{"id":1547,"date":"2022-06-12T20:56:06","date_gmt":"2022-06-12T20:56:06","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1547"},"modified":"2022-10-25T22:46:03","modified_gmt":"2022-10-25T22:46:03","slug":"chia-sjemenke-superhrana-koja-podize-energiju","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/chia-sjemenke-superhrana-koja-podize-energiju\/","title":{"rendered":"Chia sjemenke – superhrana s 4 jako bitna sastojka"},"content":{"rendered":"\n

Chia sjemenke su u ljudskoj prehrani od davnina, a od nedavno su postale sve popularnije u svakodnevnoj prehrani. Ne samo da ih njihov suptilan okus i jedinstvena konzistencija \u010dine idealnim dodatkom mnogim jelima, ve\u0107 su i izvrstan izvor vlakana, antioksidansa, kalcija, proteina i omega-3 masnih kiselina. Kad govorimo o superhrani, govorimo o namirnicama koje sadr\u017ee ve\u0107e koli\u010dine hranjivih tvari od druge uobi\u010dajene hrane. Pritom mislimo na vitamine, minerale, antioksidanse i ostale korisne nutrijente za organizam. Upoznajte sve zdravstvene i nutritivne prednosti popularne chia sjemenke.<\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke – povijest<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Podrijetlom iz sredi\u0161njeg Meksika, chia sjemenke se \u0161tuju jo\u0161 od pretkolumbovskih vremena u cijeloj Ju\u017enoj Americi, a kasnije i u ostatku svijeta. Prema legendi, narodi Maja i Asteka ve\u0107 su koristili chiu za podizanje energije. Mogli su provesti cijele dane na poslu hranjeni samo jednom \u017elicom ovih sjemenki. Tijekom stolje\u0107a rastu\u0107a potra\u017enja za chiom sve je vi\u0161e \u0161irila njen uzgoj, a danas je mogu\u0107e prona\u0107i velike planta\u017ee u Meksiku, Boliviji ili Argentini koje izvoze na druga tr\u017ei\u0161ta poput Japana, Sjedinjenih Ameri\u010dkih Dr\u017eava i Europe.<\/p>\n\n\n\n

4 bitna sastojka chia sjemenki<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Chia
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

1. Omega 3 i Omega 6<\/h3>\n\n\n\n

Chia sjemenke sadr\u017ee visok sadr\u017eaj ulja i najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina i omega 6. To zna\u010di da imaju otprilike tri do deset puta ve\u0107u koncentraciju nezasi\u0107enih masnih kiselina od ve\u0107ine dana\u0161njih \u017eitarica. Ove masne kiseline smatraju se esencijalnima, jer ih na\u0161e tijelo ne mo\u017ee sintetizirati, pa je jedini na\u010din da ih dobijemo putem prehrane. To su eteri\u010dna ulja<\/a> koja tijelu trebaju pomo\u0107i u emulgiranju i apsorpciji vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).<\/p>\n\n\n\n

Va\u017eni su za disanje i olak\u0161avaju prijenos kisika kroz krvni sustav do stanica, tkiva i organa. Tako\u0111er poma\u017eu u odr\u017eavanju podmazivanja stanica i kombiniraju se s proteinima i kolesterolom kako bi tvorili \u017eive membrane koje dr\u017ee stanice zajedno. Omega 3 i 6 su neophodne za normalnu aktivnost \u017elijezda (posebno za \u0161titnja\u010du<\/a> i nadbubre\u017ene \u017elijezde), stanice ko\u017ee, zdrave \u017eivce i sluznicu. Funkcija masti<\/a> u na\u0161em tijelu je sura\u0111ivati \u200b\u200bs vitaminom D<\/a> kako bi kalcij bio dostupan u na\u0161im kostima, poma\u017eu\u0107i pri asimilaciji fosfora i stimuliraju\u0107i pretvorbu karotena u vitamin A. Masti su tako\u0111er povezane s normalnom funkcijom reproduktivnog sustava.<\/p>\n\n\n\n

Kako pokazuju brojna znanstvena istra\u017eivanja, omega 3 masno\u0107e igra va\u017enu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pobolj\u0161avaju\u0107i normalan rad srca. Tako\u0111er u razvoju i odr\u017eavanju na\u0161eg \u017eiv\u010danog sustava, regulaciji upalnih procesa, ubla\u017eavanju upala, artritisa i bolova u zglobovima. Imaju ulogu u prevenciji odre\u0111enih vrsta raka, smanjenju rizika od iznenadne smrti, usporavanju napretka makularne degeneracije, sni\u017eavanju razine kolesterola (pove\u0107avaju HDL kolesterol i smanjuju trigliceride i LDL kolesterol), alergijama<\/a>, depresiji, gastrointestinalnim problemima, anemiji, psorijaza<\/a>, lo\u0161e pam\u0107enje me\u0111u ostalim poreme\u0107ajima, te poma\u017eu zdravom razvoju tijekom trudno\u0107e i rastu djeteta.<\/p>\n\n\n\n

2. Antioksidansi<\/h3>\n\n\n\n

Chia sjemenke imaju zna\u010dajnu koli\u010dinu prirodnih antioksidativnih tvari poput flavonoida, me\u0111u kojima mo\u017eemo spomenuti klorogensku kiselinu, miricetin, kvercetin i kemferol. Ovi spojevi imaju protuupalna, antivirusna, antikancerogena svojstva, svojstva, kao i pomo\u0107 pri ishemijskoj bolesti srca. <\/p>\n\n\n\n

3. Proteini i vlakna<\/h3>\n\n\n\n

Chia sjemenke ne sadr\u017ee gluten \u0161to ih \u010dini odli\u010dnim odabirom za osobe koje boluju od celijakije. Prednosti za konzumacije ovih sjemenki imat \u0107e i ljudi koji imaju problema sa srcem, dijabetesom, upalnim procesima u tijelu, artritisom, bolovima u zglobovima, pretilosti, gubitkom pam\u0107enja, ali i tijekom trudno\u0107e i adolescencije.<\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke imaju oko 23 posto proteina. Imaju gotovo sve esencijalne aminokiseline i dobar sadr\u017eaj lizina, aminokiseline koja je limitiraju\u0107a u \u017eitaricama. Stoga su chia sjemenke vrlo dobra hrana za vegetarijance. Preporuka nutricionista je konzumacija izme\u0111u 25 i 30 grama vlakana dnevno za odrasle. Budu\u0107i da chia sjemenke osiguravaju 27,6 grama na 100 grama sjemenki, mo\u017eemo re\u0107i kako 100 posto pokrivaju dnevnu dozu preporu\u010dene koli\u010dine vlakana.<\/p>\n\n\n\n

4. Vitamini i minerali <\/h3>\n\n\n\n

Chia sjemenke su dobar izvor vitamina B. Nedostatak B vitamina jedan je od \u010dimbenika koji pove\u0107ava razinu homocisteina u krvi, \u0161to pogoduje stvaranju naslaga plaka na arterijskim stijenkama i pove\u0107ava rizik od kardiovaskularnih stanja i mo\u017edani udar.<\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke su i dobar izvor kalcija, a imaju 6 do 10 puta vi\u0161e navedenog minerala od kravljeg mlijeka (125 mg na 100 grama). To\u010dnije, cijele chia sjemenke imaju 714 mg na 100 grama, a djelomi\u010dno odma\u0161\u0107ene sjemenke (bra\u0161no) 1180 mg na 100 grama. Po sadr\u017eaju elemenata u tragovima, chia je izvrstan izvor \u017eeljeza, a u slu\u010daju bra\u0161na dosti\u017ee i do 20,4 mg na 100 grama; vrijednost koja gotovo utrostru\u010duje sadr\u017eaj navedenog elementa u tragovima u gove\u0111oj jetri, iako je njegova apsorpcija lo\u0161ija.<\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke – kalorije<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Formula za ra\u010dunanje kalorijske vrijednosti chia sjemenki je jednostavna. \u017dlica chia sjemenki, koja je te\u0161ka oko 14 grama, sadr\u017ei oko 70 kalorija. Gotovo 40 od \u200b\u200btih kalorija, ili 57 posto, dolazi iz masti. Jo\u0161 9 kalorija, ili gotovo 14 posto kalorija, dolazi iz proteina. Posljednjih 20 kalorija, gotovo 29 posto od ukupnog broja, dolazi iz ugljikohidrata. Ve\u0107ina kalorija dolazi od polinezasi\u0107enih masnih kiselina, omega-3 i mononezasi\u0107enih masnih kiselina koje \u0161tite va\u0161e srce, zdravih za srce. <\/p>\n\n\n\n

Dobit \u0107ete oko 5 grama vlakana za zdravlje crijeva, nekoliko klju\u010dnih minerala za snagu kostiju i sve vrste vitamina B za poticanje metabolizma. Chia sjemenke – kalorije imaju ve\u0107u zdravstvenu prednost od druge namirnice iste kalorijske vrijednosti zbog brojnih nutritivnih vrijednosti. Da biste dobili sve prednosti, dodajte chia sjemenke u smoothie, umije\u0161ajte ih u jutarnje pahuljice ili ih pospite po salati. Vrlo su svestrane sjemenke koje mo\u017eete koristiti u mnogim receptima. <\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke – zdravlje ili mit?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Chia
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Stru\u010dnjaci za nutricionizam i dijetetiku sla\u017eu se da chia mo\u017ee imati i odre\u0111ene kontraindikacije. Unato\u010d vi\u0161estrukim i o\u010ditim dobrobitima i nutritivnim doprinosima<\/a>, potrebno je paziti na na\u010din na koji se konzumira, a uvijek mora biti pod stru\u010dnim nadzorom i prilago\u0111en uvjetima i potrebama svake osobe. Chia, dakle, nije lijek za lije\u010denje ili hrana sposobna regulirati patologije poput hipertenzije, dijabetesa ili kolesterola, ve\u0107 se mora integrirati u zdravu prehranu i na\u010din \u017eivota.<\/p>\n\n\n\n

S druge strane, kada se chia sjemenke pomije\u0161aju s teku\u0107inom, one je vrlo lako upijaju, osloba\u0111aju\u0107i sluz i tvore\u0107i svojevrsni gel koji mnogi ljudi uzimaju kako bi se osje\u0107ali zasi\u0107eniji i izgubili na te\u017eini. Me\u0111utim, to bi moglo biti \u0161tetno ako se uzima u prekomjernoj koli\u010dini, \u0161to mo\u017ee dovesti do gastrointestinalnih problema kao \u0161to su plinovi, nadutost ili nadutost. Zloupotreba ovih sjemenki tako\u0111er mo\u017ee uzrokovati da na\u0161e tijelo ima vi\u0161e pote\u0161ko\u0107a u apsorpciji minerala kao \u0161to su kalcij, \u017eeljezo<\/a> ili cink.<\/p>\n\n\n\n

Ako se pitate donose li doista chia sjemenke zdravlje, prije konzumacije je svakako va\u017eno konzultirati se s lije\u010dnikom. Va\u017eno je uzeti u obzir uzimate li bilo koji lijek s antikoagulantnom funkcijom; u tom slu\u010daju bi se pove\u0107ao rizik od krvarenja, budu\u0107i da chia sjemenke same po sebi izvor spojeva s antikoagulantnim djelovanjem.<\/p>\n\n\n\n

To \u0107e ovisiti o svakom pojedinom slu\u010daju, no va\u017eno je zapamtiti da, zbog velike koli\u010dine vlakana u chii, ne smijemo prekora\u010diti njezinu dnevnu potro\u0161nju. U slu\u010daju da nema kontraindikacija u tom pogledu, preporu\u010dena dnevna koli\u010dina je oko dvije \u017elice (25 grama). Ako ju tek po\u010dinjete koristiti, po\u010dnite s manjim koli\u010dinama kako bi olak\u0161ali njegovu asimilaciju u organizmu. <\/p>\n\n\n\n

Chia sjemenke u gastronomiji<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

S chia sjemenkama mo\u017eete napraviti sve vrste tijesta; od kruha do keksa, muffina ili brio\u0161a. Tako\u0111er, zgnje\u010dene se mogu dodati u svje\u017eu salatu s tjesteninom ili u bilo koje jelo od svje\u017eeg povr\u0107a, kao i napraviti smoothie s njima dodavanjem prirodnog vo\u0107a i mlijeka ili napitka od povr\u0107a. U veganskoj prehrani, chia se \u010desto koristi kao zamjena za jaje.<\/p>\n\n\n\n

Chia puding recept za zdrav i ukusan doru\u010dak<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Chia puding jedan je od naj\u010de\u0161\u0107ih i najjednostavnijih recepata koje mo\u017eete pripremiti da isprobate ove sjemenke. Rije\u010d je o bogatom i kremastom desertu, koji je tako\u0111er niskokalori\u010dan i mo\u017ee se pripremiti s vrstom mlijeka po \u017eelji. Pripremili smo vam chia puding recept koji vam mo\u017ee pomo\u0107i da dan zapo\u010dnete \u010da\u0161om punom zdravlja.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/p>\n\n\n\n

3 \u017elice chia sjemenki<\/p>\n\n\n\n

250 ml bademovog mlijeka<\/p>\n\n\n\n

1\/4 \u017eli\u010dice mljevenog cimeta<\/p>\n\n\n\n

1\/4 \u017eli\u010dice mljevenog \u0111umbira<\/p>\n\n\n\n

1 \u017eli\u010dica meda ili javorovog sirup <\/p>\n\n\n\n

bobi\u010dasto vo\u0107e  <\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/p>\n\n\n\n

U \u010da\u0161i pomije\u0161ajte chia sjemenke s mlijekom, medom ili sirupom i za\u010dinima. Ostavite da odstoje najmanje \u010detiri sata, iako je idealno ostaviti ih u hladnjaku preko no\u0107i. Poslu\u017eite s bobi\u010dastim vo\u0107em poput malina i borovnica<\/a> ili sezonskim vo\u0107em po izboru.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Chia sjemenke su u ljudskoj prehrani od davnina, a od nedavno su postale sve popularnije u svakodnevnoj prehrani. Ne samo da ih njihov suptilan okus i jedinstvena konzistencija \u010dine idealnim dodatkom mnogim jelima, ve\u0107 su i izvrstan izvor vlakana, antioksidansa, kalcija, proteina i omega-3 masnih kiselina. Kad govorimo o superhrani, govorimo o namirnicama koje sadr\u017ee […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1549,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1547","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1547"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1547"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1547\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2000,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1547\/revisions\/2000"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1549"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1547"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1547"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1547"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}