{"id":387,"date":"2021-06-17T14:43:48","date_gmt":"2021-06-17T14:43:48","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=387"},"modified":"2021-06-17T14:44:25","modified_gmt":"2021-06-17T14:44:25","slug":"ove-namirnice-su-vrlo-korisne-za-tijelo-i-bogate-probioticima","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/ove-namirnice-su-vrlo-korisne-za-tijelo-i-bogate-probioticima\/","title":{"rendered":"Ove namirnice su vrlo korisne za tijelo i bogate probioticima"},"content":{"rendered":"\n
\u010cesto u raznim reklamama i savjetima lije\u010dnika \u010dujemo kako su probiotici va\u017eni te nam se preporu\u010duje konzumiranje namirnica koje su bogate njima. Me\u0111utim, ponekad se zapitamo \u0161to su oni zapravo i za\u0161to nam svi savjetuju njihov unos. Probiotici su \u017eivi organizmi, takozvane \u201cdobre\u201d bakterije koje \u017eive u na\u0161em probavnom sustavu i poma\u017eu ga odr\u017eavati zdravim. Ono \u0161to je odli\u010dno kod probiotika jest da postoje namirnice koje mo\u017eemo unositi svakodnevno, a bogate su njima te nam poma\u017eu odr\u017eavati zdravlje na\u0161eg probavnog sustava. Poku\u0161at \u0107emo istaknuti neke od najzna\u010dajnijih takvih namirnica.<\/p>\n\n\n\n
Jogurt je jedna od \u010desto kori\u0161tenih namirnica koje su najbogatije probioticima<\/a>. Konzumacija jogurta usko je povezana s mnogim zdravstvenim blagodatima, uklju\u010duju\u0107i pobolj\u0161anje zdravlja kostiju. Tako\u0111er, jogurt je koristan za ljude s visokim krvnim tlakom, a kod djece mo\u017ee biti vrlo koristan zbog utjecaja na proljev koji je uzrokovan antibioticima. Mo\u017ee \u010dak pomo\u0107i i u ubla\u017eavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva, a uz to, ova namirnica mo\u017ee biti prikladna za osobe s intolerancijom na laktozu. To je zato \u0161to bakterije dio laktoze pretvaraju u mlije\u010dnu kiselinu, \u0161to je razlog za\u0161to je jogurt kiselog okusa. Me\u0111utim, va\u017eno je znati da ne sadr\u017ee svi jogurti \u017eive probiotike. U nekim su slu\u010dajevima \u017eive bakterije ubijene tijekom obrade pa je bitno \u010ditati naljepnice na pakiranjima.<\/p>\n\n\n\n Kiseli kupus je jedna od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj. Kiseli kupus se \u010desto koristi kao prilog, a kiselog je i slanog okusa te se mo\u017ee mjesecima \u010duvati u hermeti\u010dki zatvorenoj posudi. Osim probioti\u010dkih svojstava koja su uistinu zna\u010dajna, kiseli kupus bogat je vlaknima te vitaminima C, B i K. Tako\u0111er, sadr\u017ei puno natrija, \u017eeljeza i mangana.<\/p>\n\n\n\n Kiseli krastavci su tako\u0111er jedna od jako \u010destih namirnica. Oni su ukiseljeni u otopini soli i vode te ostavljeni da fermentiraju neko vrijeme, koriste\u0107i vlastite prirodno prisutne bakterije mlije\u010dne kiseline. Kiseli krastavci su izvrstan izvor probioti\u010dkih bakterija<\/a> koje mogu pobolj\u0161ati probavno zdravlje. Niskokalori\u010dne su i dobar su izvor vitamina K, neophodnog hranjivog sastojka za zgru\u0161avanje krvi. Va\u017eno je napomenuti da kiseli krastavci u \u010dijoj je pripremi kori\u0161ten ocat ne sadr\u017ee \u017eive probiotike.<\/p>\n\n\n\n Iako je ve\u0107ina sireva fermentirana, to ne zna\u010di da svi oni sadr\u017ee probiotike. Va\u017eno je stoga tra\u017eiti \u017eive i aktivne kulture, a vi\u0161e informacija o pojedinom siru nalazi se na naljepnici pakiranja. Dobre bakterije pre\u017eivljavaju proces starenja u nekim sirevima, uklju\u010duju\u0107i gaudu, mozzarellu, \u010dedar i svje\u017ei sir. Sir je vrlo hranjiv i jako je dobar izvor proteina. Tako\u0111er, bogat je va\u017enim vitaminima i mineralima, uklju\u010duju\u0107i kalcij, vitamin B12, fosfor i selen. Umjerena konzumacija mlije\u010dnih proizvoda poput sira mo\u017ee \u010dak i smanjiti rizik od sr\u010danih bolesti i osteoporoze.<\/p>\n\n\n\n Mnogo je vrlo zdravih probioti\u010dkih namirnica koje mo\u017eete jesti. To uklju\u010duje brojne sorte fermentirane soje, mlije\u010dnih proizvoda i povr\u0107a. Ovdje se spominje samo nekoliko od njih, ali ima ih puno vi\u0161e. Ako ne mo\u017eete ili ne \u017eelite jesti neku od spomenutih namirnica, uvijek mo\u017eete uzeti i neki dodatak poput onog na malinca.hr<\/a>. Probiotici, bili oni iz hrane ili iz dodataka, mogu imati sna\u017ene u\u010dinke na zdravlje.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" \u010cesto u raznim reklamama i savjetima lije\u010dnika \u010dujemo kako su probiotici va\u017eni te nam se preporu\u010duje konzumiranje namirnica koje su bogate njima. Me\u0111utim, ponekad se zapitamo \u0161to su oni zapravo i za\u0161to nam svi savjetuju njihov unos. Probiotici su \u017eivi organizmi, takozvane \u201cdobre\u201d bakterije koje \u017eive u na\u0161em probavnom sustavu i poma\u017eu ga odr\u017eavati zdravim. […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":388,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-387","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/387"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=387"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/387\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":392,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/387\/revisions\/392"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/388"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=387"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=387"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=387"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}Kiseli kupus<\/strong><\/h3>\n\n\n\n
Kiseli krastavci<\/strong><\/h3>\n\n\n\n
Razne vrste sireva<\/strong><\/h3>\n\n\n\n
Probioti\u010dke namirnice<\/strong><\/h3>\n\n\n\n