{"id":1588,"date":"2022-06-22T19:09:43","date_gmt":"2022-06-22T19:09:43","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1588"},"modified":"2022-10-25T19:06:27","modified_gmt":"2022-10-25T19:06:27","slug":"sljez-ljekovita-biljka-koja-pomaze-kod-zdravstvenih-problema","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/sljez-ljekovita-biljka-koja-pomaze-kod-zdravstvenih-problema\/","title":{"rendered":"\u0160to je sljez, za\u0161to je zdrav i kako ga pripremiti?"},"content":{"rendered":"\n

Kad govorimo o sljezu, odmah ga povezujemo s ukusnom slasticom koju obo\u017eavaju djeca, ali i odrasli. Popularni marshmallow sveprisutan je u ameri\u010dkim filmovima i serijama, no jeste li znali da slatki sljez u svom originalnom receptu sadr\u017ee ekstrakte biljke bijelog sljeza? Sve o njegovim ljekovitim i zdravstvenim u\u010dincima, kao i preporukama za pripremu deserta, pro\u010ditajte u dana\u0161njem \u010dlanku. <\/p>\n\n\n\n

\u0160to je sljez?<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Bijeli sljez (Althaea officinalis<\/a>) je biljka koja zbog svoje \u0161iroke ljekovite primjene nikad ne nedostaje u fitoterapijskim vodi\u010dima i formulacijama. Ova drevna biljka je tipi\u010dna za europske i azijske zemlje. Raste u vla\u017enim sredinama, na obalama rijeka, uz travnjake i mo\u010dvare te u blizini mora. Kroz povijest je ova biljka imala veliku va\u017enost, ne samo kao ljekoviti melem, ve\u0107 prije svega kao izvor hrane u vremenima gladi. Radi se o biljci koja se \u0161iroko koristi u prirodnoj medicini, posebno zbog svog umiruju\u0107eg i ljekovitog djelovanja. Lako se priprema u tinkturama, a u farmaceutskoj industriji mo\u017eete prona\u0107i proizvode od biljke bijelog sljeza, bilo u obliku tableta ili sirupa za ubla\u017eavanje ka\u0161lja. <\/p>\n\n\n\n

On je uspravna biljka visoka do dva metra, cijela je obrasla dlakom. Listovi bijelog sljeza su trokutasto-ovalni, a vise\u0107i cvjetovi su blijedoru\u017ei\u010dasti. S biljke se beru listovi i cvjetovi, ali upravo je u njegovom korijenu koncentriran njegov najve\u0107i ljekoviti potencijal. Cijela biljka je bogata sluzi, ali u korijenu nalazimo i pektin, flavonoide i fenolne kiseline.<\/p>\n\n\n\n

Zdravstvene prednosti sljeza<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Sljez poma\u017ee u borbi protiv respiratornih bolesti kao \u0161to su astma, prehlada, bronhitis, faringitis i bilo koji drugi problem s plu\u0107ima. Vrlo je u\u010dinkovit za za\u0161titu sluznice, ali i ubla\u017eavanje opeklina ko\u017ee. Tako\u0111er, mo\u017ee se koristiti kao oblog na licu za lije\u010denje akni i pri\u0161ti\u0107a. Zahvaljuju\u0107i vlaknima u ovoj biljci, mo\u017eete u\u010dinkovito rije\u0161iti problem sa stolicom i zatvorom, a preporu\u010duje se i za \u010di\u0161\u0107enje mokra\u0107nih puteva.<\/p>\n\n\n\n

Kako pripremiti sljez?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Priprema infuza bijelog sljeza mo\u017ee se napraviti na razli\u010dite na\u010dine, no va\u017eno je istaknuti da se njegova nutritivna i ljekovita svojstva nalaze u korijenu. Idealno za infuziju je kori\u0161tenje otprilike \u010detiri grama zgnje\u010denog korijena bijelog sljeza. Zatim se ovaj korijen kuha u vodi oko 10 minuta. Kao \u0161to \u0107ete vidjeti, vrijeme vrenja u ovoj infuziji je ne\u0161to du\u017ee od onog koji se koristi u drugim pripremama toplih napitaka. To je zato \u0161to je korijen tvr\u0111i i potrebno mu je vi\u0161e vremena da oslobodi svoja svojstva. Na kraju, kada je napitak spreman, mo\u017eete ga zasladiti medom ili bilo kojim drugim sastojkom po izboru<\/p>\n\n\n\n

Kao i kod svake biljke, tako i kod ove postoje kontraindikacije. Unos bijelog sljeza kod dijabeti\u010dara se ne preporu\u010duje jer mo\u017ee uzrokovati promjene u razinama \u0161e\u0107era u krvi. Zabranjeno ga je koristiti trudnicama i dojiljama, a sve osobe s kroni\u010dnim bolestima se obavezno moraju konzultirati s lije\u010dnikom prije po\u010detka njegove konzumacije.<\/p>\n\n\n\n

Sljezov \u010daj je prva pomo\u0107 kod ka\u0161lja<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"sljez\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Korijen bijelog sljeza je idealan za borbu protiv ka\u0161lja i upale grla. Ova vrsta biljke mo\u017ee pomo\u0107i u pobolj\u0161anju iritacije uzrokovane ka\u0161ljanjem, zahvaljuju\u0107i visokom sadr\u017eaju sluzi, gustoj i ljepljivoj tvari koja prekriva grlo. Kako biste pripremili ljekoviti \u010daj, potrebna su vam samo dva sastojka: voda i korijen bijelog sljeza.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci<\/h3>\n\n\n\n

1 \u017eli\u010dica korijena bijelog sljeza<\/p>\n\n\n\n

1 \u010da\u0161a vode<\/p>\n\n\n\n

Priprema<\/h3>\n\n\n\n

Vodu i korijen kuhajte 10 minuta. Nakon toga isklju\u010dite \u0161tednjak, prekrijte lonac  i ostavite da sljezov \u010daj odstoji jo\u0161 oko 5 minuta. \u010caj procijedite i spreman je za konzumaciju. Preporu\u010duje se odmah popiti \u010daj i piti ga jednom dnevno, najmanje tjedan dana. Ako simptomi traju, svakako se obratite lije\u010dniku kako bi preporu\u010dio daljnje pretrage i otkrio uzrok dugotrajnog ka\u0161lja.<\/p>\n\n\n\n

Sljezovi kola\u010di\u0107i – recept od samo \u010detiri sastojka<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\"
Foto: Unsplash\/FLY:D<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Sljezovi kola\u010di\u0107i ili Marshmallows je vrsta slastica koja se radi od \u0161e\u0107era i \u017eelatine. Lagani su, prozra\u010dni i spu\u017evasti. Marshmallow je poznat jo\u0161 od 50-tih godina pro\u0161log stolje\u0107a kada se izra\u0111ivao ru\u010dno cije\u0111enjem mje\u0161avine kreme od bijelog sljeza kroz slasti\u010darske vre\u0107ice na sloj \u0161e\u0107era u boji. Danas su poznati raznobojni marshmallowsi, a dolaze i u razli\u010ditim okusima kao \u0161to su vanilija, \u010dokolada, jagoda<\/a>, menta\u2026<\/p>\n\n\n\n

Kada pe\u010dete marshmallow na vatri ili na \u0161tednjaku, izvana \u0107e postati pahuljasti i hrskavi, ali mekani iznutra. Marshmallows je prvo napravljen da bi se poslu\u017eivao sa sladoledom ili toplom \u010dokoladom jer su se izvorno pravili od kukuruznog \u0161kroba koji je zgu\u0161njiva\u010d i mo\u017ee pomo\u0107i kod zgu\u0161njavanja kad se pomije\u0161a s hladnom vodom ili mlijekom. \u010cesto se koristi kao preljev za deserte, kakao ili vru\u0107u \u010dokoladu. Pe\u010deni marshmallows popularna je hrana za kampiranje. Pe\u010deni marshmallow na logorskoj vatri mo\u017eete staviti na \u010dokoladicu ili graham kreker.<\/p>\n\n\n\n

Marshmallow se tako\u0111er koristi za izradu popularnog deserta<\/a> pod nazivom “marshmallow hot cocoa mix”, koji se obi\u010dno radi od mlijeka u prahu, \u0161e\u0107era, kukuruznog \u0161kroba, ekstrakta vanilije i marshmallowa. Maslac od kikirikija i kola\u010di\u0107i od marshmallowa jo\u0161 su jedan uobi\u010dajeni recept koji koristi ovaj sastojak. Pahuljasti marshmallows su mekani i prozra\u010dni, a izvrsni su za pripremu ri\u017einih krispi poslastica ili drugih deserta koji zahtijevaju takvu teksturu. <\/p>\n\n\n

\n
\"\"
Foto: Unsplash\/carolyn christine<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Ovi kola\u010di\u0107i su slatki\u0161i koje danas mo\u017eemo brzo i jednostavno pripremiti kod ku\u0107e. Iako se zovu sljezovi kola\u010di\u0107i, u njima zapravo nema ove biljke. U modernoj verziji, zamjenila ju je \u017eelatina, a za doma\u0107u verziju vam je potrebno samo \u010detiri sastojka: bjelanjak, \u0161e\u0107er u prahu, voda i kokos ili gustin. Nakon \u0161to ste sve dobro povezali i stavili u protvan, potrebno je da se stisne u hladnjaku nekoliko sati. Za razli\u010dite boje i okuse, mo\u017eete dodavati razne ekstrakte i jestive boje. Sljezove kola\u010di\u0107e nare\u017eite na kockice i poslu\u017eite uz topli napitak. U staklenoj ili metalnoj posudi mo\u017ee stajati do tjedan dana, tako da slobodno napravite ve\u0107e zalihe koje kroz tjedan mo\u017eete kombinirati i u drugim slasticama poput torti i keksi\u0107a.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kad govorimo o sljezu, odmah ga povezujemo s ukusnom slasticom koju obo\u017eavaju djeca, ali i odrasli. Popularni marshmallow sveprisutan je u ameri\u010dkim filmovima i serijama, no jeste li znali da slatki sljez u svom originalnom receptu sadr\u017ee ekstrakte biljke bijelog sljeza? Sve o njegovim ljekovitim i zdravstvenim u\u010dincima, kao i preporukama za pripremu deserta, pro\u010ditajte […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1589,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37,34],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1588","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-priroda"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1588","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1588"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1588\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2706,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1588\/revisions\/2706"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1589"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1588"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1588"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1588"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}