9. Njema\u010dka proizvodi tjesteninu od piva.<\/strong><\/p>\n\n\n\nPostoje posebne vrste tjestenine napravljene od piva, poznate kao “bierfiedeln.”<\/p>\n\n\n\n
10. Tjestenina se mo\u017ee izra\u0111ivati i od heljde, kukuruza i drugih \u017eitarica.<\/strong><\/p>\n\n\n\nNe mora uvijek biti napravljena od p\u0161enice.<\/p>\n\n\n\n
11. Postoji Svjetski dan tjestenine.<\/strong><\/p>\n\n\n\nSvake godine, 25. listopada, obilje\u017eava se Svjetski dan tjestenine.<\/p>\n\n\n\n
12. Najdu\u017ea poznata tjestenina na svijetu bila je du\u017ea od 3 kilometra.<\/strong><\/p>\n\n\n\nBila je to \u0161pageta napravljena u Italiji.<\/p>\n\n\n\n
13. Pravilna termi\u010dka obrada tjestenine je “al dente.”<\/strong><\/p>\n\n\n\nTo zna\u010di da tjestenina treba biti kuhana tako da ostane \u010dvrsta kad se zagrize.<\/p>\n\n\n\n
14. U Aziji se \u010desto pravi i jede tjestenina od ri\u017ee.<\/strong><\/p>\n\n\n\nOvo je posebno popularno u zemljama poput Tajlanda, Kine i Vijetnama.<\/p>\n\n\n\n
15. “Macaroni” je popularan pojam u pop kulturi.<\/strong><\/p>\n\n\n\nOva rije\u010d \u010desto se koristi u pjesmama, filmovima i drugim medijima.<\/p>\n\n\n\n
16. Talijani su razvili preko 600 razli\u010ditih oblika tjestenine.<\/strong><\/p>\n\n\n\nSvaka regija Italije ima svoje specifi\u010dne oblike.<\/p>\n\n\n\n
17. Tjestenina je nekad bila presti\u017ena hrana u srednjem vijeku.<\/strong><\/p>\n\n\n\nSmatrala se luksuzom i statusnim simbolom.<\/p>\n\n\n\n
18. Tjestenina se mo\u017ee koristiti za stvaranje razli\u010ditih vrsta kreativnih umjetni\u010dkih djela.<\/strong><\/p>\n\n\n\nPostoje umjetnici koji koriste tjesteninu za stvaranje skulptura i slika.<\/p>\n\n\n\n
19. Rim ima specifi\u010dne obi\u010daje vezane uz tjesteninu.<\/strong><\/p>\n\n\n\nU Rimu se tjestenina \u010desto priprema s crnim paprom i Pecorino sirom, stvaraju\u0107i poznato jelo “Cacio e Pepe.”<\/p>\n\n\n\n
20. Tjestenina se mo\u017ee koristiti u desertima.<\/strong><\/p>\n\n\n\nU talijanskoj kuhinji postoje slatke poslastice poput canola i sfogliatella.<\/p>\n\n\n\n
21. U Aziji se tjestenina od jaja \u010desto koristi u juhama.<\/strong><\/p>\n\n\n\nTakva tjestenina se zove “wonton noodle” i \u010desta je komponenta juha poput wonton juhe.<\/p>\n\n\n\n
22. Tjestenina se mo\u017ee pr\u017eiti.<\/strong><\/p>\n\n\n\nTjestenina koja se pr\u017ei \u010desto se koristi u azijskim jelima poput Pad thai.<\/p>\n\n\n\n
23. Kao nacija, Italija tro\u0161i najvi\u0161e tjestenine po stanovniku na svijetu. <\/strong><\/p>\n\n\n\nProsje\u010dni Talijan konzumira oko 23 kilograma tjestenine godi\u0161nje.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
U svijetu kulinarskih \u010darolija, malo je jela koja su tako raznolika kao ona koja u sebi sadr\u017ee tjesteninu. Ovo univerzalno jelo, koje se \u010dini da ima bezbroj oblika, tekstura i na\u010dina pripreme, osvaja srca gurmana \u0161irom planete. Tjestenina, duboko ukorijenjena u bogatoj kulturnoj ba\u0161tini Mediterana, postala je sinonim za u\u017eivanje u mirisnoj i bogatoj hrani. […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":3893,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-3892","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3892"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3898,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892\/revisions\/3898"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3893"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3892"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3892"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3892"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}