{"id":3496,"date":"2023-07-14T16:36:12","date_gmt":"2023-07-14T16:36:12","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3496"},"modified":"2023-07-16T20:24:25","modified_gmt":"2023-07-16T20:24:25","slug":"je-li-rajcica-voce-ili-povrce-12-zanimljivosti","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/je-li-rajcica-voce-ili-povrce-12-zanimljivosti\/","title":{"rendered":"Je li raj\u010dica vo\u0107e ili povr\u0107e? 12 zanimljivosti"},"content":{"rendered":"\n

Raj\u010dica je \u0161iroko konzumirano vo\u0107e koje se u kuhanju \u010desto smatra povr\u0107em. Znanstveni naziv za raj\u010dice je Solanum lycopersicum<\/a>, a pripadaju obitelji velebilja. Postoje tisu\u0107e kultivara raj\u010dice koje mo\u017eete izabrati, a svaka ima svoj jedinstveni okus, teksturu i izgled. Volite li vi\u0161e slatke i so\u010dne cherry raj\u010dice ili mesnate beef raj\u010dice, sigurno \u0107e se na\u0107i sorta raj\u010dica koja odgovara va\u0161em ukusu. Upoznajte raj\u010dicu od njezinog podrijetla do savjeta o uzgoju i sadnji kroz 12 zanimljivosti.<\/p>\n\n\n\n

Povijest i podrijetlo<\/h2>\n\n\n\n

Raj\u010dica ima dugu i zanimljivu povijest koja se prote\u017ee tisu\u0107ama godina. Potje\u010de iz Ju\u017ene Amerike, gdje su je prvi po\u010deli uzgajati Asteci i Inke. Stari Asteci su raj\u010dicu zvali “xitomatl”, a u Europu je stigla zahvaljuju\u0107i \u0161panjolskim istra\u017eiva\u010dima u 16. stolje\u0107u.<\/p>\n\n\n\n

U po\u010detku se raj\u010dica koristila kao ukrasna biljka u Francuskoj, Italiji<\/a> i sjevernoj Europi. Sumnji\u010davo se gledalo na hranu jer su je botani\u010dari prepoznali kao velebilje, ro\u0111aka otrovne belladonne. Zapravo, vjerovalo se da je raj\u010dica otrovna i nije se masovno konzumirala sve do 18. stolje\u0107a.<\/p>\n\n\n\n

Godine 1519. Cortez je otkrio raj\u010dice kako rastu u Montezuminim vrtovima i donio sjeme natrag u Europu gdje su posa\u0111ene kao ukrasne zanimljivosti, ali nisu konzumirane kao hrana. Najvjerojatnije je prva sorta koja je stigla u Europu bila \u017eute boje, jer su u \u0160panjolskoj i Italiji bile poznate kao pomi d’oro, \u0161to zna\u010di \u017eute jabuke.<\/p>\n\n\n\n

Me\u0111utim, nedavna istra\u017eivanja u genetici pokazuju da je raj\u010dica veli\u010dine tre\u0161nje nastala u Ekvadoru prije otprilike 80.000 godina bez ikakvog pripitomljavanja \u010dovjeka. Ljudi u Ju\u017enoj Americi s vremenom su uzgojili ove rane raj\u010dice, ali nisu razvili ve\u0107u veli\u010dinu ploda kakvu poznajemo danas.<\/p>\n\n\n\n

Danas je raj\u010dica jedno od vo\u0107a koje se najvi\u0161e uzgaja i konzumira u svijetu. Koristi se u raznim jelima, od salata preko umaka do juha. <\/p>\n\n\n\n

\"raj\u010dice\"
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Botani\u010dki opis<\/h2>\n\n\n\n

Biljka i li\u0161\u0107e<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice (Solanum lycopersicum) su zeljaste jednogodi\u0161nje biljke koje pripadaju obitelji no\u0107urka, Solanaceae. Mogu narasti do 3 metra, ali obi\u010dno se kre\u0107u od 1 do 1,8 metara u visinu. Biljke mogu biti determinantne ili indeterminantne, s determinantnim sortama koje daju odre\u0111enu koli\u010dinu plodova, a indeterminantne sorte koje kontinuirano ra\u0111aju tijekom vegetacije. Biljke raj\u010dice imaju plitak korijenski sustav i mogu biti osjetljive na su\u0161ne uvjete.<\/p>\n\n\n\n

Listovi biljaka raj\u010dice obi\u010dno su dugi 10 do 25 cm i \u0161iroki 5 do 15 cm. Naizmjeni\u010dno su raspore\u0111eni na peteljkama i obi\u010dno su perasti s 5 do 9 listi\u0107a. Listovi su prekriveni finim dla\u010dicama i imaju blago ljepljivu teksturu.<\/p>\n\n\n\n

Cvije\u0107e i vo\u0107e<\/h3>\n\n\n\n

Biljke raj\u010dice daju male \u017eute cvjetove koji su obi\u010dno 1 do 2,5 cm u promjeru. Cvjetovi su raspore\u0111eni u grozdove i samooplodni su, \u0161to zna\u010di da se mogu sami opra\u0161ivati. Nakon \u0161to se cvjetovi opra\u0161e, razviju se u plodove.<\/p>\n\n\n\n

Plodovi raj\u010dice klasificiraju se kao bobice i tehni\u010dki su uve\u0107ani jajnici biljke. Mogu varirati u veli\u010dini od malih cherry raj\u010dica do velikih beef raj\u010dica. Plodovi su obi\u010dno crveni, ali postoje i \u017eute, naran\u010daste, zelene i ljubi\u010daste sorte. Meso ploda je mekano i so\u010dno te sadr\u017ei mnogo sitnih sjemenki.<\/p>\n\n\n\n

Sorte raj\u010dica<\/h2>\n\n\n\n

Raj\u010dice dolaze u velikom rasponu sorti, a svaka ima svoj jedinstveni okus, teksturu i boju. Neke sorte su izvrsne za salatu, dok su druge bolje za umak. Odre\u0111ene vrste dobro rastu u posudama, dok drugima treba puno prostora da se ra\u0161ire.<\/p>\n\n\n\n

Cherry raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Cherry raj\u010dice su male raj\u010dice veli\u010dine zalogaja koje su savr\u0161ene za salate<\/a>, umake i ukrase. Obi\u010dno su slatke i so\u010dne, s tankom ko\u017eicom koja puca kad ih zagrizete. Odli\u010dno su za pe\u010deni umak iz pe\u0107nice koji se mo\u017ee servirati uz penne tjesteninu ili raviole<\/a>. Neke popularne sorte cherry raj\u010dice uklju\u010duju Sungold, Sweet 100 i Black Cherry.<\/p>\n\n\n\n

Beef raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Beef raj\u010dice su velike, mesnate raj\u010dice koje su odli\u010dne za salatu i pe\u010denje na \u017earu. Obi\u010dno su so\u010dne i ukusne, s debelom korom. Neke popularne sorte gove\u0111e raj\u010dice uklju\u010duju Big Beef, Brandywine i Cherokee Purple.<\/p>\n\n\n\n

Plum raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Plum raj\u010dice, poznate i kao romske raj\u010dice, raj\u010dice su ovalnog oblika i idealne za pripremu umaka, juha i variva. Obi\u010dno su manje so\u010dne od ostalih sorti raj\u010dica, \u010dvrste teksture i slatkog, pikantnog okusa. Neke popularne sorte raj\u010dice \u0161ljive uklju\u010duju San Marzano, Roma i Amish Paste.<\/p>\n\n\n\n

Paste raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Paste raj\u010dice sli\u010dne su plum raj\u010dicama, ali obi\u010dno imaju duguljastiji oblik. Idealne su za izradu paste od raj\u010dice, pirea i ke\u010dapa, jer imaju visok omjer mesa i sjemena i nizak udio vode. Neke popularne sorte paste raj\u010dice uklju\u010duju San Marzano, Amish Paste i Opalka.<\/p>\n\n\n\n

\"cherry
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Uzgoj i njega<\/h2>\n\n\n\n

Sa\u0111enje<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice su usjevi za toplu sezonu koji najbolje rastu na suncu i dobro dreniranom tlu s pH izme\u0111u 6,2 i 6,8. Mogu se uzgajati iz sjemena ili presaditi. Ako kre\u0107ete od sjemena, preporu\u010da se zapo\u010deti s uzgojem u zatvorenom prostoru \u0161est do osam tjedana prije posljednjeg datuma mraza. Prilikom presa\u0111ivanja odaberite mjesto za sadnju s ilovastim tlom i najmanje osam sati punog sunca dnevno. Pri\u010dekajte da no\u0107ne temperature ostanu iznad 10 stupnjeva Celzijevih da biste po\u010deli saditi raj\u010dicu na otvorenom.<\/p>\n\n\n\n

Sezona rasta<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dica zahtijeva stalnu vlagu tijekom vegetacije. Zalijevajte dubinski jednom ili dvaput tjedno, ovisno o vremenskim prilikama i uvjetima tla. Za promicanje zdravog rasta, gnojite svaka tri do \u010detiri tjedna uravnote\u017eenim gnojivom. Plodored se preporu\u010duje kako bi se sprije\u010dile bolesti i \u0161teto\u010dine koje se prenose tlom.<\/p>\n\n\n\n

Zalijevanje i gnojidba<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice zahtijevaju redovito zalijevanje kako bi se izbjeglo truljenje kraja cvata i cijepanje. Zalijevajte duboko pri dnu biljke kako biste potaknuli duboki rast korijena. Sloj mal\u010da oko biljaka mo\u017ee pomo\u0107i u zadr\u017eavanju vlage. Gnojite svaka tri do \u010detiri tjedna uravnote\u017eenim gnojivom i dopunite kompostom usred vegetacijske sezone.<\/p>\n\n\n\n

Podr\u0161ka tijekom rasta<\/h3>\n\n\n\n

Biljke raj\u010dice mogu se staviti na kolac ili staviti u kavez kako bi se pospje\u0161io njihov rast i sprije\u010dilo da padnu. Iskol\u010denje je tehnika zabijanja \u010dvrstog kolca u zemlju i vezivanje biljke za njega dok raste. Dr\u017eanje u kavezima uklju\u010duje postavljanje \u017ei\u010danog kaveza oko biljke i dopu\u0161tanje joj da raste kroz otvore. Obje metode mogu pomo\u0107i u sprje\u010davanju bolesti i \u0161teto\u010dina dr\u017ee\u0107i plodove daleko od tla.<\/p>\n\n\n\n

Suzbijanje bolesti i \u0161teto\u010dina<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice su osjetljive na razne bolesti i \u0161teto\u010dine, uklju\u010duju\u0107i ranu plamenja\u010du, virus mozaika, fusarijumsko venu\u0107e, bakterijsko venu\u0107e i nematode. Kako biste sprije\u010dili ove probleme, prakticirajte plodored, dr\u017eite biljke na dobrom razmaku i uklonite sve zara\u017eene listove ili plodove. \u0160tetnici kao \u0161to su lisne u\u0161i, bijele mu\u0161ice i crvi rogovi u raj\u010dici mogu se suzbiti insekticidnim sapunom ili uljem nima.<\/p>\n\n\n\n

Prehrambene i zdravstvene koristi<\/h2>\n\n\n\n

Raj\u010dica je vo\u0107e bogato hranjivim tvarima koje nudi mnoge zdravstvene prednosti. Niskokalori\u010dne su, bogate vlaknima, a bogate su vitaminima i mineralima. Raj\u010dice su dostupne u razli\u010ditim oblicima, uklju\u010duju\u0107i sirove, kuhane i konzervirane. Mogu se jesti kao samostalni me\u0111uobrok ili dodavati salatama, sendvi\u010dima i raznim jelima.<\/p>\n\n\n\n

Raj\u010dice su dobar izvor vitamina C, koji je bitan nutrijent koji poma\u017ee tijelu da formira i odr\u017eava vezivno tkivo, uklju\u010duju\u0107i kosti, krvne \u017eile i ko\u017eu. Raj\u010dica srednje veli\u010dine sadr\u017ei oko 28% preporu\u010denog dnevnog unosa vitamina C.<\/p>\n\n\n\n

Raj\u010dice su tako\u0111er bogate likopenom, sna\u017enim antioksidansom koji im daje crvenu boju. Likopen je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uklju\u010duju\u0107i smanjen rizik od sr\u010danih bolesti i odre\u0111enih vrsta raka. Istra\u017eivanja<\/a> su pokazala da likopen mo\u017ee pomo\u0107i u prevenciji raka prostate kod mu\u0161karaca.<\/p>\n\n\n\n

Osim vitamina C i likopena, raj\u010dice su dobar izvor kalija, esencijalnog minerala koji poma\u017ee u regulaciji krvnog tlaka i odr\u017eavanju ravnote\u017ee teku\u0107ine u tijelu. Raj\u010dica srednje veli\u010dine sadr\u017ei oko 292 miligrama kalija, \u0161to je oko 6% preporu\u010denog dnevnog unosa.<\/p>\n\n\n\n

Raj\u010dice tako\u0111er imaju malo natrija i puno vlakana, \u0161to ih \u010dini odli\u010dnom hranom za osobe s visokim krvnim tlakom i one koji \u017eele smr\u0161aviti. Raj\u010dica srednje veli\u010dine sadr\u017ei oko 3 grama vlakana, \u0161to je oko 12% preporu\u010denog dnevnog unosa.<\/p>\n\n\n\n

Upotreba u kulinarstvu<\/h2>\n\n\n\n

Raj\u010dice su svestran sastojak koji se mo\u017ee koristiti u raznim jelima. Mogu se jesti sirove, kuhane ili prera\u0111ene u razne proizvode poput ke\u010dapa, umaka i \u0161al\u0161i. <\/p>\n\n\n\n

Jela od raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice su glavni sastojak mnogih jela diljem svijeta. U ameri\u010dkoj kuhinji \u010desto se koriste u salatama, jelima od ri\u017ee te kao preljev za hamburgere i sendvi\u010de. U talijanskoj kuhinji koriste se u jelima od tjestenine, pizzama i kao baza za umake. U indijskoj kuhinji neizostavne su u curryjima i chutneyima.<\/p>\n\n\n\n

Popularno jelo od raj\u010dice je klasi\u010dna juha od raj\u010dice<\/a>. Priprema se mije\u0161anjem raj\u010dica s \u010de\u0161njakom, lukom i drugim za\u010dinima kako bi se dobila glatka, kremasta juha. Raj\u010dica je stalan “gost” i u \u0161panjolskom jelu od ri\u017ee, paelli, koja sadr\u017ei raj\u010dice, \u010de\u0161njak i paprike kao klju\u010dne sastojke.<\/p>\n\n\n\n

\"juha
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Proizvodi od raj\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

Raj\u010dice se tako\u0111er mogu preraditi u razne proizvode koji se koriste u kulinarstvu. Sok od raj\u010dice popularno je pi\u0107e koje se dobiva cije\u0111enjem soka iz zrelih raj\u010dica. \u010cesto se koristi kao baza za koktele ili kao samostalno osvje\u017eavaju\u0107e pi\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

Ke\u010dap je proizvod na bazi raj\u010dice koji se koristi kao za\u010din za hamburgere, hrenovke i druga jela. Dobiva se kuhanjem raj\u010dica s octom, \u0161e\u0107erom i drugim za\u010dinima kako bi se dobio gusti, slatki umak.<\/p>\n\n\n\n

Pasta od raj\u010dice je koncentrirani proizvod od raj\u010dice koji se koristi kao osnova za umake i juhe. Dobiva se kuhanjem raj\u010dice dok se ne raspadne u gustu pastu. Konzervirane raj\u010dice i pire tako\u0111er su popularni proizvodi od raj\u010dice koji se koriste u raznim jelima.<\/p>\n\n\n\n

Prerada i pohrana raj\u010dica<\/h2>\n\n\n\n

Prerada raj\u010dica podrazumijeva pretvaranje svje\u017ee raj\u010dice u proizvod spreman za skladi\u0161tenje i konzumaciju. Osnovna oprema potrebna za preradu raj\u010dice uklju\u010duje posude za kuhanje, plasti\u010dne kante s poklopcem, o\u0161tar no\u017e, \u010distu vodu, \u0161tednjak, drvene \u017elice i kutla\u010de. Raj\u010dice se pakiraju u staklene ili plasti\u010dne staklenke i boce. Plastika je lak\u0161a, jeftinija i ne lomi se lako.<\/p>\n\n\n\n

Raj\u010dice se tako\u0111er mogu konzervirati ili pakirati u vlastitom soku ili u otopini \u0161e\u0107era. Konzerviranje uklju\u010duje zagrijavanje raj\u010dica i njihovog soka ili \u0161e\u0107erne otopine u hermeti\u010dki zatvorenim staklenkama ili limenkama kako bi se ubile sve bakterije i stvorio vakuumski zatvara\u010d. Punjenje u boce uklju\u010duje punjenje staklenih boca raj\u010dicama, njihovim sokom ili otopinom \u0161e\u0107era, a zatim se zatvaraju hermeti\u010dkim poklopcima. Oba na\u010dina konzerviranja omogu\u0107uju dugotrajno skladi\u0161tenje raj\u010dica bez hla\u0111enja.<\/p>\n\n\n\n

Skladi\u0161tenje je va\u017ean aspekt \u010duvanja raj\u010dice. Raj\u010dice treba \u010duvati na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sun\u010deve svjetlosti i topline. \u010cuvanje u hladnjaku mo\u017ee uzrokovati da izgube okus i postanu bra\u0161naste. Ako raj\u010dice nisu potpuno zrele, treba ih skladi\u0161titi s peteljkom prema dolje kako bi se sprije\u010dilo da vlaga pobjegne kroz stabljiku i prouzro\u010di da raj\u010dica postane suha i sme\u017eurana. Nakon \u0161to raj\u010dice potpuno sazriju, treba ih skladi\u0161titi s peteljkom okrenutom prema gore kako ne bi postale prezrele i omek\u0161ale.<\/p>\n\n\n\n

12 zanimljivosti o raj\u010dicama<\/h2>\n\n\n\n
    \n
  • Promjer:<\/strong> Raj\u010dice dolaze u razli\u010ditim veli\u010dinama, u rasponu od cherry raj\u010dica koje su manje od 1 in\u010da u promjeru do biftek raj\u010dica koje mogu biti ve\u0107e od 4 in\u010da u promjeru. Veli\u010dina raj\u010dice mo\u017ee utjecati na to kako se koristi u receptima, pri \u010demu su manje raj\u010dice izvrsne za salate, a ve\u0107e su bolje za umake ili pe\u010denje.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
      \n
    • Ukrasna biljka:<\/strong> Osim \u0161to su popularna prehrambena kultura, raj\u010dice se mogu uzgajati i kao ukrasne biljke. Postoje mnoge sorte biljaka raj\u010dice koje imaju \u0161areno li\u0161\u0107e i plodove, \u0161to ih \u010dini izvrsnim dodatkom vrtu ili terasi.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
        \n
      • Botani\u010dari:<\/strong> Botani\u010dari klasificiraju raj\u010dice kao vo\u0107e jer se razvijaju iz jajnika cvijeta i sadr\u017ee sjemenke. Me\u0111utim, u kulinarskom kontekstu \u010desto se tretiraju kao povr\u0107e zbog svog pikantnog okusa i upotrebe u slanim jelima.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
          \n
        • Otrov:<\/strong> Dok je plod biljke raj\u010dice siguran za jelo, listovi i stabljike biljke su otrovni i ne smiju se konzumirati. Sadr\u017ee solanin koji mo\u017ee izazvati mu\u010dninu, povra\u0107anje i druge simptome ako se proguta.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
            \n
          • Pravo li\u0161\u0107e:<\/strong> Kada biljke raj\u010dice tek niknu, imaju dva kotiledonska lista koja izlaze iz sjemena. Nakon nekoliko dana po\u010det \u0107e rasti pravi listovi biljke. Ovi listovi su prvi listovi koji nalikuju listovima zrele biljke.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
              \n
            • Jabuka ljubavi:<\/strong> Raj\u010dice su nekada bile poznate kao “jabuke ljubavi” jer se smatralo da imaju svojstva afrodizijaka. To je uvjerenje bilo toliko sna\u017eno da su raj\u010dice zabranjene u nekim europskim zemljama zbog straha da bi dovele do nemoralnog pona\u0161anja.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                \n
              • Godi\u0161nje:<\/strong> Raj\u010dice su jednogodi\u0161nje biljke, \u0161to zna\u010di da svoj cijeli \u017eivotni ciklus zavr\u0161avaju u jednoj vegetacijskoj sezoni. Obi\u010dno se sade u prolje\u0107e i beru u ljeto ili jesen.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                  \n
                • Luk:<\/strong> Raj\u010dice i luk \u010desto se koriste zajedno u receptima jer se dobro nadopunjuju. Kiselost raj\u010dice mo\u017ee pomo\u0107i u ravnote\u017ei slatko\u0107e luka, stvaraju\u0107i ukusnu kombinaciju okusa.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                    \n
                  • Srednja sezona:<\/strong> Raj\u010dice se obi\u010dno klasificiraju kao rane, srednje ili kasne sorte ovisno o vremenu zrelosti. Srednjosezonske raj\u010dice one su koje sazrijevaju usred vegetacije, obi\u010dno oko 70-80 dana nakon sadnje.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                      \n
                    • Lepeza:<\/strong> Raj\u010dice se \u010desto uzgajaju uz pomo\u0107 re\u0161etke ili drugog sustava potpore kako bi se biljke dr\u017eale uspravno. Me\u0111utim, neki vrtlari radije uzgajaju svoje raj\u010dice u obliku lepeze, s biljkama koje se lepezasto \u0161ire du\u017e vodoravne potpore. To mo\u017ee pomo\u0107i u pove\u0107anju protoka zraka i izlo\u017eenosti biljaka sun\u010devoj svjetlosti.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                        \n
                      • Mal\u010d:<\/strong> Mal\u010diranje oko biljaka raj\u010dice mo\u017ee pomo\u0107i u zadr\u017eavanju vlage u tlu, reguliranju temperature tla i suzbijanju rasta korova. \u010cesto se koriste organski mal\u010devi poput slame ili li\u0161\u0107a, ali plasti\u010dni mal\u010d tako\u0111er mo\u017ee biti u\u010dinkovit.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n
                          \n
                        • Francuska:<\/strong> Raj\u010dice su u Europu donijeli \u0161panjolski istra\u017eiva\u010di u 16. stolje\u0107u i u po\u010detku su uzgajane kao ukrasne biljke. Tek u 18. stolje\u0107u po\u010deli su se koristiti u kulinarskom kontekstu, a prvi put su se uzgajali kao prehrambena kultura u Francuskoj.<\/li>\n<\/ul>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

                          Raj\u010dica je \u0161iroko konzumirano vo\u0107e koje se u kuhanju \u010desto smatra povr\u0107em. Znanstveni naziv za raj\u010dice je Solanum lycopersicum, a pripadaju obitelji velebilja. Postoje tisu\u0107e kultivara raj\u010dice koje mo\u017eete izabrati, a svaka ima svoj jedinstveni okus, teksturu i izgled. Volite li vi\u0161e slatke i so\u010dne cherry raj\u010dice ili mesnate beef raj\u010dice, sigurno \u0107e se na\u0107i […]<\/p>\n","protected":false},"author":10,"featured_media":3498,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3496"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/10"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3496"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3496\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3525,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3496\/revisions\/3525"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3498"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3496"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3496"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3496"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}