{"id":178,"date":"2021-02-27T17:24:09","date_gmt":"2021-02-27T17:24:09","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=178"},"modified":"2022-10-21T12:01:33","modified_gmt":"2022-10-21T12:01:33","slug":"najpoznatiji-svjetski-kokteli-top-10","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/najpoznatiji-svjetski-kokteli-top-10\/","title":{"rendered":"Najpoznatiji svjetski kokteli – Top 10"},"content":{"rendered":"\n

Kokteli su sve popularnija pi\u0107a koja se konzumiraju u barovima i klubovima, a posebnu \u010dar im daje sve bolji izgled i na\u010din serviranja i sve ve\u0107a usmjerenost prema kvalitetnim sastojcima. Koktelom se naziva svaka mje\u0161avina pi\u0107a koja ima barem tri sastojka, od kojih jedan mora biti alkohol.<\/p>\n\n\n\n

Kada se spominju kokteli i njihova povijest mora se spomenuti jedno ime: Jerry Thomas. Jerry se naziva \u201eocem koktela\u201c jer je upravo ovaj barmen, koji je radio u baru hotela Metropolitan u New Yorku, imao posebno umije\u0107e pripremanja pi\u0107a kojim je sve prisutne ostavljao bez daha.<\/p>\n\n\n\n

Njegov sljede\u0107i korak je bilo pisanje knjige za barmene, a u njoj su se nalazili mnogobrojni recepti i na\u010dini pripreme koje je on prakticirao. Knjiga je jako popularizirala njegovo zanimanje. U toj se knjizi po prvi puta spominje rije\u010d \u201ecocktail\u201c koja je kasnije za\u017eivjela u potpunosti.<\/p>\n\n\n\n

Dana\u0161nji kokteli se ve\u0107inom rade s vi\u0161e vrsta alkohola ili nekom mje\u0161avinom alkohola u koju se dodaju razni dodatci koji ga \u010dine posebnim i daju mu posebnu aromu. \u010cesti dodatci su bilje, \u0161e\u0107er, mlijeko, med, vrhnje ili sli\u010dno.<\/p>\n\n\n\n

Poznati kokteli na filmskom platnu<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Koktele smo mogli dobro upoznati kroz mnoga filmska ostvarenja i serije, a ovdje moram posebno spomenuti kultnu seriju \u201eSex and the City<\/a>\u201c sa slavnom S.J. Parker i njenim prisnim prijateljicama kojima je ispijanje koktela bilo svakodnevna razbibriga. Ona sama pije samo Cosmopolitan.<\/p>\n\n\n\n

Obavezno moram spomenuti i James Bond fran\u0161izu s obzirom na to da je najpoznatiji agent na svijetu, 007, tako\u0111er imao svoj signature koktel: Martini.<\/p>\n\n\n\n

U neobi\u010dnom, tako\u0111er kultnom filmu imena \u201eVeliki Lebowski\u201c glavni lik pije koktel koji se zove White Russian , a sastoji se od vodke i likera s okusom kave i mlijeka.<\/p>\n\n\n\n

Svakako moram spomenuti i filmsku divu Marilyn Monroe koja je i ina\u010de bila ljubiteljica koktela, a koja je ostala zapam\u0107ena kao djevojka koja je u filmu \u201eNeki to vole vru\u0107e\u201c sama pripremala famozni Manhattan.<\/p>\n\n\n\n

Lista filmova je duga\u010dka, od Audrey Hepburn koja u filmu \u201eDoru\u010dak<\/a> kod Tiffanyja\u201c pije koktel White Angel\u201c, Humphreya Bogarta u Casablanci koji pije French 75, itd.<\/p>\n\n\n\n

Vrhunski kokteli koji nikad ne\u0107e pasti u zaborav<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"Kokteli\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Ipak, mnogi kokteli su neko vrijeme u pro\u0161losti bili popularni, a nakon toga su brzo zaboravljeni. Zato \u0107emo vam predstaviti i opisati samo istinske klasike i koktele koji su uvijek aktualni, i koji \u0107e takvi i ostati. Otkrijte kako se rade, \u0161to im daje poseban \u010dar i zbog \u010dega su toliko popularni.<\/p>\n\n\n\n

BLOODY MARY<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Bloody je jedan od najstarijih koktela, nastao davne 1921. godine od ruke francuskog barmena Fernanda Petiota, u \u010dijem su se pari\u0161kom baru okupljali poznati ameri\u010dki migranti, kao \u0161to je recimo Ernest Hemingway.<\/p>\n\n\n\n

Iako su mnogi tvrdili da su to u\u010dinili prije njega ipak se smatra da je on osoba koja je koktelu dala du\u0161u jer se on ne sastoji samo od vodke i soka od raj\u010dice kao \u0161to su mnogi drugi tvrdili. On je u koktel dodao sol, zrna papra, kajenski papar i Worcestershire umak<\/a> i nazvao ga Bloody Mary. Mi\u0161ljenje je da ga je nazvao u \u010dast svoje omiljene glumice: Mary Pickford.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u>:<\/strong> 40 ml vodke, 100 ml soka od raj\u010dice, \u00bc soka od limuna, par kapi tabasca, papar, par kapi Worcestershire umaka, sol i gran\u010dica celera, led<\/p>\n\n\n\n

Uzmite 3-4 kockice leda i stavite ih u blender ili shaker. Dodajte votku, sok od raj\u010dice, sok od limuna, sol i papar po ukusu i obje vrste ljutog umaka. Dobro promiksajte ili promije\u0161ajte i poslu\u017eite u obloj dubokoj \u010da\u0161i na niskom stalku te ukrasite celerom i tankom kri\u0161kom limuna.<\/p>\n\n\n\n

CUBA LIBRE<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Cuba Libre je fantasti\u010dno ukusan koktel nastao po\u010detkom 20. stolje\u0107a. Uz ovaj koktel se ve\u017eu mnoge zanimljive pri\u010de, ali jedno im je zajedni\u010dko: koktel je izumljen u Havani na Kubi i bio je omiljeno pi\u0107e domoljuba koji su se borili za slobodu svoje domovine, a omiljeno pi\u0107e im je bila mje\u0161avina ruma i cole.<\/p>\n\n\n\n

Pri\u010da ka\u017ee da je recept za izradu koktela barmenu dao jedan vojnik koji je na njegov zahtjev napravio koktel s rumom, colom i ledom i servirao ga njemu i njegovim prijateljima vojnicima. Nazdravio je uz povik \u201ePor Cuba Libre\u201c (\u0161to u prijevodu zna\u010di \u201eZa Slobodu Kube\u201c) pa je koktel ostao poznat pod istim imenom: Cuba Libre.<\/p>\n\n\n\n

Ovaj izrazito osvje\u017eavaju\u0107i ljetni koktel<\/a> servira se u poznatim Collins \u010da\u0161ama, visokim \u010da\u0161ama cilindri\u010dnog oblika i volumena do 400 ml. Za ovaj koktel nije potreban shaker jer se priprema jednostavnim slaganjem u \u010da\u0161i, a takva se vrsta koktela naziva gra\u0111enim koktelom.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u>: <\/strong>5 cl bijelog ruma, 12 cl Coca Cole, 1 cl  svje\u017eeg soka od limete, led<\/p>\n\n\n\n

U Collinsovu \u010da\u0161u stavite nekoliko kocki leda. Dodajte bijeli rum i svje\u017ei sok limete. Promije\u0161ajte i nakon toga dodajte posljednji sastojak, Coca Colu. Nakon toga pi\u0107e<\/a> vi\u0161e ne smijete mije\u0161ati kako bi zadr\u017ealo mjehuri\u0107e, a ukrasiti ga mo\u017eete kri\u0161kom limete.<\/p>\n\n\n\n

MARTINI<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Martini je koktel koji se oduvijek smatra koktelom visokog dru\u0161tva jer je bio omiljeno pi\u0107e mnogih poznatih osoba kao \u0161to su Clark Gable, Franklin Roosevelt, Humphrey Bogart i mnogi drugi. Ameri\u010dki predsjednik Roosevelt je \u010dak bio poznat kao njegov najstrastveniji ljubitelj koji je prilikom putovanja uvijek sa sobom nosio vlastiti koktel set.<\/p>\n\n\n\n

Ipak, svoju slavu najvi\u0161e duguje najpoznatijem svjetskom filmskom agentu, Jamesu Bondu, koji ga je obo\u017eavao. \u201eShaken, not stirred\u201c je jedna od najpoznatijih fraza Jamesa Bonda u filmovima o agentu 007.<\/p>\n\n\n\n

Recept:<\/u><\/strong> 6 mjerica gina, 1 mjerica suhog vermoutha, led<\/p>\n\n\n\n

Ovi se sastojci uliju u barsku \u010da\u0161u koju ste prethodno ohladili i u nju stavili led. Sastojci se promije\u0161aju barskom \u017elicom ili protresu u shakeru i izliju u \u010da\u0161u za Martini ili koktel \u010da\u0161u. Za dekoraciju slu\u017ei maslina punjena paprikom (stavlja se ili jedna ili tri masline) ili korica limuna oblikovana u spiralu. Rije\u010d je zapravo o vrlo jednostavnom, ali efektnom pi\u0107u.<\/p>\n\n\n\n

Postoje dodatne verzije Martinija u kojima se gin zamjenjuje vodkom te se dodaju otopine masline, ukiseljene lu\u010dice i sli\u010dno.<\/p>\n\n\n\n

DAIQUIRI<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Daiquiri kokteli su jo\u0161 jedna vrsta koktela spravljenih od ruma, a pri\u010da o njihovom nastanku vezana je tako\u0111er uz Kubu. Smatra se da je rije\u010d o izumu ameri\u010dkog in\u017eenjera Jenningsa Coxa koji je \u017eivio i radio u gradu Daiquiriju na Kubi i koji ga je pod tim imenom servirao svojim gostima na ve\u010deri.<\/p>\n\n\n\n

Ovo je bio jedan od omiljenih koktela ameri\u010dkog predsjednika J. F. Kennedyja, a osobito ga je voljela piti i Marlene Dietrich, filmska diva. Iako daiquiri vole mnogi ljudi razli\u010ditih dobnih skupina, ovaj koktel se redovito na\u0111e na listama najboljih jednostavnih koktela za studente<\/a>. Naravno, nije tajna za\u0161to. Uz samo par sastojaka mogu\u0107e je dobiti fantaziju okusa… <\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u><\/strong>: 4.5 cl bijelog ruma, 2.5 cl svje\u017eeg soka od limete, 1.5 cl sirupa od sme\u0111eg \u0161e\u0107era<\/p>\n\n\n\n

Daiquiri se priprema u blenderu u koji se stavi 10 kockica leda, gore navedeni sastojci i mije\u0161a ga se tridesetak sekundi. Nakon toga se, zajedno s ledom izlije u posebne \u010da\u0161e za daiquiri ili u klasi\u010dne koktel \u010da\u0161e. Dekorira se kri\u0161kom limete.<\/p>\n\n\n\n

MARGARITA<\/strong><\/h3>\n\n\n
\n
\"kokteli\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Postoje dvije legende koje govore o porijeklu ovog popularnog koktela \u010diji je glavni sastojak meksi\u010dka rakija imenom tekila.<\/p>\n\n\n\n

Jedna legenda ka\u017ee da je Margarita nastala slu\u010dajno u baru Irca koji se zove Madden i koji je tako\u0111er bio poznat po svom nadimku Tequila Daisy. On je do pi\u0107a do\u0161ao slu\u010dajnim mije\u0161anjem.<\/p>\n\n\n\n

Druga legenda ka\u017ee da je Margarita dobila naziv po Marjorie King, poznatoj glumici, koja je voljela posje\u0107ivati jedan bar u Tijuani, a bila je poznata po tome \u0161to je bila alergi\u010dna na sav alkohol osim tekile. Barmen u tom baru smije\u0161ao joj je koktel u kojem je tekila bila glavni sastojak i dao mu je ime po njoj.<\/p>\n\n\n\n

Tequila je 1974. za\u0161ti\u0107ena od strane meksi\u010dke vlade kao intelektualno vlasni\u0161tvo, a u nastavku pro\u010ditajte recept za ovaj poznati koktel.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u><\/strong>: 4 cl tekile, 2 cl triple seca, 2 cl soka od limete, kri\u0161ka limete ili limuna, sol, led<\/p>\n\n\n\n

Margarita se radi pomo\u0107u shakera i to tako da u njega stavite led, sok od limete, triple sec i tekilu te ih dobro protresete. Zatim ju procijedite u \u010da\u0161u kojoj ste prethodno kri\u0161kom limete natrljali rub i umo\u010dili je u tanjuri\u0107 napunjen soli. \u010ca\u0161u ukrasite kri\u0161kom limete i servirajte.<\/p>\n\n\n\n

COSMOPOLITAN<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Cosmopolitan kokteli jedni su od najmla\u0111ih koktela jer se godinom njegovog nastanka smatra 1980., a svoju je svjetsku popularnost stekao zbog poznate televizijske serije \u201eSeks i grad\u201c u kojoj je poznata glumica Sarah Jessica Parker utjelovila novinarku i spisateljicu Carrie Bradshaw kojoj je upravo ovaj koktel bio omiljeno pi\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

Recept za Cosmopolitan je prili\u010dno slobodan i ima mnogo varijacija, a u nastavku mo\u017eete pro\u010ditati onaj koji se smatra njegovom najboljom verzijom.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u><\/strong>: 3 cl votke, 1.5 cl Cointreaua (liker od naran\u010de), 1 \u017eli\u010dica soka od limete, 1 \u010da\u0161a puna leda, sok od brusnice<\/p>\n\n\n\n

Pomije\u0161ajte votku, liker od naran\u010de (najbolji je Cointreau) i sokove od limete i brusnice. Dodajte ih u shaker u koji ste prethodno stavili puno leda. Dobro protresite i ocijedite u \u010da\u0161u za martini. Pazite da nema leda. Nakon toga ukrasite \u010da\u0161u kri\u0161kom limete ili limuna.<\/p>\n\n\n\n

PINA COLADA<\/strong><\/h3>\n\n\n
\n
\"Kokteli\"<\/figure><\/div>\n\n\n

Pina Colada je nacionalno pi\u0107e Puerto Rica, a u doslovnom prijevodu ove dvije rije\u010di zna\u010de \u201eocije\u0111eni ananas\u201c. Legenda govori da je ovaj koktel osmislio gusar iz Puerto Rica kojem se svidio okus mje\u0161avine ruma, kokosovog mlijeka i ananasa. Puerto Rico svake godine obilje\u017eava dan Pina Colade  i to 10. srpnja.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u><\/strong>: 4 cl bijelog ruma, 4 cl kreme od kokosa, 4 cl soka od ananasa, 4 cl pirea od ananasa, par kapi bittera od ananasa<\/p>\n\n\n\n

Uzmite par kocki leda i stavite u shaker, dobro protresite i izlijte u \u010da\u0161u koju ste prethodno ukrasili kri\u0161kom ananasa.<\/p>\n\n\n\n

MOJITO<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Mojito je koktel poznat po tome \u0161to je bio omiljeno pi\u0107e Ernesta Hemingwaya, ali za njegov su nastanak zapravo zaslu\u017eni kubanski seljaci koji su u rum dodavali sok od limete i \u0161e\u0107erne trske kako bi mu popravili okus jer nije bio vrhunske kvalitete.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/u><\/strong>: 5 cl bijelog ruma, 3 cl svje\u017eeg soka od limete, 1 dl mineralne vode ili tonika, 1 \u017elica sme\u0111eg \u0161e\u0107era, par listi\u0107a mente, drobljeni led<\/p>\n\n\n\n

U \u010da\u0161u staviti \u0161e\u0107er i zaliti ga sokom od limete. Staviti metvicu u \u010da\u0161e, dodati led, rum i tonik ili mineralnu vodu. Koru limete izrezati spiralno i ukrasiti \u010da\u0161u s njima.<\/p>\n\n\n\n

MAI TAI<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Mai Tai je poznati koktel koji je nastao u potpunosti slu\u010dajno i to u jednom ameri\u010dkom restoranu u Oaklandu 1944. Podrijetlo imena je u tahi\u0107anskom, od rije\u010di Maita’i \u0161to u prijevodu zna\u010di \u201ejako dobro\u201c. Razlog tome je \u0161to je jedan prijatelj vlasnika tog restorana probao koktel i na njega reagirao tom rije\u010di jer mu se jako svidio.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/strong>: 2 cl Cointreau, 2 cl ruma (mo\u017ee mje\u0161avina svijetlog i tamnog ruma), 1 cl amaretta, 2 cl \u0161e\u0107ernog sirupa, 2 cl soka od limuna, 1 cl soka od limete, drobljeni led i ukrasi (kri\u0161ka limete ili listi\u0107i mente, tre\u0161nje)<\/p>\n\n\n\n

Sastojke je potrebno staviti u shaker, lagano protresti i preliti u \u010da\u0161u. \u010ca\u0161a mora biti zaobljena i vi\u0161a jer se stavlja dosta leda. Ukrasiti mo\u017eete kri\u0161kom ananasa, limete, listi\u0107ima mente i sli\u010dno.<\/p>\n\n\n\n

MANHATTAN<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Manhattan se \u010desto naziva i \u201ekraljem koktela\u201c , a nastao je davno, krajem 19. stolje\u0107a u New Yorku. Navodno je prvi puta pripremljen u klubu koji se zvao Manhattan pa je po njemu i dobio ime. Legenda govori da je pi\u0107e izmi\u0161ljeno posebno za jednu prigodu, a rije\u010d je o slavlju kojeg je pripremila majka Winstona Churchilla.<\/p>\n\n\n\n

Recept<\/strong>: 5 cl whiskeya ili bourbona, 2 cl slatkog vermuta, nekoliko kapi Angosture (gorkog biljnog likera) i 1 vi\u0161nja maraska<\/p>\n\n\n\n

Ovi se kokteli tako\u0111er pripremaju u shakeru i to tako da se u njega doda \u010da\u0161a mrvljenog leda i ostali teku\u0107i sastojci. Lagano protresti, izliti u \u010da\u0161u koju kasnije treba dekorirati vi\u0161njom.<\/p>\n\n\n\n

Isprobajte sve i prona\u0111ite svog favorita<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Osim gore navedenih postoji jo\u0161 mnogo koktela o kojima bi vrijedilo pisati. Spomenut \u0107u recimo Tom Collins, odli\u010dan koktel spravljen od gina, limuna, limete i mineralne vode; tu je i White Russian pripremljen od votke, likera od kave i slatkog vrhnja; a ne smijemo zaboraviti niti na Gin Fizz, Moscow Mule, Whiskey Sour, Negroni ili svjetski klasik Old Fashioned, jedan od najobo\u017eavanijih koktela od strane barmena. Od ne\u0161to jednostavnijih naravno da ne smijemo zaboraviti i Gin Tonic (d\u017ein tonik<\/a>).<\/p>\n\n\n\n

Ovi klasici se i dan danas jako rado ispijaju, ali kokteli su postali vrlo popularni i za pripremu u ku\u0107noj radinosti, \u0161to ranije nije bio slu\u010daj. Ako ste i vi jedan od ljubitelja koktela i \u017eelite probati nove okuse, ili se tek upoznajete s ovim fantasti\u010dnim pi\u0107ima, isku\u0161ajte ih i vidite koji vam najvi\u0161e odgovara pa zapanjite svoje goste pri sljede\u0107em dolasku serviranjem jednog od ovih velikana.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kokteli su sve popularnija pi\u0107a koja se konzumiraju u barovima i klubovima, a posebnu \u010dar im daje sve bolji izgled i na\u010din serviranja i sve ve\u0107a usmjerenost prema kvalitetnim sastojcima. Koktelom se naziva svaka mje\u0161avina pi\u0107a koja ima barem tri sastojka, od kojih jedan mora biti alkohol. Kada se spominju kokteli i njihova povijest mora […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":179,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-178","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/178"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=178"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/178\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2611,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/178\/revisions\/2611"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/179"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=178"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=178"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=178"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}