{"id":1180,"date":"2022-02-13T15:12:43","date_gmt":"2022-02-13T15:12:43","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1180"},"modified":"2022-10-10T11:56:54","modified_gmt":"2022-10-10T11:56:54","slug":"zucni-kamenac-simptomi-i-lijecenje","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/zucni-kamenac-simptomi-i-lijecenje\/","title":{"rendered":"\u0160to je \u017eu\u010dni kamenac, koji su simptomi i kako ga lije\u010diti?"},"content":{"rendered":"\n

\u017du\u010dni mjehur jest mali organ u gornjem desnom dijelu trbuha, odmah ispod jetre. To je u su\u0161tini vre\u0107ica u kojoj se pohranjuje \u017eu\u010d, zeleno-\u017euta teku\u0107ina koja ima veliku ulogu u probavi. Problemi s va\u0161im \u017eu\u010dnim mjehurom obi\u010dno se javljaju kada \u017eu\u010dni kamenac blokira \u017eu\u010dni kanal i ote\u017eava normalan prolaz teku\u0107ine. <\/p>\n\n\n\n

\u0160to su \u017eu\u010dni kamenci?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\u017du\u010dni
Foto: Canva<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

\u017du\u010dni kamenac nastaje kada se tvari koje se nalaze u \u017eu\u010di (na primjer kolesterol) stvrdnu i formiraju prepreku. Ovo je vrlo neugodno i bolno stanje koje mo\u017ee poremetiti svakodnevicu, a \u017eu\u010d bolovi su ponekad vrlo nepodno\u0161ljivi zbog svog intenziteta.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

Ovi kamenci su vrlo \u010desti i ve\u0107inom asimptomatski. Me\u0111utim, ponekad stvaraju brojne probleme poput upala \u017eu\u010di. <\/p>\n\n\n\n

Simptomi \u017eu\u010dnih kamenaca<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Simptomi
Foto: Canva<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

\u017du\u010dni kamenci \u010desto dovode do boli u gornjem desnom dijelu ili sredi\u0161tu trbuha. Osoba koja ima problema sa \u017eu\u010di \u0107e osje\u0107ati bol u \u017eu\u010dnom mjehuru, pogotovo nakon \u0161to pojede hranu bogatu mastima, poput fast fooda ili pr\u017eene hrane. Ovo ne mora biti pravilo, te se bol mo\u017ee pojaviti bilo kada, ali ipak valja upamtiti ovaj simptom jer je jasan indikator da se radi o problemu sa \u017eu\u010di. <\/p>\n\n\n\n

Bol mo\u017ee biti jaka i trajati po par sati, te su stoga simptomi dosta neugodni za bolesnika. Ova bol mo\u017ee porasti u ja\u010de simptome ako se \u017eu\u010dni kamenac pravilno ne lije\u010di: osoba mo\u017ee imati visoko temperaturu, ubrzan rad srca, aritmiju<\/a>, svrbe\u017e ko\u017ee, \u017euticu, proljev i sli\u010dno. Ovakve simptome nalazimo i kod infekcija i upala \u017eu\u010dnog mjehura, gu\u0161tera\u010de ili jetre.<\/p>\n\n\n\n

Osobi je \u010desto te\u0161ko samostalno odrediti da li je bol povezana sa \u017eu\u010di, jer nalazimo sli\u010dne bolove i simptome i kod drugih ozbiljnih upala poput upale pankreatitisa i slijepog crijeva. Zato se preporu\u010duje da se kod pojave ovakvog simptoma ili boli bolesnik odmah obrati lije\u010dniku. <\/p>\n\n\n\n

Mo\u017ee li \u017eu\u010dni kamenac biti asimptomatski?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

\u017du\u010dni kamenci sami po sebi ne uzrokuju bol, ona se javlja kada do\u0111e do blokade kanala kada kamen naraste do dovoljno velika promjera. <\/p>\n\n\n\n

Stoga su asimptomatski \u017eu\u010dni kamen\u010di\u0107i jako male veli\u010dine iznimno prisutni. Naime, oko 80% ljudi su u jednom stadiju imali neprimjetne \u017eu\u010dne kamence, koji ne uzrokuju bol ili simptome. Jedini na\u010din da osoba zna da ima ovakav kamenac jest ako obavi rendgensku snimku.<\/p>\n\n\n\n

Za\u0161to se stvara \u017eu\u010dni kamenac?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

\u017du\u010dni kamenac nastaje zbog kemijskog disbalansa \u017eu\u010di: u njoj mo\u017ee biti previ\u0161e kolesterola, bilirubina, ili sama \u017eu\u010d mo\u017ee biti pre koncentrirana te se tvari u njoj moraju istalo\u017eiti. Poreme\u0107aj u kemijskom sastavu \u017eu\u010di vrlo vjerojatno pokre\u0107e nastanak \u017eu\u010dnih kamenaca, koji mogu, ali i ne moraju biti specifi\u010dnog sastava. <\/p>\n\n\n\n

Lije\u010denje \u017eu\u010dnih kamenaca<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\u017du\u010dni
Gallstone je engleski izraz za \u017eu\u010dni kamenac (Foto: Canva)<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Kao \u0161to smo ve\u0107 spomenuli, za asimptomatske kamence nije potrebno nikakvo lije\u010denje jer ne uzrokuju probleme u putovanju same \u017eu\u010di. Kamenci se obi\u010dno lije\u010de isklju\u010divo kada uzrokuju jake bolove. Takvi kamenci se ve\u0107inom rje\u0161avaju operacijama, a lijekovi su puno rje\u0111e kori\u0161teni. <\/p>\n\n\n\n

Kolecistektomija je operacija uklanjanja \u017eu\u010dnog mjehura koja se \u010desto obavlja na osobama koji imaju problema sa \u017eu\u010dnim kamencem. Ona mo\u017ee biti laparoskopska (kirurg osobi pod anestezijom napravi vi\u0161e rezova u trbuhu te ume\u0107e ure\u0111aj kako bi provjerio ima li kamenaca te zatim uklonio \u017eu\u010dni mjehur) ili otvorena koja se radi kada je mjehur ve\u0107 upaljen ili ako je do\u0161lo do ve\u0107ih komplikacija. <\/p>\n\n\n\n

Iako su operacije \u010dest na\u010din lije\u010denja kamenaca, za pacijente koji su stariji ili ugro\u017eeni ponekad se kamenac lije\u010di nekirur\u0161kim tretmanima. <\/p>\n\n\n\n

Postoje brojni lijekovi za razbijanje \u017eu\u010dnih kamenaca. Ve\u0107ina njih ima \u017eu\u010dnu kiselinu kao sastojak koji otapa same kamence. Ipak, ovakvi su lijekovi prikladniji za razbijanje kolesterolskih kamenaca nego kamenaca druk\u010dijeg sastava. Terapija j dugotrajna i \u010desto nije uspje\u0161na. <\/p>\n\n\n\n

\u017du\u010dni kamenci se mogu lije\u010diti i litotripsijom udarnim valom: stroj stvara udarne valove koji prolaze kroz osobu i razbijaju kamence na manje komade koji mogu pro\u0107i kroz \u017eu\u010dni kanal. <\/p>\n\n\n\n

Zadnja opcija jest drena\u017ea \u017eu\u010dnog mjehura u kojoj se pomo\u0107u igle izvla\u010di \u017eu\u010d. Ovo je postupak koji se naj\u010de\u0161\u0107e preporu\u010duje pojedincima koji ne mogu kirur\u0161ki odstraniti kamence.  <\/p>\n\n\n\n

Kako moj \u017eivotni stil utje\u010de na stvaranje \u017eu\u010dnih kamenaca?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Kako
Foto: Canva<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Problemi sa \u017eu\u010di su \u010desto povezani s lo\u0161om prehranom: pretile osobe, osobe koje se hrane s masnom hranom, hranom punog kolesterola i osobe s dijabetesom su posebno podlo\u017ene stvaranju \u017eu\u010dnih kamenaca. <\/p>\n\n\n\n

Pravilna prehrana s puno vlakana i kontrolirani unos masti<\/a> pozitivno utje\u010du na \u017eu\u010dni mjehur, i olak\u0161avaju probavu pojedinca. Kako bi se smanjio rizik od \u017eu\u010dnih kamenaca osoba treba jesti manje rafiniranih ugljikohidrata i \u0161e\u0107era te pove\u0107ati unos zdravih masti.<\/p>\n\n\n\n

Svakodnevna tjelesna aktivnost i dovoljan unos vode tako\u0111er su od iznimne va\u017enosti za zdravlje \u017eu\u010di, a odre\u0111ene studije<\/a> pokazale su da redovna tjelovje\u017eba mo\u017ee sprije\u010diti nastanak \u017eu\u010dnog kamenca. <\/p>\n\n\n\n

Va\u017eno je napomenuti i da osobe koje \u017eele smr\u0161aviti trebaju to \u010diniti postepeno bez velikih skokova kako ne bi poremetili rad \u017eu\u010dnog mjehura.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u017du\u010dni mjehur jest mali organ u gornjem desnom dijelu trbuha, odmah ispod jetre. To je u su\u0161tini vre\u0107ica u kojoj se pohranjuje \u017eu\u010d, zeleno-\u017euta teku\u0107ina koja ima veliku ulogu u probavi. Problemi s va\u0161im \u017eu\u010dnim mjehurom obi\u010dno se javljaju kada \u017eu\u010dni kamenac blokira \u017eu\u010dni kanal i ote\u017eava normalan prolaz teku\u0107ine.  \u0160to su \u017eu\u010dni kamenci? \u017du\u010dni […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1181,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1180","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1180"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1180"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1180\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2219,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1180\/revisions\/2219"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1181"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1180"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1180"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1180"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}