostavnom i osvje\u017eavaju\u0107em pi\u0107u koje je u mnogim ku\u0107anstvima zamijenilo pi\u0107a poput vina ili rakije. Njegov izgled i okus te na\u010din serviranja stvaraju poseban ugo\u0111aj […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":12,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-11","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2535,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11\/revisions\/2535"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/12"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}