FOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\nJaja, osobito \u017eumanjak, sadr\u017ee zdrave masti zajedno s esencijalnim nutrijentima poput kolina. Umjereno u\u017eivajte u jajima kao dijelu uravnote\u017eene prehrane.<\/p>\n\n\n\n
Jesu li sve biljne masti zdrave?<\/h2>\n\n\n\n Iako se mnoge biljne masti smatraju zdravima, nisu sve biljne masti jednake u smislu utjecaja na zdravlje. <\/p>\n\n\n\n
Neke masti smatraju se zdravim za srce i nalaze se u namirnicama poput maslinovog ulja, avokada i ora\u0161astih plodova (npr. Bademi, indijski ora\u0161\u010di\u0107i i kikiriki). To su mononezasi\u0107ene masti i mogu pomo\u0107i u sni\u017eavanju razine LDL kolesterola i smanjiti rizik od sr\u010danih bolesti.<\/p>\n\n\n\n
Omega-6 masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima poput ulja kukuruza, soje i \u0161afranike tako\u0111er su zdrave. Tako\u0111er, mnoge cjelovite biljne namirnice, poput sjemenki (npr. Chia sjemenki i lanenih sjemenki), avokada i odre\u0111enih ora\u0161astih plodova (npr. Ora\u0161astih plodova), izvori su zdravih masno\u0107a zajedno s drugim bitnim nutrijentima poput vlakana, vitamina i minerala.<\/p>\n\n\n\n
Ipak, trans masti se mogu prona\u0107i u nekim proizvodima biljnog podrijetla, posebice u djelomi\u010dno hidrogeniranim uljima koja se koriste u prera\u0111enoj i pr\u017eenoj hrani. Ove masno\u0107e su vrlo \u0161tetne za zdravlje i treba ih izbjegavati \u0161to je vi\u0161e mogu\u0107e.<\/p>\n\n\n\n
Neki biljni izvori, kao \u0161to su kokosovo ulje i palmino ulje, imaju visok udio zasi\u0107enih masti. Iako bi utjecaj zasi\u0107enih masti iz biljnih izvora mogao biti manje \u0161tetan od onih iz \u017eivotinjskih izvora, ipak ih je preporu\u010dljivo konzumirati umjereno kako biste odr\u017eali zdravlje srca.<\/p>\n\n\n\n
Kada slijedite biljnu prehranu, korisno je dati prednost cjelovitim \u017eitaricama, vo\u0107u, povr\u0107u, mahunarkama, ora\u0161astim plodovima i sjemenkama, ali pritom voditi ra\u010duna i o ukupnom unosu masti.<\/p>\n\n\n\n
Kako mogu \u010ditati etikete na hrani da prepoznam dobre i lo\u0161e masti?<\/h2>\n\n\n\n \u010citanje etiketa na hrani bitna je vje\u0161tina za prepoznavanje dobrih i lo\u0161ih masno\u0107a u pakiranoj hrani.<\/p>\n\n\n\n
Zapo\u010dnite gledanjem veli\u010dine porcije navedene na etiketi. Sve informacije na etiketi, uklju\u010duju\u0107i koli\u010dinu masno\u0107e, temelje se na ovoj veli\u010dini porcije. Provjerite jeste li usporedili veli\u010dinu porcije na naljepnici s porcijom koju planirate pojesti.<\/p>\n\n\n\n
Na etiketi potra\u017eite redak “Ukupna masno\u0107a”. Ovaj broj predstavlja ukupni broj masno\u0107a u gramima u jednoj porciji proizvoda. Uklju\u010duje sve vrste masti, dobre i lo\u0161e. Ispod ovog retka prona\u0107i \u0107ete sadr\u017eaj zasi\u0107enih masno\u0107a koji mora biti umjeren.<\/p>\n\n\n\n
Provjerite ima li na etiketi trans masti. Ako je mogu\u0107e potra\u017eite proizvode s 0 grama trans masti. Imajte na umu da neki proizvodi mogu sadr\u017eavati male koli\u010dine trans masti, \u010dak i ako na etiketi stoji 0 grama, zbog pravila zaokru\u017eivanja.<\/p>\n\n\n\n
Iako nisu uvijek zasebno navedeni na etiketi, izvore dobrih masno\u0107a mo\u017eete identificirati provjerom popisa sastojaka. Potra\u017eite sastojke poput maslinovog ulja, ulja uljane repice, ulja \u0161afranike, suncokretovog ulja, lanenog ulja te raznih ora\u0161astih plodova i sjemenki. To su izvori mononezasi\u0107enih i polinezasi\u0107enih masti.<\/p>\n\n\n\n
Pregledajte popis sastojaka za djelomi\u010dno hidrogenirana ulja. To je pokazatelj prisutnosti transmasti, \u010dak i ako na etiketi stoji 0 grama transmasti. Izbjegavajte proizvode koji sadr\u017ee djelomi\u010dno hidrogenirana ulja.<\/p>\n\n\n\n
Pripazite na zdravstvene tvrdnje na prednjoj strani pakiranja. Za neke proizvode mo\u017ee se tvrditi da su s “manjim udjelom masno\u0107e” ili “sa smanjenim udjelom masno\u0107e”, ali ipak mogu sadr\u017eavati nezdrave masno\u0107e, dodane \u0161e\u0107ere ili druge manje po\u017eeljne sastojke.<\/p>\n\n\n\n
Imajte na umu da je vrsta masti samo jedan aspekt ukupnog profila hranjivih tvari u hrani. Razmotrite druge \u010dimbenike poput sadr\u017eaja vlakana, proteina, vitamina i minerala kada procjenjujete zdravstvenu ispravnost proizvoda.<\/p>\n\n\n\n
Zapamtite da se podaci o nutritivnoj vrijednosti na naljepnici temelje na navedenoj veli\u010dini porcije. Ako planirate jesti vi\u0161e ili manje od veli\u010dine porcije, prilagodite vrijednosti hranjivih tvari u skladu s tim.<\/p>\n\n\n\n
Koji su neki mitovi o dobrim i lo\u0161im mastima?<\/h2>\n\n\n\n Postoji nekoliko mitova i zabluda vezanih uz dobre i lo\u0161e masti koje mogu dovesti do zabune oko izbora hrane i njihovog utjecaja na zdravlje. Evo nekih uobi\u010dajenih mitova i \u010dinjenica koje ih razrje\u0161avaju:<\/p>\n\n\n\nFOTO: SHUTTERSTOCK<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n1. Sve masti su lo\u0161e za vas<\/h3>\n\n\n\n Nisu sve masti lo\u0161e. Zdrave masti, kao \u0161to su mononezasi\u0107ene i polinezasi\u0107ene masti, bitne su za dobro zdravlje i mogu imati brojne dobrobiti, uklju\u010duju\u0107i zdravlje srca i rad mozga.<\/p>\n\n\n\n
2. Sve zasi\u0107ene masti su nezdrave<\/h3>\n\n\n\n Iako prekomjerni unos zasi\u0107enih masti mo\u017ee biti \u0161tetan, nisu sve zasi\u0107ene masti jednake. Neka hrana sa zasi\u0107enim mastima, poput kokosa i tamne \u010dokolade, tako\u0111er sadr\u017ei korisne hranjive tvari. Klju\u010d je umjerenost i odabir zdravih izvora zasi\u0107enih masti.<\/p>\n\n\n\n
3. Prehrana s niskim udjelom masti uvijek je zdrava<\/h3>\n\n\n\n Prehrana s niskim udjelom masti nije nu\u017eno zdravija. Neki proizvodi s niskim udjelom masti zamjenjuju masti \u0161e\u0107erima ili rafiniranim ugljikohidratima, \u0161to op\u0107enito mo\u017ee biti manje zdravo. Kvaliteta prehrane, uklju\u010duju\u0107i vrste masti i ugljikohidrata koji se konzumiraju, va\u017enija je od jednostavnog smanjenja masti.<\/p>\n\n\n\n
4. Sve trans masti su eliminirane iz hrane<\/h3>\n\n\n\n Dok su transmasti smanjene u mnogim prera\u0111enim namirnicama zbog propisa, jo\u0161 uvijek mogu biti prisutne u nekim proizvodima te u restoranima brze hrane. Uvijek provjerite popise sastojaka za djelomi\u010dno hidrogenirana ulja koji su pokazatelji transmasti.<\/p>\n\n\n\n
5. Jedenje masti deblja<\/h3>\n\n\n\n Jedenje masno\u0107e ne dovodi do debljanja. Upravljanje tjelesnom te\u017einom ovisi o ukupnoj ravnote\u017ei unesenih i sagorjelih kalorija. Prejedanje bilo koje vrste hrane, bilo da se radi o mastima, ugljikohidratima ili proteinima, mo\u017ee dovesti do debljanja.<\/p>\n\n\n\n
6. Sva su biljna ulja zdrava<\/h3>\n\n\n\n Nisu sva biljna ulja jednako zdrava. Dok se ulja poput maslinovog ulja i ulja uljane repice smatraju zdravim izborom zbog mononezasi\u0107enih i polinezasi\u0107enih masno\u0107a, druga, poput palminog ulja, imaju visok udio zasi\u0107enih masno\u0107a i mogu uzrokovati zabrinutost za okoli\u0161.<\/p>\n\n\n\n
7. Trebali biste izbjegavati ora\u0161aste plodove zbog visokog udjela masti<\/h3>\n\n\n\n Ora\u0161asti plodovi bogati su hranjivim tvarima i sadr\u017ee zdrave masti, vlakna<\/a>, proteine, vitamine i minerale. Mogu biti dio zdrave prehrane i mogu \u010dak pomo\u0107i u regulaciji te\u017eine ako se konzumiraju umjereno.<\/p>\n\n\n\n8. Hrana bez masno\u0107e ili s malo masno\u0107e uvijek je zdravija<\/h3>\n\n\n\n Bezmasna ili nemasna hrana mo\u017ee sadr\u017eavati dodane \u0161e\u0107ere ili druge aditive za pobolj\u0161anje okusa. Ovi aditivi mogu imati zdravstvene posljedice, stoga je va\u017eno \u010ditati etikete i uzeti u obzir ukupnu nutritivnu kvalitetu proizvoda.<\/p>\n\n\n\n
9. Jedenje masti podi\u017ee razinu kolesterola<\/h3>\n\n\n\n Dok neke masti mogu povisiti razinu LDL (lo\u0161eg) kolesterola, druge, poput mononezasi\u0107enih i polinezasi\u0107enih masti, mogu sniziti LDL kolesterol. Utjecaj prehrambenih masti na razinu kolesterola varira ovisno o vrsti i koli\u010dini konzumirane masti.<\/p>\n\n\n\n
10. Jedenje vi\u0161e masti automatski pobolj\u0161ava rad mozga<\/h3>\n\n\n\n Dok su omega-3 masne kiseline<\/a> neophodne za zdravlje mozga, konzumiranje prekomjernih koli\u010dina masti, osobito nezdravih masti, ne mora nu\u017eno pobolj\u0161ati rad mozga. Uravnote\u017eena prehrana s razli\u010ditim hranjivim tvarima klju\u010dna je za kognitivno zdravlje.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Masti su ve\u0107 dugo predmet fascinacije i kontroverzi u svijetu prehrane. Desetlje\u0107ima su bile demonizirane kao dijetalni zlikovci odgovorni za debljanje i bolesti srca. Ali vremena su se promijenila, a na\u0161e razumijevanje masti dramati\u010dno se razvilo. Sada znamo da nisu sve masno\u0107e stvorene jednake, a zapravo, neke su neophodne za na\u0161e blagostanje. Pridru\u017eite nam se […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":3930,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-3929","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3929","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3929"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3929\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3935,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3929\/revisions\/3935"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3930"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3929"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3929"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3929"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}