{"id":1275,"date":"2022-03-03T16:30:44","date_gmt":"2022-03-03T16:30:44","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1275"},"modified":"2022-10-22T11:21:20","modified_gmt":"2022-10-22T11:21:20","slug":"ekoloski-prihvatljive-svijece","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/ekoloski-prihvatljive-svijece\/","title":{"rendered":"\u0160to su ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e i 4 vrste koje to nisu"},"content":{"rendered":"\n

Stearin? Vosak? Parafin? Postoje li uop\u0107e ekolo\u0161ki prihvatljive<\/strong> svije\u0107e<\/strong>? Ako redovito prakticirate opu\u0161tanje uz arome i svijetlost svije\u0107a<\/strong>, vjerojatno ste se bar jednom zapitali koje od njih mo\u017eete mirne savjesti kupiti. U na\u0161em tekstu, saznat \u0107ete \u0161to se zapravo krije iza svih tih sirovina od kojih se svije\u0107e izra\u0111uju.<\/p>\n\n\n\n

Koliko su svije\u0107e uop\u0107e ekolo\u0161ki prihvatljive?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"ekolo\u0161ki
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Prema podacima ECA, u Europi najve\u0107i potro\u0161a\u010di <\/em>svije\u0107a <\/em><\/strong>su Danci, sa 4.3 kg po stanovniku, godi\u0161nje.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Svije\u0107e su danas luksuzni artikli i stoga pitanje njihove odr\u017eivosti razmatramo na druga\u010diji na\u010din. Tijekom procesa gorenja nastaju \u0161tetne \u010destice \u010da\u0111i, ali nam svije\u0107e<\/strong>, tako\u0111er, pru\u017eaju opu\u0161tanje u osobitoj atmosferi<\/strong> koju stvaraju.<\/p>\n\n\n\n

Za\u0161to koristiti samo ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e?<\/h2>\n\n\n\n

Na\u017ealost, mnoge svije\u0107e sadr\u017ee \u0161tetne tvari, kako za nas, tako i za prirodu. Ove tvari se osloba\u0111aju \u010dim po\u010dnete paliti svije\u0107u. Prilikom gorenja va\u0161ih svije\u0107a osloba\u0111a se odre\u0111ena tvar. To se doga\u0111a sa svakom svije\u0107om, ali naravno postoji razlika izme\u0111u \u0161tetnih i dobrih tvari. Dva primjera tvari su parafin i stearin.<\/p>\n\n\n\n

Parafin je nusproizvod u proizvodnji sirove nafte. On se prevozi brodom. Prilikom \u010di\u0161\u0107enja broda otpadne vode koje sadr\u017ee ostatke parafina jednostavno se ispu\u0161taju u more. Ribe, ptice i morski sisavci jedu masnu tvar i obolijevaju od nje. Dakle, to je vrlo lo\u0161e za ocean. Druga tvar je stearin, koji se sre\u0107om u me\u0111uvremenu pone\u0161to promijenio. U pro\u0161losti su se stearinske svije\u0107e izra\u0111ivale od \u017eivotinjske masti<\/a> iz iznutrica, a dana\u0161nje stearinske svije\u0107e uglavnom sadr\u017ee palmino ulje<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

Za razliku od parafinskih svije\u0107a, ove svije\u0107e se sastoje od prirodnih materijala, ali na\u017ealost nisu odr\u017eive. Da bi se proizvele ove svije\u0107e, moraju se posje\u0107i cijele pra\u0161ume. Palmino ulje tako\u0111er se mo\u017ee uzgajati na ekolo\u0161ki prihvatljiv na\u010din, \u0161to se mo\u017ee prepoznati po certifikatu RSPO<\/a>. Na\u017ealost, ni ovaj certifikat nije besprijekoran. To je dovoljno razloga da prije\u0111ete na ekolo\u0161ke svije\u0107e!<\/p>\n\n\n\n

Pogledajmo pobli\u017ee od \u010dega sve mogu biti svije\u0107e<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"ekolo\u0161ki
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Iako nam je pri spomenu ekolo\u0161ki prihvatljivih svije\u0107a svije\u0107a<\/strong> prva asocijacija – vosak, kao \u0161to smo rekli, zapravo je najva\u017enija sirovina za njihovu proizvodnju – parafin<\/strong>, koji je nus-proizvod u preradi nafte. Druga po va\u017enosti sirovina za svije\u0107e je stearin<\/strong>, dobiven od biljnih i \u017eivotinjskih masti. I na kraju, p\u010delinji vosak<\/strong>, kao najprirodnija, ali i najskuplja sirovina.<\/p>\n\n\n\n

Smatra se da su dvije tre\u0107ine svih svije\u0107a na tr\u017ei\u0161tu – od parafina.<\/p>\n\n\n\n

  1. Stearinske svije\u0107e<\/strong> – Stearin se dobiva iz biljnih ili \u017eivotinjskih masti i ulja. Stearinske svije\u0107e su kvalitetnije od parafinskih, \u0161to je ve\u0107 vidljivo po te\u017eini. Stabilnijeg su oblika i nisu toliko osjetljive na toplinu. Stearin je dosta skuplji od parafina, zbog \u010dega mnogi proizvo\u0111a\u010di koriste mje\u0161avinu parafina i stearina u omjeru 4:1. <\/li>
  2. Svije\u0107e od palminog ulja<\/strong> – Ovo nije prava ekolo\u0161ka alternativa<\/strong>. Kori\u0161tenje palminog ulja umjesto parafina, na prvu zvu\u010di dobro, jer se radi o obnovljivoj sirovini. Me\u0111utim, palmino ili \u201czeleno\u201d ulje, vrlo je diskutabilno. Ono se dobiva iz pulpe uljane palme koja se ve\u0107inom uzgaja u tropima, osobito u Indoneziji i Maleziji. Iako proizvodnja donosi dosta novca ovim dr\u017eavama, ona tako\u0111er zahtijeva ogromne povr\u0161ine. Pra\u0161uma, koja je pokrivala veliki dio povr\u0161ine ovih dr\u017eava, \u017ertvovana je planta\u017eama palminog ulja.<\/li>
  3. Svije\u0107e od soje ili uljane repice<\/strong> – Sojin vosak se dobiva iz sojinog ulja. Za ekolo\u0161ki osvije\u0161tene<\/a> vegane, ove svije\u0107e \u0107e biti prvi izbor. One su, op\u0107enito, vi\u0161e kvalitete od parafinskih svije\u0107a, i gore gotovo bez \u010da\u0111i<\/strong>. ALI<\/strong> – ve\u0107ina sojinog voska dolazi iz SAD-a, a sirovina-sojino ulje, je stvarno odr\u017eiva jedino kada je ekolo\u0161ka i bez GMO-a. Zato uljana<\/strong> repica ima prednost,<\/strong> jer se ve\u0107inom uzgaja u Europi, u odr\u017eivom uzgoju, a tome u prilog idu i kra\u0107i transportni putevi.<\/li>
  4. Svije\u0107e od p\u010delinjeg voska<\/strong> – nedvojbeno su ekolo\u0161ki najprihvatljivije<\/strong>, ali i najskuplje. Zalihe p\u010delinjeg voska su ograni\u010dene, jer je potrebna cijela kolonija p\u010dela da proizvede jedan kilogram voska za godinu dana!<\/li><\/ol>\n\n\n\n

    Na \u0161to obratiti pozornost kad kupujete ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e?<\/h2>\n\n\n
    \n
    \"ekolo\u0161ki
    Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

    Ako ste ekolo\u0161ki osvije\u0161teni i \u017eelite ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e, trebali biste koristiti certificirane organske svije\u0107e<\/strong>, koje imaju odgovaraju\u0107u oznaku za odr\u017eivost. Naravno, glavni problem kod ve\u0107ine kupaca raznih proizvoda je \u010dinjenica da oni jednostavno ne\u0107e poku\u0161ati detaljnije istra\u017eiti \u0161to kupuju i kakav je utjecaj tog proizvoda na okoli\u0161. Ipak, ako vjerujete da mo\u017eete pomo\u0107i okoli\u0161u na ovaj na\u010din, odvojite ne\u0161to vremena i istra\u017eite \u0161to kupujete. Vjerujemo da \u0107ete u ponudi internet-trgovina na\u0107i ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e po va\u0161im zahtjevima, a u skladu s okoli\u0161em<\/strong>.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Stearin? Vosak? Parafin? Postoje li uop\u0107e ekolo\u0161ki prihvatljive svije\u0107e? Ako redovito prakticirate opu\u0161tanje uz arome i svijetlost svije\u0107a, vjerojatno ste se bar jednom zapitali koje od njih mo\u017eete mirne savjesti kupiti. U na\u0161em tekstu, saznat \u0107ete \u0161to se zapravo krije iza svih tih sirovina od kojih se svije\u0107e izra\u0111uju. Koliko su svije\u0107e uop\u0107e ekolo\u0161ki prihvatljive? […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1276,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[34],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1275","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-priroda"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1275","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1275"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1275\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2647,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1275\/revisions\/2647"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1276"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1275"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1275"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1275"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}