{"id":342,"date":"2021-05-12T20:43:09","date_gmt":"2021-05-12T20:43:09","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=342"},"modified":"2022-02-09T13:49:25","modified_gmt":"2022-02-09T13:49:25","slug":"zamjene-za-secer-koju-izabrati","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/zamjene-za-secer-koju-izabrati\/","title":{"rendered":"Zamjene za \u0161e\u0107er \u2013 koju izabrati?"},"content":{"rendered":"\n

\u0160e\u0107er je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno koristimo. \u0160tovi\u0161e, ne koristimo ih samo za prehranu, ve\u0107 i na druge na\u010dine (npr. depilacija \u0161e\u0107ernom pastom<\/a>). No, ako pa\u017enju obratimo na hranu, lako dolazimo do zaklju\u010dka da je izbor slatkih i slanih poslastica postao znatno ve\u0107i, a mo\u017ee ih se kupiti gotovo na svakom koraku. Niti jedna vrsta ovih namirnica nije dobra za organizam ako se pretjerano konzumira, ali jedenje slatki\u0161a je ovisnost koje se puno te\u017ee rije\u0161iti. <\/p>\n\n\n\n

Ako ste i vi jedan od \u201eovisnika o slatkom\u201c<\/strong> i ne mo\u017eete zamisliti svoj dan bez slatki\u0161a morali biste razmisliti o rizicima koje nosi takav svakodnevni unos \u0161e\u0107era u organizam. <\/p>\n\n\n\n

Optimalna razina unosa \u0161e\u0107era u organizam je 37 g dnevno za mu\u0161karce i 25 g dnevno za \u017eene<\/strong>. Sve vi\u0161e od toga potencijalno mo\u017ee donijeti zdravstvene probleme.<\/p>\n\n\n\n

Koji su zdravstveni rizici kod unosa previ\u0161e \u0161e\u0107era?<\/h2>\n\n\n\n

Pretjerani unos \u0161e\u0107era u organizam mo\u017ee izazvati velik broj zdravstvenih problema<\/strong>, a naj\u010de\u0161\u0107e je rije\u010d o sr\u010danim problemima, razvoju dijabetesa, pretilosti i povi\u0161enom kolesterolu. <\/p>\n\n\n\n

Posebno je zabrinjavaju\u0107e to da se ve\u0107inom koristi rafinirani \u0161e\u0107er koji ima jako veliki broj kalorija, ali istovremeno ne pru\u017ea nikakav drugi nutritivni benefit. \u0160e\u0107er sadr\u017ei prazne kalorije jer u njemu nema niti vlakana, vitamina ili minerala, antioksidansa niti ikakvih drugih korisnih nutrijenata.<\/p>\n\n\n\n

Unosom takve isprazne namirnice dobit \u0107ete osje\u0107aj kratkotrajnog zadovoljstva, ali mo\u017eete izazvati pojavu jednog od sljede\u0107ih zdravstvenih problema<\/strong>:<\/p>\n\n\n\n

1. O\u0161te\u0107enje zubiju i zubne cakline, te br\u017ee propadanje zubiju<\/p>\n\n\n\n

2. Pretilost i sve te\u0161ko\u0107e vezane uz nju<\/p>\n\n\n\n

3. Dijabetes tipa 2<\/p>\n\n\n\n

4. Kardiovaskularne probleme<\/p>\n\n\n\n

5. Razli\u010dite gljivi\u010dne infekcije<\/p>\n\n\n\n

6. O\u0161te\u0107enje ko\u017ee i razvoj akni<\/p>\n\n\n\n

\u0160e\u0107er \u2013 \u010dest uzrok pretilosti i dijabetesa<\/h2>\n\n\n\n

Redovni unos \u0161e\u0107era uzrok je pove\u0107anju kilograma, a nastavkom konzumiranja iste slatke hrane mo\u017ee dovesti i do pretilosti. <\/p>\n\n\n\n

Velika opasnost le\u017ei i u ispijanju napitaka koji su jako zasla\u0111eni jer ljudi koji ih konzumiraju nisu svjesni koliko se u njima nalazi \u0161e\u0107era. Piju\u0107i sokove zapravo unesu vi\u0161e \u0161e\u0107era nego da jedu slatki\u0161e. Dobar primjer za to je Coca-Cola, najomiljeniji napitak mladih. Pola litre ovog napitka sadr\u017ei skoro 50 g \u0161e\u0107era \u0161to je ekvivalent otprilike deset kockica \u0161e\u0107era. Da li bi pojeli toliko kockica \u0161e\u0107era da nisu u obliku soka? Te\u0161ko.<\/p>\n\n\n\n

Konzumacija ovih pi\u0107a je dvosjekli ma\u010d i zbog vrste \u0161e\u0107era koju sokovi sadr\u017ee. Ovdje je rije\u010d o fruktozi ili vo\u0107nom \u0161e\u0107eru koji se nalazi u ve\u0107ini aromatiziranih pi\u0107a, sokova i slatkih \u010dajeva. Takva vrsta \u0161e\u0107era za posljedicu ima pove\u0107anje apetita i stalnu glad. Zato bi trebali razmisliti o tome \u0161to \u010dinite svom tijelu.<\/p>\n\n\n\n

Rizik od pretilosti je osobito visok kod djece jer ona naprosto obo\u017eavaju slatki\u0161e pa je jako bitno da roditelji prate koli\u010dinu \u0161e\u0107era koju konzumira dijete. Pove\u0107ana masno\u0107a kod djece naj\u010de\u0161\u0107e je vezana uz prekomjerni unos \u0161e\u0107era te kruha i peciva \u0161to je tako\u0111er sli\u010dno \u0161e\u0107eru.<\/p>\n\n\n\n

Kombinacija pretilosti i prekomjernog unosa \u0161e\u0107era plodno je tlo za razboj dijabetesa tipa 2. Bolesnici kod kojih se razvije ova bolest imaju smanjenju toleranciju na \u0161e\u0107er u krvi i inzulin pa \u0107e posljedi\u010dno tome morati smanjiti unos \u0161e\u0107era i ugljikohidrata u svoje tijelo.<\/p>\n\n\n\n

\u0160e\u0107er \u2013 glukoza i fruktoza su razli\u010dite vrste \u0161e\u0107era<\/h2>\n\n\n\n

Glukoza i fruktoza su \u0161e\u0107eri, ali nisu istog podrijetla. Glukoza je \u0161e\u0107er koji se dobiva iz ugljikohidrata i tijelo ga koristi za energiju, ali fruktoza je vo\u0107ni \u0161e\u0107er koji se ne mo\u017ee preraditi u potpunosti. Dio fruktoze \u0107e se uspjeti preraditi u jetri, a ostatak odlazi u masno\u0107u. To zna\u010di da prekomjerni unos fruktoze posljedi\u010dno uzrokuje debljanje. Time \u0107e se pove\u0107ati kolesterol u krvi i krvni tlak.<\/p>\n\n\n\n

Koja je razlika izme\u0111u umjetnih i prirodnih zasla\u0111iva\u010da? <\/h2>\n\n\n\n

Umjetne zamjene za \u0161e\u0107er<\/strong> se proizvode u laboratoriju i ne mogu se prona\u0107i u prirodi, a \u010desto se koriste za zasla\u0111ivanje sokova jer nemaju kalorija.  Me\u0111u najpoznatijima su saharin, sukraloza i aspartam<\/a>. Mnogi se boje koristiti ove zamjene za \u0161e\u0107er jer je rije\u010d o kemijski stvorenim aditivima, ali oni nisu opasni za zdravlje ako se pridr\u017eavate preporu\u010dene dnevne doze.<\/p>\n\n\n\n

Prirodne zamjene za \u0161e\u0107er su odli\u010dna pomo\u0107 za svakoga tko se odlu\u010dio odre\u0107i slatki\u0161a radi zdravlja. Ima ih nekoliko, a na vama je da izaberete onu koja vama najvi\u0161e odgovara:<\/p>\n\n\n\n

MED<\/strong> – je \u0161e\u0107er nastao prirodnim putem i ima mnogo zdravstvenih benefita. Osim \u0161to je pun antioksidansa i flavonoida on ima manje kalorija nego rafinirani \u0161e\u0107er. Djeluje protuupalno na organizam i ja\u010da tjelesni imunitet. Antioksidansi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i kapi te ja\u010daju organizam u borbi protiv zlo\u0107udnih bolesti. <\/p>\n\n\n\n

Potrebno je zapamtiti: \u0161to je med tamniji to je vi\u0161e antioksidansa u njemu i to je on zdraviji za vas.<\/p>\n\n\n\n

SIRUP OD AGAVE<\/strong> \u2013 je sirup koji se vadi iz meksi\u010dke biljke agave, od koje se proizvodi tekila. Osim \u0161to je rije\u010d o ukusnom prirodnom zasla\u0111iva\u010du, koji se koristi jo\u0161 od doba drevnih Azteka, agava ima i dobre zdravstvene benefite kao \u0161to su velika koli\u010dina vitamina i antioksidansa.<\/p>\n\n\n\n

Ipak, bitno je zapamtiti da agavin sirup ima jako veliku koli\u010dinu kalorija pa se od njega mo\u017ee jako brzo po\u010deti debljati ako se pretjera s dnevnim unosom. Agavin sirup o\u0161te\u0107uje i zube u ve\u0107oj mjeri pa je bitna oralna higijena za one koji ga puno koriste.<\/p>\n\n\n\n

Dobra stvar je da agavin sirup ima niski glikemijski indeks pa ne dovodi do naglog podizanja razine \u0161e\u0107era u krvi. Prilikom kupnje agavinog sirupa mo\u017eete birati BIO verziju koja ima velik broj kalorija ili kemijski obra\u0111en sirup koji ima manje kalorija, ali se vi\u0161e ne mo\u017ee svrstavati u BIO proizvode.<\/p>\n\n\n\n

STEVIJA <\/strong>\u2013 prirodno sladilo koje potje\u010de iz biljke istoimenog naziva koja pripada jednoj vrsti suncokreta. Stevija je do 300 puta sla\u0111a od rafiniranog \u0161e\u0107era, ali gotovo nema kalorija. Zbog toga je idealna kod provo\u0111enja dijete ili u slu\u010daju da se vodi briga o dnevnom unosu kalorija. <\/p>\n\n\n\n

Popularna je kod dijabeti\u010dara jer im omogu\u0107uje jedenje slatke hrane, ali bez straha da \u0107e utjecati na razinu glukoze u krvi.<\/p>\n\n\n\n

KSILITOL<\/strong> \u2013 je prirodni zasla\u0111iva\u010d nastao iz breze. Ima isti oblik i boju kao rafinirani \u0161e\u0107er, ali sadr\u017ei upola manje kalorija. Ne sadr\u017ei fruktozu pa nema nikakav utjecaj na glukozu u krvi. Stoga se smatra odli\u010dnom alternativom za sve ljude koji imaju dijabetes tipa 2 ili probleme s pretilo\u0161\u0107u. <\/p>\n\n\n\n

Poznato kori\u0161tenje ksilitola je u \u017evaka\u0107im gumama bez \u0161e\u0107era \u0161to je jako va\u017eno jer je dokazano da ksilitol ne uzrokuje propadanje zuba ve\u0107 da ja\u010da njihovu caklinu i da doprinosi oralnom zdravlju.<\/p>\n\n\n\n

KOKOSOV \u0160E\u0106ER<\/strong> \u2013 je \u0161e\u0107er koji se proizvodi iz pulpe cvjetova kokosove palme pa je bogat nutrijentima. Sadr\u017ei \u017eeljezo<\/a>, cink, kalcij, antioksidanse i vlakna<\/a>. Ova vlakna se nazivaju inulinska vlakna i vrlo su cijenjena jer ona usporavaju apsorpciju glukoze \u0161to zna\u010di da \u0107ete imati visoku razinu energije tijekom du\u017eeg vremena. To zna\u010di i niski glikemijski indeks. <\/p>\n\n\n\n

Ova vrsta \u0161e\u0107era ima puno kalorija, prete\u017eno fruktoze, gotovo kao industrijski \u0161e\u0107er.<\/p>\n\n\n\n

DEKSTROZA<\/strong> \u2013 je gro\u017e\u0111ani \u0161e\u0107er koji je brz izvor energije za ljudsko tijelo pa je zbog toga naj\u010de\u0161\u0107i sastojak energetskih pi\u0107a. Sadr\u017ei manje kalorija od rafiniranog \u0161e\u0107era, a zbog njenog brzog djelovanja \u010desto ju koriste sporta\u0161i. <\/p>\n\n\n\n

JAVOROV SIRUP<\/strong> \u2013 je sirup koji se proizvodi od soka javora i koji sadr\u017ei i fruktozu i glukozu, ali u manjim vrijednostima nego rafinirani \u0161e\u0107er. Bogat je antioksidansima pa je svakako bolji izbor od klasi\u010dnog bijelog \u0161e\u0107era. Vrlo je popularan u Americi i Kanadi, a neizostavan je dio svakog recepta kako napraviti pala\u010dinke<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

Kako se rije\u0161iti ovisnosti o bijelom \u0161e\u0107eru?<\/h2>\n\n\n\n

Kompletno uklanjanje \u0161e\u0107era iz prehrane za osobu koja ga prekomjerno konzumira je vjerojatno najte\u017ea stvar koju moraju napraviti u \u017eivotu. Stoga je potrebno \u010diniti to postupno i planirano kako bi izbjegli brzo vra\u0107anje lo\u0161im navikama.<\/p>\n\n\n\n

Evo \u0161to u\u010diniti kako bi smanjili unos praznih kalorija:<\/h4>\n\n\n\n

1. sladite medom, a ne \u0161e\u0107erom<\/p>\n\n\n\n

2. kupujte snackove s prirodnim sladilima<\/p>\n\n\n\n

3. pojedite bilo koje vo\u0107e umjesto slatki\u0161a (jagode i lubenice su idealan izbor zbog male kalorijske vrijednosti)<\/p>\n\n\n\n

4. jedite \u0161to tamniju \u010dokoladu umjesto mlije\u010dne i sli\u010dnih vrsta<\/p>\n\n\n\n

5. izbacite vo\u0107ne jogurte i prije\u0111ite na obi\u010dne<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u0160e\u0107er je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno koristimo. \u0160tovi\u0161e, ne koristimo ih samo za prehranu, ve\u0107 i na druge na\u010dine (npr. depilacija \u0161e\u0107ernom pastom). No, ako pa\u017enju obratimo na hranu, lako dolazimo do zaklju\u010dka da je izbor slatkih i slanih poslastica postao znatno ve\u0107i, a mo\u017ee ih se kupiti gotovo na svakom koraku. Niti […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":343,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-342","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/342"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=342"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/342\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1141,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/342\/revisions\/1141"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/343"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=342"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=342"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=342"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}