{"id":209,"date":"2021-03-07T22:36:53","date_gmt":"2021-03-07T22:36:53","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=209"},"modified":"2021-03-07T22:36:54","modified_gmt":"2021-03-07T22:36:54","slug":"svijet-na-tanjuru-najpoznatija-nacionalna-jela","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/svijet-na-tanjuru-najpoznatija-nacionalna-jela\/","title":{"rendered":"Svijet na tanjuru \u2013 najpoznatija nacionalna jela"},"content":{"rendered":"\n

Svi se ponekad nalazimo u monotonoj rutini \u2013 spremamo i naru\u010dujemo samo hranu koja nam je poznata i u\u017eivamo u toj sigurnosti. Vjerujemo da je vrijeme eksperimentiranja novom kuhinjom rezervirano samo za odmore i u posebne situacije. To ne mora biti tako \u2013 va\u017eno je isprobavati nove stvari i autohtona jela drugih zemalja kako bi pro\u0161irili svoje vidike i mogli prona\u0107i nove, prekrasne kombinacije okusa koje zatim mo\u017eemo uvesti i u na\u0161u, svakodnevnu kuhinju.<\/p>\n\n\n\n

Ipak, ako niste spremni na takve korake, va\u017eno je poznavati nacionalna jela drugih zemalja ako se ikada uputite na putovanje i odlu\u010dite probati ne\u0161to novo i egzoti\u010dno.<\/p>\n\n\n\n

Bez obzira na razlog, ova jela \u0107e vas odu\u0161eviti kao \u0161to su odu\u0161evila ostatak svijeta \u2013 ona nisu bez razloga najpopularnija jela tih zemalja! <\/p>\n\n\n\n

Biryani – Indija<\/h2>\n\n\n\n

Pile\u0107i Biryani je neupitno jedno od najpoznatijih jela indijske kuhinje. Egzoti\u010dni za\u010dini i zabavni sastojci ovom jelu daju nevjerojatan okus, a ri\u017ea zadr\u017eava jelo savr\u0161eno balansiranim. Briyani autohton je za muslimansko stanovni\u0161tvo Indije te se priprema s mno\u0161tvo indijskih za\u010dina, ri\u017eom i mesom (naj\u010de\u0161\u0107e piletinom, no mogu\u0107e je nai\u0107i i na govedinu, janjetinu pa \u010dak i ribu).<\/p>\n\n\n\n

Ljepota indijske kuhinje je upravo u tome \u0161to se svako jelo razlikuje za odre\u0111enu regiju zemlje: tako se Briyani s juga zemlje priprema s kokosom i indijskom datuljom, dok se na sjeveru priprema s ja\u010dim za\u010dinima poput kardamoma, cimeta i lovorovog lista. Osim \u0161to je popularno u Indiji, ovo jelo \u010desto nalazimo i na bliskom istoku u zemljama poput Afghanistana, Pakistana, Irana i Iraka no tamo ne posjeduje ovaj aromati\u010dan okus po kojemu je u Indiji postao popularan.<\/p>\n\n\n\n

Poke \u2013 Hawaii<\/h2>\n\n\n\n

Ovo naizgled neobi\u010dno jelo favorit je svih stanovnika i posjetitelja Hawaiija. Priprema se sa svje\u017eom, sirovom ribom (ili hobotnicom), soli, algama i raznovrsnim povr\u0107em. Sve je popularnije i u Americi, koju privla\u010de svje\u017ee namirnice u ovome jelu te su njegove varijacije poznate i u Japanu (Japanski poke u sebi sadr\u017ei i sojin umak, mladi luk te sezamovo ulje). Jelo je nastalo iz ostataka ribe koje su ribari stavljali u sol kako bi ih o\u010duvali svje\u017eim. Zbog toga, ovo jelo nema striktni recept ve\u0107 je otvoreno interpretaciji.<\/p>\n\n\n\n

Napolitanska pizza \u2013 Italija<\/h2>\n\n\n\n

Pri\u010da o prvoj pizzi i zemlji iz koje dolazi varira ovisno o tome kako definiramo pizzu. Ako govorimo samo o tijestu, ono dolazi s Bliskog Istoka. Poznato je i da su stari Grci i Rimljani radili svoju verzije pizze \u2013 stavljali su razli\u010dite za\u010dine i ulja na tijesto sli\u010dno dana\u0161njem.<\/p>\n\n\n\n

Ipak, pizza kakvu danas poznajemo, s umakom od raj\u010dice, sirom i brojnim dodacima, nastaje u Italiji<\/a>. U 18. stolje\u0107u postaje iznimno popularna u Napulju jer je jeftina i hranjiva te istovremeno iznimno bogatog okusa. Napolitanska pizza priprema se od samo par sastojaka te postoje dvije varijacije: ona mo\u017ee biti marinara (od umaka od raj\u010dice, \u010de\u0161njaka i origana) i margarita (s raj\u010dicom, mozzarellom i bosiljkom).<\/p>\n\n\n\n

Ono \u0161to je va\u017eno za tradicionalnu talijansku pizzu jest da ima iznimno tanko tijesto s prozra\u010dnom koricom kako bi do izraza do\u0161li zabavni nadjevi.<\/p>\n\n\n\n

Sushi \u2013 Japan<\/h2>\n\n\n\n

Sushi je najpoznatije japansko jelo te danas postoji mnogo varijacija izvornog oblika sushija. Ono \u0161to je za sushi va\u017eno jest da se sastoji od ri\u017ee i dodataka koji su zarolani u isu\u0161ene alge.<\/p>\n\n\n\n

Pogre\u0161ka koju ljudi \u010desto rade jest poistovjetiti sushi sa sushijem koji u sebi ima sirovu ribu. Naime, sushi je znatno \u0161iri pojam te je za njega va\u017ena samo prisutnost ri\u017ee, dodataka i njegov oblik. Tako sushijem mo\u017eemo nazvati i oblike koji u sebi ne sadr\u017ee ribu. Zbog toga ovo jelo mogu probati i osobe koje nisu ljubitelji ribe, i mo\u017eda \u0107e se iznenaditi!<\/p>\n\n\n\n

Tacosi \u2013 Meksiko<\/h2>\n\n\n\n

Naziv ovog popularnog jela dolazi od rije\u010di \u201etaco\u201c koja je sinonim za barut koji se motao u papir i stavljao u stijene u tada\u0161njim meksi\u010dkim rudnicima srebra kako bi se izvukle sirovine. Danas, ovu rije\u010d \u010dujemo samo u kontekstu meksi\u010dke kuhinje i poznatih svjetskih jela.<\/p>\n\n\n\n

Taco je tanka, pe\u010dena tortilja nadjevena s mno\u0161tvom punjena. Postoji gotovo bezbroj na\u010dina za pripremu taca \u2013 tortilja je neutralnog okusa stoga se dobro sla\u017ee s bilo kakvim dodatcima, i onim slanim, slatkim i ljutim. Na sjeveru Meksika Tacosi se naj\u010de\u0161\u0107e nadijevaju grilanim mesom, salsom, lukom, guacamole umakom i limetom te je taj oblik spomenutog jela najpoznatiji u svijetu.<\/p>\n\n\n\n

Mochi \u2013 Japan<\/h2>\n\n\n\n

Ovaj prekrasan desert definitivno \u0107e vam upasti u oko. Ovi mali kola\u010di napravljeni od ri\u017ee va\u017ean su dio japanske kuhinje. Proces stvaranja mochi kola\u010da je dugotrajan: ri\u017ea se prera\u0111uje sve dok se ne dobije gusta pasta koja se oblikuje u malene kuglice.<\/p>\n\n\n\n

Iako postoje slane alternative ovog jela, najpoznatije su slatke verzije punjenje jagodama ili \u010dak sladoledom. Ako ikada nai\u0111ete na ovo jelo definitivno ga probajte, nije bez razloga bilo najdra\u017ee jelo japanske aristokracije!<\/p>\n\n\n\n

Fish and Chips \u2013 Ujedinjeno Kraljevstvo<\/h2>\n\n\n\n

Ve\u0107ina Engleza slo\u017eit \u0107e se kako je ovo jedno od najpopularniji autohtonih jela Velike Britanije. Jelo se sastoji od svje\u017ee, pr\u017eene ribe (mogu\u0107e je odabrati ribu koju \u017eelite, ali je naj\u010de\u0161\u0107i odabir bakalar te stoga kada govorimo o jelu mislimo na njega) i hrskavih krumpiri\u0107a. Ovo jelo \u0107e vas zagrijati u zimskim mjesecima te je savr\u0161en izbor za brz obrok.<\/p>\n\n\n\n

Musaka \u2013 Gr\u010dka<\/h2>\n\n\n\n

Musaka je jelo koje se \u010desto priprema na Balkanu i Bliskom Istoku s mnogo varijacija u pripremi. Priprema se od krumpira ili patlid\u017eana nadjevenim umakom od jaja i mlijeka ili B\u00e9chamel sosom. U Gr\u010dkoj se priprema tako da se patlid\u017eani, umaci i mljevena junetina sla\u017eu u tri sloja. U ostalim se dr\u017eavama umjesto patlid\u017eana koristi krumpir te se \u010de\u0161\u0107e koriste govedina i svinjetina. Jelo se servira vru\u0107e, direktno iz pe\u0107nice.<\/p>\n\n\n\n

Jollof ri\u017ea \u2013 zapad Afrike<\/h2>\n\n\n\n

Jollof ri\u017ea specifi\u010dna je za zapadnu i subsaharsku Afriku. Jelo se priprema od ri\u017ee, raj\u010dice, luka, za\u010dina, povr\u0107a i mesa. Svoje ime dobiva od Wolof plemena. Iako se Jollof ri\u017ea razlikuje u pojedinim dijelovima Afrike, svejedno je dovoljno sli\u010dna da bi te varijacije smatrali istim jelom. Nigerijski Jollof serviran je s pr\u017eenom bananom, moi moi pudingom, salatom i sli\u010dnim dodacima. U Gani je ovo jelo ne\u0161to kompliciranije i priprema se s kozjim mesom ili piletinom i vi\u0161e povr\u0107a.<\/p>\n\n\n\n

Quiche \u2013 Francuska<\/h2>\n\n\n\n

Ova popularna francuska pita napravljena je od hrskavog tijesta punjenog jajima, posebnom kremom i dodacima poput \u0161unke, sira, gljiva i sli\u010dnog. Jelo se konzumirati i toplo i hladno te se tradicionalno re\u017ee poput torte. Postoje brojne varijacije jela poput onog iz pokrajine Lorraine koje je napravljena od jaja, slanine sa za\u010dinima poput indijskog ora\u0161\u010di\u0107a.<\/p>\n\n\n\n

Paella \u2013 \u0160panjolska<\/h2>\n\n\n\n

Paella je naziv za ri\u017eu za\u010dinjenu \u0161afranom spojenu s mno\u0161tvo plodova mora, povr\u0107a i mesa. Iako je originalno jelo pripremljeno s povr\u0107em i ze\u010detinom, danas se moderna Paella mo\u017ee spremiti s bilo \u010dime. Sastojci ovoga jela su \u010desta tema rasprave, ali je jasno da mora sadr\u017eavati karameliziranu ri\u017eu s blagim okusom \u0161afrana. Jelo je iznimno svestrano jer se mo\u017ee pripremiti s mesom ili ribom, ali i u vegetarijanskom obliku.<\/p>\n\n\n\n

Falafeli \u2013 Izrael<\/h2>\n\n\n\n

Ove hrskave okruglice napravljene od slanutka najpoznatije su Izraelsko jelo i odli\u010dna hrana za zgrabiti kada ste u \u017eurbi. Pedesetih godina Jemenski \u017eidovi su zapo\u010deli pripremati i prodavati ovo jelo na cesti te je od tada Izraelski favorit. Postoji mnogo varijacija i sve su napravljene od slanutka te se razlikuju po za\u010dinima. Mogu\u0107e je koristiti korijander, kumin, luk, per\u0161in i ostale za\u010dine. Na bliskom istoku se ovo jelo \u010desto poslu\u017euje s kruhom i povr\u0107em.<\/p>\n\n\n\n

Ceviche \u2013 Peru<\/h2>\n\n\n\n

Ovo poznato peruansko jelo priprema se od tanko narezane, sirove ribe marinirane u soku limete, sa soli, lukom i chili papri\u010dicama koje dodaju dodatnu ljutinu jelu. Kiselina limete mijenja teksturu i boju ribe te je stoga ovo jelo vrlo specifi\u010dnog okusa te vjerojatno nikada niste probali ne\u0161to sli\u010dno. U Peruu ovo jelo sprema se s iznimno svje\u017eom ribom, nekada ulovljenom samo sat prije pripreme. Jelo se tradicionalno servira sa zelenom salatom i kukuruzom kako bi se ubla\u017eila ljutina.<\/p>\n\n\n\n

Dim sum \u2013 Kina<\/h2>\n\n\n\n

Dim sum je skupni naziv za razli\u010dite okruglice, lepinje pa \u010dak i kola\u010de i pudinge koji se tipi\u010dno serviraju uz \u010daj. Sam prijevod rije\u010di \u201edim sum\u201c zna\u010di \u201edodirivanje srca\u201c jer su slu\u0161kinje poslu\u017eivale ova jela kralju kako bi mu ispunile srce, a ne zasitile ga. Najpoznatija jela ovog tipa su Wonton i Proljetne rolice. Wonton su okruglice napravljene od tankog tijesta ispunjenog mesom, ribom ili povr\u0107em. Proljetne rolice su tako\u0111er punjene razli\u010ditim dodacima, ali su u druk\u010dijem obliku te se pr\u017ee.<\/p>\n\n\n\n

Poutine \u2013 Kanada<\/h2>\n\n\n\n

Poutine je naziv za jelo napravljeno od pomfrita i sira te nadjeveno umakom. Nastalo je u Quebecu pedesetih godina te se danas slavi kao jedno od najpoznatijih kanadskih nacionalnih jela. Ovo jelo mo\u017ee se jesti samo, ali i kao prilog uz komad nekog mesa.<\/p>\n\n\n\n

Pho \u2013 Vietnam<\/h2>\n\n\n\n

Pho juha je jedna od najpoznatijih svjetskih juha te se smatra najpoznatijim vijetnamskim jelom. Tradicionalno se priprema s piletinom ili govedinom te se meso lagano kuha i na kraju spaja s mno\u0161tvom za\u010dina i ri\u017einim rezancima. Postoje dvije vrste ovoga jela u Vietnamu: Pho Bac, sa sjevera zemlje, i Pho Nam, s juga. Pho Nam puno je kompleksniji od sjeverne verzije te sadr\u017ei dodatne za\u010dine i ribu. Ova topla juha nadjevena hrskavim povr\u0107em savr\u0161eno je jelo za zimske mjesece.<\/p>\n\n\n\n

Upoznajte se s ovim jelima i u\u017eivajte u nepoznatim kulturama. Ne zaboravite potra\u017eiti ova nacionalna jela na svom sljede\u0107em putovanju!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Svi se ponekad nalazimo u monotonoj rutini \u2013 spremamo i naru\u010dujemo samo hranu koja nam je poznata i u\u017eivamo u toj sigurnosti. Vjerujemo da je vrijeme eksperimentiranja novom kuhinjom rezervirano samo za odmore i u posebne situacije. To ne mora biti tako \u2013 va\u017eno je isprobavati nove stvari i autohtona jela drugih zemalja kako bi […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":210,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-209","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/209","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=209"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/209\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":211,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/209\/revisions\/211"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/210"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=209"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=209"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=209"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}