{"id":602,"date":"2021-10-31T19:42:29","date_gmt":"2021-10-31T19:42:29","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=602"},"modified":"2025-03-22T16:39:52","modified_gmt":"2025-03-22T16:39:52","slug":"sto-su-ljekovite-gljive-i-kojih-6-vrsta-postoji","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/sto-su-ljekovite-gljive-i-kojih-6-vrsta-postoji\/","title":{"rendered":"\u0160to su ljekovite gljive i kojih 6 vrsta postoji?"},"content":{"rendered":"\n

Ve\u0107 tisu\u0107ama godina ljekovite gljive se koriste za lije\u010denje<\/strong> raznih oboljenja i zdravstvenih problema. Najstarije azijske kulture oduvijek su cijenile njihov okus i blagodat koju pru\u017eaju. U mnogim su drevnim civilizacijama gljive bile rezervirane samo za plemi\u0107e i nisu bile dostupne obi\u010dnom puku.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

U japanskoj i kineskoj kulturi gljive se ne koriste samo u pripremi jela, ve\u0107 i u pripremi \u010dajeva i tonika. Izuzetno su cijenjene i nadasve zastupljene, a mnogi se medicinski preparati baziraju ba\u0161 na ljekovitim gljivama.<\/p>\n\n\n\n

Jesu li gljive stvarno tako korisne, koliko \u010desto ih se smije konzumirati i treba li biti na oprezu \u2013 ovo su neka od pitanja na koja \u0107emo odgovoriti u nastavku teksta.<\/p>\n\n\n\n

Glavni sastojci ljekovitih gljiva<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"ljekovite
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Sadr\u017eaj ljekovitih gljiva je vrlo raznolik pa one sadr\u017ee mnoge biolo\u0161ki aktivne tvari koje su vrlo korisne za ljudski organizam. Fitosteroli, beta glukani, melanini, betulinske kiseline, polisaharidi\u2026sve su ovo sastojci ljekovitih gljiva koji utje\u010du na na\u0161 organizam.<\/p>\n\n\n\n

One sadr\u017ee i posebno vrijedne nutrijente kao \u0161to su magnezij, krom, vitamin B i \u017eeljezo<\/strong>. Posebno cijenjene su i zbog velike koli\u010dine vitamina D<\/strong> kojeg sadr\u017ee. On je osobito va\u017ean u ja\u010danju imuniteta<\/a> i djeluje kao za\u0161tita protiv mnogih bolesnih stanja. Tako\u0111er je iznimno koristan ko\u0161tanom sustavu, osobito u starijoj dobi, kada koli\u010dina vitamina D pada.<\/p>\n\n\n\n

Znanstvenici su otkrili i vezu izme\u0111u gljiva i zlo\u0107udnih stanica koja je ukazala na sposobnost gljiva da djeluju na njih. Betulinska kiselina i beta-glukan iz gljiva imaju sposobnost vezanja za receptore na stanicama raka i tako poma\u017eu tijelu da ih prepozna i uni\u0161ti. Betulinska kiselina<\/strong> poti\u010de umiranje takvih stanica uni\u0161tavanjem bjelan\u010devina u njima.<\/p>\n\n\n\n

Polisaharidi<\/strong> tako\u0111er imaju svoju ulogu u ovoj borbi: oni usporavaju rast i umno\u017eavanje takvih zlo\u0107udnih stanica.<\/p>\n\n\n\n

Neke vrste gljiva poznate su po svom blagotvornom djelovanju na kardiovaskularni sustav i dobra su preventiva protiv visokog tlaka te sr\u010dane i mo\u017edane kapi.<\/p>\n\n\n\n

Mnogobrojna istra\u017eivanja su dokazala da postoje mnoge gljive koje uspje\u0161no lije\u010de virusne bolesti, i to ne samo prehladu i gripu<\/a>, ve\u0107 i herpes i hepatitis.<\/p>\n\n\n\n

S obzirom na to da gljive imaju mnogo aktivnih sastojaka koji podi\u017eu imunitet one su odli\u010dna pomo\u0107 u lije\u010denju autoimunih bolesti kao \u0161to su lupus, psorijaza, artritis i razni oblici dermatitisa.<\/p>\n\n\n\n

A da bi u\u010dinkovitost i ljekovitost gljiva do\u0161la na jo\u0161 vi\u0161i nivo zaslu\u017ean je i vitamin C kojeg je potrebno uzimati istovremeno s gljivama.<\/p>\n\n\n\n

Ljekovite gljive imaju razna korisna djelovanja<\/strong><\/h2>\n\n\n
\n
\"ljekovite
Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n
  1. borba protiv virusa<\/li>
  2. ja\u010danje imuniteta<\/li>
  3. antikancerogeno djelovanje<\/li>
  4. protuupalno djelovanje<\/li>
  5. antibakterijsko djelovanje<\/li>
  6. regulacija \u0161e\u0107era u krvi<\/li>
  7. pove\u0107anje koncentracije i smanjenje umora<\/li>
  8. pozitivni utjecaj na kardiovaskularni sustav<\/li>
  9. lije\u010denje reume<\/li>
  10. lije\u010denje artritisa<\/li>
  11. pomo\u0107 kod seksualne disfunkcije<\/li>
  12. regeneriranje jetre<\/li>
  13. pomo\u0107 u lije\u010denju psorijaze i dermatitisa<\/li><\/ol>\n\n\n\n

    Najpoznatije ljekovite gljive<\/strong><\/h2>\n\n\n
    \n
    \"ljekovite
    Foto: Shutterstock<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

    Postoji na stotine vrsta ljekovitih gljiva, a ovdje \u0107emo spomenuti najva\u017enije i najpoznatije gljive.  One se koriste ve\u0107 tisu\u0107lje\u0107ima, a njihovo je djelovanje i znanstveno dokazano. Ve\u0107ina dolazi iz azijskih zemalja i dio su njihove kulinarske tradicije.<\/p>\n\n\n\n

    1. SHIITAKE<\/h3>\n\n\n\n

    Shiitake je jedna od najomiljenijih kulinarskih namirnica, a posebno je cijenjena zbog bogatstva tri najva\u017enijih hranjivih tvari: proteina, ugljikohidrata i vlakana. Broj esencijalnih aminokiselina koje su zdrave za na\u0161 organizam u ovim je gljivama vi\u0161estruko ve\u0107i nego u jajima, mlijeku, mesu ili soji.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

    Gljiva je oboga\u0107ena svim vrstama vitamina: A, B, C i D, te vrlo va\u017enog vitamina B12 \u010diji nedostatak u organizmu mo\u017ee izazvati ozbiljne posljedice.<\/p>\n\n\n\n

    Od minerala sadr\u017ei kalcij, kalij, \u017eeljezo, cink i mnoge druge korisne minerale.<\/p>\n\n\n\n

    Shiitake \u0107e pomo\u0107i u lije\u010denju bakterijskih i virusnih bolesti, oja\u010dati va\u0161 imunitet, pospje\u0161iti cirkulaciju i o\u010distiti jetru, a redovnom konzumacijom blagotvorno utjecati na cjelokupni organizam.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    2. REISHI (GLJIVA BESMRTNOSTI)<\/h3>\n\n\n\n

    Reishi gljiva sigurno je najpoznatija gljiva u kineskoj narodnoj medicini i spominje se u njihovim najstarijim medicinskim spisima. \u010cesto je zovu \u201egljivom besmrtnosti\u201c \u0161to vrlo glasno govori o tome \u0161to Kinezi misle o ovoj fantasti\u010dnoj gljivi.<\/p>\n\n\n\n

    Njeno protuupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje je vrlo mo\u0107no, a osim \u0161to ja\u010da imunolo\u0161ki sustav, ova se gljiva koristi i kao pomo\u0107 za ubla\u017eavanje simptoma reumatoidnog artritisa. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

    Redovnom konzumacijom reishi gljive mo\u017ee se smanjiti razina kolesterola u krvi i krvni tlak.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    3. CORDYCEPS (GLJIVA GUSJENICA) <\/h3>\n\n\n\n

    Cordyceps ili gljiva gusjenica je vrsta parazitske gljive koja \u017eivi i raste na insektima i li\u010dinkama. Bogata je polisaharidima kao \u0161to su beta-glukan i arabinoksilan, a posebno je korisna u lije\u010denju bolesti bubrega i potencije.<\/p>\n\n\n\n

    Ima antitumorska svojstva i povoljno djeluje na imunitet, jetru, krvne \u017eile i cirkulaciju. Ima i odre\u0111ena antidepresivna svojstva.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    4. MAITAKE (PLE\u0160U\u0106A GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n

    Izuzetno cijenjene ljekovite gljive su i maitake gljive koje mogu narasti i do desetak kilograma. Va\u017ean je dio japanske kulinarske tradicije i neizostavni dio mnogih jela. U pro\u0161losti je bila toliko cijenjena da se za nju moglo dobiti srebra koliko je sama gljiva te\u0161ka.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

    Maitake je u\u010dinkovita u borbi protiv raznih tumora i odli\u010dna je za ja\u010danje imunolo\u0161kog sustava. Mnogi korisnici kemoterapije koriste ju za ubla\u017eavanje nuspojava lije\u010denja. Poznata je i po blagotvornom djelovanju na visoki krvni tlak i dijabetes.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    5. LION’S MANE (LAVLJA GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n

    Ova su ljekovite gljive vrhunska delicija omiljena kuharima diljem svijeta, a rastu na podru\u010djima Kine, Japana i Angloamerike. Neobi\u010dna bijela gljiva s resicama vrlo je popularna u Aziji, osobito zbog njene ljekovitosti.<\/p>\n\n\n\n

    Ona djeluje na bolesti \u017eiv\u010danog sustava, ubla\u017eavaju\u0107i njihove simptome. Ima bitnu ulogu u prevenciji zlo\u0107udnih bolesti, osobito jer poticajno djeluje na imunolo\u0161ki sustav. Jako je dobra i za probavu i poti\u010de lu\u010denje probavnih sokova.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    Lavlja gljiva je pomo\u0107 u borbi protiv depresije i za vra\u0107anje dobrog raspolo\u017eenja.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

    6. \u010cAGA (BREZINA GLJIVA)<\/h3>\n\n\n\n

    Ova parazitska gljiva neobi\u010dnog imena raste na stablima breza, u dr\u017eavama sjeverne polutke; Rusija, Kanada i Sjeverna Amerika su oblasti na kojima je ima najvi\u0161e. Vrlo je neobi\u010dnog oblika velike tamne mase koja je ispucala na povr\u0161ini.<\/p>\n\n\n\n

    \u010caga je vrlo poznata po svojim antioksidativnim svojstvima i protuupalnom djelovanju, a u povijesti je zapisana kao omiljeni \u010daj stanovnika Sibira. <\/p>\n\n\n\n

    Bitna je u borbi protiv raka i raznih virusnih bolesti, a u toj borbi joj poma\u017eu njeni nutrijenti: aminokiseline, vitamini, minerali, beta glukani, melanini i dr. odr\u017eava visoku razinu imuno funkcije te smanjuje \u0161tetno djelovanje raznih farmaceutskih pripravaka. <\/strong><\/p>\n\n\n\n

    \u010caga se bori i protiv zakiseljenja organizma, a pozitivno utje\u010de i na razne bolesti nervnog sustava<\/strong>. <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Ve\u0107 tisu\u0107ama godina ljekovite gljive se koriste za lije\u010denje raznih oboljenja i zdravstvenih problema. Najstarije azijske kulture oduvijek su cijenile njihov okus i blagodat koju pru\u017eaju. U mnogim su drevnim civilizacijama gljive bile rezervirane samo za plemi\u0107e i nisu bile dostupne obi\u010dnom puku.\u00a0 U japanskoj i kineskoj kulturi gljive se ne koriste samo u pripremi […]<\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":603,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37,32],"tags":[],"class_list":{"0":"post-602","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice","8":"category-zdravlje"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=602"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2688,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/602\/revisions\/2688"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/603"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=602"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=602"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=602"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}