{"id":3547,"date":"2023-07-17T17:12:46","date_gmt":"2023-07-17T17:12:46","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3547"},"modified":"2023-07-22T20:47:04","modified_gmt":"2023-07-22T20:47:04","slug":"zasto-je-paprika-vazna-u-prehrani-5-cinjenica","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/zasto-je-paprika-vazna-u-prehrani-5-cinjenica\/","title":{"rendered":"Za\u0161to je paprika va\u017ena u prehrani? 5 zdravstvenih \u010dinjenica"},"content":{"rendered":"\n

Paprika (lat. Capsicum annuum<\/a>) \u0161areni je i nutritivni dodatak svakoj prehrani. Dolazi u raznim bojama, uklju\u010duju\u0107i crvenu, \u017eutu, naran\u010dastu, zelenu i ljubi\u010dastu. Paprike su niskokalori\u010dne i bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, \u0161to ih \u010dini izvrsnim izborom za sve koji \u017eele pobolj\u0161ati svoje zdravlje. Pripremili smo vodi\u010d o ovoj va\u017enoj namirnici od njenog podrijetla, sadnje i uzgoja, pa sve do zdravstvenog u\u010dinka i kulinarskog potencijala.<\/p>\n\n\n\n

Podrijetlo paprike<\/h2>\n\n\n\n

Paprika baburea poznata i kao slatka paprika, kultivar je skupine vrste Capsicum annuum. Ova vrsta je porijeklom iz Srednje i Ju\u017ene Amerike, gdje se uzgaja tisu\u0107ama godina. Prapovijesni ostaci u Peruu pokazuju da je paprika tada postojala, a uzgajala se u Srednjoj i Ju\u017enoj Americi u vrlo ranim vremenima.<\/p>\n\n\n\n

Christopher Columbus je bio taj koji je donio jednu vrstu paprike i to chili papri\u010dicu<\/a>, donio u Europu 1493. godine, a brzo su usvojeni i kultivirani. Jedan od razloga za\u0161to je tako brzo do\u0161la u Europu je taj \u0161to je bio dobra zamjena za crni papar koji je u to vrijeme bio vrlo skup, a ponegdje se \u010dak koristio i kao valuta. <\/p>\n\n\n\n

Ljuti za\u010dini bili su jako cijenjeni jer su se njima jednoli\u010dna prehrana \u010dinila podno\u0161ljivijom (\u0161to vjerojatno dosta govori o tada\u0161njoj hrani).Danas se paprika uzgaja u cijelom svijetu i popularan je sastojak mnogih kuhinja. <\/p>\n\n\n

\n
\"paprika
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Vrste paprika<\/h2>\n\n\n\n

Paprike (Capsicum annuum) dolaze u raznim bojama, uklju\u010duju\u0107i zelenu, crvenu, \u017eutu, naran\u010dastu, pa \u010dak i ljubi\u010dastu. Svaka boja ima svoj jedinstveni okus i nutritivni profil.<\/p>\n\n\n\n

Zelena paprika<\/h3>\n\n\n\n

Zelena paprika je naj\u010de\u0161\u0107a sorta i imaju blago gorak okus. Beru se prije nego potpuno sazru i sadr\u017ee vi\u0161e klorofila od ostalih sorti. Zelene paprike izvrstan su izvor vitamina C, vitamina K i kalija.<\/p>\n\n\n\n

Crvena paprika<\/h3>\n\n\n\n

Crvena paprika je najsla\u0111a i najzrelija sorta. Ostavljaju se na trsu da potpuno sazru i sadr\u017ee vi\u0161e vitamina C i beta-karotena od ostalih boja. Crvena paprika tako\u0111er je bogata antioksidansima koji \u0161tite tijelo od o\u0161te\u0107enja uzrokovanih slobodnim radikalima.<\/p>\n\n\n\n

\u017duta i naran\u010dasta paprika<\/h3>\n\n\n\n

\u017dute i naran\u010daste paprike su sla\u0111e od zelenih, ali nisu slatke kao crvene. Tako\u0111er su bla\u017eeg okusa, mogli bi re\u0107i – blago vo\u0107nog okusa. \u017duta i naran\u010dasta paprika bogata je vitaminom C, vitaminom A i kalijem.<\/p>\n\n\n\n

Ljubi\u010dasta paprika<\/h3>\n\n\n\n

Ljubi\u010dasta paprika je najrje\u0111a sorta i ima blago ljut okus. Sadr\u017ei iste hranjive tvari kao i paprika druge boje, ali u razli\u010ditim koli\u010dinama. Ljubi\u010daste paprike obilne su antocijaninima, vrstom antioksidansa koji im daje karakteristi\u010dnu boju.<\/p>\n\n\n\n

Habanero paprika<\/h3>\n\n\n\n

Habanero papri\u010dice su jedne od najlju\u0107ih papri\u010dica na svijetu. Malene su, naran\u010daste ili crvene boje i imaju ozbiljan u\u010dinak. \u010cesto se koriste u ljutim umacima, marinadama i salsama. Budite oprezni pri rukovanju habanero papri\u010dicama jer mogu izazvati iritaciju ko\u017ee i peckanje. Nakon pripreme jela s ovim papri\u010dicama, obavezno operite ruke i nemojte dodirivati lice, niti o\u010di.<\/p>\n\n\n\n

\u010cili papri\u010dice<\/h3>\n\n\n\n

\u010cili papri\u010dice sadr\u017ee kapsaicin koji im daje karakteristi\u010dnu toplinu. Scoville toplinski stupanj \u010dili papri\u010dica mo\u017ee varirati od 0 do preko 2 milijuna, ovisno o sorti. Neke od najpopularnijih \u010dili papri\u010dica uklju\u010duju cayenne, jalapeno, habanero i ghost papriku. \u010cili papri\u010dice \u010desto se koriste u za\u010dinjenim jelima, kao \u0161to je chili con carne, a poznate su po svojoj sposobnosti da pospje\u0161uju metabolizam i smanjuju upalu.<\/p>\n\n\n

\n
\"chili
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Glavna obilje\u017eja<\/h2>\n\n\n\n

Fizi\u010dke osobine<\/h3>\n\n\n\n

Paprika je vrsta vo\u0107a koje je obi\u010dno okruglog oblika. Promjer je 7 do 10 cm i imaju debelo meso koje je hrskavo i so\u010dno. Ko\u017ea paprike je glatka i sjajna, a ovisno o sorti mo\u017ee biti sjajna ili mat. Paprike se obi\u010dno beru dok su jo\u0161 zelene, ali mogu se na\u0107i i u nijansama crvene, \u017eute, naran\u010daste, ljubi\u010daste, crne i bijele, ovisno o zrelosti ploda.<\/p>\n\n\n\n

Profil okusa<\/h3>\n\n\n\n

Paprike imaju blag, slatkast okus koji prelazi u ljutkast. Pritom ne govorimo o vrsti poput jalapenosa ili habanerosa, koji imaju svoj stupanj ljutine. Okus paprike mo\u017ee varirati ovisno o boji i stupnju zrelosti. Slatko\u0107a paprike se pove\u0107ava kako sazrijeva, \u0161to je \u010dini izvrsnim dodatkom raznim jelima.<\/p>\n\n\n\n

Kulinarska upotreba paprika<\/h2>\n\n\n\n

Paprika se mo\u017ee konzumirati sirova, kuhana ili pe\u010dena. Evo nekih kulinarskih upotreba paprike:<\/p>\n\n\n\n

Sirova potro\u0161nja<\/h3>\n\n\n\n

Paprike se mogu jesti sirove i \u010desto se koriste u salatama, sendvi\u010dima i kao me\u0111uobrok. Izvrstan su izvor vitamina C, koji je antioksidans koji poma\u017ee u za\u0161titi tijela od o\u0161te\u0107enja uzrokovanih slobodnim radikalima. Paprike su tako\u0111er niskokalori\u010dne, \u0161to ih \u010dini zdravim dodatkom svakoj prehrani.<\/p>\n\n\n\n

Metode kuhanja<\/h3>\n\n\n\n

Paprike se mogu pripremati na razne na\u010dine. <\/p>\n\n\n\n