{"id":3438,"date":"2023-07-13T21:04:13","date_gmt":"2023-07-13T21:04:13","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3438"},"modified":"2023-07-13T21:06:37","modified_gmt":"2023-07-13T21:06:37","slug":"zasto-je-skyr-islandska-superhrana-koju-treba-probati","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/zasto-je-skyr-islandska-superhrana-koju-treba-probati\/","title":{"rendered":"Za\u0161to je skyr islandska superhrana koju morate probati?"},"content":{"rendered":"\n
Skyr je tradicionalni islandski mlije\u010dni proizvod koji je stolje\u0107ima bio glavni proizvod islandske kuhinje. Radi se o uzgojenom proizvodu koji ima konzistenciju procije\u0111enog jogurta, ali bla\u017eeg okusa. Skyr je svje\u017ei sir od kiselog mlijeka koji se konzumira poput jogurta u balti\u010dkim dr\u017eavama, Njema\u010dkoj i Rusiji. Postao je popularan zbog svoje nutritivne vrijednosti i lakog sljubljivanja s drugim namirnicama poput vo\u0107a, povr\u0107a i \u017eitarica.<\/p>\n\n\n\n
Biraju ga naj\u010de\u0161\u0107e sporta\u0161i i ljudi koji paze na zdravlje, ali i kilograme. Naime, zbog koli\u010dine proteina, \u010desto se preporu\u010duje kao dodatak doru\u010dku ili ve\u010deri tijekom redukcijskih dijeta. Koje sve vrste i marke skyra postoje, kako odabrati idealnu i ukomponirati u obroke, saznajte u dana\u0161njem \u010dlanku.<\/p>\n\n\n\n
Skyr je stolje\u0107ima glavna namirnica islandske kuhinje, s povije\u0161\u0107u koja se\u017ee do naseljavanja zemlje u 9. stolje\u0107u. Prema islandskim odredbama, izrada neba ostala je nepromijenjena od prvog naseljavanja do sredine pro\u0161log stolje\u0107a.<\/p>\n\n\n\n
Iako je to\u010dno podrijetlo nejasno, vjeruje se da su ga na Island donijeli nordijski doseljenici. Spominje se u nizu srednjovjekovnih islandskih izvora, uklju\u010duju\u0107i Egilovu sagu i sagu o Grettisu. Me\u0111utim, nejasno je koliko je to bilo sli\u010dno dana\u0161njem skyru, jer ne postoje detaljni opisi ovog mlije\u010dnog proizvoda iz tog razdoblja.<\/p>\n\n\n\n
Danas je jo\u0161 uvijek va\u017ena hrana na Islandu, a nekoliko je robnih marki postalo popularno diljem svijeta. Tako\u0111er se proizvodi u drugim zemljama, uklju\u010duju\u0107i Dansku i Finsku. Arla, danska<\/a> mljekara, proizvodi ga pod imenom Arla Skyr. Me\u0111utim, islandska verzija poznata je po svom jedinstvenom okusu i teksturi koju je te\u0161ko ponoviti izvan izvorne dr\u017eave i originalne recepture.<\/p>\n\n\n\n Skyr je tradicionalni islandski kultivirani mlije\u010dni proizvod koji se proizvodi fermentacijom obranog mlijeka s nasljednim islandskim kulturama Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Proces proizvodnje uklju\u010duje nekoliko koraka.<\/p>\n\n\n\n Prvi korak je zagrijati mlijeko na 85 do 90\u00b0C, a zatim ga ohladiti na 40 do 43\u00b0C. Nakon toga se kulturi dodaje mlijeko i ostavlja da fermentira nekoliko sati. Tijekom procesa fermentacije, bakterije konzumiraju laktozu u mlijeku i proizvode mlije\u010dnu kiselinu, \u0161to uzrokuje zgu\u0161njavanje mlijeka i postaje kiselije.<\/p>\n\n\n\n Nakon \u0161to je mlijeko fermentirano, procijedi se kako bi se uklonila sirutka, koja je teku\u0107i dio mlijeka koji sadr\u017ei ve\u0107inu laktoze, minerala i vitamina. Preostali \u010dvrsti dio mlijeka naziva se procije\u0111eni jogurt, koji se zatim pomije\u0161a s malom koli\u010dinom sirila kako bi se bjelan\u010devine zgru\u0161ale i jogurt dodatno zgusnuo.<\/p>\n\n\n\n Kona\u010dni proizvod je gust, kremast i pikantan mlije\u010dni proizvod s visokim udjelom proteina i niskim udjelom masti<\/a>. Skyr ima blag okus i glatku teksturu koja je sli\u010dna gr\u010dkom jogurtu, ali je gu\u0161\u0107i i kremastiji zbog procesa cije\u0111enja.<\/p>\n\n\n\nProizvodni proces<\/h2>\n\n\n\n