Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\nPostoji na stotine vrsta ljekovitih gljiva, a ovdje \u0107emo spomenuti najva\u017enije i najpoznatije gljive. One se koriste ve\u0107 tisu\u0107lje\u0107ima, a njihovo je djelovanje i znanstveno dokazano. Ve\u0107ina dolazi iz azijskih zemalja i dio su njihove kulinarske tradicije.<\/p>\n\n\n\n
1. SHIITAKE<\/h3>\n\n\n\n
Shiitake je jedna od najomiljenijih kulinarskih namirnica, a posebno je cijenjena zbog bogatstva tri najva\u017enijih hranjivih tvari: proteina, ugljikohidrata i vlakana. Broj esencijalnih aminokiselina koje su zdrave za na\u0161 organizam u ovim je gljivama vi\u0161estruko ve\u0107i nego u jajima, mlijeku, mesu ili soji.\u00a0<\/p>\n\n\n\n
Gljiva je oboga\u0107ena svim vrstama vitamina: A, B, C i D, te vrlo va\u017enog vitamina B12 \u010diji nedostatak u organizmu mo\u017ee izazvati ozbiljne posljedice.<\/p>\n\n\n\n
Od minerala sadr\u017ei kalcij, kalij, \u017eeljezo, cink i mnoge druge korisne minerale.<\/p>\n\n\n\n
Shiitake \u0107e pomo\u0107i u lije\u010denju bakterijskih i virusnih bolesti, oja\u010dati va\u0161 imunitet, pospje\u0161iti cirkulaciju i o\u010distiti jetru, a redovnom konzumacijom blagotvorno utjecati na cjelokupni organizam.<\/strong><\/p>\n\n\n\n2. REISHI (GLJIVA BESMRTNOSTI)<\/h3>\n\n\n\n
Reishi gljiva sigurno je najpoznatija gljiva u kineskoj narodnoj medicini i spominje se u njihovim najstarijim medicinskim spisima. \u010cesto je zovu \u201egljivom besmrtnosti\u201c \u0161to vrlo glasno govori o tome \u0161to Kinezi misle o ovoj fantasti\u010dnoj gljivi.<\/p>\n\n\n\n
Njeno protuupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje je vrlo mo\u0107no, a osim \u0161to ja\u010da imunolo\u0161ki sustav, ova se gljiva koristi i kao pomo\u0107 za ubla\u017eavanje simptoma reumatoidnog artritisa. <\/strong><\/p>\n\n\n\nRedovnom konzumacijom reishi gljive mo\u017ee se smanjiti razina kolesterola u krvi i krvni tlak.<\/strong><\/p>\n\n\n\n3. CORDYCEPS (GLJIVA GUSJENICA) <\/h3>\n\n\n\n
Cordyceps ili gljiva gusjenica je vrsta parazitske gljive koja \u017eivi i raste na insektima i li\u010dinkama. Bogata je polisaharidima kao \u0161to su beta-glukan i arabinoksilan, a posebno je korisna u lije\u010denju bolesti bubrega i potencije.<\/p>\n\n\n\n
Ima antitumorska svojstva i povoljno djeluje na imunitet, jetru, krvne \u017eile i cirkulaciju. Ima i odre\u0111ena antidepresivna svojstva.<\/strong><\/p>\n\n\n\n4. MAITAKE (PLE\u0160U\u0106A GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n
Izuzetno cijenjene ljekovite gljive su i maitake gljive koje mogu narasti i do desetak kilograma. Va\u017ean je dio japanske kulinarske tradicije i neizostavni dio mnogih jela. U pro\u0161losti je bila toliko cijenjena da se za nju moglo dobiti srebra koliko je sama gljiva te\u0161ka.\u00a0<\/p>\n\n\n\n
Maitake je u\u010dinkovita u borbi protiv raznih tumora i odli\u010dna je za ja\u010danje imunolo\u0161kog sustava. Mnogi korisnici kemoterapije koriste ju za ubla\u017eavanje nuspojava lije\u010denja. Poznata je i po blagotvornom djelovanju na visoki krvni tlak i dijabetes.<\/strong><\/p>\n\n\n\n5. LION’S MANE (LAVLJA GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n
Ova su ljekovite gljive vrhunska delicija omiljena kuharima diljem svijeta, a rastu na podru\u010djima Kine, Japana i Angloamerike. Neobi\u010dna bijela gljiva s resicama vrlo je popularna u Aziji, osobito zbog njene ljekovitosti.<\/p>\n\n\n\n
Ona djeluje na bolesti \u017eiv\u010danog sustava, ubla\u017eavaju\u0107i njihove simptome. Ima bitnu ulogu u prevenciji zlo\u0107udnih bolesti, osobito jer poticajno djeluje na imunolo\u0161ki sustav. Jako je dobra i za probavu i poti\u010de lu\u010denje probavnih sokova.<\/strong><\/p>\n\n\n\nLavlja gljiva je pomo\u0107 u borbi protiv depresije i za vra\u0107anje dobrog raspolo\u017eenja.<\/strong><\/p>\n\n\n\n6. \u010cAGA (BREZINA GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n
Ova parazitska gljiva neobi\u010dnog imena raste na stablima breza, u dr\u017eavama sjeverne polutke; Rusija, Kanada i Sjeverna Amerika su oblasti na kojima je ima najvi\u0161e. Vrlo je neobi\u010dnog oblika velike tamne mase koja je ispucala na povr\u0161ini.<\/p>\n\n\n\n
\u010caga je vrlo poznata po svojim antioksidativnim svojstvima i protuupalnom djelovanju, a u povijesti je zapisana kao omiljeni \u010daj stanovnika Sibira. <\/p>\n\n\n\n
Bitna je u borbi protiv raka i raznih virusnih bolesti, a u toj borbi joj poma\u017eu njeni nutrijenti: aminokiseline, vitamini, minerali, beta glukani, melanini i dr. odr\u017eava visoku razinu imuno funkcije te smanjuje \u0161tetno djelovanje raznih farmaceutskih pripravaka. <\/strong><\/p>\n\n\n\n\u010caga se bori i protiv zakiseljenja organizma, a pozitivno utje\u010de i na razne bolesti nervnog sustava<\/strong>. <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Ve\u0107 tisu\u0107ama godina ljekovite gljive se koriste za lije\u010denje raznih oboljenja i zdravstvenih problema. Najstarije azijske kulture oduvijek su cijenile njihov okus i blagodat koju pru\u017eaju. U mnogim su drevnim civilizacijama gljive bile rezervirane samo za plemi\u0107e i nisu bile dostupne obi\u010dnom puku.\u00a0 U japanskoj i kineskoj kulturi gljive se ne koriste samo u pripremi […]<\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":603,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-602","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=602"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2688,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602\/revisions\/2688"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/603"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=602"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=602"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=602"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}