{"id":1725,"date":"2022-08-30T18:28:45","date_gmt":"2022-08-30T18:28:45","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1725"},"modified":"2022-10-25T18:55:16","modified_gmt":"2022-10-25T18:55:16","slug":"dumbir-ljekovita-biljka-u-sluzbi-zdravlja-i-gastronomije","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/dumbir-ljekovita-biljka-u-sluzbi-zdravlja-i-gastronomije\/","title":{"rendered":"\u0110umbir – kojih je 8 zdravstvenih prednosti ove biljke?"},"content":{"rendered":"\n

\u0110umbir je za\u010dinska i ljekovita biljka iz sredi\u0161nje i jugoisto\u010dne Azije koja se koristi od davnina. \u0110umbir ima karakteristi\u010dnu mirisnu i osvje\u017eavaju\u0107u aromu s notom limuna. Okus mu je pikantan i prodoran, s blago slatkim notama. Ova biljka nalik ljiljanima iz obitelji Zingiberaceae<\/a> uzgaja se diljem tropske i suptropske Azije, u dijelovima Afrike, u Brazilu i Jamajci. Danas gotovo 50 posto svjetske \u017eetve dolazi iz Indije. \u0110umbir je otporna vi\u0161egodi\u0161nja razgranata biljka koja ima gomolje. <\/p>\n\n\n\n

Ime ove biljke dolazi od sanskrtske rije\u010di stringavera<\/em>, \u0161to zna\u010di “tijelo u obliku roga”. Rizomi, koji se koriste u terapeutske i prehrambene svrhe, beru se izme\u0111u 9 i 10 mjeseci nakon sadnje. Nakon \u0161to se dobro opere, \u0111umbir se su\u0161i nekoliko dana na suncu. Od cijele biljke koriste se samo “ruke” rizoma, duge oko 10 centimetara. Mladi rizomi se koriste svje\u017ei, dok starije treba su\u0161iti, jer imaju puno ja\u010di okus. Sve o zdravstvenim prednostima \u0111umbira, njegovim kontraindikacijama, ljekovitim pripravcima i receptima za mirisne \u010dajeve, pro\u010ditajte u nastavku \u010dlanka.<\/p>\n\n\n\n

\u0110umbir – zdravlje u komadu gomoljaste biljke<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"\"
Foto: Unsplash\/Lawrence Aritao<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Prehrambena va\u017enost mu le\u017ei u njegovom vrlo \u0161irokom spektru eteri\u010dnih ulja<\/a> i nehlapljivih o\u0161trih tvari. Glavne komponente su gingeroli s 25 posto, a njihov visok udio i intenzivan pikantan okus znak su svje\u017eine i kvalitete. Po svojoj kemijskoj strukturi i djelovanju gingeroli su sli\u010dni kao salicilna kiselina<\/a>, pa imaju analgetski u\u010dinak. Gingeroli djeluju u \u017eelucu i crijevima protiv nadutosti, gr\u010deva i mu\u010dnine, poti\u010du protok sline i lu\u010denje \u017eelu\u010danih sokova.<\/p>\n\n\n\n

\u0110umbir ima oko 80 posto vode te 11 posto ugljikohidrata. \u0160to se ti\u010de minerala, ima zna\u010dajne koli\u010dine kalija, \u017eeljeza, fosfora i magnezija. Osim toga, \u0111umbir sadr\u017ei brojne sekundarne biljne tvari s antioksidativnim djelovanjem. \u0110umbir ili Zingiber officinale, koji se smatra superhranom, postao je jedan od najzdravijih za\u010dina na planeti zbog svoje koli\u010dine hranjivih tvari i vrlo korisnih bioaktivnih komponenti za tijelo i um.<\/p>\n\n\n\n

Njegova duga povijest tradicionalne i alternativne medicine stekla mu je veliki ugled. S velikim uspjehom se koristi za lije\u010denje gripe i probavnih problema, me\u0111utim, ovo je samo dio njegovih zdravstvenih prednosti. Budu\u0107i da je gingerol glavna kemijska komponenta \u0111umbira, pripisuje mu se njegovo protuupalno i antioksidativno djelovanje.<\/p>\n\n\n\n

Zdravstvene prednosti \u0111umbira<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

\u017divimo u vremenima kada je izuzetno bitno paziti na svoje zdravlje. To poku\u0161avamo \u010diniti na razne na\u010dine, ali svakako je jedan od najboljih paziti \u0161to jedemo i pijemo. Prona\u0107i namirnicu koja nam je ukusna na razne na\u010dine, a istovremeno ima dobar utjecaj na na\u0161e zdravlje pravi je zgoditak. Upravo se za ovu biljku mo\u017ee re\u0107i da se ubraja u tu kategoriju, a objasnit \u0107emo i za\u0161to.<\/p>\n\n\n\n

Bogat sadr\u017eaj hranjivih tvari, proteina, vlakana, kalija, vitamina C i ugljikohidrata u\u010dinili su \u0111umbir biljkom punom zdravlja. Njegove vi\u0161estruke prednosti sa\u017eeli smo u osam naj\u010de\u0161\u0107ih tegoba i bolesti u kojima \u0111umbir mo\u017ee biti od velike pomo\u0107i. <\/p>\n\n\n\n

  1. Protiv bolova<\/strong>: Djelotvoran je protiv bolova u mi\u0161i\u0107ima uzrokovanih tjelesnim naporima i tjelovje\u017ebom<\/li>
  2. Smanjuje upalu:<\/strong> Njegov aktivni sastojak gingerol djeluje tako \u0161to inhibira stvaranje upalnih citokina, koji djeluju kao kemijski glasnici imunolo\u0161kog sustava<\/li>
  3. Za lije\u010denje mu\u010dnine i povra\u0107anja:<\/strong> Jutarnja mu\u010dnina, vrtoglavica i povra\u0107anje uzrokovani operacijom, kemoterapijom ili trudno\u0107om zna\u010dajno se olak\u0161avaju zahvaljuju\u0107i njegovom djelovanju<\/li>
  4. Poma\u017ee kod probavnih problema<\/strong>: Kroni\u010dne probavne smetnje uzrokuju mnoge tegobe. U tim okolnostima priska\u010de u pomo\u0107 ubrzavanjem pra\u017enjenja \u017eeluca<\/li>
  5. Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav<\/strong>: To \u010dini smanjenjem visokih razina LDL lipoproteina, jednog od \u010dimbenika koji pove\u0107avaju rizik od sr\u010danih bolesti<\/li>
  6. Poma\u017ee kod gastrointestinalnih bolesti:<\/strong> Pobolj\u0161ava rad gastrointestinalnog trakta i poma\u017ee u lije\u010denju kolika i bolova u gornjem dijelu trbuha<\/li>
  7. U\u010dinkovit kod upalnih bolesti:<\/strong> Sastojak gingerol ga \u010dini u\u010dinkovitim protuupalnim sredstvom koje mnogi ljudi koriste za ubla\u017eavanje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, kako bi se smanjili bol i pobolj\u0161ali pokretljivost<\/li>
  8. Ubla\u017eava menstrualne tegobe:<\/strong> \u0110umbir u prahu mo\u017ee smanjiti bolove koji su karakteristi\u010dni za menstrualni ciklus<\/li><\/ol>\n\n\n\n

    \u0110umbir je opasan – istina ili mit?<\/strong><\/h2>\n\n\n
    \n
    \"\u0111umbir\"
    Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

    Konzumiranje \u0111umbira u velikim dozama mo\u017ee biti vrlo \u0161tetno. Me\u0111utim, ne biste trebali paziti samo na dnevnu koli\u010dinu ovog proizvoda nego i na to kako ga uzimate. Zbog prekomjerne konzumacije njegovog \u010daja mo\u017eete osje\u0107ati \u017egaravicu, mu\u010dninu i sr\u010danu aritmiju. Osim toga, mo\u017ee negativno utjecati na kvalitetu sna ako ga konzumirate prije spavanja. Izbjegavajte uzimanje sirovog \u0111umbira prije doru\u010dka, kako biste izbjegli nelagodu u \u017eelucu, proljev ili \u010dak iritaciju u ustima.<\/p>\n\n\n\n

    \u010caj od \u0111umbira<\/a> i kurkume mo\u017ee biti potencijalno opasan za bubre\u017ene bolesnike jer uzrokuje oticanje trbuha i gr\u010deve u \u017eelucu. \u010caj od \u0111umbira s limunom mogao bi biti vrlo \u0161tetan za osobe sa \u017eelu\u010danim tegobama, pogotovo ako se konzumira na prazan \u017eeludac. Ako prema\u0161ite preporu\u010denu dnevnu dozu, koja za zdrave odrasle osobe ne smije biti ve\u0107a od tri do \u010detiri grama dnevno, vjerojatno \u0107ete osjetiti neugodne nuspojave koje mogu predstavljati rizik za va\u0161e dugoro\u010dno zdravlje.<\/p>\n\n\n\n

    Osim navedenih problema, \u0111umbir je opasan i kontraproduktivan u nekoliko slu\u010dajeva:<\/p>\n\n\n\n

    1. Kardiolo\u0161ke bolesti<\/strong>: Ne preporu\u010duje se ako uzimate lijekove za blokiranje kalcijevih kanala te za lije\u010denje visokog krvnog tlaka, angine pektoris i sr\u010dane aritmije. Mo\u017ee poja\u010dati djelovanje takvih lijekova i uzrokovati brojne kontraindikacije kao \u0161to je povra\u0107anje, slabost i vrtoglavica. Budu\u0107i da doze ve\u0107e od \u010detiri grama \u0111umbira dnevno mogu znatno utjecati na pravilno zgru\u0161avanje krvi kod sr\u010danih bolesnika, kontrola unosa je od \u017eivotne va\u017enosti.<\/li>
    2. Poreme\u0107aji i bolesti vezane uz krvarenje<\/strong>: Mo\u017ee pove\u0107ati rizik od krvarenja kod ljudi koji uzimaju lijekove za razrje\u0111ivanje krvi. Ako uzimate varfarin, ibuprofen, xalerto, martefarin ili aspirin, posavjetujte se sa svojim lije\u010dnikom smijete li konzumirati \u0111umbir. Ova biljka nije preporu\u010dljiva niti ljudima koji pate od poreme\u0107aja krvarenja kao \u0161to je hemofilija, a i \u017eene koje imaju obilnija krvarenja tijekom menstruacije trebale bi je izbjegavati. <\/li>
    3. Trudnice<\/strong>: Iako smanjuje povra\u0107anje i jutarnje mu\u010dnine povezane s trudno\u0107om, njegova upotreba bez lije\u010dni\u010dkog nadzora mogla bi biti opasna. U slu\u010daju kori\u0161tenja kod jutarnjih mu\u010dnina, preporu\u010duje se maksimalna konzumacija od jednog grama podijeljenog tijekom dana. \u0110umbir se tako\u0111er ne preporu\u010duje djeci mla\u0111oj od dvije godine, \u010dak niti u obliku \u010daja. Nakon navr\u0161ene dvije godine \u017eivota, mo\u017ee se koristiti u malim dozama protiv mu\u010dnina, glavobolje i gr\u010deva. Kako su djeca, trudnice i dojilje vrlo osjetljiva skupina ljudi, svakako je potrebno konzultirati se s lije\u010dnikom\/pedijatrom prije bilo kakve konzumacije ove biljke. <\/li><\/ol>\n\n\n\n

      \u0110umbir i \u017eu\u010dni kamenci – postoji li povezanost?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

      U velikim dozama, \u0111umbir mo\u017ee pove\u0107ati proizvodnju \u017eu\u010di i kontrakcije u \u017eu\u010dnim kanalima. Ako imate kamence iz \u017eu\u010dnog mjehura, poja\u010dane kontrakcije pove\u0107avaju rizik da \u0107e se kamen zaglaviti u \u017eu\u010dnom kanalu i blokirati protok. Tako\u0111er, mo\u017ee pove\u0107ati proizvodnju \u017eu\u010di, a to bi moglo zahtijevati ve\u0107i napor za \u017eu\u010dni mjehur, stoga postoji opasnost od bolova ako ga po\u010dnete konzumirati jer bi poja\u010dao pojavu \u017eu\u010dnih kamenaca. <\/p>\n\n\n\n

      Dok \u017eu\u010dni kamenci<\/a> \u010desto uzrokuju gotovo neprimjetne simptome i ostaju neotkriveni do ultrazvuka abdomena, kamen zarobljen u \u017eu\u010dnom kanalu mo\u017ee uzrokovati ozbiljnu bolest koja zahtijeva hitnu operaciju. Upala uzrokuje bol u trbuhu, a mogu se pojaviti mu\u010dnina i \u017eutica<\/a>. \u0110umbir i \u017eu\u010dni kamenci mogu itekako biti povezani, zato se preporu\u010duje da se posavjetujete sa svojim lije\u010dnikom prije nego prihvatite bilo koju metodu prirodnog lije\u010denja ili konzumacije napitka koji sadr\u017ei ovu biljku.<\/p>\n\n\n\n

      \u0110umbir i med za plu\u0107a<\/strong><\/h2>\n\n\n
      \n
      \"\"
      Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

      Plu\u0107a su jedan od najva\u017enijih organa u ljudskom tijelu, jer nam omogu\u0107uju primanje zraka i kisika koji su nam potrebni za \u017eivot. Briga o njima i njihovo odr\u017eavanje u savr\u0161enom stanju klju\u010dno je za dobro zdravlje. Me\u0111utim, postoje mnoge \u0161tetne tvari koje iz dana u dan mogu progresivno \u0161tetiti njihovom zdravlju, zbog \u010dega ne obavljaju ispravno svoje vitalne funkcije. <\/p>\n\n\n\n

      \u010ci\u0161\u0107enje plu\u0107a eliminira sve one toksine i \u0161tetne tvari koji se vremenom nakupljaju, a dugoro\u010dno mogu vrlo negativno utjecati na pravilan rad plu\u0107a. Prirodno \u010di\u0161\u0107enje plu\u0107a poma\u017ee u uklanjanju nakupljene sluzi koja mo\u017ee ostati u di\u0161nim putevima zbog lo\u0161e izlije\u010denih infekcija, alergija, gripe, bronhitisa, upale plu\u0107a itd. Osim toga, posebno je koristan proces za pu\u0161a\u010de ili biv\u0161e pu\u0161a\u010de, jer se plu\u0107a tako\u0111er \u010diste od nikotina i \u0161tetnih sastojaka duhana. S druge strane, ljudi koji \u017eive u gradovima s velikim zaga\u0111enjem tako\u0111er \u0107e mo\u0107i pro\u010distiti svoja plu\u0107a i pobolj\u0161ati disanje.<\/p>\n\n\n\n

      Kombinacija \u0111umbir i med za plu\u0107a i probleme s di\u0161nim putevima mo\u017ee biti prava blagodat. \u0110umbir je egzoti\u010dan korijen o\u0161trog okusa koji sadr\u017ei ugljikohidrate, vitamine B9 i C, kalij i magnezij. Osim toga, sadr\u017ei kalcij, \u017eeljezo<\/a>, mangan, cink, fosfor, natrij, vitamine B i vitamin E. \u010cesto se koristio u pripremi raznih ku\u0107nih lijekova zbog svog protuupalnog u\u010dinka. Kako biste iskoristili sve njegove doprinose, preporu\u010duje se konzumiranje svje\u017eeg i sirovog, a u kombinaciji s medom pravi je zdravstveni eliksir. <\/p>\n\n\n\n

      Med je poznat po svojim antibakterijskim, protuupalnim i antifungalnim svojstvima, a sadr\u017ei i probiotik koji povoljno utje\u010de na cijeli imunolo\u0161ki sustav. Kako bi napravili prirodni lijek koji \u0107e pro\u010distiti plu\u0107a, nare\u017eite limun i sirovi \u0111umbir na kri\u0161ke. Sve stavite u manju staklenku meda (do 1 dcl) i dr\u017eite oko dva mjeseca u hladnjaku. Napravit \u0107e se smjesa sli\u010dna \u017eeleu, a svaki dan pojedite \u017eli\u010dicu pripravka koji \u0107e vam pomo\u0107i u \u010di\u0161\u0107enju plu\u0107a.<\/p>\n\n\n\n

      Za topli napitak od \u0111umbira i meda, potrebno je narezati nekoliko tankih plo\u0161kica \u0111umbira i ostaviti da kuha 10 do 15 minuta. Mo\u017eete ga i naribati, pa ostaviti da odstoji s kipu\u0107om vodom u termosici oko 20 minuta. Zatim dodajte limunov sok i med.<\/p>\n\n\n\n

      Kako skuhati \u010daj od \u0111umbira?<\/strong><\/h2>\n\n\n
      \n
      \"\u0111umbir\"
      Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

      \u010caj od \u0111umbira ima brojna pozitivna svojstva, ali morate ga znati i pripremiti kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodati. U kombinaciji s drugim za\u010dinima, mo\u017eete poja\u010dati njegov okus i miris. \u010caj od \u0111umbira je laganog ljutog okusa, no sve ovisi o koli\u010dini koju dodate. Ljutina se s koli\u010dinom pove\u0107ava, pa to treba imati na umu kod pripreme, jer se tijelo brzo zagrijava. Sastojci za \u0111umbir \u010daj su: pola litre vode, jedan srednji ili dva manja komada svje\u017eeg \u0111umbira te po \u017eelji \u017elica meda i nekoliko kapi limuna.<\/p>\n\n\n\n

      Pitate se kako skuhati \u010daj od \u0111umbira<\/a>? Priprema je vrlo jednostavna, a po\u010dinje s pola litre vode koje stavite kuhati. Dok voda ne zakuha ogulite ga i nare\u017eite na tanke plo\u0161ke. Nakon \u0161to voda zakuha, dodajte ga, poklopite posudu i ostavite na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad je \u0111umbir \u010daj gotov, procijedite teku\u0107inu i po \u017eelji dodajte med i limun. <\/p>\n\n\n\n

      Ako preferirate kombinaciju \u0111umbira i limuna, sigurno \u0107e vam se svidjeti i ova opcija. \u010caj od \u0111umbira i limuna mo\u017eete pripremiti na sli\u010dan na\u010din. Zagrijte 2 do 3 decilitra vode, a kad proklju\u010da, vodu maknite s vatre. Dodajte komadi\u0107 korijena \u0111umbira i ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga dodajte sok iscije\u0111enog limuna. \u010caj od \u0111umbira i limuna odli\u010dan je i ohla\u0111en, pa ga slobodno mo\u017eete vi\u0161e skuhati i staviti u hladnjak. U ljetnim mjesecima \u0107e poslu\u017eiti kao odli\u010dan osvje\u017eavaju\u0107i napitak.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

      \u0110umbir je za\u010dinska i ljekovita biljka iz sredi\u0161nje i jugoisto\u010dne Azije koja se koristi od davnina. \u0110umbir ima karakteristi\u010dnu mirisnu i osvje\u017eavaju\u0107u aromu s notom limuna. Okus mu je pikantan i prodoran, s blago slatkim notama. Ova biljka nalik ljiljanima iz obitelji Zingiberaceae uzgaja se diljem tropske i suptropske Azije, u dijelovima Afrike, u Brazilu i […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1727,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37,34,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-1725","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-priroda","9":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1725"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1725"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1725\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2703,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1725\/revisions\/2703"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1727"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1725"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1725"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1725"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}