{"id":3963,"date":"2023-09-27T13:23:34","date_gmt":"2023-09-27T13:23:34","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=3963"},"modified":"2023-09-27T13:24:04","modified_gmt":"2023-09-27T13:24:04","slug":"najbolji-recepti-za-tiramisu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/najbolji-recepti-za-tiramisu\/","title":{"rendered":"Tiramisu: 30 recepata za beskrajne desertne u\u017eitke"},"content":{"rendered":"\n
Tiramisu je klasi\u010dni talijanski desert poznat po svojoj divnoj kombinaciji okusa i tekstura. Ovaj slatki desert stekao je me\u0111unarodnu popularnost i \u010desto se nalazi na jelovnicima talijanskih restorana diljem svijeta. Tiramisu se na talijanskom prevodi kao “podigni me”, \u0161to prikladno opisuje svojstva ovog deserta za pobolj\u0161anje raspolo\u017eenja.<\/p>\n\n\n\n
Tiramisu je slojeviti desert koji se obi\u010dno sastoji od sljede\u0107ih klju\u010dnih sastojaka:<\/p>\n\n\n\n
Pi\u0161kote<\/strong>: Ovo su lagani kola\u010di\u0107i nalik biskvitu koji se natapaju u kavu ili espresso. Oni \u010dine temeljni sloj deserta.<\/p>\n\n\n\n Mascarpone sir<\/strong>: Kremasti i blago slatki talijanski sir koji je zvijezda showa. Mascarpone je bogat i bar\u0161unast, pridonose\u0107i rasko\u0161noj teksturi deserta<\/a>.<\/p>\n\n\n\n Jaja<\/strong>: \u017dumanjci se koriste za stvaranje smjese poput kreme koja povezuje slojeve tiramisua.<\/p>\n\n\n\n \u0160e\u0107er<\/strong>: U smjesu \u017eutanjaka i mascarponea dodaje se \u0161e\u0107er kako bi se desert zasladio.<\/p>\n\n\n\n Kava ili espresso<\/strong>: Pi\u0161kote su namo\u010dene u kavu ili espresso, \u0161to ne samo da dodaje okus, ve\u0107 i daje ugodan kontrast kremastim slojevima.<\/p>\n\n\n\n Kakao prah<\/strong>: Kakao prah se posipa na zavr\u0161ni sloj kako bi se dobio \u010dokoladni zavr\u0161etak i pobolj\u0161ao cjelokupni okus.<\/p>\n\n\n\n Priprema tiramisua podrazumijeva slaganje ovih komponenti u slojeve, pri \u010demu temeljni sloj \u010dine namo\u010deni \u017eenski prsti\u0107i, zatim sloj smjese od mascarponea, a postupak se ponavlja dok se ne napuni posuda za poslu\u017eivanje. Desert se zatim ohladi, dopu\u0161taju\u0107i da se okusi stope i tekstura stegne.<\/p>\n\n\n