{"id":196,"date":"2021-03-03T21:32:35","date_gmt":"2021-03-03T21:32:35","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=196"},"modified":"2021-03-03T21:32:35","modified_gmt":"2021-03-03T21:32:35","slug":"najbolji-deserti-bez-pecnice","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/najbolji-deserti-bez-pecnice\/","title":{"rendered":"Najbolji deserti bez pe\u0107nice"},"content":{"rendered":"\n

Mnogi ljudi se boje upustiti u isku\u0161avanje slasti\u010darskih recepata jer smatraju da je izrada kola\u010da prezahtjevna zbog raznih kora i biskvita koji se peku, krema koje se kuhaju i ukrasa kojima se dekoriraju. Ali postoji i vrsta slastica \u010dija priprema ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat mo\u017ee biti fantasti\u010dan. Govorimo o desertima bez pe\u0107nice.<\/p>\n\n\n\n

Ako niste vje\u0161ti s pe\u0107nicom ili ste se na\u0161li uko\u0161tac s vremenom uvijek se mo\u017eete prepustiti \u010darima izrade slastica koje ne trebaju pe\u010denje. Me\u0111u njima se nalaze najfiniji osvje\u017eavaju\u0107i ljetni deserti, ukusne bo\u017ei\u0107ne kuglice, pa \u010dak i torte bez pe\u010denja. Isku\u0161ajte \u0161arolike mogu\u0107nosti za ovaj inovativni slasti\u010darski rad bez pe\u0107nice, a koji \u0107e uz malo ma\u0161te postati i vizualno atraktivna slastica.<\/p>\n\n\n\n

Deserata bez kori\u0161tenja pe\u0107nice ima mnogo, a najpopularniji su oni ljetni jer je upravo to godi\u0161nje doba najnezahvalnije za paljenje pe\u0107nice i grijanje kuhinje. Nadamo se da \u0107ete isprobati barem jednog od na\u0161ih pet favorita.<\/p>\n\n\n\n

1. \u010cOKOLADNA PANA COTTA<\/h2>\n\n\n\n

Ako volite \u010dokoladu i ljubitelj ste kreme, ovaj je desert odli\u010dno rje\u0161enje za vas. Osim \u0161to ne zahtijeva puno kulinarskog znanja, nije zahtjevan niti po pitanju sastojaka, a servira se na desertnom tanjuru i izgleda vrlo efektno zbog svoje glatke i sjajne teksture.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/u><\/strong><\/p>\n\n\n\n

180 ml slatkog vrhnja; 70 g tamne \u010dokolade; 1 mala \u017eli\u010dica ekstrakta od vanilije; 1 \u017elica vode i 1 \u017eli\u010dica \u017eelatine u prahu<\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/u><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Zagrijte vrhnje na \u0161tednjaku pa vru\u0107e prelijte preko tamne \u010dokolade. Pri\u010dekajte par minuta pa po\u010dnite mije\u0161ati kako bi \u0161to bolje povezali vrhnje i \u010dokoladu u jednu kompaktnu smjesu. Uzmite malu posudu i zavrijte 1 \u017elicu vode u njoj pa dodajte \u017eelatinu u prahu. Promije\u0161ajte i pustite da se malo prohladi.<\/p>\n\n\n\n

\u017delatinu dodaj u smjesu s \u010dokoladom i dodaj \u017elicu vanilin ekstrakta. Smjesu izlijte u male posudice (za souffle ili muffine, malo namastiti), stavite plasti\u010dnu foliju preko deserta (da se ne uhvati korica) pa spremite u hladnjak na barem \u010detiri sata kako bi se stisnula.<\/p>\n\n\n\n

Kad ste spremni servirati desert izvadite ga iz hladnjaka i uronite dno posudice u toplu vodu jer \u0107e to pomo\u0107i da se desert odvoji od posudice. Izokrenite desert na tanjuri\u0107 i odu\u0161evite sve prisutne svojom odli\u010dnom pana cottom. Desert mo\u017eete ukrasiti listi\u0107em mente i s malo \u0161laga ili jednostavno posipati naribanom \u010dokoladom.<\/p>\n\n\n\n

2. \u010cOKO KOCKE BEZ PE\u010cENJA<\/h2>\n\n\n\n

Jedan od najbr\u017eih deserata koje \u0107ete ikada pripremati su svakako \u010doko kocke jer njihova priprema zahtjeva maksimalno deset minuta. Ovo je odli\u010dna kombinacija u koju i sami mo\u017eete ponekad promijeniti sastojke i dodati pistacije<\/a>, gro\u017e\u0111ice, listi\u0107e badema i sli\u010dno. Ako ste ljubitelj \u010dokolade, kombinacije ovih sastojaka \u0107e vas odu\u0161eviti. Ali oprez! Rije\u010d je o pravoj kalorijskoj bombi.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

250 g \u010dokolade (\u0161to tamnije); 150 g bijele \u010dokolade; 300 g ri\u017einih pahuljica; 350 g maslaca od kikirikija; 100 g slanih pereca<\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Rastopiti obje \u010dokolade i smjesu dodati ostale sastojke kad se malo prohladi. Izliti smjesu u \u010detvrtasti ili pravokutni pleh kako bi dobio izgled sli\u010dan debljoj \u010dokoladi. Dodati komadi\u0107e ora\u0161astih plodova po \u017eelji, a meni se posebno dopala kombinacija pistacija i lje\u0161njaka.<\/p>\n\n\n\n

3. JEDNOSTAVNA \u010cOKOLADNA TORTA S RUMOM<\/h2>\n\n\n\n

Pred vama se nalazi recept za najjednostavniju tortu na svijetu koja se mo\u017ee pohvaliti s barem tri prednosti: brzo se radi, nije skupa i svi je obo\u017eavaju! Ovu je tortu potrebno napraviti dan ranije i ostaviti u fri\u017eideru da se svi sastojci pove\u017eu i da keksi u njoj omek\u0161aju. Mo\u017eete ju raditi i u obliku kola\u010da.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/u><\/strong><\/p>\n\n\n\n

500 g keksa s maslacem (moj izbor je Petit Beurre); 100 g krupno sjeckanih lje\u0161njaka; 350 ml mlijeka; 150 g \u0161e\u0107era i 1 vanilin \u0161e\u0107er; 60 g kakaa; 150 g margarina; 2-3 \u017elice ruma;<\/p>\n\n\n\n

Trebat \u0107e vam i 200 ml vrhnja za \u0161lag ili Hole te 200 g \u010dokolade za kuhanje s ve\u0107im udjelom kakaa kako bi napravili preljev za tortu (ganache).<\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/u><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Usitnite pe\u010dene lje\u0161njake i polovicu stavite sa strane. Izlomite kekse na manje komade i stavite ostatak lje\u0161njaka u istu zdjelu.<\/p>\n\n\n\n

Ulijte mlijeko u posudu i stavite na \u0161tednjak na srednje jaku vatru. U mlijeko dodajte kakao, \u0161e\u0107er i vanilin \u0161e\u0107er. Kad se sve dobro otopi dodajte u to i margarin pa kuhajte jo\u0161 barem pet minuta. Maknite s vatre, dodajte rum i pri\u010dekajte da se malo ohladi, Petnaest minuta bi trebalo biti dovoljno.<\/p>\n\n\n\n

U ovu teku\u0107u smjesu dodajte kekse i lje\u0161njak od ranije i dobro promije\u0161ajte. Izlijte u obru\u010d za parfe tortu tako da ga kasnije lako skinete kad se torta stisne. Mo\u017eete izliti i u obi\u010dan pleh. Stavite u hladnjak da se hladi.<\/p>\n\n\n\n

Ganache je potreban kao preljev, a njegova je izrada vrlo jednostavna. Vrhnje za \u0161lag stavite u posudu i na vatru te ga maknite s vatre trenutak prije vrenja. Tada u njega dodajte izlomljenu \u010dokoladu i dobro ju rastopite u njemu da dobijete glatku smjesu. Izlijte ganache na tortu i vratite u hladnjak na najmanje 12 sati. Ostatak lje\u0161njaka iskoristite kao dekoraciju za tortu kad joj sutradan skinete obru\u010d.<\/p>\n\n\n\n

4. CHEESECAKE<\/h2>\n\n\n\n

Jedinstveni i osvje\u017eavaju\u0107i ljetni kola\u010d omogu\u0107uje vam da u\u017eivate u njemu bez paljenja pe\u0107nice i grijanja tijekom vru\u0107ih ljetnih dana. Kombinacija sira i vo\u0107a odli\u010dna je za taj dio godine, a bilo bi \u0161teta ne iskoristiti divno sezonsko vo\u0107e kao \u0161to su borovnice<\/a> ili jagode.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

200 g Petit Beurre keksa; 120 g omek\u0161anog maslaca; 4 \u017elice \u0161e\u0107era; 220 g svje\u017eeg sira; \u010da\u0161ica kiselog vrhnja; 200 ml vrhnja za \u0161lag<\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Izmrvite kekse, maslac i 2 \u017elice \u0161e\u0107era (mo\u017eete dodati i vanilin). Pove\u017eite sastojke, prekrijte dno kalupa s dobivenom smjesom i stavite u zamrziva\u010d na najmanje dvadeset minuta. Za to vrijeme miksajte svje\u017ei sir, ostatak \u0161e\u0107era (2 \u017elice) i kiselo vrhnje. Zasebno miksajte vrhnje za \u0161lag i dodajte ga u smjesu sa sirom. Naribana korica limuna mo\u017ee dati dodatni \u0161tih pa ako je volite slobodno ju dodajte u dobivenu kremu. Kremu izlijte na podlogu od keksa i stavite u hladnjak na 3-4 sata.<\/p>\n\n\n\n

Po\u0161e\u0107erite bilo koje crveno vo\u0107e i pustite ga da ispusti sok. Moja preporuka je da iskoristite borovnice, maline i kupine jer \u0107e se ove vrste vo\u0107a najbolje uklopiti uz sir. Izvadite cheesecake iz hladnjaka i ukrasite ga vo\u0107em.<\/p>\n\n\n\n

5. TIRAMISU U \u010cA\u0160I<\/h2>\n\n\n\n

Ovaj popularni desert servira se u \u010da\u0161i \u010dak i u najboljim restoranima jer njegovi slojevi izgledaju fantasti\u010dno u \u010da\u0161i. Za pripremu je potrebno samo desetak minuta, a mnogi ga vole zbog posebnog okusa kombinacije pi\u0161kota i kave.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci:<\/u><\/strong>\u00a0 <\/p>\n\n\n\n

Tiramisu<\/a> krema Dolcela;150 ml kave; liker od kave; 1 \u017elica \u0161e\u0107era u prahu; 150 g mascarpone sira; 300 ml mlijeka; 10 pi\u0161kota; kakao u prahu za ukras<\/p>\n\n\n\n

Priprema:<\/u><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Izlomiti pi\u0161kote na komade i slo\u017eiti u \u010da\u0161e. Preliti ih s 50 ml tople kave u koju ste dodali liker od kave (2 do 3 \u017elice, ovisno koliko jako okus kave volite).<\/p>\n\n\n\n

Zasebno izmiksajte mascarpone i \u0161e\u0107er u prahu, dodajte ostatak kave i Dolcelin pra\u0161ak za Tiramisu kremu. Miksajte otprilike pet minuta, ne treba du\u017ee.<\/p>\n\n\n\n

Nakon miksanja prelijte smjesu preko pi\u0161kota i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se dobro stisne. Ukrasite kakao prahom ili po \u017eelji.<\/p>\n\n\n\n

Savjet: U kremu se mo\u017ee dodati i malo naribane naran\u010dine korice \u0161to joj daje poseban okus!<\/p>\n\n\n\n

DOBAR TEK!<\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Mnogi ljudi se boje upustiti u isku\u0161avanje slasti\u010darskih recepata jer smatraju da je izrada kola\u010da prezahtjevna zbog raznih kora i biskvita koji se peku, krema koje se kuhaju i ukrasa kojima se dekoriraju. Ali postoji i vrsta slastica \u010dija priprema ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat mo\u017ee biti fantasti\u010dan. Govorimo o desertima bez pe\u0107nice. Ako […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":197,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-196","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/196"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=196"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/196\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":198,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/196\/revisions\/198"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/197"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=196"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=196"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=196"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}