{"id":1725,"date":"2022-08-30T18:28:45","date_gmt":"2022-08-30T18:28:45","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=1725"},"modified":"2022-10-25T18:55:16","modified_gmt":"2022-10-25T18:55:16","slug":"dumbir-ljekovita-biljka-u-sluzbi-zdravlja-i-gastronomije","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/dumbir-ljekovita-biljka-u-sluzbi-zdravlja-i-gastronomije\/","title":{"rendered":"\u0110umbir – kojih je 8 zdravstvenih prednosti ove biljke?"},"content":{"rendered":"\n
\u0110umbir je za\u010dinska i ljekovita biljka iz sredi\u0161nje i jugoisto\u010dne Azije koja se koristi od davnina. \u0110umbir ima karakteristi\u010dnu mirisnu i osvje\u017eavaju\u0107u aromu s notom limuna. Okus mu je pikantan i prodoran, s blago slatkim notama. Ova biljka nalik ljiljanima iz obitelji Zingiberaceae<\/a> uzgaja se diljem tropske i suptropske Azije, u dijelovima Afrike, u Brazilu i Jamajci. Danas gotovo 50 posto svjetske \u017eetve dolazi iz Indije. \u0110umbir je otporna vi\u0161egodi\u0161nja razgranata biljka koja ima gomolje. <\/p>\n\n\n\n Ime ove biljke dolazi od sanskrtske rije\u010di stringavera<\/em>, \u0161to zna\u010di “tijelo u obliku roga”. Rizomi, koji se koriste u terapeutske i prehrambene svrhe, beru se izme\u0111u 9 i 10 mjeseci nakon sadnje. Nakon \u0161to se dobro opere, \u0111umbir se su\u0161i nekoliko dana na suncu. Od cijele biljke koriste se samo “ruke” rizoma, duge oko 10 centimetara. Mladi rizomi se koriste svje\u017ei, dok starije treba su\u0161iti, jer imaju puno ja\u010di okus. Sve o zdravstvenim prednostima \u0111umbira, njegovim kontraindikacijama, ljekovitim pripravcima i receptima za mirisne \u010dajeve, pro\u010ditajte u nastavku \u010dlanka.<\/p>\n\n\n\n\u0110umbir – zdravlje u komadu gomoljaste biljke<\/strong><\/h2>\n\n\n