{"id":2757,"date":"2022-11-15T16:30:24","date_gmt":"2022-11-15T16:30:24","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=2757"},"modified":"2022-11-15T16:31:13","modified_gmt":"2022-11-15T16:31:13","slug":"limunska-kiselina-5-recepata-za-kuhinju-i-kupaonu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/limunska-kiselina-5-recepata-za-kuhinju-i-kupaonu\/","title":{"rendered":"Limunska kiselina \u2013 5 \u010darobnih recepata za kuhinju i kupaonu"},"content":{"rendered":"\n

Kad netko ka\u017ee da mu je na popisu za du\u0107an limunska kiselina, odmah mo\u017eemo zaklju\u010diti da osoba ili priprema veliko \u010di\u0161\u0107enje ili sprema zimnicu! Kako? Pa, limunska kiselina neizostavan je \u010dlan svakog ku\u0107anstva i sastojak koji se primjenjuje u mnogim receptima \u2013 i onima za mje\u0161avine za \u010di\u0161\u0107enje i onima koji \u0107e se servirati na stolu.<\/p>\n\n\n\n

Mnogi su odlu\u010dili limunsku kiselinu koristiti kad su shvatili da je njihov dom pun nezdravih kemikalija koje im svakako dugoro\u010dno \u010dine \u0161tetu. Ako i vi \u017eelite svoj dom u\u010diniti sigurnijim, nastavite \u010ditati!<\/p>\n\n\n\n

U nastavku \u0107emo razgovarati o tome \u0161to je to\u010dno limunska kiselina, gdje ju kupiti, a posljedi\u010dno i kako ju iskoristiti u pet interesantnih recepata! Naravno, navesti \u0107emo i mjere opreza koje svi trebaju imati na umu kad rade s bilo kakvim kiselinama.<\/p>\n\n\n\n

\u0160to je limunska kiselina?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Limunska kiselina je organska kiselina koja je prisutna u vo\u0107u! Njen je pH oko 3,2 pa posljedi\u010dno zaklju\u010dujemo da se radi o vrlo jakoj kiselini. Ova hidroksikarboksilna kiselina naj\u010de\u0161\u0107e se mo\u017ee na\u0107i u formi bijele, pra\u0161kaste tvari i industrijski se jednostavno dobila iz limuna.<\/p>\n\n\n\n

\"limunska
FOTO: UNSPLASH<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Velike tvrtke koje proizvode limunsku kiselinu poznate su diljem Italije<\/a> i Kalifornije te \u010desto koriste proces fermentacije umjesto obrade limuna. Soli limunske kiseline su citrati, a njih imamo i u krvi i u urinu. Na sli\u010dan na\u010din se na ko\u017ei \u010desto koristi salicilna kiselina<\/a> koja je dobra za mladolik izgled i lije\u010denje akni. Dakle, nije svaka kiselina nu\u017eno lo\u0161a.<\/p>\n\n\n\n

Limunska se kiselina se tako\u0111er koristi u proizvodnji mnogih drugih proizvoda kao \u0161to su Cedevita, \u0161ume\u0107e tablete i razni vo\u0107ni sokovi. Mnogi misle kako je limunska kiselina<\/a> otrovna zbog toga \u0161to se naziva kiselinom, a kad vide njenu formulu (C6<\/sub>H8<\/sub>O7<\/sub>), tako zaista mo\u017ee izgledati. Ipak, ona nije otrovna, iako se ne preporu\u010duje direktna konzumacija. O mjerama opreza vi\u0161e u nastavku.<\/p>\n\n\n\n

Gdje kupiti limunsku kiselinu?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Limunsku kiselinu kupiti mo\u017eete u supermarketima, ali i u du\u0107anima s kozmetikom i priborom za izradu kozmetike. Odjeli koje u supermarketima valja pro\u0107i su oni za izradu kola\u010da, ali i oni gdje ina\u010de stoji soda bikarbona. Najbolji savjet koji vam mo\u017eemo dati u vezi kupnje limunske kiseline jest da svakako kupujete \u0161to ve\u0107a pakiranja jer \u0107ete tako u\u0161tedjeti puno novaca!<\/p>\n\n\n\n

Izme\u0111u razli\u010ditih brendova limunske kiseline nema neke velike razlike jer se radi o vrlo osnovnom spoju, a ako vam je potrebna za \u010di\u0161\u0107enje ili ve\u0107e koli\u010dine zimnice, bolje je kupiti veliko pakiranje na koje uvijek dobivate neku vrstu popusta.<\/p>\n\n\n\n

Limunska kiselina obi\u010dno ima deklarirani rok trajanja oko godinu i pol, me\u0111utim vrlo se \u010desto mo\u017ee koristiti i nakon. Ipak, vjerujemo da ne\u0107ete imati tu priliku \u2013 pogotovo kad otkrijete sve predobre recepte za \u010di\u0161\u0107enje, ali i one za kuhanje! Potro\u0161it \u0107ete svoju vre\u0107icu limunske kiseline br\u017ee no \u0161to o\u010dekujete, no sre\u0107om \u2013 ona nije skupa kao neka sredstva za \u010di\u0161\u0107enje.<\/p>\n\n\n\n

Za \u0161to se sve koristi limunska kiselina?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Limunska kiselina prvenstveno se koristi za pripremu zimnice. Dakle, dodaje se raznim, svje\u017eim sastojcima kako biste stvorili ukusne d\u017eemove, kompote, pekmeze, ali i limunade, ledeni \u010daj, sladolede te baklave. Jednostavno je zaklju\u010diti da limunska kiseline zapravo vo\u0107u oboga\u0107uje okus te da stabilizira boju i bavi se o\u010duvanjem kvalitete!<\/p>\n\n\n\n

S druge strane, zbog toga \u0161to je izuzetno kisela i nagriza, limunska se kiselina koristi u \u010di\u0161\u0107enju kamenca i otpornih povr\u0161ina! Zaboravite na udisanje \u0161tetnih para koje imate priliku osjetiti kad koristite abrazivna sredstva puna kemikalija.<\/p>\n\n\n\n

Osim u kuhinji i kupaoni, limunska se kiselina ponekad koristi i za dezinficiranje povr\u0161ina te rje\u0161avanje problema s bubama. Vrlo je raznovrsna i mo\u017eete ju poistovjetiti s octom u mnogim receptima koje ve\u0107 trenutno koristite. Ne\u0161to je skuplja od octa, ali ima daleko ugodniji miris i mnogima je prakti\u010dnija za kori\u0161tenje.<\/p>\n\n\n\n

Mjere opreza pri kori\u0161tenju limunske kiseline<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Neko\u0107 su kru\u017eile glasine o tome da je limunska kiselina opasna za ljude i \u017eivotinje. Ipak, to nije istina \u2013 barem ne ako ju koristite pravilno. Sama po sebi, limunska kiselina nema kancerogeno djelovanje na koje se ukazivalo na dru\u0161tvenim mre\u017eama, ali mo\u017ee biti opasna u velikim koli\u010dinama. Op\u0107enito nije dobro agrume unositi u velikoj koli\u010dini zbog toga \u0161to nadra\u017eujemo svoj probavni sustav, ali i o\u0161te\u0107ujemo zubnu caklinu.<\/p>\n\n\n\n

Limunska se kiselina stoga razrje\u0111uje te u receptima za d\u017eemove i sli\u010dno koristi u malim koli\u010dinama. U \u010di\u0161\u0107enju limunska kiselina nije opasna za inhaliranje, ali se preporu\u010duje da koristite rukavice jer je mogu\u0107e da \u0107e vam kiselina blago nadra\u017eiti ko\u017eu.<\/p>\n\n\n\n

Imajte na umu da je ovo najsigurniji aditiv koji postoji te se na pakiranjima proizvoda \u010desto ozna\u010dava kao E330. Da je limunska kiselina opasna, ne bi ju stavljali u brojne proizvode, zar ne? Dakle, samo valja za\u0161tititi osjetljivu ko\u017eu i koristiti rukavice pri \u010di\u0161\u0107enju limunskom kiselinom.<\/p>\n\n\n\n

Kad \u010distite ku\u0107u, dobro je uvijek otvoriti prozore kako mirisi ne bi bili suvi\u0161e intenzivni. Ovo je dobra sigurnosna mjera i kad \u010distite limunskom kiselinom! Osim \u0161to je dobro da se \u010destice kiseline provjetre, svakako \u0107e u zraku biti vi\u0161e pra\u0161ine, kamenca i prljav\u0161tine.<\/p>\n\n\n\n

Dr\u017eite limunsku kiselinu daleko od djece te na visini gdje ju ne mogu dohvatiti. Ukoliko ju konzumiraju u maloj koli\u010dini, ne bi trebalo biti problema, ali u velikoj mo\u017ee biti jako abrazivna i izazvati razne reakcije, osipe i nadra\u017eenost.<\/p>\n\n\n\n

5 recepata za kuhinju i kupaonu<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Ukusna limunada u nekoliko koraka!<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Limunska kiselina slu\u017ei za pripremu raznih sirupa, a jedan od jednostavnijih recepata uklju\u010duje i osvje\u017eavaju\u0107i napitak Jednostavno dvije \u010dajne \u017eli\u010dice limunske kiseline dodajte litri vode te za\u0161e\u0107erite po \u017eelji. Dijabeti\u010dari i oni \u0161to paze na kalorije mo\u017eda \u0107e u\u017eivati u zamjenama za \u0161e\u0107er kao \u0161to su stevija, ksilitol ili eritrit.<\/p>\n\n\n\n

Ne zaboravite ubaciti par listi\u0107a mente i nekoliko kockica leda! Limunada savr\u0161eno ide u paru s tostom i d\u017eemom pa u sljede\u0107em paragrafu mo\u017eete pro\u010ditati kako napraviti ukusan d\u017eem uz pomo\u0107 prirodnog emulatora \u2013 limunske kiseline.<\/p>\n\n\n\n

Slatki d\u017eem od marelice!<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Kad radite velike koli\u010dine d\u017eema, koristite oko 5 kilograma marelica. Ako pak radite manje koli\u010dine, svakako prilagodite i koli\u010dine sastojaka. Dakle, uz 5 kilograma o\u010di\u0161\u0107enih marelica, treba vam oko 2 kilograma \u0161e\u0107era te jedna vre\u0107ica limunske kiseline. Uglavnom se misli na one male vre\u0107ice koje nalazite gdje stoji pribor za kola\u010de, ali dobro je na pole\u0111ini pakiranja provjeriti sugeriranu koli\u010dinu.<\/p>\n\n\n\n

\"d\u017eem\"
FOTO: UNSPLASH<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Dodati mo\u017eete i vanilin \u0161e\u0107er ili ekstrakt vanilije za dodatnu aromu! Postupak je jednostavan \u2013 breskve posipamo \u0161e\u0107erom, neka stoje preko no\u0107i. Oko dva sata na umjerenoj vatri kuhamo d\u017eem u dubokoj posudi i povremeno mije\u0161amo. Limunska kiselina dodaje se na kraju.  Ne zaboravite staklenke sterilizirati iskuhavanjem!<\/p>\n\n\n\n

Magi\u010dno rje\u0161enje za \u010di\u0161\u0107enje kamenca!<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Ako u ku\u0107i imate povr\u0161ine koje se te\u0161ko \u010diste od masno\u0107e i kamenca, pomije\u0161ajte \u017elicu limunske kiseline s toplom vodom i ovom pastom tretirajte zahva\u0107ena podru\u010dja. Ispiranje se radi vodom! Ako vam vi\u0161e odgovara teku\u0107e rje\u0161enje, dodajte vi\u0161e vode i koristite raspr\u0161iva\u010d! Uskoro \u0107ete shvatiti da za \u010distu ku\u0107u uop\u0107e ne treba puno kemikalija!<\/p>\n\n\n\n

\u0160to se paste ti\u010de, ona se naj\u010de\u0161\u0107e koristi na porculanu pa se posljedi\u010dno mo\u017ee koristiti i u WC \u0161koljkama. \u010cetkom za WC izribajte pastu nakon \u0161to odstoji i vidjet \u0107ete kako za \u010distu okolinu vi\u0161e nisu potrebni abrazivni materijali uz \u010dije kori\u0161tenje treba koristiti masku!<\/p>\n\n\n\n

Ovakva sredstva valja staviti negdje gdje je mra\u010dno, na sobnu temperaturu. Preporu\u010duje se i kori\u0161tenje tamnih bo\u010dica kako bismo sprije\u010dili reakcije sredstva i svjetlosti.<\/p>\n\n\n\n

Pro\u010di\u0161\u0107avanje kuhinjskih aparata.<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Kamenac se daleko najbolje \u010disti upravo kombinacijom limunske kiseline i vode. Valja napomenuti samo da se ne povezuje s baznim metalima kao aluminij pa nemojte tako \u010distiti aluminijske povr\u0161ine. Pored toga, sve aparate i kuhala mo\u017eete o\u010distiti tako \u0161to u litru vrele vode dodate dvije ili tri \u017elice limunske kiseline.<\/p>\n\n\n\n

\"limunska
FOTO: UNSPLASH<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Neki ovu metodu koriste i kod slavina te za perilice posu\u0111a i rublja. Kod slavina koje nisu od aluminija ne bi trebalo biti problema, a \u0161to se ti\u010de perilica i su\u0111erica, osim \u0161to u bubanj ubacujete do deset \u017elica limunske kiseline, morate na\u0107i i ciklus ispiranja (neki za osjetljivo rublje) koji \u0107e pomije\u0161ati i pro\u0161etati limunsku kiselinu po ma\u0161ini. Valja na umu imati da limunska kiselina izbjeljuje rublje!<\/p>\n\n\n\n

Jednostavno posipaj i dezinficiraj plastiku!<\/em><\/h3>\n\n\n\n

Ukoliko u kuhinji \u010desto koristite plasti\u010dni pribor i nemate perilicu su\u0111a koja na visokim temperaturama zapravo dezinficira isti, dobra je praksa napraviti dezinfekciju plastike svakih nekoliko mjeseci. Jednostavno posipajte plastiku limunskom kiselinom, pri\u010dekajte do pola sata i onda isperite svoje dodatke za kuhinju.<\/p>\n\n\n\n

Mo\u017ee li se limunska kiselina koristiti kao omek\u0161iva\u010d?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Pitanje koje se vrlo \u010desto postavlja jest mo\u017ee li limunska kiselina biti omek\u0161iva\u010d. Limunska je kiselina dobra alternativa za ocat od kojeg se \u010desto rade omek\u0161iva\u010di, ali \u017eelimo napraviti nekoliko napomena. Da, mo\u017eete napraviti omek\u0161iva\u010d s limunskom kiselinom, ali nemojte ga koristiti na bojanom rublju. Puno je bolje koristiti ga isklju\u010divo s bijelim rubljem jer je mogu\u0107e da \u0107e ostaviti fleke i tragove.<\/p>\n\n\n\n

Recept za jednostavni omek\u0161iva\u010d glasi \u2013 do \u0161est \u017elica limunske kiseline ulijemo u dvije litre vode i u perilicu stavljamo po dvije kapice za doziranje. To je sve! Ipak, budite pa\u017eljivi s osjetljivim rubljem.<\/p>\n\n\n\n

Zaklju\u010dak<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Limunska kiselina izuzetno je zanimljiv i primjenjiv kemijski spoj koji se u na\u0161im ku\u0107anstvima koristi i za \u010di\u0161\u0107enje i za kuhanje. Zdravija je alternativa mnogim kemikalijama koje se nalaze u sredstvima za \u010di\u0161\u0107enje te umjetnim emulgatorima, ali valja i s limunskom kiselinom biti na oprezu. Ako imate osjetljivu ko\u017eu, uvijek nosite rukavice i nemojte zaboraviti kiselinu razrijediti kad ju koristite.<\/p>\n\n\n\n

Uvo\u0111enjem limunske kiseline u va\u0161 dom, lako mo\u017eete zamijeniti skupe preparate jeftinijima, a na\u0161 najbolji savjet jest da limunsku kiselinu kupujete u ve\u0107im paketima. Tako \u0107ete u\u0161tedjeti novac, a mo\u0107i \u0107ete iskoristiti sve odli\u010dne recepte koje smo podijelili s vama.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kad netko ka\u017ee da mu je na popisu za du\u0107an limunska kiselina, odmah mo\u017eemo zaklju\u010diti da osoba ili priprema veliko \u010di\u0161\u0107enje ili sprema zimnicu! Kako? Pa, limunska kiselina neizostavan je \u010dlan svakog ku\u0107anstva i sastojak koji se primjenjuje u mnogim receptima \u2013 i onima za mje\u0161avine za \u010di\u0161\u0107enje i onima koji \u0107e se servirati na […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":2759,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37,32,36],"tags":[],"class_list":{"0":"post-2757","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje","9":"category-zivot"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2757"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2757"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2757\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2762,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2757\/revisions\/2762"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2759"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2757"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2757"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2757"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}