{"id":3539,"date":"2023-07-17T16:24:48","date_gmt":"2023-07-17T16:24:48","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3539"},"modified":"2023-07-22T20:59:45","modified_gmt":"2023-07-22T20:59:45","slug":"breskva-8-zanimljivosti-o-slatkom-simbolu-ljeta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/breskva-8-zanimljivosti-o-slatkom-simbolu-ljeta\/","title":{"rendered":"Breskva: 8 zanimljivosti o slatkom simbolu ljeta"},"content":{"rendered":"\n

Jeste li se ikada pitali za\u0161to je breskva popularno ljetno vo\u0107e? So\u010dna slatka vo\u0107ka koje pripada vrsti Prunus persica iz obitelji Rosaceae ima malo kalorija, a prepuna je okusa koji su idealni za pripremu slastica. Odli\u010dna je za hladne ljetne deserte, ali i kao prilog salatama i glavnim jelima. Breskva je puna vitamina C, kalija i vlakna<\/a> i potrebna je za zdrav imunolo\u0161ki sustav. Kada uvrstite sezonsko vo\u0107e u svoju prehranu, osim \u0161to \u0107ete u\u017eivati u raznovrsnim jelima, va\u0161e zdravlje \u0107e vam biti zahvalno na tome. Vrijeme je da bolje upoznate slatki simbol ljeta i u\u017eivate u njenom okusu.<\/p>\n\n\n\n

Sorte breskvi<\/h2>\n\n\n\n

Breskva je vo\u0107e raznih sorti od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike. <\/p>\n\n\n\n

Freestone breskva<\/h3>\n\n\n\n

Freestone breskva ima ko\u0161ticu koja se lako odvaja od mesa, \u0161to ih \u010dini idealnim za jelo svje\u017ee ili kori\u0161tenje u receptima. Dostupne su u \u017eutoj i bijeloj varijanti, s popularnim vrstama uklju\u010duju\u0107i Redhaven i Elberta.<\/p>\n\n\n\n

Clingstone breskva<\/h3>\n\n\n\n

Clingstone breskva ima ko\u0161ticu koja je \u010dvrsto pri\u010dvr\u0161\u0107ena za meso, zbog \u010dega ih je te\u017ee ukloniti. \u010cesto se koriste za konzerviranje i konzerviranje, kao i za izradu d\u017eemova i \u017eelea. Popularne vrste prianjaju\u0107ih breskvi uklju\u010duju Cresthaven polu-freestone i O’Henry sa \u017eutim mesom.<\/p>\n\n\n\n

Bijela breskva<\/h3>\n\n\n\n

Bijela breskva ima blijedo, kremasto meso i nje\u017ean slatki okus. Manje su kisele od \u017eutih breskvi i \u010desto se koriste u desertima i drugim pekarskim proizvodima. Popularne sorte bijele breskve uklju\u010duju Babcock i Arctic Supreme.<\/p>\n\n\n

\n
\"bijela
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Plosnata breskva<\/h3>\n\n\n\n

Plosnata breskva, poznate i kao Saturn breskve, jedinstvena su sorta plosnatog oblika krafne i slatkog, so\u010dnog mesa. \u010cesto se jedu svje\u017ee ili koriste u salatama i drugim jelima.<\/p>\n\n\n\n

Stablo breskve<\/h2>\n\n\n\n

Breskva je listopadno drvo porijeklom iz Kine i uzgaja se tisu\u0107ama godina. Stablo mo\u017ee narasti do 7,5 metara visoko, ali patuljaste sorte dostupne su za manje prostore. Stabla breskve zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo da bi uspijevala.<\/p>\n\n\n\n

Stabla breskve obi\u010dno se orezuju kako bi odr\u017eala svoj oblik i potaknula novi rast. Obrezivanje tako\u0111er poma\u017ee u uklanjanju o\u0161te\u0107enih ili bolesnih grana. Najbolje vrijeme za obrezivanje stabla breskve je kasna zima ili rano prolje\u0107e prije nego \u0161to se pojavi novi rast.<\/p>\n\n\n\n

Stabla breskve u Novi su svijet donijeli \u0161panjolski istra\u017eiva\u010di u 16. stolje\u0107u. Danas su Sjedinjene Ameri\u010dke Dr\u017eave jedan od najve\u0107ih proizvo\u0111a\u010da breskvi na svijetu.<\/p>\n\n\n\n

Stablo breskve tako\u0111er se \u0161iroko uzgaja u Italiji<\/a> i drugim dijelovima Europe, Azije i ju\u017ene hemisfere. Vo\u0107e se obi\u010dno jede svje\u017ee, konzervirano ili pe\u010deno u pitama i kola\u010dima. Sorte sa \u017eutim mesom posebno su bogate vitaminom A.<\/p>\n\n\n

\n
\"breskva
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Sezona i zrelost breskvi<\/h2>\n\n\n\n

Breskve su jedno od najpopularnijih vo\u0107a na svijetu, a posebno su omiljene tijekom ljetnih mjeseci. Sezona breskvi obi\u010dno traje od ranog ljeta do rane jeseni, ovisno o regiji. <\/p>\n\n\n\n

Kako odabrati breskve?<\/h3>\n\n\n\n

Prilikom odabira breskve va\u017eno je obratiti pozornost na nekoliko klju\u010dnih karakteristika kako biste bili sigurni da je vo\u0107e zrelo i spremno za jelo. Prvo provjerite boju breskve. Zrela breskva trebala bi imati jarku, duboku boju, obi\u010dno tamno\u017eutu ili crvenkastu nijansu. Izbjegavajte breskve koje su blijede ili zelene jer vjerojatno nisu potpuno zrele.<\/p>\n\n\n\n

Zatim nje\u017eno pritisnite breskvu da provjerite je li breskva zrela. Zrela breskva treba malo popu\u0161tati na pritisak, ali ne smije biti previ\u0161e mekana ili ka\u0161asta. Tako\u0111er, provjerite ima li na peteljci breskve mekih mrlja ili modrica, \u0161to mo\u017ee ukazivati na to da je plod prezreo ili o\u0161te\u0107en.<\/p>\n\n\n\n

Sazrijevanje breskvi kod ku\u0107e<\/h3>\n\n\n\n

Ako ste kupili breskve koje jo\u0161 nisu sasvim zrele, postoji nekoliko na\u010dina da ubrzate proces sazrijevanja. Jedna od popularnih metoda je staviti breskve u papirnatu vre\u0107icu i presavinuti vrh kako bi se vre\u0107ica zatvorila. Breskve \u0107e ispu\u0161tati plin etilen koji \u0107e im pomo\u0107i da br\u017ee sazriju. Tako\u0111er mo\u017eete dodati jabuku ili bananu u vre\u0107icu kako biste jo\u0161 vi\u0161e ubrzali proces.<\/p>\n\n\n\n

Druga opcija je ostaviti breskve na sobnoj temperaturi na plo\u010di ili stolu. Ova metoda mo\u017ee potrajati malo du\u017ee, ali mo\u017ee pomo\u0107i da breskve ravnomjernije sazriju. Kad breskve sazriju, spremite ih u hladnjak kako bi du\u017ee trajale. Obavezno ih pojedite u roku od nekoliko dana jer se zrele breskve mogu brzo pokvariti.<\/p>\n\n\n\n

Konzerviranje breskvi<\/h3>\n\n\n\n

Konzerviranje breskvi odli\u010dan je na\u010din da ih sa\u010duvate za kasniju upotrebu. Da biste konzervirali breskve, po\u010dnite ih blan\u0161irati u kipu\u0107oj vodi 30 do 60 sekundi. Izvadite breskve i stavite ih u posudu s ledenom vodom da se ohlade. Ogulite ko\u017eicu i nare\u017eite ih na polovice ili \u010detvrtine.<\/p>\n\n\n\n

Zatim, pripremite jednostavan sirup tako da pomije\u0161ate \u0161e\u0107er i vodu u loncu i zakuhate. Plo\u0161ke breskve spakirajte u staklenke i prelijte vru\u0107im sirupom, ostavljaju\u0107i malo prostora na vrhu. Obradite staklenke u vodenoj kupelji 25 minuta. Konzervirane breskve mogu se koristiti u raznim jelima, uklju\u010duju\u0107i pite, kola\u010de, pa \u010dak i koktele<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

Zdravstvene dobrobiti breskvi<\/h2>\n\n\n\n

Breskve su niskokalori\u010dne, bez masti<\/a> i pune su vitamina i antioksidansa koji poma\u017eu u odr\u017eavanju zdravog imunolo\u0161kog sustava.<\/p>\n\n\n\n

Jedna breskva srednje veli\u010dine osigurava oko 10% dnevnog preporu\u010denog unosa vitamina C, koji je neophodan za rast i obnovu tkiva u tijelu. Tako\u0111er sadr\u017ei vitamin A koji je va\u017ean za odr\u017eavanje zdrave ko\u017ee i vida.<\/p>\n\n\n\n

Breskve su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja poma\u017eu regulirati probavu i sprije\u010diti zatvor. Sadr\u017ee i topiva i netopiva vlakna koja zajedno djeluju na odr\u017eavanje zdravog i pravilnog funkcioniranja probavnog sustava.<\/p>\n\n\n\n

Osim nutritivnog sadr\u017eaja, breskve su tako\u0111er bogate antioksidansima koji poma\u017eu u za\u0161titi tijela od o\u0161te\u0107enja slobodnih radikala. Slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu uzrokovati o\u0161te\u0107enje stanica i dovesti do razvoja kroni\u010dnih bolesti poput raka i bolesti srca.<\/p>\n\n\n\n

Studije<\/a> su pokazale da breskve mogu imati protuupalna svojstva, \u0161to mo\u017ee pomo\u0107i u smanjenju rizika od kroni\u010dnih bolesti i pobolj\u0161ati cjelokupno zdravlje. Tako\u0111er mogu pomo\u0107i u smanjenju rizika od pretilosti i pobolj\u0161anju razine kolesterola, \u0161to su va\u017eni \u010dimbenici u odr\u017eavanju zdravog srca.<\/p>\n\n\n

\n
\"breskva
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

8 zanimljivosti o breskvama<\/h2>\n\n\n\n

Ove neobi\u010dne \u010dinjenice dodaju da\u0161ak intrige u svijet breskvi, isti\u010du\u0107i njihov kulturni zna\u010daj, hranjivu vrijednost i raznolika svojstva.<\/p>\n\n\n\n

    \n
  1. Drevno podrijetlo<\/strong>: Breskve imaju dugu povijest koja se\u017ee tisu\u0107ama godina unazad. Vjeruje se da potje\u010du iz Kine, gdje se uzgajaju vi\u0161e od 4000 godina. Drvo breskve se u kineskoj kulturi smatra simbolom besmrtnosti i prijateljstva.<\/li>\n\n\n\n
  2. Zamagljena ili glatka<\/strong>: Breskve mogu imati ili zamagljenu ili glatku ko\u017eu, ovisno o njihovoj genetici. Pahuljaste breskve, poznate kao “freestone” breskve, imaju meso koje se lako odvaja od ko\u0161tice. Nasuprot tome, breskve s glatkom korom, koje se nazivaju “clingstone” breskve, imaju meso koje se lijepi za ko\u0161ticu.<\/li>\n\n\n\n
  3. Nutritivna snaga:<\/strong> Breskve nisu samo ukusne, ve\u0107 su i pune bitnih nutrijenata. Niskokalori\u010dne su i izvrstan su izvor vitamina A i C. Osim toga, breskve sadr\u017ee dijetalna vlakna, kalij i antioksidanse koji pridonose cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.<\/li>\n\n\n\n
  4. Sorte breskvi<\/strong>: U svijetu je dostupna nevjerojatna raznolikost breskvi, s preko 2000 razli\u010ditih kultivara. Ovi se kultivari razlikuju po veli\u010dini, boji, teksturi i okusu. Od klasi\u010dnih breskvi sa \u017eutim mesom do varijanti s bijelim, pa \u010dak i crvenim mesom, postoji breskva za svako nepce.<\/li>\n\n\n\n
  5. Simbol dugovje\u010dnosti<\/strong>: U kineskoj kulturi breskve se smatraju simbolom dugovje\u010dnosti i besmrtnosti. \u010cesto se prikazuju na umjetni\u010dkim djelima i tradicionalnim festivalima kako bi predstavljali sre\u0107u, obilje i dug \u017eivot.<\/li>\n\n\n\n
  6. Ko\u0161tica breskve:<\/strong> Ko\u0161tica koja se nalazi u sredi\u0161tu ploda breskve ne samo da je nejestiva, ve\u0107 sadr\u017ei i spoj koji se zove amigdalin. Kada se ko\u0161tica zdrobi ili \u017eva\u010de, osloba\u0111a malu koli\u010dinu cijanida. Me\u0111utim, koli\u010dina op\u0107enito nije \u0161tetna osim ako se ne konzumira u velikim koli\u010dinama.<\/li>\n\n\n\n
  7. Dr\u017eava breskve: Georgia, dr\u017eava u Sjedinjenim Ameri\u010dkim Dr\u017eavama, poznata je kao “dr\u017eava breskve”<\/a>. Georgia ima dugu povijest uzgoja breskvi i poznata je po proizvodnji visokokvalitetnih breskvi. Dr\u017eava \u010dak slavi breskvu festivalima i doga\u0111ajima svake godine.<\/li>\n\n\n\n
  8. Breskve u umjetnosti i knji\u017eevnosti<\/strong>: Breskve su bile predmet inspiracije u raznim oblicima umjetnosti i knji\u017eevnosti. Prikazani su u mrtvim prirodama, pjesmama i romanima kao simbol ljepote, obilja i senzualnosti.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\n

    Breskva – recepti<\/h2>\n\n\n\n

    Breskva se mo\u017ee koristiti u raznim jelima, od slatkih do slanih. Evo nekoliko recepata inspiriranih breskvom koje mo\u017eete isprobati:<\/p>\n\n\n\n

    Haba\u00f1ero salsa od breskve<\/h3>\n\n\n\n

    Za one koji vole vru\u0107e, Haba\u00f1ero Peach Salsa je savr\u0161en izbor. Ova salsa spaja slatki okus breskve s pikantno\u0161\u0107u Haba\u00f1ero papri\u010dica. Da biste napravili ovu salsu, nare\u017eite na kockice svje\u017ee breskve, crveni luk i Haba\u00f1ero papriku<\/a>. Pomije\u0161ajte malo soka od limete, cilantra i soli po ukusu. Poslu\u017eite s tortilja \u010dipsom ili ga koristite kao nadjev za pe\u010denu piletinu ili ribu.<\/p>\n\n\n\n

    Guacamole od jagode i breskve<\/h3>\n\n\n\n

    Guacamole od jagode i breskve vo\u0107ni je zaokret klasi\u010dnog guacamolea. Da biste napravili ovaj guacamole, zgnje\u010dite malo zrelog avokada i umije\u0161ajte breskve narezane na kockice, jagode, crveni luk i jalape\u00f1o papri\u010dicu. Dodajte malo soka od limete, soli i korijandera po ukusu. Poslu\u017eite s tortilja \u010dipsom ili ga koristite kao nadjev za tacose ili meso s ro\u0161tilja.<\/p>\n\n\n\n

    Sladoled od breskve i vanilije<\/h3>\n\n\n\n

    Sladoled od breskve i vanilije osvje\u017eavaju\u0107a je ljetna poslastica koju je lako napraviti kod ku\u0107e. Da biste napravili ovaj sladoled, pomije\u0161ajte malo svje\u017eih breskvi, ekstrakt vanilije, \u0161e\u0107er i gusto vrhnje dok ne postane glatko. Smjesu ulijte u aparat za sladoled i mutite prema uputama proizvo\u0111a\u010da. Poslu\u017eite sladoled samog ili s kri\u0161kama svje\u017ee breskve na vrhu.<\/p>\n\n\n\n

    Cobbler s breskvama<\/h3>\n\n\n\n

    Pe\u010denje s breskvama klasi\u010dan je na\u010din u\u017eivanja u ovom vo\u0107u. Cobbler od breskve popularan je desert koji se lako priprema i uvijek privla\u010di publiku. Za pripremu breskve narezane breskve pomije\u0161ajte sa \u0161e\u0107erom, cimetom i malo bra\u0161na. Smjesu izliti u posudu za pe\u010denje i posuti mje\u0161avinom bra\u0161na, \u0161e\u0107era, pra\u0161ka za pecivo i mlijeko. Pecite u pe\u0107nici dok preljev ne porumeni, a breskve ne zapuhnu. Breskve se tako\u0111er mogu koristiti u drugim pekarskim proizvodima poput pita, muffina i kola\u010da. Dobro se sla\u017eu s okusima poput vanilije, badema i \u0111umbira.<\/p>\n\n\n\n

    Kola\u010d s breskvama<\/h3>\n\n\n\n

    Zagrijte pe\u0107nicu na 175\u00b0C i namastite okrugli kalup za kola\u010de. U zdjeli pomije\u0161ajte bra\u0161no, pra\u0161ak za pecivo, malo soli, mljevenog cimeta i mljevenog mu\u0161katnog ora\u0161\u010di\u0107a. U zasebnoj velikoj zdjeli za mije\u0161anje pomije\u0161ajte pola \u0161alice omek\u0161alog neslanog maslaca i jednu \u0161alicu granuliranog \u0161e\u0107era dok ne postane svijetlo i pjenasto. <\/p>\n\n\n\n

    Dodajte 2 velika jaja jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja i umije\u0161ajte 1 \u017eli\u010dicu ekstrakta vanilije. Postupno dodajte mje\u0161avinu suhih sastojaka u smjesu maslaca i \u0161e\u0107era, naizmjeni\u010dno s 1\/2 \u0161alice mlijeka. Za kola\u010d s breskvama, u kalup za torte rasporedite 4 do 5 oguljenih, o\u010di\u0161\u0107enih i izrezanih zrelih breskvi tako da pokriju cijelo dno kalupa. Pa\u017eljivo \u017elicom rasporedite tijesto za kola\u010d preko breskvi, ravnomjerno ga rasporedite. Pecite kola\u010d s breskvama 40 do 45 minuta ili dok \u010da\u010dkalica zabodena u sredinu ne iza\u0111e \u010dista. <\/p>\n\n\n

    \n
    \"breskva
    Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

    Galette od breskvi i bobi\u010dastog vo\u0107a<\/h3>\n\n\n\n

    Napravite rustikalni i vizualno zadivljuju\u0107i desert umotavanjem kri\u0161ki svje\u017eih breskvi i mije\u0161anog bobi\u010dastog vo\u0107a u ljuskastu koru od maslaca. Poslu\u017eite toplo uz posip \u0161e\u0107erom u prahu ili kuglicom sladoleda od vanilije.<\/p>\n\n\n\n

    Sorbet od breskve<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    Ljetne vru\u0107ine pobijedite osvje\u017eavaju\u0107im i vo\u0107nim sorbetom od breskve. Pomije\u0161ajte zrele breskve s malo limunovog soka i \u0161e\u0107era, a zatim zamrznite dok ne postane glatka smjesa koja se mo\u017ee grabiti. Ova lagana i pikantna smrznuta poslastica savr\u0161ena je za vru\u0107e ljetne dane.<\/p>\n\n\n\n

    Smoothie od breskve i manga<\/h3>\n\n\n\n

    U blenderu pomije\u0161ajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez ko\u0161tica), 1 zreli mango (oguljen i narezan na kockice), 1 \u0161alicu gr\u010dkog jogurta, 1\/2 \u0161alice soka od naran\u010de i \u0161aku kockica leda. Mije\u0161ajte dok ne postane glatko i kremasto. <\/p>\n\n\n\n

    Smoothie od breskve, \u0161pinata i bademovog mlijeka<\/h3>\n\n\n\n

    U blenderu izmiksajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez ko\u0161tica), 1 \u0161alicu listova \u0161pinata, 1\/2 smrznute banane, 1\/2 \u0161alice bademovog mlijeka, 1 \u017elicu meda i \u0161aku kockica leda. Miksajte dok ne postane kremasto i dobro sjedinjeno. Ovaj smoothie nudi blagodati breskve zajedno s nutritivnim prednostima \u0161pinata, \u0161to rezultira osvje\u017eavaju\u0107im i hranjivim napitkom.<\/p>\n\n\n\n

    Proteinski smoothie od breskve i maline<\/h3>\n\n\n\n

    U blenderu pomije\u0161ajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez ko\u0161tica), 1\/2 \u0161alice malina, 1 mjericu proteinskog praha vanilije, 1 \u0161alicu bademovog mlijeka i \u0161aku kockica leda. Mije\u0161ajte dok ne postane glatko i kremasto. Ovaj smoothie nije samo ukusan, ve\u0107 daje i dozu proteina, \u0161to ga \u010dini idealnom opcijom nakon treninga ili dok ste u pokretu.<\/p>\n\n\n\n

    \n