{"id":1195,"date":"2022-02-13T16:44:48","date_gmt":"2022-02-13T16:44:48","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1195"},"modified":"2022-10-10T11:52:40","modified_gmt":"2022-10-10T11:52:40","slug":"kombucha-super-napitak-za-detoksikaciju","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/kombucha-super-napitak-za-detoksikaciju\/","title":{"rendered":"Kombucha \u2013 9 zdravstvenih prednosti napitka za detoksikaciju"},"content":{"rendered":"\n

Ako jo\u0161 niste upoznati s ovim popularnim gaziranim i fermentiranim napitkom vrijeme je da ga napokon upoznate. Kombucha je napitak koji se dobiva iz zelenog ili crnog \u010daja, a u kombinaciji sa \u0161e\u0107erom i kombucha gljivama tvori vrlo popularan i zdrav napitak koji je postao popularan diljem svijeta.<\/p>\n\n\n\n

Ovaj se napitak smatra velikim pomo\u0107nikom u odr\u017eavanju cjelokupnog zdravlja, od ja\u010danja imuniteta, pobolj\u0161anja probave i sni\u017eavanja tlaka pa sve do detoksikacije tijela. <\/p>\n\n\n\n

\u0160to je kombucha?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Kombucha\"
Foto: Unsplash<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Kombucha je zdravi napitak koji nastaje fermentacijom \u010dajeva i \u0161e\u0107era, a uz pomo\u0107 kulture gljive.  Mo\u017ee se proizvesti fermentacijom zelenog ili crnog \u010daja, ali i kombinacijom obje vrste \u010daja. Osim \u010dajeva i \u0161e\u0107era, za fermentaciju je potrebna i simbiotska kultura bakterija i gljiva. Kombucha je odli\u010dna kultura jer sadr\u017ei i razne vrste octeno kiselinskih bakterija i razne kvasce koje jednim imenom nazivamo SCOBY, a upravo su ovi sastojci klju\u010dni za kvalitetnu fermentaciju ovog \u010dajnog napitka.<\/p>\n\n\n\n

Nakon \u0161to je proces fermentacije zavr\u0161en nastaje Kombucha, super napitak koji u sebi sadr\u017ei mnogo vitamina i nutrijenata, polifenole, probiotike, vlakna<\/a>, aminokiseline, \u017eeljezo<\/a>, cink, mangan, razne vitamine B i C skupine te razne antibiotske tvari. Treba napomenuti da je proces fermentacija i dalje zanimljiv znanstvenicima pa je fermentacija kombuche predmet raznih istra\u017eivanja i studija<\/a>. <\/p>\n\n\n\n

Kombucha \u2013 sastojci<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Kombucha\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Sastojke za kombuchu nije te\u0161ko nabaviti, osobito zato jer ve\u0107inu njih imate u vlastitom domu. Crni \u010daj, zeleni \u010daj<\/a> i \u0161e\u0107er \u010deste su namirnice u gotovo svakom domu. No ipak, jedan bi vam sastojak moglo biti te\u017ee prona\u0107i, a to je kombucha gljiva u starter teku\u0107ini.<\/p>\n\n\n\n

Ovu gljivu mo\u017eete nabaviti samo od ljudi koji se bave uzgojem te vrste gljive, bez obzira je li rije\u010d o uzgoju za privatne svrhe ili uzgoju za prodaju. <\/p>\n\n\n\n

Kako funkcionira uzgoj ove gljive? Gljiva raste i razmno\u017eava se sa svakom fermentacijom, a nakon \u0161to naraste do potrebne veli\u010dine mo\u017ee ju se dijeliti dalje. Ako imate sre\u0107e, netko \u0107e jedan dio svojih kombucha gljiva s vama podijeliti besplatno. Ako ne, morat \u0107ete ju kupiti, ali cijena je pristojna pa ju tako mo\u017eete nabaviti u rasponu od tridesetak do stotinu kuna. Mo\u017ee ju se na\u0107i u gotovo svim trgovinama zdrave hrane. <\/p>\n\n\n\n

Zdravstvene prednosti kombuche<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Kombucha je napitak koji ima jako dobar u\u010dinak na ljudsko tijelo, ali se pretpostavlja da je najve\u0107i dio korisnosti posljedica konzumacije \u010daja koji se fermentacijom oboga\u0107uje polifenolima, raznim vitaminima i mnogim drugim korisnim nutrijentima. Tako\u0111er, takav napitak je vrlo koristan za tijelo jer je bogat probioticima<\/a>. <\/p>\n\n\n\n

Iako znanstvenici nisu dovoljno op\u0161irno testirali utjecaj kombuche na ljude, ljubitelji ovog napitka se kunu u sljede\u0107e dobrobiti napitka:<\/p>\n\n\n\n

  1. Pomo\u0107 kod probave zbog velike koli\u010dine probiotika koji pozitivno djeluju na probavni sustav<\/li>
  2. Detoksikacija tijela pomo\u0107u bioaktivnih spojeva koji se nalaze u napitku<\/li>
  3. Porast energije<\/li>
  4. Ja\u010danje imuniteta<\/li>
  5. Sni\u017eavanje krvnog tlaka <\/li>
  6. Smanjenje apetita i pomo\u0107 pri mr\u0161avljenju<\/li>
  7. Pomo\u0107 u sprje\u010davanju razvoja sr\u010danih bolesti<\/li>
  8. Pomo\u0107 u regulaciji \u0161e\u0107era kod \u0161e\u0107erne bolesti<\/li>
  9. Pomo\u0107 u odr\u017eavanju zdravog \u017eiv\u010danog sustava<\/li><\/ol>\n\n\n\n

    Kombucha \u2013 oprez pri pripremi<\/strong><\/h2>\n\n\n
    \n
    \"Kombucha\"
    Foto: Unsplash<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

    Ovaj napitak nije te\u0161ko pripremiti, ali se ipak mora biti oprezan prilikom njegovog slaganja. Ako se kombucha ne pripremi kako treba u njoj se mogu prona\u0107i razne lo\u0161e bakterije, pa \u010dak i plijesan. Ti sastojci mogu dovesti do nepo\u017eeljnih nuspojava kao \u0161to su alergijske reakcije, mu\u010dnina, povra\u0107anje, glavobolja i nadutost. Neki su iskusili i bol u vratu i glavi. <\/p>\n\n\n\n

    Kombucha napitak nije prikladan za djecu i trudnice jer sadr\u017ei malen postotak alkohola zbog toga \u0161to je fermentiran. U njemu se nalazi i puno \u0161e\u0107era pa bi se osobe koje vole piti ovaj napitak mogle na\u0107i u situaciji da lo\u0161e kontroliraju svoju tjelesnu te\u017einu. Sigurni dnevni unos kombuche za odraslu osobu iznosi 200 ml. <\/p>\n\n\n\n

    Priprema kombuche: <\/strong><\/h2>\n\n\n\n

    Sastojci:<\/p>\n\n\n\n

    – 1 litra vode
    – 1 vre\u0107ica \u010daja po \u017eelji (samo zeleni ili crni \u010daj)
    – \u0161e\u0107er u rasponu od 50 do 80 grama, ovisno koliko slatke napitke volite
    – 1 mala kombucha gljiva
    – oko 100 mL teku\u0107ine u kojoj se nalazi gljiva (ovo se zove starter teku\u0107ina)<\/p>\n\n\n\n

    Na kuhinjsku povr\u0161inu ili stol rasporedite sve sastojke koji su vam potrebni za izradu ovog slasnog napitka. Zagrijte manju koli\u010dinu vode i napravite \u010daj po \u017eelji, s tim da u njega dodate \u0161e\u0107er.<\/p>\n\n\n\n

    Nakon \u0161to se va\u0161 \u010daj ohladi obavezno ga preselite u neku ve\u0107u staklenku jer \u0107e vam tamo biti lak\u0161e dodati kombuchu. U toj ga staklenki pomije\u0161ajte s ostatkom vode, koja je ukupno iznosila 1 L.<\/p>\n\n\n\n

    U staklenku zatim dodajte kombucha gljivu i starter teku\u0107inu koja je bila doma gljivi.  Staklenku ne smijete zatvarati poklopcem jer kombucha mora disati kako bi se pravilno razvila. Zato na staklenku stavite samo gazu ili papirnati ubrus, ovisno o tome \u0161to vam je od to dvoje uvijek pri ruci. Na taj \u0107e na\u010din gljiva dobiti dovoljno kisika da potakne fermentaciju. <\/p>\n\n\n\n

    Uvijek koristite samo staklenku jer ona najbolje odgovara ovom napitku i ne\u0107e do\u0107i do promjene u kvaliteti napitka. <\/p>\n\n\n\n

    Uvijek ostavite barem 5 do 6 cm kako bi gljiva imala mjesta za rast i kako bi napitak dobro fermentirao i pretvorio se u va\u0161e omiljeno pi\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

    Cijeli proces fermentacije traje od 7 do 10 dana, a na vama je da sami odlu\u010dite koliko dug treba biti u va\u0161em slu\u010daju. \u0160to je du\u017ei proces fermentacije to je kombucha manje slatka pa je na vama da sami odlu\u010dite ho\u0107ete li sla\u0111u ili manje slatku verziju ovog napitka.<\/p>\n\n\n\n

    Nakon \u0161to ste spremili va\u0161u mje\u0161avinu, ostavite je na neko mjesto u polusjeni, udaljeno od bilo kojeg izvora topline, bez obzira je li rije\u010d o radijatoru ili sun\u010devim zrakama. Jednom kad ju postavite na to mjesto vi\u0161e je nemojte dirati niti premje\u0161tati. <\/p>\n\n\n\n

    Nakon \u0161to ste zavr\u0161ili s fermentacijom iz napitka izvadite gljivu i spremite je u \u010distu staklenu posudu gdje \u0107e \u010dekati novo kori\u0161tenje i sljede\u0107u fermentaciju. Uz gljivu dolijte i malo kombuche u staklenku.<\/p>\n\n\n\n

    Kombucha sadr\u017ei CO2 pa je va\u017eno da napitak prebacite u staklene boce koje mogu izdr\u017eati pritisak (poput staklenih boca za pivo). <\/p>\n\n\n\n

    U kombuchu mo\u017eete dodavati razne za\u010dine (poput kurkume), su\u0161eno ili svje\u017ee vo\u0107e, te razno za\u010dinsko bilje kao \u0161to je menta.<\/p>\n\n\n\n

    Jeste li znali\u2026<\/strong><\/h2>\n\n\n\n
    • Da se Kombucha pro\u0161irila svijetom nakon \u0161to je iz Azije stigla u Njema\u010dku<\/li>
    • Da glukonska kiselina iz kombuche \u010disti jetru od toksina, uklju\u010duju\u0107i i te\u0161ke metale<\/li>
    • Da poti\u010de apetit kod mr\u0161avih ljudi, a poma\u017ee smanjiti apetiti pretilih osoba<\/li>
    • Da nakon pijenja kombuche treba popiti istu koli\u010dinu vode kako bi se jo\u0161 bolje potaknula probava<\/li>
    • Da je mogu\u0107e da se na po\u010detku pijenja kombuche osje\u0107ate lo\u0161e? Tome nije razlog sama kombucha ve\u0107 toksini koje va\u0161e tijelo izbacuje iz organizma.<\/li><\/ul>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

      Ako jo\u0161 niste upoznati s ovim popularnim gaziranim i fermentiranim napitkom vrijeme je da ga napokon upoznate. Kombucha je napitak koji se dobiva iz zelenog ili crnog \u010daja, a u kombinaciji sa \u0161e\u0107erom i kombucha gljivama tvori vrlo popularan i zdrav napitak koji je postao popularan diljem svijeta. Ovaj se napitak smatra velikim pomo\u0107nikom u […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1196,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1195","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1195"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2216,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195\/revisions\/2216"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1196"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1195"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1195"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1195"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}