{"id":3266,"date":"2023-05-22T11:54:23","date_gmt":"2023-05-22T11:54:23","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3266"},"modified":"2023-06-05T12:14:34","modified_gmt":"2023-06-05T12:14:34","slug":"worcestershire-umak-kako-ga-upotrijebiti-u-jelu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/worcestershire-umak-kako-ga-upotrijebiti-u-jelu\/","title":{"rendered":"Worcestershire umak – 15 savjeta kako ga upotrijebiti u jelima"},"content":{"rendered":"\n

Worcestershire umak je jedan od dodataka jelima za koje smo svi \u010duli i vjerojatno smo ga koristili u nekom trenutku. No, odakle dolazi i \u0161to mu daje taj jedinstveni, pikantni okus? Istra\u017eili smo fascinantnu povijest i evoluciju Worcestershire umaka, njegov profil okusa i tajne sastojke, a otkrit \u0107emo neke od njegovih manje poznatih upotreba u kuhinji. <\/p>\n\n\n\n

Povijest i evolucija Worcestershire umaka<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Povijest Worcestershire umaka je fascinantna pri\u010da koja se prote\u017ee kroz stolje\u0107a<\/a> i kontinente. Iako je njegovo to\u010dno podrijetlo pomalo obavijeno velom tajne, povjesni\u010dari vjeruju da umak vu\u010de korijene iz starog Rima, gdje su za\u010dini na bazi ribe bili \u010dest sastojak mnogih jela. S vremenom su se ovi umaci pro\u0161irili Europom, a na kraju su stigli i do Engleske.<\/p>\n\n\n\n

U gradu Worcesteru, sredinom 19. stolje\u0107a, ro\u0111ena je moderna verzija Worcestershire umaka. To\u010dan recept osmislila su dva kemi\u010dara po imenu John Lea i William Perrins, koje je lokalni plemi\u0107 zamolio da smisle novi za\u010din koji bi se mogao koristiti za pobolj\u0161anje okusa njegovih jela. Nakon eksperimentiranja s razli\u010ditim sastojcima i kombinacijama okusa, Lea i Perrins nai\u0161li su na pobjedni\u010dku formulu koja uklju\u010duje in\u0107une, tamarind, melasu, ocat i razne za\u010dine.<\/p>\n\n\n\n

Unato\u010d uspjehu, Lea i Perrins su se u po\u010detku borili s prodajom svog novog umaka, koji su nazvali “Worcestershire umak”. Me\u0111utim, nakon slanja nekih boca u britanske kolonije diljem svijeta, po\u010deli su primati narud\u017ebe iz udaljenih mjesta poput Indije i Australije. Uskoro je umak postao glavna namirnica u kuhinjama diljem svijeta, omiljen zbog svog jedinstvenog, pikantnog okusa i svestranosti.<\/p>\n\n\n\n

Tijekom godina je do\u017eivio neke promjene i prilagodbe, ali osnovni recept ostaje uglavnom nepromijenjen. Danas su dostupni bezbrojni brendovi i varijante umaka, od kojih svaki ima svoj jedinstveni stil klasi\u010dnog okusa. Od originalne marke Lea i Perrins do obrtni\u010dkih malih serija umaka neovisnih proizvo\u0111a\u010da, postoji Worcestershire umak za sva\u010diji ukus i bud\u017eet.<\/p>\n\n\n\n

Klju\u010dni sastojci Worcestershire umaka<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Pitate se \u0161to Worcestershire umaku daje prepoznatljiv i slo\u017een okus? Odgovor le\u017ei u njegovoj jedinstvenoj mje\u0161avini sastojaka koji uklju\u010duju in\u0107une, tamarind, melasu, ocat i razne za\u010dine. <\/p>\n\n\n\n