Priprema kombuche: <\/strong><\/h2>\n\n\n\nSastojci:<\/p>\n\n\n\n
– 1 litra vode
– 1 vre\u0107ica \u010daja po \u017eelji (samo zeleni ili crni \u010daj)
– \u0161e\u0107er u rasponu od 50 do 80 grama, ovisno koliko slatke napitke volite
– 1 mala kombucha gljiva
– oko 100 mL teku\u0107ine u kojoj se nalazi gljiva (ovo se zove starter teku\u0107ina)<\/p>\n\n\n\n
Na kuhinjsku povr\u0161inu ili stol rasporedite sve sastojke koji su vam potrebni za izradu ovog slasnog napitka. Zagrijte manju koli\u010dinu vode i napravite \u010daj po \u017eelji, s tim da u njega dodate \u0161e\u0107er.<\/p>\n\n\n\n
Nakon \u0161to se va\u0161 \u010daj ohladi obavezno ga preselite u neku ve\u0107u staklenku jer \u0107e vam tamo biti lak\u0161e dodati kombuchu. U toj ga staklenki pomije\u0161ajte s ostatkom vode, koja je ukupno iznosila 1 L.<\/p>\n\n\n\n
U staklenku zatim dodajte kombucha gljivu i starter teku\u0107inu koja je bila doma gljivi. Staklenku ne smijete zatvarati poklopcem jer kombucha mora disati kako bi se pravilno razvila. Zato na staklenku stavite samo gazu ili papirnati ubrus, ovisno o tome \u0161to vam je od to dvoje uvijek pri ruci. Na taj \u0107e na\u010din gljiva dobiti dovoljno kisika da potakne fermentaciju. <\/p>\n\n\n\n
Uvijek koristite samo staklenku jer ona najbolje odgovara ovom napitku i ne\u0107e do\u0107i do promjene u kvaliteti napitka. <\/p>\n\n\n\n
Uvijek ostavite barem 5 do 6 cm kako bi gljiva imala mjesta za rast i kako bi napitak dobro fermentirao i pretvorio se u va\u0161e omiljeno pi\u0107e.<\/p>\n\n\n\n
Cijeli proces fermentacije traje od 7 do 10 dana, a na vama je da sami odlu\u010dite koliko dug treba biti u va\u0161em slu\u010daju. \u0160to je du\u017ei proces fermentacije to je kombucha manje slatka pa je na vama da sami odlu\u010dite ho\u0107ete li sla\u0111u ili manje slatku verziju ovog napitka.<\/p>\n\n\n\n
Nakon \u0161to ste spremili va\u0161u mje\u0161avinu, ostavite je na neko mjesto u polusjeni, udaljeno od bilo kojeg izvora topline, bez obzira je li rije\u010d o radijatoru ili sun\u010devim zrakama. Jednom kad ju postavite na to mjesto vi\u0161e je nemojte dirati niti premje\u0161tati. <\/p>\n\n\n\n
Nakon \u0161to ste zavr\u0161ili s fermentacijom iz napitka izvadite gljivu i spremite je u \u010distu staklenu posudu gdje \u0107e \u010dekati novo kori\u0161tenje i sljede\u0107u fermentaciju. Uz gljivu dolijte i malo kombuche u staklenku.<\/p>\n\n\n\n
Kombucha sadr\u017ei CO2 pa je va\u017eno da napitak prebacite u staklene boce koje mogu izdr\u017eati pritisak (poput staklenih boca za pivo). <\/p>\n\n\n\n
U kombuchu mo\u017eete dodavati razne za\u010dine (poput kurkume), su\u0161eno ili svje\u017ee vo\u0107e, te razno za\u010dinsko bilje kao \u0161to je menta.<\/p>\n\n\n\n
Jeste li znali\u2026<\/strong><\/h2>\n\n\n\n- Da se Kombucha pro\u0161irila svijetom nakon \u0161to je iz Azije stigla u Njema\u010dku<\/li>
- Da glukonska kiselina iz kombuche \u010disti jetru od toksina, uklju\u010duju\u0107i i te\u0161ke metale<\/li>
- Da poti\u010de apetit kod mr\u0161avih ljudi, a poma\u017ee smanjiti apetiti pretilih osoba<\/li>
- Da nakon pijenja kombuche treba popiti istu koli\u010dinu vode kako bi se jo\u0161 bolje potaknula probava<\/li>
- Da je mogu\u0107e da se na po\u010detku pijenja kombuche osje\u0107ate lo\u0161e? Tome nije razlog sama kombucha ve\u0107 toksini koje va\u0161e tijelo izbacuje iz organizma.<\/li><\/ul>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Ako jo\u0161 niste upoznati s ovim popularnim gaziranim i fermentiranim napitkom vrijeme je da ga napokon upoznate. Kombucha je napitak koji se dobiva iz zelenog ili crnog \u010daja, a u kombinaciji sa \u0161e\u0107erom i kombucha gljivama tvori vrlo popularan i zdrav napitak koji je postao popularan diljem svijeta. Ovaj se napitak smatra velikim pomo\u0107nikom u […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1196,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1195","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1195"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2216,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1195\/revisions\/2216"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1196"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1195"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1195"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1195"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}