{"id":1645,"date":"2022-07-21T20:22:45","date_gmt":"2022-07-21T20:22:45","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1645"},"modified":"2022-10-06T22:07:05","modified_gmt":"2022-10-06T22:07:05","slug":"pet-vaznih-nutrijenata-koji-nedostaju-klasicnoj-zapadnjackoj-kuhinji","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/pet-vaznih-nutrijenata-koji-nedostaju-klasicnoj-zapadnjackoj-kuhinji\/","title":{"rendered":"5 va\u017enih nutrijenata koji nedostaju klasi\u010dnoj zapadnja\u010dkoj kuhinji"},"content":{"rendered":"\n

Europska kuhinja vrlo je ukusna i donosi nam mnogo zadovoljstva, no postoje hranjive tvari kojima ne obiluje pa na to moramo obratiti posebnu pa\u017enju, kako bi organizam dobio sve \u0161to mu je potrebno za normalno funkcioniranje…<\/p>\n\n\n\n

Zdrava i uravnote\u017eena prehrana jedini je pravi put prema dugoro\u010dnoj vitalnosti, kao i normalnom funkcioniranju ljudskog organizma. <\/p>\n\n\n\n

Postoje nacionalne kuhinje koje svojim specijalitetima olak\u0161avaju put prema zdravlju, a postoje i one koje taj put ote\u017eavaju. Kad govorimo o zapadnja\u010dkoj prehrani, u koju spadaju i navike hrvatskih gra\u0111ana, tada je jasno da smo previ\u0161e skloni industrijski obra\u0111enoj hrani, li\u0161enoj najvrjednijih nutrijenata, \u0161to ote\u017eava kontrolu nad tjelesnom te\u017einom, ali i dovodi do razli\u010ditih zdravstvenih problema.<\/p>\n\n\n\n

Bazirati hranu na kruhu, pekarskim proizvodima, masnim krumpiri\u0107ima, kalori\u010dnim slasticama i mesnim specijalitetima kao \u0161to su \u0107evapi<\/a> nije najbolji izbor za va\u0161e zdravlje, a \u010dak i ako ne idete u takvu krajnost, postoje nutrijenti koji nedostaju doma\u0107oj kuhinji i trebalo bi na njihov unos obratiti posebnu pa\u017enju…<\/p>\n\n\n\n

Vitamin A<\/h2>\n\n\n\n

Reproduktivno zdravlje, imunitet, za\u0161tita o\u010diju i ko\u017ee. To su samo neke od funkcija vitamina A u ljudskom tijelu, koji je jedan od esencijalnih nutrijenata, a \u010desto ga ne dobivamo dovoljno kroz prehranu.<\/p>\n\n\n\n

Retinoidi i karotenoidi spadaju me\u0111u spojeve koje ubrajamo pod vitamin A, a iako ih je u tijelo potrebno unijeti tek u mikrogramima, svejedno to mo\u017ee biti problem ako izbjegavamo povr\u0107e poput mrkve, batata, kelja i tikve, koji nam poma\u017eu da dobijemo dovoljno ovog vrijednog nutrijenta. Ulje bakalara tako\u0111er ga sadr\u017ei u zna\u010dajnoj koli\u010dini.<\/p>\n\n\n\n

Omega-3<\/h2>\n\n\n\n

Zovu ih dobrim masno\u0107ama, a nalaze se u plavoj ribi, lanenim sjemenkama, maslinovom ulju i avokadu. Omega-3 masne kiseline konstantno nedostaju zapadnja\u010dkoj kuhinji, a igraju izuzetno va\u017enu ulogu za zdravlje srca i krvo\u017eilnog sustava.<\/p>\n\n\n\n

Omega-3 bitna je i za va\u0161 vid, kao i rad mozga, a dvije najpoznatije vrste ovih masnih kiselina su EPA i DHA, \u010diji bi unos trebao biti oko 250 miligrama dnevno.<\/p>\n\n\n\n

Za one kojima je riba skupa ili je ne vole jesti, tu su omega 3 kapsule. Dobra je vijest \u0161to postoje i one koje su potpuno veganske, a svejedno \u0107e vam osigurati potrebnu dnevnu koli\u010dinu ovog izuzetno va\u017enog nutrijenta: https:\/\/www.malinca.hr\/omega-3.html<\/a>.<\/p>\n\n\n

\n
\"\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Magnezij<\/h2>\n\n\n\n

Nema sumnje, magnezij je jedan od minerala koji konstantno nedostaje u zapadnja\u010dkoj prehrani, a \u0161to ste tjelesno aktivniji, to \u0107ete ga vi\u0161e trebati.<\/p>\n\n\n\n

Nu\u017ean je za metaboli\u010dku ravnote\u017eu na\u0161eg organizma, kao i za normalan rad \u017eiv\u010danog sustava, a pozitivno utje\u010de i na zdravlje ko\u0161tanog tkiva. Preporu\u010dena dnevna doza magnezija je 320 miligrama za \u017eene, a 420 miligrama za mu\u0161karce, \u0161to \u0107ete prije svega dobiti u zelenom povr\u0107u, kao dio klorofila. A ako su vam privla\u010dnije mije\u0161ane salate<\/a>, jo\u0161 ni\u0161ta nije izgubljeno, jer mo\u017eete nabaviti magnezij kapsule iz ekolo\u0161ke proizvodnje, koje \u0107e vam pomo\u0107i da uspje\u0161no unesete u tijelo tra\u017eenu koli\u010dinu ovog mikronutrijenta: https:\/\/www.malinca.hr\/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.html<\/a>. <\/p>\n\n\n\n

Kalcij<\/h2>\n\n\n\n

Kalcij spada me\u0111u najva\u017enije minerale za ljudsko tijelo, jer brine se za \u010dvrstinu va\u0161ih kostiju, zbog \u010dega ga je potrebno unijeti \u010dak 1200 miligrama dnevno, s tim da potrebe s godinama stalno rastu.<\/p>\n\n\n\n

Svje\u017ei kravlji sir, mlijeko i nemasni jogurt dobri su izvori kalcija, no sve vi\u0161e ljudi ne tolerira laktozu, \u0161to predstavlja ozbiljan problem, pogotovo u zreloj dobi. Brokula, bademi, tofu i soja alternativni su izvori kojima se mo\u017eete okrenuti, kako biste nadoknadili nedostatak krucijalnog minerala za zdravlje zubi<\/a> i kostiju…<\/p>\n\n\n\n

Biljna vlakna<\/h2>\n\n\n\n

Za kraj, svakako moramo spomenuti i vlakna<\/a>, jer ona se brinu za normalno funkcioniranje na\u0161e probave, prije svega crijevnog dijela. Industrijskom obradom hrana ostaje bez vlakna, a tra\u017ei se zapravo unos od \u010dak 25 grama kako bi probava do\u0161la na svoje, od \u010dijeg zdravlja kre\u0107e i zdravlje cijelog organizma. <\/p>\n\n\n\n

Integralne \u017eitarice, sjemenke lana i kupusnja\u010de obiluju vlaknima, a dobit \u0107ete ga i ako konzumirate gra\u0161ak, kvinoju, prokulice, kru\u0161ke, jabuke, avokado<\/a>, banane i chia sjemenke<\/a> pa svakako obogatite svoju prehranu raznolikim namirnicama, netipi\u010dnima za klasi\u010dnu zapadnja\u010dku kuhinju, ako \u017eelite tijelu dati sve hranjive tvari koje su mu potrebne…<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Europska kuhinja vrlo je ukusna i donosi nam mnogo zadovoljstva, no postoje hranjive tvari kojima ne obiluje pa na to moramo obratiti posebnu pa\u017enju, kako bi organizam dobio sve \u0161to mu je potrebno za normalno funkcioniranje… Zdrava i uravnote\u017eena prehrana jedini je pravi put prema dugoro\u010dnoj vitalnosti, kao i normalnom funkcioniranju ljudskog organizma.  Postoje nacionalne […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1646,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1645","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1645"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1645"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1645\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1890,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1645\/revisions\/1890"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1646"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1645"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1645"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1645"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}