{"id":459,"date":"2021-08-10T21:38:34","date_gmt":"2021-08-10T21:38:34","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=459"},"modified":"2022-01-31T16:43:54","modified_gmt":"2022-01-31T16:43:54","slug":"domaci-sladoled-od-prirodnih-sastojaka-10-recepata-za-vruce-ljetne-dane","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/domaci-sladoled-od-prirodnih-sastojaka-10-recepata-za-vruce-ljetne-dane\/","title":{"rendered":"Doma\u0107i sladoled od prirodnih sastojaka \u2013 10 recepata za vru\u0107e ljetne dane"},"content":{"rendered":"\n

Stiglo nam je omiljeno godi\u0161nje doba \u2013 ljeto, a s njim i najpopularnija hladna slastica koju svi volimo. Rije\u010d je naravno o sladoledu. Ovo osvje\u017eavaju\u0107e, kremasto i mirisno osvje\u017eenje omiljena je slastica ljudima svih dobi, a svake se godine pojedu milijarde kuglica sladoleda diljem svijeta. Ono \u0161to je najbolje jest da svatko mo\u017ee napraviti svoj doma\u0107i sladoled i u\u017eivati u njemu kad god po\u017eeli.<\/p>\n\n\n\n

Iako je ve\u0107ina sladoleda jako ukusna, ipak nisu svi tako dobri za vas. Neke vrste imaju previ\u0161e \u0161e\u0107era, neki su sladoledi premasni, a neki su puni aditiva. Ako \u017eelite biti potpuno sigurni u sladoled koji jedete i znati sve njegove sastojke uputite se u avanturu ku\u0107ne proizvodnje sladoleda. <\/p>\n\n\n\n

Izrada sladoleda kod ku\u0107e nije znanstvena fantastika<\/a>, a postoji velik broj jednostavnih recepata na koje se mo\u017eete osloniti. Ja sam isku\u0161ala mnoge vrste, a u nastavku pro\u010ditajte koji su moji omiljeni recepti!<\/p>\n\n\n\n

\"Doma\u0107i
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n\n

1. Najjednostavniji sladoled na svijetu \u2013 sladoled od banane <\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Recept za ovaj sladoled je vrlo jednostavan, jeftin i zdrav:<\/p>\n\n\n\n

Ogulite banane i nare\u017eite ih na kri\u0161ke. Nakon toga ih stavite u zamrziva\u010d kako bi se zaledile. Stavite ih u blender, izmiksajte i poslu\u017eite kao kuglice sladoleda. Jednostavnije ne mo\u017ee!<\/p>\n\n\n\n

P.S. Slobodno dodajte i koji za\u010din po izboru u blender s bananama.<\/p>\n\n\n\n

2. Sladoled od limuna<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Ukusan i kremast sladoled od limuna posebno je omiljena slastica, ne samo zbog odli\u010dnog okusa ve\u0107 i zbog \u010dinjenice da se u njemu ne stvaraju kristali\u0107i leda.<\/p>\n\n\n\n

Sastojci: 15 dag \u0161e\u0107era, 1 limun, 3 bjelanjka i 250 ml slatkog vrhnja <\/p>\n\n\n\n

Umutite bjelanjke u \u010dvrsti snijeg i dodajte prstohvat soli u njih. Naribajte koricu limuna i umije\u0161ajte ju u sok od jednog limuna. Dodajte \u0161e\u0107er i pomije\u0161ajte te stavite na laganu vatru. Kuhanjem \u0107e se pretvoriti u gust sirup.<\/p>\n\n\n\n

Sirup procijedite i vrelog dodajte u snijeg cijelo vrijeme miksaju\u0107i. Dobit \u0107ete glatku i sjajnu smjesu predivnog mirisa. <\/p>\n\n\n\n

Umutite slatko vrhnje u \u0161lag i dodajte sirupu. Izmije\u0161ajte i stavite preko no\u0107i u zamrziva\u010d. <\/p>\n\n\n\n

P.S. Mo\u017eete koristiti i naran\u010du.<\/p>\n\n\n\n

3. Sladoled od jagode<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Najfiniji sladoled od jagode je onaj koji napravite sami jer znate da u njemu nema nikakvih aditiva. <\/p>\n\n\n\n

O\u010distite i izmiksajte 300 g jagoda<\/a> i dodajte im 2 dl jogurta. Zasladite medom i dodajte sitno nasjeckanih komadi\u0107a jagode. Umjesto jogurta mo\u017eete koristiti kokosovo mlijeko.<\/p>\n\n\n\n

Stavite u zamrziva\u010d preko no\u0107i.<\/p>\n\n\n\n

P.S. Mo\u017eete koristiti maline, borovnice, breskve, mango i sli\u010dno vo\u0107e, a imajte na umu da vo\u0107e mo\u017eete jesti koliko \u017eelite<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

4. Sladoled od \u010dokolade<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 150 ml kondenziranog mlijeka (zasla\u0111enog), 3 \u017elice kakaa (25 gr) i 1 \u0161alica slatkog vrhnja (240 ml)<\/p>\n\n\n\n

Pomije\u0161ajte mlijeko i kakao i ostavite sa strane. Izmiksajte slatko vrhnje pa u njega dodajte kakao smjesu.  Stavite u zamrziva\u010d na najmanje \u0161est sati. <\/p>\n\n\n\n

P.S. Kako napraviti doma\u0107e kondenzirano mlijeko? <\/p>\n\n\n\n

1 l mlijeka kuhajte na laganoj vatri dok se ne smanji na pola. Mije\u0161ajte cijelo vrijeme kako ne bi zagorjelo i skidajte pjenu s njega. Kad se smanji na polovicu koli\u010dine dodajte burbon vanilin \u0161e\u0107era, pola \u017eli\u010dice ekstrakta vanilije i 150 grama \u0161e\u0107era. <\/p>\n\n\n\n

5. Sladoled od \u0161umskog vo\u0107a<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 500 grama smrznutog vo\u0107a, 200 ml gr\u010dkog jogurta, agavin sirup ili med<\/p>\n\n\n\n

Izmiksajte sastojke u glatku smjesu pomo\u0107u blendera ili \u0161tapnog miksera. Dobit \u0107ete ukusni smrznuti jogurt kojem nitko ne\u0107e mo\u0107i odoljeti.<\/p>\n\n\n\n

P.S. Jogurt ukrasite svje\u017eim malinama ili listi\u0107em mente prije poslu\u017eivanja.<\/p>\n\n\n\n

6. Dijetni doma\u0107i sladoled<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 3 smrznute banane, 3 \u017elice smrznutog vo\u0107a, pola \u017elice ekstrakta vanilije, pola \u0161alice indijskih ora\u0161\u010di\u0107a, 3 \u010da\u0161e vode<\/p>\n\n\n\n

U blenderu izmiksajte sve sastojke osim vo\u0107a i banana. Tada u blender dodajte i sve smrznuto vo\u0107e i malo meda. Stavite ga u zamrziva\u010d preko no\u0107i i u\u017eivajte u \u010darobnom okusu sljede\u0107i dan.<\/p>\n\n\n\n

7. Sladoled malina\/cheesecake<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 125 ml slatkog vrhnja, 125 ml punomasnog mlijeka, 1 jaje, 1 \u017eumanjak, 125 grama kremastog sira, 10 dag \u0161e\u0107era, 25 dag malina, ekstrakt vanilije<\/p>\n\n\n\n

Mlijeko i slatko vrhnje stavite u posudu na laganu vatru i zagrijte ih do vrenja. Maknite ih s vatre kad zavriju.<\/p>\n\n\n\n

Mikserom izmiksajte jaje, \u017eumanjak i \u0161e\u0107er dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. U nju dodajte jo\u0161 toplu smjesu vrhnja i mlijeka te ih lagano kuhajte na vatri nekoliko minuta.<\/p>\n\n\n\n

Maknite s vatre i dodajte 1 \u017eli\u010dicu ekstrakta vanilije pa cijelu smjesu premjestite u drugu posudu koju morate staviti u led ili hladnu vodu kako bi se br\u017ee rashladila. <\/p>\n\n\n\n

Operite maline i osu\u0161ite ih. Stavite ih u blender pa dodajte krem sir. Miksajte dok ne nastane glatka smjesa. Pomije\u0161ajte ove dvije smjese u jednu kompaktnu i stavite preko no\u0107i u zamrziva\u010d. Morate ju promije\u0161ati nekoliko puta prije nego \u0161to se u potpunosti stvrdne jer \u0107e nastati kristali leda ako to ne u\u010dinite.<\/p>\n\n\n\n

8. Sladoled od borovnice<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 200 grama smrznutih borovnica<\/a>, 100 grama indijskih ora\u0161\u010di\u0107a, 80 ml vode i 2 \u017elice sirupa od agave<\/p>\n\n\n\n

Sastojke miksajte u blenderu sve dok ne nastane jednoli\u010dna smjesa, a zatim zamrznite u aparatu za sladoled ili jako plitkoj posudi. Ako zamrzavate u posudi obavezno je mije\u0161ajte dok se ne rashladi.<\/p>\n\n\n\n

9. Pun\u010d \u2013 doma\u0107i sladoled za odrasle<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 2 \u017eumanjka, 50 grama \u0161e\u0107era, 2 rum \u0161e\u0107era, 250 ml mlijeka, 50 ml indijskog ili zelenog \u010daja<\/a>, 50 ml ruma, 100 ml slatkog vrhnja<\/p>\n\n\n\n

U posudu stavite mlijeko i rum \u0161e\u0107er pa zagrijte do vrenja. Pjenasto umutite \u017eumanjke i \u0161e\u0107er pa ih dodajte u mlijeko na vatri, ali vrlo polako i na najmanjoj vatri. Kuhajte dok ne po\u010dne gusnuti, ali ne dajte da zakuha. Tada maknite s vatre.<\/p>\n\n\n\n

Skuhajte jaki \u010daj i dodajte u smjesu pa ostavite da se ohladi. Umutite slatko vrhnje i dodajte u kremu zajedno sa rumom. Mije\u0161ajte dok se ne pove\u017ee i stavite u zamrziva\u010d. Razbijajte kristale leda mije\u0161anjem nekoliko puta dok se sladoled u potpunost ne zamrzne.<\/p>\n\n\n\n

10. Doma\u0107i sladoled od dinje<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Sastojci: 70 dag dinje ili ananasa, 2 dl \u0161e\u0107era, 4 dl slatkog vrhnja i 1 limun<\/p>\n\n\n\n

O\u010distite dinju od ko\u0161tica pa izmiksajte u glatku ka\u0161u. Ovoj ka\u0161i dodajte ohla\u0111eni sirup od limuna koji ste prethodno napravili tako da ste \u0161e\u0107er kuhali u 2 dl vode zajedno sa trakicama kore jednog limuna i pola soka od limuna.<\/p>\n\n\n\n

Izmiksajte slatko vrhnje i dodajte mu ka\u0161u od dinje pa sjednite u jednu smjesu. Stavite u zamrziva\u010d i redovno mije\u0161ajte da razbijete kristali\u0107e leda.<\/p>\n\n\n\n

U\u017dIVAJTE U OVIM UKUSNIM LJETNIM OSVJE\u017dENJIMA \u010cIJE STE SASTOJKE SAMI BIRALI!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Stiglo nam je omiljeno godi\u0161nje doba \u2013 ljeto, a s njim i najpopularnija hladna slastica koju svi volimo. Rije\u010d je naravno o sladoledu. Ovo osvje\u017eavaju\u0107e, kremasto i mirisno osvje\u017eenje omiljena je slastica ljudima svih dobi, a svake se godine pojedu milijarde kuglica sladoleda diljem svijeta. Ono \u0161to je najbolje jest da svatko mo\u017ee napraviti svoj […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":460,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-459","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/459"}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=459"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/459\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1026,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/459\/revisions\/1026"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/460"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=459"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=459"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=459"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}