Redovito kori\u0161tenje destilirane vode<\/strong> \u2013 kako biste sprije\u010dili ponovno nakupljanje kamenca, preporu\u010duje se kori\u0161tenje destilirane vode umjesto obi\u010dne vode iz slavine.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\n\u010ci\u0161\u0107enje pegle nije potpuno bez \u010di\u0161\u0107enja otvora za paru. Ako \u017eelimo znati kako o\u010distiti peglu kod ku\u0107e na na\u010din koji osigurava njezin dugotrajan i u\u010dinkovit rad, ovo je korak koji nikako ne bismo smjeli presko\u010diti. Pravilnim odr\u017eavanjem osiguravamo da pegla uvijek ispu\u0161ta \u010distu i ravnomjernu paru, \u0161to rezultira lak\u0161im i kvalitetnijim gla\u010danjem.<\/p>\n\n\n\n
6. Gla\u010danje bez \u010di\u0161\u0107enja pegle nakon kori\u0161tenja sprejeva i \u0161kroba<\/h3>\n\n\n\n Mnogi od nas koriste sprejeve za gla\u010danje<\/strong> ili \u0161krob u spreju<\/strong> kako bi tkanine bile gla\u0111e, manje se gu\u017evale i dobile dodatnu \u010dvrsto\u0107u. Ovi proizvodi zaista mogu olak\u0161ati gla\u010danje i dati odje\u0107i profesionalni izgled, ali imaju i svoju lo\u0161u stranu \u2013 ostavljaju ljepljive ostatke na povr\u0161ini pegle.<\/p>\n\n\n\nAko nakon kori\u0161tenja takvih proizvoda ne obavimo temeljito \u010di\u0161\u0107enje pegle<\/strong>, ti ostaci se mogu nakupljati i s vremenom karamelizirati zbog topline. To dovodi do stvaranja tamnih mrlja koje se mogu prenijeti na odje\u0107u tijekom gla\u010danja. Tako\u0111er, pegla mo\u017ee po\u010deti ‘zapinjati’ umjesto da glatko klizi po tkanini, \u0161to ote\u017eava cijeli proces gla\u010danja.<\/p>\n\n\n\nKako efektivno o\u010distiti peglu nakon kori\u0161tenja sprejeva i \u0161kroba? Evo nekoliko brzih i u\u010dinkovitih metoda:<\/p>\n\n\n\n
\nNakon svakog gla\u010danja, prebri\u0161ite mlaku povr\u0161inu pegle vla\u017enom krpom<\/strong> kako biste uklonili svje\u017ee ostatke.<\/li>\n\n\n\nAko se ljepljivi sloj ve\u0107 nakupio<\/strong>, mo\u017eete koristiti blagu pastu od sode bikarbone i vode \u2013 nanesite je na povr\u0161inu pegle, ostavite nekoliko minuta i obri\u0161ite mekanom krpom.<\/li>\n\n\n\nOcat je tako\u0111er u\u010dinkovit<\/strong> \u2013 lagano natopite krpu bijelim octom i prebri\u0161ite povr\u0161inu pegle dok ne\u010disto\u0107e ne nestanu.<\/li>\n\n\n\nZa tvrdokorne naslage, koristite drveni \u0161tapi\u0107 (poput \u0161tapi\u0107a za ra\u017enji\u0107e)<\/strong> kako biste nje\u017eno uklonili naslage bez grebanja povr\u0161ine.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\nAko redovito koristimo \u0161krob ili sprejeve, \u010di\u0161\u0107enje pegle<\/strong> ne bi smjelo biti samo povremeni zadatak \u2013 to treba postati navika nakon svakog gla\u010danja. Tako \u0107emo sprije\u010diti nakupljanje tvrdokornih ostataka i osigurati da pegla uvijek ostane u savr\u0161enom stanju.<\/p>\n\n\n\n
Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n7. \u010ci\u0161\u0107enje pegle dok je jo\u0161 vru\u0107a<\/h3>\n\n\n\n Jo\u0161 jedna \u010desta gre\u0161ka prilikom \u010di\u0161\u0107enja pegle<\/strong> je poku\u0161aj uklanjanja prljav\u0161tine dok je pegla jo\u0161 vru\u0107a. Mnogi misle da \u0107e se ne\u010disto\u0107e lak\u0161e skinuti ako je pegla zagrijana, ali u stvarnosti, ovo mo\u017ee uzrokovati vi\u0161e problema nego koristi.<\/p>\n\n\n\nPrvo, \u010di\u0161\u0107enje vru\u0107e pegle pove\u0107ava rizik od opeklina. Ako koristimo krpe, sredstva za \u010di\u0161\u0107enje ili \u010dak samo prste kako bismo uklonili prljav\u0161tinu, mo\u017eemo se lako ozlijediti. Drugo, neke metode \u010di\u0161\u0107enja, poput upotrebe octa ili paste od sode bikarbone, mogu biti manje u\u010dinkovite na visokim temperaturama. Ocat mo\u017ee brzo ispariti, a pasta se mo\u017ee stvrdnuti i postati te\u017ea za uklanjanje.<\/p>\n\n\n\n
Kako o\u010distiti peglu kod ku\u0107e na siguran i u\u010dinkovit na\u010din? Pridr\u017eavajte se ovih pravila:<\/p>\n\n\n\n
\nUvijek pustite peglu da se potpuno ohladi prije \u010di\u0161\u0107enja.<\/strong> To \u0107e sprije\u010diti opekline i omogu\u0107iti da sredstva za \u010di\u0161\u0107enje djeluju u\u010dinkovitije.<\/li>\n\n\n\nAko koristite teku\u0107e sredstvo za \u010di\u0161\u0107enje, kao \u0161to je ocat ili blagi sapun, nanesite ga na hladnu povr\u0161inu i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije brisanja.<\/strong><\/li>\n\n\n\nZa \u010di\u0161\u0107enje otvora za paru, najbolje je koristiti vla\u017enu krpu i \u010da\u010dkalicu ili pamu\u010dni \u0161tapi\u0107<\/strong> kada je pegla hladna. Na taj na\u010din \u0107ete nje\u017eno ukloniti kamenac bez opasnosti od izlaganja vru\u0107oj pari.<\/li>\n\n\n\nAko se prljav\u0161tina mora ukloniti dok je pegla jo\u0161 topla (ali ne vru\u0107a!), koristite suhi pamu\u010dni ru\u010dnik.<\/strong> Laganim trljanjem mo\u017eete ukloniti svje\u017ee ostatke prije nego \u0161to se stvrdnu.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\nDakle, iako se mo\u017ee \u010diniti kao dobra ideja o\u010distiti peglu<\/strong> dok je jo\u0161 topla, to zapravo mo\u017ee dovesti do nesre\u0107a i manje u\u010dinkovitog \u010di\u0161\u0107enja. Strpljenje je klju\u010d \u2013 pustimo peglu da se ohladi i tada je o\u010distimo na siguran i u\u010dinkovit na\u010din.<\/p>\n\n\n\n8. Ostavljanje vode u spremniku nakon kori\u0161tenja pegle<\/h3>\n\n\n\n Jedna od naj\u010de\u0161\u0107ih, ali i najpodcjenjenijih gre\u0161aka pri kori\u0161tenju pegle jest ostavljanje vode u spremniku nakon gla\u010danja. Mnogi od nas jednostavno zaborave isprazniti spremnik misle\u0107i da to nije va\u017eno, no dugoro\u010dno to mo\u017ee uzrokovati ozbiljne probleme s radom pegle.<\/p>\n\n\n\n
Kada voda ostaje u spremniku du\u017ee vrijeme, dolazi do nakupljanja kamenca i bakterija, \u0161to mo\u017ee rezultirati neugodnim mirisima i prljavom parom koja ostavlja mrlje na odje\u0107i. Osim toga, staja\u0107a voda mo\u017ee uzrokovati curenje i o\u0161te\u0107enje unutarnjih dijelova pegle, skra\u0107uju\u0107i joj vijek trajanja.<\/p>\n\n\n\n
Kako o\u010distiti peglu kod ku\u0107e i sprije\u010diti ove probleme? Klju\u010d je u pravilnoj njezi spremnika za vodu:<\/p>\n\n\n\n
\nUvijek ispraznite spremnik nakon svake upotrebe.<\/strong> Nemojte ostavljati vi\u0161ak vode unutra jer \u0107e s vremenom dovesti do nakupljanja kamenca.<\/li>\n\n\n\nKoristite destiliranu vodu<\/strong> umjesto obi\u010dne vode iz slavine. Tako \u0107ete zna\u010dajno smanjiti rizik od nakupljanja minerala i produljiti vijek trajanja pegle.<\/li>\n\n\n\nJednom mjese\u010dno o\u010distite spremnik<\/strong> tako \u0161to \u0107ete u njega uliti mje\u0161avinu octa i vode (omjer 1:1), pustiti peglu da se zagrije i ispustiti paru kako bi se o\u010distili svi unutarnji dijelovi. Nakon toga, napunite spremnik \u010distom vodom i ponovite postupak kako biste isprali ostatke octa.<\/li>\n\n\n\nAko primijetite neugodan miris ili \u017eute naslage u spremniku,<\/strong> koristite specijalizirane proizvode za uklanjanje kamenca koji su namijenjeni peglama s parom.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\n
Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\nOva jednostavna navika mo\u017ee sprije\u010diti mnoge probleme i osigurati da va\u0161a pegla uvijek radi besprijekorno. \u010ci\u0161\u0107enje pegle<\/strong> nije samo stvar povr\u0161inskog odr\u017eavanja \u2013 unutra\u0161njost je jednako va\u017ena! Ako redovito praznimo i \u010distimo spremnik, mo\u017eemo izbje\u0107i curenje, kamenac i neugodne mirise te osigurati dugotrajan i u\u010dinkovit rad pegle.<\/p>\n\n\n\nBa\u0161 kao \u0161to redovito vodimo ra\u010duna o \u010di\u0161\u0107enju pe\u0107nice<\/a><\/strong>, hladnjaka ili drugih ku\u0107anskih aparata, tako i \u010di\u0161\u0107enje pegle<\/strong> treba postati dio na\u0161e rutine odr\u017eavanja. Pegla je alat koji koristimo \u010desto, a njezino zanemarivanje mo\u017ee dovesti do neugodnih posljedica \u2013 odje\u0107a mo\u017ee dobiti mrlje, pegla mo\u017ee po\u010deti zapinjati ili \u010dak prestati ispravno raditi.<\/p>\n\n\n\nAko \u017eelimo znati kako o\u010distiti peglu kod ku\u0107e<\/strong> na siguran i u\u010dinkovit na\u010din, klju\u010dno je izbjegavati naj\u010de\u0161\u0107e gre\u0161ke poput kori\u0161tenja o\u0161trih predmeta, soli, agresivnih kemikalija ili nepravilnog \u010di\u0161\u0107enja otvora za paru. Pravilnim odr\u017eavanjem osiguravamo dug vijek trajanja pegle, lak\u0161e gla\u010danje i besprijekorno \u010distu odje\u0107u.<\/p>\n\n\n\nNa kraju, \u010di\u0161\u0107enje ku\u0107anskih ure\u0111aja ne mora biti komplicirano ako usvojimo dobre navike. Ba\u0161 kao \u0161to znamo kako efektivno o\u010distiti pe\u0107nicu<\/strong> nakon kuhanja, tako bi i \u010di\u0161\u0107enje pegle<\/strong> trebalo biti redovito, jednostavno i sigurno. Tako \u0107emo uvijek imati savr\u0161eno glatku odje\u0107u i peglu koja radi kao nova!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Koliko puta nam se dogodilo da prilikom gla\u010danja primijetimo neugodne tragove na odje\u0107i ili osjetimo da pegla ne klizi kao prije? \u010ci\u0161\u0107enje pegle \u010desto zanemarujemo, a upravo je ono klju\u010dno za njezin dugotrajan i u\u010dinkovit rad. Ako se pitate kako o\u010distiti peglu kod ku\u0107e, va\u017eno je znati da odre\u0111ene metode mogu vi\u0161e \u0161tetiti nego pomo\u0107i. […]<\/p>\n","protected":false},"author":9,"featured_media":5806,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[36],"tags":[1205,1312,1402],"class_list":{"0":"post-5802","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-zivot","8":"tag-ciscenje","9":"tag-odjeca","10":"tag-pegla"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5802","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/9"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5802"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5802\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":5812,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5802\/revisions\/5812"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5806"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5802"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5802"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5802"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}