{"id":305,"date":"2021-04-06T16:25:10","date_gmt":"2021-04-06T16:25:10","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=305"},"modified":"2021-04-06T16:25:20","modified_gmt":"2021-04-06T16:25:20","slug":"najbolja-hrana-za-mozak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/najbolja-hrana-za-mozak\/","title":{"rendered":"Najbolja hrana za mozak"},"content":{"rendered":"\n

Mnogi ljudi nisu svjesni va\u017enosti pravilne prehrane za mozak i mentalno zdravlje ljudi. Mozak tro\u0161i 20% ukupne energije koju unosimo putem hrane<\/strong>, pa je va\u017eno da mu pru\u017eimo kvalitetne hranjive tvari. Velik dio svakodnevne prehrane modernog doba \u010dine namirnice koje nisu jako hranjive i koje imaju visok glikemijski indeks \u0161to svakako nije zdravo za nas.<\/p>\n\n\n\n

Mnogi se ljudi brinu o utjecaju koji hrana ima na njihovu jetru, crijeva ili srce, ali rijetko tko se zapita ima li hrana koju jedemo utjecaj na mozak? Mozak se opskrbljuje krvlju i kisikom pa je dobra cirkulacija klju\u010dna za pravilan rad mozga. Krv koja opskrbljuje mozak mora biti zdrava, pro\u010di\u0161\u0107ena i bogata korisnim sastojcima, a to se mo\u017ee posti\u0107i dobrom prehranom.<\/p>\n\n\n\n

Vi\u0161e od polovice mozga \u010dine masno\u0107a i voda, pa je mozak vrlo osjetljiv na toksine koje unosimo kroz vodu i hranu. Razlog tome je \u0161to se toksini talo\u017ee u masnim stanicama, a njih je puno u mozgu.<\/p>\n\n\n\n

Kao \u0161to va\u0161em tijelu ne odgovaraju pr\u017eena hrana, \u0161e\u0107er i gazirana pi\u0107a, tako ove vrste hrane nisu dobre ni za va\u0161 mozak. Mozak ne voli niti kofein iz kave niti alkohol, ali zato obo\u017eava maslinovo ulje. Najbolja vrsta prehrane za mozak je mediteranska prehrana koja se bazira na ribi, vo\u0107u, povr\u0107u, mahunarkama i cjelovitim \u017eitaricama.<\/p>\n\n\n\n

Prehrana koja se bazira na navedenim namirnicama ima sposobnost za\u0161tite mozga i potencijalna o\u0161te\u0107enja na njemu \u0107e biti puno manja.<\/p>\n\n\n\n

Koju hranu birati kako bi mozak dobio sve potrebne nutrijente?<\/h2>\n\n\n\n

Mozak prije svega treba mnogo zdravih masno\u0107a<\/strong>, osobito jer Omega 3 masne kiseline poma\u017eu nastanku mo\u017edanih stanica i njihovoj regeneraciji. Antioksidansi iz njih smanjuju upale i potencijalne zlo\u0107udne tvorbe. U nastavku pro\u010ditajte koje skupine namirnica treba puno jesti kako bi mozak bio dovoljno nahranjen i za\u0161ti\u0107en.<\/p>\n\n\n\n

Riba \u2013 dokazani prijatelj mozga<\/h3>\n\n\n\n

Od namirnica \u017eivotinjskog porijekla va\u0161 bi prvi izbor trebala biti riba. Ona je najsna\u017eniji izvor aminokiselina, posebno omega 3 masne kiseline<\/strong> koja je jako dobra za mo\u017edane stanice i srce i krvo\u017eilni sustav.<\/p>\n\n\n\n

Ove esencijalne masne kiseline klju\u010dne su za odr\u017eavanje mozga u optimalnom stanju, osobito ako je mozak stalno izlo\u017een stresu. One utje\u010du na koncentraciju serotonina. Za\u0161to je serotonin va\u017ean?<\/p>\n\n\n\n

Ovdje je rije\u010d o neurotransmiterima tj. malim molekulama \u017eiv\u010danih stanica koje me\u0111usobno komuniciraju. Serotonin \u010desto nazivaju \u201ehormonom sre\u0107e\u201c jer utje\u010de na na\u0161e raspolo\u017eenje, ali on ne djeluje samo na to. On poma\u017ee u regulaciji sna, seksualne \u017eelje, ali poma\u017ee i pam\u0107enju te omogu\u0107uje mozgu da se kontinuirano prilago\u0111ava novim situacijama.<\/p>\n\n\n\n

Iako je svaka riba odli\u010dna za zdravlje, za mozak su najbolje vrste koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, a to su srdele, losos, tuna i ostala plava riba. Ove vrste riba su vrlo ukusne, a posebno mortamo spomenuti srdelu koja je cjenovno iznimno povoljna i koja u sebi sadr\u017ei samo dobre i hranjive sastojke. Ona je odli\u010dna i za kosti i za krvo\u017eilni sustav, ne samo za mozak.<\/p>\n\n\n\n

Jaja \u2013 vitamin B za \u017eiv\u010dane stanice<\/h3>\n\n\n\n

Konzumacija jaja poma\u017ee u pobolj\u0161anju mo\u017edanih funkcija jer jedno jaje sadr\u017ei \u010dak 15% preporu\u010denog dnevnog unosa vitamina B.<\/strong> Mnogi vitamini B, ponajvi\u0161e B5 i B12 su jako va\u017eni za pravilnu funkciju \u017eiv\u010danog sustava, \u0161to je direktno povezano s mo\u017edanim sustavom.<\/p>\n\n\n\n

Jaja su va\u017ena jer sadr\u017ee kolin, a on ima klju\u010dnu funkciju u razvoju i regeneraciji mo\u017edanih stanica. Kolin tako\u0111er blagotvorno djeluje na metabolizam masti<\/a>, a ima odre\u0111eni utjecaj i na pam\u0107enje te raspolo\u017eenje.<\/p>\n\n\n\n

Jaja su i ina\u010de vrlo vrijedna namirnica, tako\u0111er povoljna i dostupna. Naravno, idealno bi bilo koristiti jaja iz organskog uzgoja jer su kvalitetnija, ali ponekad nisu dostupna.<\/p>\n\n\n\n

Bobi\u010dasto vo\u0107e je bogato antioksidansima<\/h3>\n\n\n\n

Sve bobi\u010dasto, ali i jagodi\u010dasto vo\u0107e ima zajedni\u010dki nazivnik \u2013 antioksidanse<\/strong>. Borovnice<\/a>, aronija, malina, kupina, ribizl\u2026\u0161to god jedete ne\u0107ete pogrije\u0161iti.<\/p>\n\n\n\n

Zbog \u010dega su antioksidansi va\u017eni za mozak? Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, spojeva koji uni\u0161tavaju zdrave stanice, i stoga su velika pomo\u0107 za smanjivanje upalnih procesa u tijelu. Antioksidansi poja\u010davaju komunikaciju izme\u0111u mo\u017edanih stanica pa na taj na\u010din smanjuju mogu\u0107nost nastanka degenerativnih bolesti mozga u starijoj \u017eivotnoj dobi.<\/p>\n\n\n\n

Posebno korisno bobi\u010dasto vo\u0107e su borovnice. One dokazano pobolj\u0161avaju pam\u0107enje, olak\u0161avaju u\u010denje i smanjuju zaboravljanje. Stoga je za u\u010denje bolje piti sok od borovnice nego kavu!<\/p>\n\n\n\n

Ora\u0161asti plodovi \u2013 za pobolj\u0161anje kognitivnih sposobnosti<\/h3>\n\n\n\n

Svi ora\u0161asti plodovi: lje\u0161njaci, bademi i orasi ve\u0107 su tradicionalno poznati kao odli\u010dne namirnice za pro\u010di\u0161\u0107avanje krvi i za ja\u010danje mo\u017edanih funkcija<\/strong>. Razlog tome je velika koli\u010dina vitamina E kojeg sadr\u017ee, a koji je klju\u010dan za bolje pam\u0107enje te velika koli\u010dina omega 3 masnih kiselina za koje se ve\u0107 odavno zna da su odli\u010dna hrana za mozak.<\/p>\n\n\n\n

Vitamin E je antioksidans i njegov je zadatak \u0161titi mo\u017edane stanice od propadanja uzrokovanog slobodnim radikalima. Stoga je uzimanje ora\u0161astih plodova, osobito oraha dobra prevencija degradacije mozga i nastajanja Alzheimerove bolesti.<\/p>\n\n\n\n

Neki su znanstvenici povezali redovnu konzumaciju oraha s boljom potencijom. Razlog tome je \u010di\u0161\u0107enje krvotoka \u0161to posljedi\u010dno poja\u010dava cirkulaciju u svim dijelovima tijela, pa tako i u mozgu i u spolnim organima.<\/p>\n\n\n\n

Brazilski orah krcat je selenom, koji pru\u017ea brojne benefite za na\u0161e zdravlje. Selen je sna\u017eni antioksidans pa osim \u0161to osna\u017euje imunolo\u0161ki sustav on sprje\u010dava starenje stanica. On tako\u0111er utje\u010de i na na\u0161e raspolo\u017eenje pa je dobar u borbi protiv depresije. Izuzev selena, brazilski orah je bogat i magnezijem za kojeg znamo da pozitivno utje\u010de na \u017eiv\u010dani sustav.<\/p>\n\n\n\n

Svi koji su bar jednom jeli ora\u0161aste plodove znaju kako njihovo grickanje poma\u017ee u popravljanju raspolo\u017eenja i kako brzo djeluje na organizam.<\/p>\n\n\n\n

Sjemenke \u2013 velika pomo\u0107 u malom pakiranju<\/h3>\n\n\n\n

Sjemenke imaju sposobnost poja\u010davanja i ubrzavanja rada mo\u017edanih stanica<\/strong> koje br\u017ee i uspje\u0161nije obra\u0111uju podatke koje primaju. Postoji mnogo vrsta sjemenki, a najbogatije mineralima su sjemenke suncokreta, lanene sjemenke i sjemenke bundeve.<\/p>\n\n\n\n

Sjemenke bundeve su bogate cinkom i magnezijem pa pridonose normalnoj funkciji mi\u0161i\u0107a, ali i \u017eiv\u010danog sustava. Tako\u0111er \u0161tite od oksidativnog stresa.<\/p>\n\n\n\n

Lanene sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama, \u0161to je odli\u010dna zamjena za ljude koji ne jedu ribu.<\/p>\n\n\n\n

Danas su sjemenke vrlo dostupne i mo\u017ee ih se prona\u0107i u ve\u0107ini ve\u0107ih trgovina i drogerija, a posebno velika ponuda mo\u017ee se prona\u0107i u trgovinama zdrave hrane.<\/p>\n\n\n\n

Cjelovite \u017eitarice \u2013 odli\u010dna hrana za mozak<\/h3>\n\n\n\n

S obzirom na to da na\u0161 mozak treba obavljati na stotine va\u017enih funkcija za to mu trebaju kvalitetne hranjive tvari i energija. Energiju mozak dobiva putem ugljikohidrata, ali nije svaki dobar za nas.<\/p>\n\n\n\n

Ovdje u pomo\u0107 priska\u010du cjelovite \u017eitarice koje imaju niski glikemijski indeks<\/strong>, a dobar su izvor energije za mozak. Konzumacijom proizvoda od bijelog bra\u0161na tijelo \u0107e biti izlo\u017eeno padovima i skokovima razine glukoze u tijelu \u0161to nikako nije dobro za mo\u017edanu funkciju.<\/p>\n\n\n\n

Zbog toga se za mozak preporu\u010duju zobene pahuljice, amarant (koji ne sadr\u017ei gluten), heljda (bogata vitaminima B i triptofanom), je\u010dam (bogat selenom), kvinoja, ra\u017e, proso i jo\u0161 mnogo drugih vrsta cjelovitih \u017eitarica.<\/p>\n\n\n\n

\u010cokolada<\/h3>\n\n\n\n

Konzumacija tamne i gorke \u010dokolade s vrlo visokim udjelom kakaa preporu\u010duje se svima koji puno u\u010de i moraju pamtiti velike koli\u010dine informacija. Naime, kakao sadr\u017ei velike koli\u010dine flavanola, antioksidansa koji pozitivno utje\u010de na mo\u017edane funkcije. On poti\u010de cirkulaciju mozga \u0161to uzrokuje smanjenje demencije kod starijih ljudi, a kod mla\u0111ih poma\u017ee u pam\u0107enju.<\/p>\n\n\n\n

Zeleno povr\u0107e \u2013 carstvo folne kiseline<\/h3>\n\n\n\n

Koliko je folna kiselina va\u017ena mo\u017ee vam re\u0107i svaka majka jer je ve\u0107ina majki tijekom trudno\u0107e uzimala dodatnu koli\u010dinu folne kiseline kako bi osigurala pravilan rast mozga i mo\u017edanih struktura djeteta kojeg je nosila u utrobi.<\/p>\n\n\n\n

Folna kiselina osigurava dobru kognitivnu funkciju<\/strong> i razvoj stanica te sprje\u010dava demenciju. Za dobro snabdijevanje mozga folnom kiselinom potrebno je konzumirati razne vrste tamnog zelenog povr\u0107a, a nabolje od njih su \u0161pinat, brokula i \u0161paroga.<\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Mnogi ljudi nisu svjesni va\u017enosti pravilne prehrane za mozak i mentalno zdravlje ljudi. Mozak tro\u0161i 20% ukupne energije koju unosimo putem hrane, pa je va\u017eno da mu pru\u017eimo kvalitetne hranjive tvari. Velik dio svakodnevne prehrane modernog doba \u010dine namirnice koje nisu jako hranjive i koje imaju visok glikemijski indeks \u0161to svakako nije zdravo za nas. […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":306,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-305","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/305"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=305"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/305\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":307,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/305\/revisions\/307"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/306"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=305"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=305"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=305"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}