{"id":139,"date":"2021-02-14T20:50:11","date_gmt":"2021-02-14T20:50:11","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=139"},"modified":"2022-10-17T22:51:24","modified_gmt":"2022-10-17T22:51:24","slug":"cokoladna-glazura-10-ideja-za-savrsenu-cokoladnu-glazuru","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/cokoladna-glazura-10-ideja-za-savrsenu-cokoladnu-glazuru\/","title":{"rendered":"\u010cokoladna glazura: 10 ideja za savr\u0161enu \u010dokoladnu glazuru"},"content":{"rendered":"\n

\u010cokoladna glazura je savr\u0161eni zavr\u0161etak svake slastice, ako pitate ve\u0107inu ljubitelja kola\u010da i torti. Ova slasna glazura me\u0111u najpopularnijim je glazurama i vrlo \u010desto se koristi za ukra\u0161avanje torti i ukusnih kola\u010da.<\/p>\n\n\n\n

Ve\u0107ina ljubitelja \u010dokolade smatra ovu glazuru nadmo\u0107nijom od svih ostalih koje se koriste u slasti\u010darstvu i vjeruju da je neizostavni dodatak mnogim slasticama.<\/p>\n\n\n\n

\u010cokoladna glazura ili preljev od \u010dokolade se \u010dini jednostavnim za izradu, ali vrlo \u010desto je upravo ona ta koja mo\u017ee napraviti veliki problem prilikom pravljenja va\u0161eg omiljenog kola\u010da ili prilikom ukra\u0161avanja torte za neki bitni doga\u0111aj. Zbog toga \u0107u vam otkriti nekoliko \u201eslatkih\u201c tajni \u010dokoladne glazure i olak\u0161ati vam njeno pripremanje.<\/p>\n\n\n\n

Najbolja \u010dokoladna glazura zapo\u010dinje kvalitetnom \u010dokoladom<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\u010cokoladna
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Osnovni sastojak svake dobre glazure je kvalitetna \u010dokolada, ali da bi se napravila odli\u010dna glazura<\/a> ipak treba pripaziti i na tehniku pripreme.<\/p>\n\n\n\n

Ako \u017eelite otkriti kako pripremiti najbolju \u010dokoladnu glazuru slobodno se pouzdajte u jedan od sljede\u0107ih savjeta najboljih slasti\u010dara, a koje sam prikupila za vas:<\/p>\n\n\n\n

1. Mnoge kuharice i slasti\u010darke se pouzdaju u starinski recept na\u0161ih baka koji ka\u017ee da se u \u010dokoladu mora dodati onoliko \u017elica ulja koliko ima redova \u010dokolade u njoj. Ovo je najjednostavniji recept kako se pravi preljev od \u010dokolade ili \u010dokoladna glazura sa uljem, a funkcionira odli\u010dno i ve\u0107ina se priklonila ovom receptu.<\/p>\n\n\n\n

Bitno je \u010dokoladu topiti na pari zajedno sa uljem, preliti je preko kola\u010da ili torte i pustiti da se osu\u0161i i o\u010dvrsne na sobnoj temperaturi prije nego \u0161to se stavi na hla\u0111enje.<\/p>\n\n\n\n

2. Prilikom biranja \u010dokolade za kuhanje pripazite da ima barem 40 posto kakaa jer \u010dokolade s manjim postotkom utje\u010du na okus glazure koji ne\u0107e biti toliko neodoljiv koliko bi trebao biti.<\/p>\n\n\n\n

3. Odli\u010dno rje\u0161enje za neoborivi sjaj glazure je premazivanje prokuhanim teku\u0107im pekmezom od marelice<\/a>, koji \u0107e dati poseban sjaj i okus \u010dokoladi.<\/p>\n\n\n\n

4. Ako vam se \u010desto doga\u0111a da glazura puca poku\u0161ajte dodati jednu \u017elicu jogurta u nju dok je jo\u0161 vru\u0107a. Naravno, nemojte zaboraviti zagrijati no\u017e u vru\u0107oj vodi prije po\u010detka rezanja. No\u017e neka bude suh u potpunosti prilikom rezanja.<\/p>\n\n\n\n

5. Recept koji se tako\u0111er vrlo \u010desto koristi u pripremi \u010dokoladne glazure, a uklju\u010duje i maslac za meko\u0107u je: 150 g tamne \u010dokolade, 50 g maslaca, 2 \u017elice ulja i 1 \u017elica vode.<\/p>\n\n\n\n

6. Nakon \u0161to se \u010dokolada stegne i kola\u010d je ohla\u0111en za rezanje mo\u017eete koristiti i tanki skalpel, ne samo no\u017e, ali bitno je da prije rezanja kola\u010d ostavite vani barem 20 minuta prije rezanja jer bi ina\u010de mogao pucati, ma koliko se vi trudili.<\/p>\n\n\n\n

7. \u010cokoladnu glazuru mo\u017eete zamijeniti i francuskom glazurom naziva ganache <\/em>glazura, <\/em>a jo\u0161 je poznata i kao \u010dokoladna glazura sa slatkim vrhnjem. Njezini su glavni sastojci \u010dokolada i slatko vrhnje u istim omjerima. Dobra ganache glazura tra\u017ei kvalitetnije \u010dokolade stoga za pripravak ove luksuzne glazure potra\u017eite \u010dokoladu s barem 60 % posto kakaa. Garantiramo vam da \u0107e vam se \u010dokoladna glazura sa slatkim vrhnjem jako svidjeti.<\/p>\n\n\n\n

8. Najpoznatija francuska glazura od \u010dokolade je tzv. mirror <\/em>glazura koju \u010dini puno vi\u0161e sastojaka, a odlikuje je savr\u0161eni sjaj, gotovo kao da gledate odraz u ogledalu. Osnovni recept je: 100 ml vode, 200 g \u0161e\u0107era, 60 g kakaa, 40 g \u010dokolade, 60 ml vrhnja za \u0161lag, 2 \u017elice vode i 1 vre\u0107ica mljevene \u017eelatine.<\/p>\n\n\n\n

Za ovaj je recept potrebno prvo staviti \u017eelatinu da nabubri u vodi i odstoji desetak minuta. Ostale sastojke treba zagrijati do vrenja, dobro otopiti i maknuti s vatre kako bi u njih mogli dodati \u017eelatinu. Nakon \u0161to se \u017eelatina otopi treba je dobro procijediti i ohladiti da bude mlaka. Takvu je treba preliti preko zamrznutog kola\u010da.<\/p>\n\n\n\n

9. \u010cokoladna glazura se mo\u017ee napraviti i s bijelom \u010dokoladom. No, \u010dak niti najbolja glazura od bijele \u010dokolade ne\u0107e sama po sebi nikada biti potpuno bijela, stoga za dobivanje biserno bijele boje dodajte u nju prehrambenu bijelu boju.<\/p>\n\n\n\n

10. Ako vam se \u010dini da je va\u0161a \u010dokoladna glazura previ\u0161e teku\u0107a slobodno u nju dodajte \u017elicu \u0161e\u0107era u prahu; ako vam se pak \u010dini previ\u0161e gustom dodajte \u017elicu tople vode u nju kako bi je razrijedili.<\/p>\n\n\n\n

Zanimljivosti iz svijeta \u010dokolade i slastica<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\u010dokoladna
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Znate li da bijela \u010dokolada uop\u0107e nije vrsta \u010dokolade?<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Bijela \u010dokolada se ne smatra \u010distom \u010dokoladom ve\u0107 \u010dokoladnim slasti\u010darskim proizvodom jer ne sadr\u017ei \u010dokoladu. Ona se izra\u0111uje od kakao maslaca, \u0161e\u0107era, vanilije, lecitina i mlije\u010dnih proizvoda i u njoj nema komadi\u0107a kakaa. Komadi\u0107i kakaa su upravo ono \u0161to svaka \u010dokolada mora sadr\u017eavati da bi se zvala \u2013 \u010dokoladom.<\/p>\n\n\n\n

Znate li da postoji glazura od \u010dokolade bez \u010dokolade?<\/strong><\/h3>\n\n\n
\n
\"\u010dokoladna
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Iako smo prethodno ustanovili da \u010dak ni najbolja glazura od bijele \u010dokolade zapravo nema veze s \u010dokoladom, ova glazura ne\u0107e biti povezana s njom. Ona o kojoj je rije\u010d zahtijeva malo vi\u0161e truda i strpljenja, ali je o\u010daravaju\u0107eg izgleda i okusa pa ju slobodno isku\u0161ajte. Radi se o mje\u0161avini \u017eelatine i kakao praha, a radi se po receptu u nastavku.<\/p>\n\n\n\n

Izmjerite 50 ml vode u vr\u010du pa njome prelijte dvije \u017eli\u010dice \u017eelatine u prahu. Pokrijte i ostavite sa strane barem 10 minuta. Zasebno u zdjelu stavite jo\u0161 50 ml vode, dodajte 100 ml vrhnja za \u0161lag, \u017eli\u010dicu meda i 100 g \u0161e\u0107era. Rastopite i prokuhajte ovu smjesu na laganoj vatri.<\/p>\n\n\n\n

Nakon \u0161to se smjesa prokuhala, maknite je s vatre, dodajte \u017eelatinu i kakao prah te dobro promije\u0161ajte. Nemojte prestati mije\u0161ati sve dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je da se malo prehladi jer bi mogla izgubiti sjaj ako je stavljate vru\u0107u preko kola\u010da i torti.<\/p>\n\n\n\n

Znate li da \u010dokoladni ganache mo\u017eete i zamrznuti?<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ganache napravljen iz kvalitetnih sastojaka mo\u017ee biti smrznut i do godine dana. Njegovo odmrzavanje je jednostavno i radi se na vodenoj kupelji. Posebnu aromu i sjaj mo\u017eete posti\u0107i dodavanjem ruma ili vanilije u njega. Ovo je odli\u010dno rje\u0161enje za slu\u010daj da ste ga napravili previ\u0161e.<\/p>\n\n\n\n

Znate li da je Casanova obo\u017eavao \u010dokoladu?<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Najpoznatiji zavodnik na svijetu, Casanova, je bio poznati \u010dokoholi\u010dar. \u010cokoladu je smatrao odli\u010dnim energentom za mu\u0161karce stoga ju je uvijek konzumirao prije nego \u0161to je kretao u svoja romanti\u010dna osvajanja.<\/p>\n\n\n\n

Znate li da miris \u010dokolade poti\u010de na opu\u0161tanje?<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

\u010cokolada nije mo\u0107na samo zbog svog okusa, ve\u0107 i zbog mirisa. Znanstveno je dokazano da utje\u010de na pove\u0107anje theta valova u mozgu i tako poma\u017ee u opu\u0161tanju i smanjivanju stresa.<\/p>\n\n\n\n

Znate li da \u010dokolada mo\u017ee biti sjajna za mozak?<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

\u010cesto je preporuka svima koji \u017eele pobolj\u0161ati svoje pam\u0107enje da jedu \u010dokoladu s ve\u0107im udjelom kakaa jer navodno \u0107e tako biti u mogu\u0107nosti upamtiti ve\u0107u koli\u010dinu informacija. Zato se \u010dokolada ubraja me\u0111u najbolje hrane za mozak<\/a>.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u010cokoladna glazura je savr\u0161eni zavr\u0161etak svake slastice, ako pitate ve\u0107inu ljubitelja kola\u010da i torti. Ova slasna glazura me\u0111u najpopularnijim je glazurama i vrlo \u010desto se koristi za ukra\u0161avanje torti i ukusnih kola\u010da. Ve\u0107ina ljubitelja \u010dokolade smatra ovu glazuru nadmo\u0107nijom od svih ostalih koje se koriste u slasti\u010darstvu i vjeruju da je neizostavni dodatak mnogim slasticama. […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":140,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-139","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/139"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=139"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/139\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2481,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/139\/revisions\/2481"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/140"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=139"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=139"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=139"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}