{"id":3892,"date":"2023-09-16T08:42:05","date_gmt":"2023-09-16T08:42:05","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3892"},"modified":"2023-09-16T08:42:20","modified_gmt":"2023-09-16T08:42:20","slug":"tjestenina-slasne-vrste-i-zanimljivosti","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/tjestenina-slasne-vrste-i-zanimljivosti\/","title":{"rendered":"Tjestenina: slasne vrste i 23 zanimljivosti"},"content":{"rendered":"\n

U svijetu kulinarskih \u010darolija, malo je jela koja su tako raznolika kao ona koja u sebi sadr\u017ee tjesteninu. Ovo univerzalno jelo, koje se \u010dini da ima bezbroj oblika, tekstura i na\u010dina pripreme, osvaja srca gurmana \u0161irom planete. <\/p>\n\n\n\n

Tjestenina, duboko ukorijenjena u bogatoj kulturnoj ba\u0161tini Mediterana, postala je sinonim za u\u017eivanje u mirisnoj i bogatoj hrani.<\/p>\n\n\n\n

U ovom \u010dlanku \u0107emo vas provesti kroz \u0161arolik svijet tjestenine, istra\u017euju\u0107i razli\u010dite vrste, njezinu bogatu povijest i zemlje u kojima se najvi\u0161e cijeni i jede. Otkrit \u0107emo kako je tjestenina postala simbol gostoljubivosti na tanjurima \u0161irom svijeta te kako se prilagodila raznim kulinarskim tradicijama.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

\"tjestenina\"
FOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Postoje stotine, pa \u010dak i tisu\u0107e razli\u010ditih vrsta tjestenine \u0161irom svijeta, svaka sa svojim karakteristi\u010dnim oblikom, veli\u010dinom i teksturom. Tjestenina dolazi u mnogim varijacijama, a nove se i dalje razvijaju.<\/p>\n\n\n\n

18 najpoznatijih vrsta tjestenine<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

1. \u0160pageti<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Dugi i tanki \u0161pageti su jedna od najpoznatijih vrsta tjestenine i \u010desto se poslu\u017euju s razli\u010ditim umacima. Najpoznatije jelo sa \u0161pagetima je “Spaghetti Bolognese” ili “Spaghetti alla Bolognese”.<\/p>\n\n\n\n

2. Fettuccine<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovi \u0161iroki rezanci su \u010desto povezani s bogatim kremastim umacima poput umaka Alfredo pa se najpoznatije jelo s fettuccinima zove “Fettuccine Alfredo”. Ovo se jelo sastoji od fettuccina prelivenih kremastim umakom od maslaca, vrhnja i parmezana.<\/p>\n\n\n\n

3. Penne<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Penne su kratki cilindri s odrezanim dijagonalnim krajevima pa su idealni za hvatanje umaka. Najpoznatije jelo u kojem se koriste penne je “Penne all’Arrabbiata”, \u0161to su zapravo penne prelivene pikantnim paradajz sosom koji sadr\u017ei crvenu papriku<\/a>, bijeli luk, maslinovo ulje, crvenu papriku te malo ljute paprike ili \u010dilija za dodatni za\u010din.<\/p>\n\n\n\n

4. Ravioli<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovo je vrsta punjene tjestenine, obi\u010dno sa sirom, mesom ili povr\u0107em, a \u010desto se poslu\u017euje s umacima. Me\u0111u najpopularnijima su ravioli<\/a> s ricottom i \u0161pinatom. <\/p>\n\n\n\n

5. Lasagne<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Lasagne uklju\u010duju tjesteninu slo\u017eenu u obliku velikih tankih listova, koja se koristi za slojevito pripremljena jela poput lazanja.<\/p>\n\n\n\n

Lazanje<\/a> se \u010desto prave s razli\u010ditim nadjevima. Tradicionalna verzija uklju\u010duje slojeve mesa (naj\u010de\u0161\u0107e mljevenog mesa govedine), sira (kao \u0161to je ricotta ili mozzarella) i paradajz sosa. Me\u0111utim, postoji mnogo varijacija koje uklju\u010duju povr\u0107e, ribu, piletinu ili \u010dak slatke sastojke za desertne lazanje.<\/p>\n\n\n\n

6. Rigatoni<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sli\u010dni pennama, rigatoni su \u0161uplji cilindri, ali su ve\u0107i i \u0161iri. Jedno od poznatih jela s rigatonima je “Rigatoni all’amatriciana” ili “Pasta all’amatriciana”. <\/p>\n\n\n\n

Ovo je klasi\u010dno talijansko jelo koje potje\u010de iz regije Lazio i sastoji se od rigatona prelivenih umakom od pancete, paradajza, crvene paprike, bijelog luka i crvenog bibera. Jelo je obi\u010dno za\u010dinjeno  parmezanom ili pekorinom, talijanskim sirom.<\/p>\n\n\n\n

7. Farfalle<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Farfalle su tjestenina u obliku leptira ili ma\u0161ni, a \u010desto se koriste u hladnim salatama. Jedno od poznatih jela s farfallama je “Farfalle alla Primavera”. Ovo je jelo koje obi\u010dno sadr\u017ei farfalle i raznovrsno sezonsko povr\u0107e.<\/p>\n\n\n\n

8. Orzo<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ova tjestenina je sli\u010dna ri\u017ei i \u010desto se koristi u juhama i salatama. Jedno od poznatih jela s orzom je “Orzotto sa \u0161afranom”. Ovo jelo je sli\u010dno klasi\u010dnom talijanskom ri\u017eotu (risotto), ali umjesto ri\u017ee koristi se orzo.<\/p>\n\n\n\n

\"vrste
FOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

9. Cavatappi<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovo je tjestenina koja podsje\u0107a na spiralnu formu i odli\u010dna je za hvatanje gustih umaka. “Cavatappi and Cheese” je varijacija \u201eMacaroni and Cheese\u201c jela.<\/p>\n\n\n\n

10. Udon<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovo je japanska tjestenina, obi\u010dno \u0161iroka i okrugla, i \u010desto se koristi u juhama. Popularno jelo s udon rezancima je “Yaki Udon”. <\/p>\n\n\n\n

Yaki Udon je japansko jelo koje se priprema koriste\u0107i udon rezance, a \u010desto sadr\u017ei povr\u0107e i meso ili morske plodove. Ovaj obrok se priprema na visokoj temperaturi u velikoj tavi ili woku, \u010desto s dodatkom soja sosa i drugih za\u010dina.<\/p>\n\n\n\n

11. Cannelloni<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovo su veliki, cilindri\u010dni komadi tjestenine koji se punjeni mesom, sirom ili povr\u0107em, a zatim se peku u pe\u0107nici s nekim umakom. Jedno od najpoznatijih jela koje se pravi od cannellona je “Cannelloni al Forno”.<\/p>\n\n\n\n

12. Orecchiette<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Orecchiette zna\u010de “male u\u0161i” na talijanskom, i dobila su ime po svom karakteristi\u010dnom obliku koji sli\u010di na male \u010da\u0161ice. Jedno od poznatih jela s orecchiette je “Orecchiette con Cime di Rapa” ili “Orecchiette s keljom.”<\/p>\n\n\n\n

13. Conchiglie<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ova tjestenina ima oblik \u0161koljke i odli\u010dna je za pripremu umaka koji se zadr\u017eavaju unutar \u0161koljki.<\/p>\n\n\n\n

14. Linguine<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sli\u010dni \u0161pagetima, ali su malo \u0161iri i ravniji, a \u010desto se koriste za jela s morskim plodovima. Jedno od poznatih jela s linguinima je “Linguine alle Vongole,” sa \u0161koljkama.<\/p>\n\n\n\n

Linguine alle Vongole je klasi\u010dno talijansko jelo, posebno popularno na obali Italije, u mjestima kao \u0161to su Kampanja i Sicilija.<\/p>\n\n\n\n

15. Manicotti<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ova punjena tjestenina je velika, \u0161uplja, i \u010desto se puni ricotta sirom i \u0161pinatom, a zatim pe\u010de u umaku.<\/p>\n\n\n\n

16. Pappardelle<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ovi \u0161iroki rezanci sli\u010de trakama i \u010desto se koriste u kombinaciji s bogatim umacima. Pappardelle al Cinghiale je klasi\u010dno toskansko jelo koje se sastoji od pappardelle tjestenine i umaka od divlje svinje.<\/p>\n\n\n\n

17. Campanelle<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Campanelle zna\u010de “malo zvonce” na talijanskom, i imaju oblik zvona ili kape. Campanelle al Pesto je ukusno i brzo jelo koje se priprema koriste\u0107i campanelle tjesteninu prelivenu pesto sosom.<\/p>\n\n\n\n

18. Trofie<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Trofie su mala tjestenina s dugim, tankim oblicima i \u010desto se koriste u Liguriji za pripremu pesto tjestenine.<\/p>\n\n\n\n

Gdje i kada je nastala tjestenina?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Tjestenina je izuzetno stara namirnica koja je svoje korijene prona\u0161la u drevnim kulturama na Bliskom istoku i u Aziji. Njeno porijeklo nije sasvim jasno, ali se smatra da je pravljenje tjestenine zapo\u010delo prije vi\u0161e tisu\u0107a godina.<\/p>\n\n\n\n

Prvi pisani tragovi o tjestenini potje\u010du iz Kine, gdje su je pravili i koristili prije vi\u0161e od 4 tisu\u0107e godina. Kinezi su tjesteninu pravili od p\u0161eni\u010dnog bra\u0161na ili ri\u017ea. Tjestenina se tada \u0161irila prema zapadu preko putovanja trgovaca i svilara na starijim trgova\u010dkim rutama, poznatim kao Put svile.<\/p>\n\n\n\n

U me\u0111uvremenu, u anti\u010dkom Rimu i Gr\u010dkoj tako\u0111er su razvijeni sli\u010dni oblici tjestenine. Rimski pisac Cato Stariji \u010dak je spomenuo recept za tjesteninu u svojim spisima. Tjestenina je postala popularna u starom Rimu i bila je va\u017ean dio vojni\u010dke ishrane.<\/p>\n\n\n\n

Italija<\/a>, iako \u010desto povezana s tjesteninom, nije bila njen izumitelj. Me\u0111utim, Italija je postala doma\u0107in tjestenine i igrala je klju\u010dnu ulogu u njenom \u0161irenju i popularizaciji. <\/p>\n\n\n\n

Razli\u010dite vrste tjestenine i tehnike pripreme postale su sastavni dio talijanske kuhinje, i Italija se \u010desto smatra domovinom modernih jela od tjestenine poput \u0161pageta, lazanja i raviola.<\/p>\n\n\n\n

Danas je tjestenina omiljena hrana \u0161irom svijeta i ima razli\u010dite oblike i recepte u razli\u010ditim kulturama i jedna je od najomiljenijih i najprakticnijih namirnica u globalnoj kuhinji.<\/p>\n\n\n\n

Talijani i njihova strast prema tjestenini<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

Italija se smatra nacijom koja jede najvi\u0161e tjestenine. Tjestenina je duboko ukorijenjena u talijanskoj kulturi i kuhinji te je postala simbol talijanske gastronomije. <\/p>\n\n\n\n

Italija je poznata po raznolikim jelima kao \u0161to su \u0161pageti, ravioli, lasagne, fettuccine, penne i mnogi drugi oblici tjestenine.<\/p>\n\n\n\n

Talijani su poznati po svojoj strasti prema tjestenini, a razli\u010dite regije Italije imaju svoje karakteristi\u010dne recepte i preferencije kada je u pitanju priprema i serviranje tjestenine. <\/p>\n\n\n\n

Primjerice, ju\u017ena Italija \u010desto koristi vi\u0161e maslinovog ulja i za\u010dina, dok se sjeverna Italija fokusira na bogate sireve i umake. Tortellini<\/a> su \u010dak i punjeni sami po sebi!<\/p>\n\n\n\n

Tako\u0111er, tjestenina se \u010desto jede kao glavno jelo ili prilog u talijanskim obrocima, a Talijani su poznati po svakodnevnom u\u017eivanju u tjestenini. Tradicionalna priprema tjestenine u Italiji nagla\u0161ava upotrebu kvalitetnih sastojaka i tehniku kuhanja kako bi se postigao savr\u0161eni okus.<\/p>\n\n\n\n

Italija je poznata po mnogim ukusnim jelima s tjesteninom, a neka od najpoznatijih talijanskih jela koja uklju\u010duju tjesteninu uklju\u010duju:<\/p>\n\n\n\n

\"tjestenina
FOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

1. Spaghetti Carbonara<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ovo je klasi\u010dno rimsko jelo koje se priprema sa \u0161pagetima, pancetom (slaninom), jajima, parmezanom i za\u010dinima. Rezultat je bogato i kremasto jelo s izra\u017eenim okusom slanine.<\/p>\n\n\n\n

2. Lasagne<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Lasagne su slojevito jelo koje se pravi s velikim listovima tjestenine, slojevima mesa (obi\u010dno gove\u0111eg), umaka od raj\u010dice, be\u0161amela i sira. Pe\u010de se u rolu, a svaki sloj \u010dini ovu pastu neodoljivom.<\/p>\n\n\n\n

3. Ravioli <\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ravioli su punjena tjestenina koja dolazi u raznim oblicima i punjenjima, poput ricotte i \u0161pinata. Poslu\u017euju se s raznim umacima, uklju\u010duju\u0107i maslac i paradajz sos. <\/p>\n\n\n\n

4. Fettuccine Alfredo<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ovo jelo iz Rima sastoji se od \u0161irokih rezanaca (fettuccine) prelivenih kremastim umakom od maslaca, vrhnja i parmezana. Jelo je izrazito bogato i dekadentno.<\/p>\n\n\n\n

5. Penne alla Vodka<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ovo jelo kombinira penne tjesteninu s umakom od paradajza, vrhnja, votke i crvene paprike. Rezultat je kremasto, blago ljuto jelo s bogatim ukusom.<\/p>\n\n\n\n

6. Tagliatelle al Tartufo<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Tagliatelle tjestenina se \u010desto poslu\u017euje s tartufima, bilo bijelim ili crnim. Ovo je jednostavno jelo koje se isti\u010de bogatstvom okusa tartufa.<\/p>\n\n\n\n

7. Linguine ai Frutti di Mare<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ovo je morsko jelo koje kombinira linguine tjesteninu s razli\u010ditim plodovima mora, poput \u0161kampa, dagnji i lignji, u umaku od raj\u010dice, bijelog vina i za\u010dina.<\/p>\n\n\n\n

8. Orecchiette con le Cime di Rapa<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Orecchiette su tjestenina u obliku malih u\u0161iju koja se \u010desto slu\u017ei s  jednom vrstom zelja, \u010de\u0161njakom, maslinovim uljem i ljutim papri\u010dicama.<\/p>\n\n\n\n

Ovo su samo neka od najpoznatijih talijanskih jela s tjesteninom, ali talijanska kuhinja nudi mnogo vi\u0161e razli\u010ditih jela, svako s vlastitim jedinstvenim okusom i tradicijom.<\/p>\n\n\n\n

23 zanimljivosti o tjestenini koje mo\u017eda niste znali<\/strong><\/h2>\n\n\n\n

1. Tjestenina nije uvijek bila “talijanska”.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Iako se danas povezuje s Italijom, tjestenina je svoje korijene prona\u0161la u drevnoj Kini i Mediteranu te se \u0161irila kroz razli\u010dite kulture.<\/p>\n\n\n\n

2. Tjestenina dolazi u razli\u010ditim bojama.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Osim tradicionalnih \u017eutih rezanaca, postoje tjestenine u crvenoj (od raj\u010dice), zelenoj (od \u0161pinata) i crnoj (od tinti lignji) boji.<\/p>\n\n\n\n

3. Prvi poznati recept za tjesteninu potje\u010de iz 4. stolje\u0107a prije Krista.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Recept za tjesteninu s jajima prona\u0111en je u rimskim arhivima.<\/p>\n\n\n\n

4. Tjestenina je nekada simbolizirala plodnost.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

U anti\u010dkom Rimu, obi\u010daj je bio da mladenke bacaju tjesteninu na svoje goste kako bi osigurale plodnost.<\/p>\n\n\n\n

5. Kuhana tjestenina sadr\u017ei manje kalorija od kuhanih krumpira ili ri\u017ee.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Tjestenina je lagana i niskokalori\u010dna ako se kuha bez te\u0161kih umaka.<\/p>\n\n\n\n

\"kako
FOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

6. Tjestenina je idealna hrana za izvanredne situacije.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Duga\u010dki rok trajanja i jednostavna priprema \u010dine je \u010destim sastojkom u vojnoj i humanitarnoj prehrani.<\/p>\n\n\n\n

7. Prva tvornica tjestenine u Sjedinjenim Ameri\u010dkim Dr\u017eavama otvorena je 1848. godine. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

Tvornica se zvala “Vermicelli Factory.”<\/p>\n\n\n\n

8. Rim je doma\u0107in Muzeju tjestenine.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Muzej se zove “Museo Nazionale delle Paste Alimentari<\/a>” i sadr\u017ei bogatu kolekciju razli\u010ditih vrsta tjestenine.<\/p>\n\n\n\n

9. Njema\u010dka proizvodi tjesteninu od piva.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Postoje posebne vrste tjestenine napravljene od piva, poznate kao “bierfiedeln.”<\/p>\n\n\n\n

10. Tjestenina se mo\u017ee izra\u0111ivati i od heljde, kukuruza i drugih \u017eitarica.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ne mora uvijek biti napravljena od p\u0161enice.<\/p>\n\n\n\n

11. Postoji Svjetski dan tjestenine.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Svake godine, 25. listopada, obilje\u017eava se Svjetski dan tjestenine.<\/p>\n\n\n\n

12. Najdu\u017ea poznata tjestenina na svijetu bila je du\u017ea od 3 kilometra.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Bila je to \u0161pageta napravljena u Italiji.<\/p>\n\n\n\n

13. Pravilna termi\u010dka obrada tjestenine je “al dente.”<\/strong><\/p>\n\n\n\n

To zna\u010di da tjestenina treba biti kuhana tako da ostane \u010dvrsta kad se zagrize.<\/p>\n\n\n\n

14. U Aziji se \u010desto pravi i jede tjestenina od ri\u017ee.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ovo je posebno popularno u zemljama poput Tajlanda, Kine i Vijetnama.<\/p>\n\n\n\n

15. “Macaroni” je popularan pojam u pop kulturi.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ova rije\u010d \u010desto se koristi u pjesmama, filmovima i drugim medijima.<\/p>\n\n\n\n

16. Talijani su razvili preko 600 razli\u010ditih oblika tjestenine.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Svaka regija Italije ima svoje specifi\u010dne oblike.<\/p>\n\n\n\n

17. Tjestenina je nekad bila presti\u017ena hrana u srednjem vijeku.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Smatrala se luksuzom i statusnim simbolom.<\/p>\n\n\n\n

18. Tjestenina se mo\u017ee koristiti za stvaranje razli\u010ditih vrsta kreativnih umjetni\u010dkih djela.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Postoje umjetnici koji koriste tjesteninu za stvaranje skulptura i slika.<\/p>\n\n\n\n

19. Rim ima specifi\u010dne obi\u010daje vezane uz tjesteninu.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

U Rimu se tjestenina \u010desto priprema s crnim paprom i Pecorino sirom, stvaraju\u0107i poznato jelo “Cacio e Pepe.”<\/p>\n\n\n\n

20. Tjestenina se mo\u017ee koristiti u desertima.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

U talijanskoj kuhinji postoje slatke poslastice poput canola i sfogliatella.<\/p>\n\n\n\n

21. U Aziji se tjestenina od jaja \u010desto koristi u juhama.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Takva tjestenina se zove “wonton noodle” i \u010desta je komponenta juha poput wonton juhe.<\/p>\n\n\n\n

22. Tjestenina se mo\u017ee pr\u017eiti.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Tjestenina koja se pr\u017ei \u010desto se koristi u azijskim jelima poput Pad thai.<\/p>\n\n\n\n

23. Kao nacija, Italija tro\u0161i najvi\u0161e tjestenine po stanovniku na svijetu. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

Prosje\u010dni Talijan konzumira oko 23 kilograma tjestenine godi\u0161nje.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

U svijetu kulinarskih \u010darolija, malo je jela koja su tako raznolika kao ona koja u sebi sadr\u017ee tjesteninu. Ovo univerzalno jelo, koje se \u010dini da ima bezbroj oblika, tekstura i na\u010dina pripreme, osvaja srca gurmana \u0161irom planete.  Tjestenina, duboko ukorijenjena u bogatoj kulturnoj ba\u0161tini Mediterana, postala je sinonim za u\u017eivanje u mirisnoj i bogatoj hrani. […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":3893,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-3892","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3892"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3898,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3892\/revisions\/3898"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3893"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3892"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3892"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3892"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}