{"id":2465,"date":"2022-10-17T17:22:46","date_gmt":"2022-10-17T17:22:46","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=2465"},"modified":"2025-03-22T16:37:10","modified_gmt":"2025-03-22T16:37:10","slug":"kineska-kuhinja-zdrava-kuhinja-za-zivot-preko-80-godina","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/kineska-kuhinja-zdrava-kuhinja-za-zivot-preko-80-godina\/","title":{"rendered":"Kineska kuhinja \u2013 zdrava kuhinja za \u017eivot od preko 80 godina"},"content":{"rendered":"\n

Kineska kuhinja u posljednje vrijeme sve je popularnija, a razlog tome nije samo dolazak orijentalne kuhinje u na\u0161e krajeve, ve\u0107 i prepoznavanje ove kuhinje kao zdravije verzije, za \u0161to je glavna potvrda dugovje\u010dnost \u017eitelja Kine od kojih mnogi do\u017eive jako duboku starost, a neki do\u017eive i preko stotinu godina. Mnogi misle da je tajna u probioticima<\/a>, ali mi mislimo da je razloga puno vi\u0161e… Kineska kuhinja zaista je riznica korisnih savjeta.<\/p>\n\n\n\n

Koju filozofiju prati kineska kuhinja?<\/h2>\n\n\n\n

U prilog tezi da je kineska kuhinja zdravija ide i \u010dinjenica da Kinezi jako kratko termi\u010dki obra\u0111uju svoje namirnice i to \u010dine na jako visokoj i intenzivnoj vatri zbog \u010dega povr\u0107e ostaje djelomi\u010dno sirovo te u njemu ostane jako mnogo korisnih i va\u017enih nutrijenata koji dugotrajnom termi\u010dkom obradom u potpunosti nestaju iz namirnica.<\/p>\n\n\n\n

Isto vrijedi i za meso, koje se tako\u0111er kratko termi\u010dki obra\u0111uje no ipak je obra\u0111eno u dovoljnoj mjeri jer se koristi meso \u010distog mi\u0161i\u0107a koje je izrezano na uske trake pa je zbog toga vrlo brzo gotovo u woku i ni na koji na\u010din nije nezdravo za jelo. Dapa\u010de, takvo je meso vrlo so\u010dno i ukusno i dovoljno termi\u010dki obra\u0111eno da bi se dobro probavilo.<\/p>\n\n\n\n

\"recept
FOTO: PEXELS<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Kineska kuhinja sa sobom donosi i mnogo raznih za\u010dina o kojima se mo\u017ee ispri\u010dati mnogo toga jer su mnogi od njih vrlo zdravi i dobri za probavu, ali ve\u0107ini ljudi iz na\u0161ih krajeva potrebno je neko vrijeme da se prilagode na ovu prehranu.<\/p>\n\n\n\n

Na\u010din na koji Kinezi kuhaju poseban je i prili\u010dno druga\u010diji od europskog ili ameri\u010dkog na\u010dina kuhanja pa ako se \u017eelite pozabaviti kineskom kuhinjom potrebno je dobro upoznati i shvatiti na\u010din kako se koja namirnica priprema i uz pomo\u0107 kojeg kuharskog pribora.<\/p>\n\n\n\n

Kako bi uspje\u0161no savladali kinesku kuhinju va\u017eno je nabaviti posudu za pripremu jela, a to je diljem svijeta poznati wok. Wok je osnovni pribor za kuhanje u kineskoj kuhinji i iznimno je va\u017eno da je jako kvalitetan. Upravo su wok<\/a> i jak plamen na pe\u0107i osnovni preduvjeti za uspje\u0161no kuhanje kineskih jela.<\/p>\n\n\n\n

Ovoj vrsti kuhanja svakako se treba prilago\u0111avati jer kineska kuhinja ne poznaje stvari koje su nama normalne za pripremu jela, kao \u0161to su dinstanje hrane, sporo kuhanje ili duga termi\u010dka obrada. Kinezi kuhaju kratko i brzo, u svrhu \u010duvanja osnovnog okusa namirnice i zadr\u017eavanja njegovih dobrih karakteristika.<\/p>\n\n\n\n

Nakon \u0161to ste nabavili kvalitetan wok vrijeme je da nabavite i ulje u kojem \u0107ete kuhati kineska jela. To ne mo\u017ee biti suncokretovo ulje koje se naj\u010de\u0161\u0107e koristi za pripremu u na\u0161oj kuhinji ve\u0107 sojino ulje ili ulje od kikirikija koji jako dobro podnose visoke temperature te stoga ne\u0107e utjecati na kuhanje niti na kvalitetu jela.<\/p>\n\n\n\n

Kako pripremiti namirnice za kinesku kuhinju?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Iako se namirnice koje se koriste u kineskoj kuhinji vrlo brzo termi\u010dki obra\u0111uju njihova priprema je ipak zahtjevnija, a posebno dugotrajna je priprema mesa koje \u0107e se koristiti u kuhinji.<\/p>\n\n\n\n

Meso kori\u0161teno u kineskoj kuhinji jako je \u010disto i kod njega su u potpunosti uklonjene masno\u0107e i uobi\u010dajene \u017eilice koje se u njemu mogu na\u0107i, pa se upravo iz tog razloga koristi samo naj\u010di\u0161\u0107e meso poput buta i ramsteka, sve kako bi meso bilo \u010disto i \u010dvrste strukture. <\/p>\n\n\n\n

Uvijek se koristi meso u kojemu su potpuno otklonjeni masno\u0107a i sva vezivna tkiva pa prije nego \u0161to zapo\u010dnete s rezanjem svakako to u\u010dinite. Kada ste u potpunosti o\u010distili va\u0161 komad mesa na njemu vi\u0161e nema ni\u010dega osim \u010diste osnove, a tada dolazi vrijeme za po\u010detak kuhanja.<\/p>\n\n\n\n

Sada kada je meso o\u010di\u0161\u0107eno mo\u017eete zapo\u010deti pripremu mesa, a to \u0107ete u\u010diniti rezanjem ili sjeckanjem. Meso je prvo potrebno rezati na tanke \u0161nite, a zatim se te \u0161nite re\u017eu na \u0161to manje trake. Ovdje \u0107emo spomenuti smjer rezanja jer je jako bitan. Smjer rezanja je va\u017ean jer se mora rezati popre\u010dno u smjeru vlakana zato jer \u0107e se na taj na\u010din prerezati vlakna i meso \u0107e biti mek\u0161e i nje\u017enije. Svakako koristite neki o\u0161triji no\u017e koji \u0107e vam olak\u0161ati rad.<\/p>\n\n\n\n

\"kineska
FOTO: PEXELS<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Za Kineze je vrlo va\u017ena i marinada za meso pa oni rijetko kada pripremaju meso bez da ga mariniraju u nekom umaku. Najjednostavniji umak za kinesku kuhinju je onaj koji u sebi sadr\u017ei soja sos, sodu bikarbonu, gustin i \u010dili umak. Vjerojatno se pitate \u0161to u ovoj marinadi radi soda bikarbona. Razlog za kori\u0161tenje soda bikarbone je vrlo jednostavan – ona izuzetno dobro omek\u0161ava meso i vlakna u njemu pa \u0107e meso biti mekano i so\u010dno, upravo kako zahtijeva kineska kuhinja.<\/p>\n\n\n\n

\n