{"id":959,"date":"2022-01-27T10:10:18","date_gmt":"2022-01-27T10:10:18","guid":{"rendered":"https:\/\/mojblog.hr\/?p=959"},"modified":"2022-10-12T10:53:14","modified_gmt":"2022-10-12T10:53:14","slug":"rostilj-top-7-savjeta-za-pripremu-vrhunskih-jela","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mojblog.hr\/rostilj-top-7-savjeta-za-pripremu-vrhunskih-jela\/","title":{"rendered":"Ro\u0161tilj – top 7 savjeta za pripremu vrhunskih jela"},"content":{"rendered":"\n

Savr\u0161en ro\u0161tilj u omiljenom dru\u0161tvu idealna je ljetna kombinacija no iako se \u010dini jednostavnim poslom, ro\u0161tiljanje ipak zahtijeva poznavanje nekih tehnika pripreme mesa, a one uklju\u010duju i biranje mesa, njegovo mariniranje i na kraju, pe\u010denje. Ako ste ljubitelj ro\u0161tilja, volite dru\u0161tvo i \u017eelite spremiti najbolje meso, bacite oko na nekoliko na\u0161ih savjeta o tome kako pripremiti savr\u0161eni ro\u0161tilj.<\/p>\n\n\n\n

1. Pomno birajte meso za ro\u0161tilj<\/h2>\n\n\n
\n
\"Ro\u0161tilj\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Dobar ro\u0161tilj zapo\u010dinje dobrim mesom stoga je potrebno poznavati vrste mesa koje su najbolje za taj na\u010din pripreme i birati samo najsvje\u017eije komade. Kvalitetno meso zna\u010di kvalitetni obrok i u\u017eivanje u hrani.<\/p>\n\n\n\n

Neke vrste mesa bolje su za ro\u0161tilj od ostalih, iako se u pravilu gotovo svaka vrsta mesa mo\u017ee pe\u0107i na grilu. Dvije najhvaljenije vrste mesa su biftek i ramstek i odu\u0161evit \u0107e vas u potpunosti. Rije\u010d je o komadima junetine ili govedine koji \u0107e pomnom pripremom postati vrhunska delicija kojom \u0107ete odu\u0161eviti va\u0161e goste. Osim \u0161to ostaju so\u010dni i puni okusa, ovi komadi mesa ne zahtijevaju dugu termi\u010dku obradu pa su idealni za pripremu na \u017earu. Jo\u0161 jedan takav komad mesa, ali od svinjetine, je i popularni lungi\u0107.<\/p>\n\n\n\n

Jako puno ljubitelja mesa voli i mljeveno meso s grila, pri \u010demu su najpopularniji \u0107evapi i pljeskavice koji \u0107e biti najukusniji i najso\u010dniji ako ih napravite iz nekoliko vrsta mljevenog mesa, pri \u010demu je junetina obavezan dio. Mo\u017eete dodati i teletinu, janjetinu, ov\u010detinu \u2013 uvijek je bolje da je nekoliko vrsta mesa. <\/p>\n\n\n\n

\u017dene, a pogotovo djeca koja su poznata kao izbirljivci<\/a>, ljubitelji su piletine s ro\u0161tilja, a najomiljenija su naravno marinirana pile\u0107a krilca koja su ljepljiva i hrskava istovremeno. Mekani i ukusni dijelovi piletine su i batak i zabatak, a posebno \u0107e biti slasni ako uspijete nabaviti piletinu iz slobodnog uzgoja.<\/p>\n\n\n\n

2. Marinada je klju\u010d za vrhunski ro\u0161tilj<\/h2>\n\n\n
\n
\"Ro\u0161tilj\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

So\u010dno i dobro za\u010dinjeno meso znak su da je va\u0161 ro\u0161tilj bio uspje\u0161an, a ovo \u0107ete najlak\u0161e posti\u0107i ako meso dan ranije stavite u ukusnu marinadu. Za svaku vrstu mesa postoji druga\u010dija marinada, iako tehni\u010dki marinada u kojoj su samo sol, ulje i \u010de\u0161njak mo\u017ee poslu\u017eiti za svaku vrstu mesa, ali ne\u0107e ga obogatiti drugim bogatim okusima.<\/p>\n\n\n\n

Ako marinirate piletinu u tome \u0107e vam od velike koristi biti sezamovo ulje i sol koje se u kombinaciji s timijanom, origanom i ma\u017euranom koristi za mariniranje pile\u0107ih krilaca, batka i zabatka. Ako marinirate samo \u010disti pile\u0107i file tada mo\u017eete koristiti marinadu od soli, papra, ulja i slatke crvene paprike. <\/p>\n\n\n\n

Svinjetina je vrsta mesa izme\u0111u crvenog i bijelog pa joj odgovaraju sve marinade, a me\u0111u naj\u010de\u0161\u0107ima se koristi marinada na\u010dinjena od soli, papra, suncokretovog ulja i \u010de\u0161njaka. <\/p>\n\n\n\n

Ostale vrste crvenog mesa koje zahtijevaju kra\u0107u termi\u010dku obradu na ro\u0161tilju, poput junetine i govedine, treba posoliti i popapriti po \u017eelji, bez marinade.<\/p>\n\n\n\n

3. Dobra vatra daje dobre rezultate<\/h2>\n\n\n\n

Jo\u0161 jedan va\u017ean faktor za ro\u0161tilj je stvaranje odgovaraju\u0107e vatre jer meso mora biti dobro pe\u010deno, a opet ne prepe\u010deno i mora zadr\u017eati so\u010dnost.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

Ako volite \u0107evape, pljeskavice i druge vrste proizvoda od mljevenog mesa potrebno je napraviti dovoljno jaku vatru da se meso pe\u010de, a ne presu\u0161i \u0161to je vrlo \u010desto pogre\u0161ka koju rade ljudi koji ro\u0161tiljaju. <\/p>\n\n\n\n

Za razliku od mljevenog mesa, piletina se mora pe\u0107i na laganijoj vatri, kako meso oko kostiju ne bi ostalo krvavo. Izvana je bitno napraviti finu hrskavu koricu. <\/p>\n\n\n\n

Crveno meso se mora pe\u0107i na dovoljno visokoj temperaturi, ali ne vi\u0161oj od 180 C. <\/p>\n\n\n

\n
\"Ro\u0161tilj\"
Foto: Pixabay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

4. Dodajte masno\u0107u<\/h2>\n\n\n\n

Iako neki vole jako nemasno meso s grila, kao \u0161to su neki dijelovi piletine, oni ipak ne smiju biti u potpunost bez masno\u0107e kada ih pola\u017eete na re\u0161etku ili plo\u010du ro\u0161tilja. Potrebno ih je premazati uljem ili maslacem prije pe\u010denja, kako bi klizili po re\u0161etki i kako bi se stvorila fina korica.<\/p>\n\n\n\n

5. Meso se ne smije pe\u0107i hladno<\/h2>\n\n\n\n

Jedna od \u010destih gre\u0161aka koje rade ljudi kod ro\u0161tiljanja je stavljanje mesa na ro\u0161tilj direktno iz hladnjaka. Tada se meso ne\u0107e dobro ispe\u0107i jer je razlika u temperaturi mesa i vatre ro\u0161tilja velika pa \u0107e se dogoditi da \u0107e meso biti suho i tvrdo.<\/p>\n\n\n\n

Meso mora odstajati nekoliko sati van hladnjaka kako bi se temperiralo i savr\u0161eno ispeklo na re\u0161etkama ro\u0161tilja. Nakon toga je potrebno ostaviti meso da odstoji i zamotati ga u aluminijsku foliju kako bi bilo toplo i jo\u0161 ukusnije od sokova koji su u njemu.<\/p>\n\n\n\n

6. Tips & tricks<\/h2>\n\n\n\n

Ako pe\u010dete marinirano meso (\u0161to biste i trebali) poku\u0161ajte s njega prije pe\u010denja maknuti vi\u0161ak marinade jer bi vam on mogao smetati pri pe\u010denju.<\/p>\n\n\n\n

Ako pe\u010dete ra\u017enji\u0107e namakajte ih u vodi nekoliko sati prije pe\u010denja jer tada ne\u0107e izgorjeti na ro\u0161tilju. <\/p>\n\n\n\n

Konstantno premazujte meso nekom masno\u0107om, kao recimo mast s ru\u017emarinom. <\/p>\n\n\n\n

Kod redoslijeda slaganja mesa na ro\u0161tilj prvo stavljajte june\u0107e ili gove\u0111e odreske, zatim svinjetinu, pa tek onda piletinu i kobasice. Kobasice prije pe\u010denja dobro osu\u0161ite i zare\u017eite kako bi se lijepo ispekle.<\/p>\n\n\n\n

Povr\u0107e uvijek ostavljajte za kraj jer mu najbolje pa\u0161e ni\u017ea temperatura. Najbolje povr\u0107e za ro\u0161tilj su paprika<\/a>, tikvice<\/a>, gljive i patlid\u017ean. Oni su posebno ukusni pripremljeni na ovaj na\u010din. <\/p>\n\n\n\n

7. Isprobajte nove marinade za ro\u0161tilj<\/h2>\n\n\n\n

Iako ve\u0107ina ljudi koristi klasi\u010dnu marinadu od soli, \u010de\u0161njaka, papra i ulja, postoji mnogo raznih ukusnih marinada koje biste mogli isprobati kako bi malo promijenili rutinu va\u0161eg ro\u0161tilja.<\/p>\n\n\n\n

MARINADA 1:<\/p>\n\n\n\n

Posebno ukusna marinada sastoji se od namirnica koje imamo kod ku\u0107e. U posudu stavite po 100 ml sljede\u0107ih teku\u0107ina: suncokretovog ulja, maslinovog ulja<\/a> i jabu\u010dnog octa, pa u to dodajte 2 \u017eli\u010dice soli, 2 \u010de\u0161nja \u010de\u0161njaka, 1 \u017eli\u010dicu papra i 1 sitno nasjeckani luk kojeg je prije pe\u010denja potrebno maknuti s mesa.<\/p>\n\n\n\n

MARINADA 2:<\/p>\n\n\n\n

Ameri\u010dka verzija marinade, \u010desto nazvana teksa\u0161kom marinadom, sastoji se od 100 ml suncokretovog ulja, 250 ml pasirane raj\u010dice, 2 \u017eli\u010dice mrvljenog \u010dilija, 2 \u010de\u0161nja \u010de\u0161njaka, 2 \u017elice Worcester umaka i 1 \u017elica Tabasca.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Savr\u0161en ro\u0161tilj u omiljenom dru\u0161tvu idealna je ljetna kombinacija no iako se \u010dini jednostavnim poslom, ro\u0161tiljanje ipak zahtijeva poznavanje nekih tehnika pripreme mesa, a one uklju\u010duju i biranje mesa, njegovo mariniranje i na kraju, pe\u010denje. Ako ste ljubitelj ro\u0161tilja, volite dru\u0161tvo i \u017eelite spremiti najbolje meso, bacite oko na nekoliko na\u0161ih savjeta o tome kako […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":961,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[37],"tags":[],"class_list":{"0":"post-959","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-hrana-i-pice"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/959","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=959"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/959\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2274,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/959\/revisions\/2274"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/961"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=959"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=959"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/mojblog.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=959"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}