12 vrhunskih jela s janjećim kostima

12 vrhunskih jela s janjećim kostima
Shutterstock

Janjeće kosti nisu samo temelj za bogate juhe i temeljce, već i inspiracija za kreiranje niza vrhunskih jela koja osvajaju svojim okusom i teksturama. U ovom članku istražujemo 12 neodoljivih recepata koji transformiraju skromne janjeće kosti u prava kulinarska remek-djela.

12 vrhunskih jela s janjećim kostima

Od tradicionalnih pečenki do modernih inovacija, ova jela su prilika da kuhari pokažu svoju kreativnost i vještine, pružajući jedinstvene gastronomske doživljaje. Pridružite nam se u otkrivanju kako janjeće kosti mogu postati zvijezda svakog stola, nudeći jedinstvene kombinacije okusa koje zadovoljavaju i najzahtjevnije gurmane.

Janjeći ragout s korjenastim povrćem

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg vrata i rebara
  • 2 mrkve, narezane
  • 1 korijen celera, narezan
  • 1 pastrnjak, narezan
  • 1 luk, narezan
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 grančice timijana
  • 2 lovorova lista
  • 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje
Ukusna janjeća jela
Shutterstock

Upute:

  1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće kosti i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
  2. U istom loncu dodajte luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte mrkvu, celer i pastrnjak, te nastavite pirjati još nekoliko minuta.
  3. Vratite janjeće meso u lonac. Dodajte ružmarin, timijan i lovorove listove. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Prelijte s temeljcem tako da pokrije sve sastojke. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno 1,5 do 2 sata, ili dok meso ne postane vrlo mekano.
  5. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz lonca. Odvojite meso od kostiju i vratite ga natrag u lonac. Po potrebi, dodajte još soli i papra.
  6. Poslužite toplo, idealno uz pire krumpir ili svježi domaći kruh.

Janjeća juha s mlincima

Sastojci:

  • 500 g janjećeg vrata i kostiju
  • 2 mrkve, narezane
  • 1 korijen peršina, narezan
  • 1 srednji luk, narezan
  • 2-3 grančice svježeg peršina
  • Sol i papar po ukusu
  • 2-3 komada mlinci
  • Voda

Upute:

  1. Janjeće kosti i meso operite i stavite u veliki lonac. Dodajte dovoljno vode da se prekrije meso i kosti.
  2. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru. Skinite pjenu koja se pojavi na površini.
  3. Dodajte narezane mrkve, korijen peršina i luk u lonac. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 1-2 sata, dok meso ne postane mekano.
  5. Pri kraju kuhanja dodajte grančice svježeg peršina za dodatnu aromu.
  6. Mlince prethodno namočite u vrućoj vodi prema uputama na pakiranju, a zatim ih dodajte u juhu.
  7. Kuhajte još nekoliko minuta dok mlinci ne postanu mekani.
  8. Prije posluživanja, meso možete izvaditi iz juhe, odvojiti od kostiju i vratiti natrag u juhu, ili poslužiti meso zasebno.

Pečena janjeća rebra s mediteranskim začinima

Sastojci:

  • 1 kg janjećih rebara
  • 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice svježeg ružmarina, nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg timijana, nasjeckanog
  • Sok od 1 limuna
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Dodatni ružmarin i timijan za ukrašavanje

Upute:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckani češnjak, ružmarin, timijan, limunov sok i maslinovo ulje. Dodajte sol i papar po ukusu.
  2. Janjeća rebra operite i osušite papirnatim ručnicima. Stavite rebra u marinadu i dobro ih obložite sa svih strana. Pokrijte i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata, idealno preko noći.
  3. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite janjeća rebra na rešetku u pećnici iznad lima za pečenje kako bi se ulovila masnoća.
  4. Pecite rebra 1 do 1,5 sat, ovisno o debljini, dok ne postanu zlatno smeđa i hrskava.
  5. Tijekom pečenja, povremeno premažite rebra marinadom za dodatnu aromu i sočnost.
  6. Jednom kada su rebra gotova, izvadite ih iz pećnice i pustite da odstoje nekoliko minuta prije rezanja.
  7. Poslužite topla, ukrašena dodatnim svježim ružmarinom i timijanom.

Janjeći kotleti s mljevenim orašastim plodovima

Sastojci:

  • 8 janjećih kotleta
  • 100 g mješavine orašastih plodova (bademi, lješnjaci)
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • Brašno za pohanje
  • Maslinovo ulje za prženje

Upute:

  1. Orašaste plodove sitno sameljite u blenderu ili sjeckalici dok ne postanu poput grubog brašna.
  2. U plitkoj posudi pomiješajte mljevene orašaste plodove, sol i papar.
  3. U drugoj posudi umutite jaja, a u trećoj posudi stavite malo brašna.
  4. Janjeće kotlete prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u umućena jaja i na kraju obložite smjesom orašastih plodova.
  5. Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Pržite kotlete na umjerenoj vatri, otprilike 3-4 minute s svake strane, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  6. Prije posluživanja, izvadite kotlete na papirnate ručnike kako biste uklonili višak ulja.
  7. Poslužite toplo s prilogom po izboru, kao što su pečeni krumpir, svježa salata ili povrće na pari.
Janjeći gulaš
Shutterstock

Janjeći osso buco s rižotom od šafrana

Sastojci za osso buco:

  • 4 komada janjećeg osso buco (noge)
  • 2 mrkve, narezane
  • 1 luk, narezan
  • 2 stabljike celera, narezane
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 čaša bijelog vina
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Sastojci za rižoto od šafrana:

  • 300 g arborio riže
  • 1 mala vrećica šafrana
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 luk, sitno narezan
  • 50 g maslaca
  • 50 g naribanog parmezana
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Upute za osso buco:

  1. Janjeće osso buco posolite i popaprite, zatim lagano brašnite. Na tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite meso sa svake strane dok ne postane zlatno smeđe. Izvadite meso iz tave.
  2. U istoj tavi dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte dok povrće ne omekša.
  3. Vratite meso u tavu, dodajte bijelo vino i pustite da se malo reducira.
  4. Dodajte sjeckane rajčice i temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.

Upute za rižoto od šafrana:

  1. U maloj zdjeli umiješajte šafran u malo tople vode.
  2. U drugoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja i maslaca. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran.
  3. Dodajte rižu i kratko popržite dok ne postane staklasta.
  4. Postepeno dodavajte topli temeljac, miješajući stalno, dok riža ne postane kremasta i al dente.
  5. Umiješajte šafranovu vodu, parmezan, sol i papar.

Janjeća juha s koprivom i ječmom

Sastojci:

  • 500 g janjećeg repa ili vrata
  • 1 šalica ječma, opranog
  • 1 velika šaka mladih listova koprive (ili 200 g zamrznute koprive)
  • 1 luk, narezan
  • 2 mrkve, narezane
  • 1 korijen peršina, narezan
  • 2 stabljike celera, narezane
  • 2 l vode ili janjećeg temeljca
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Upute:

  1. U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte janjeće meso i kratko ga pržite sa svih strana dok ne postane zlatno smeđe. Izvadite meso i stavite na stranu.
  2. U istom loncu dodajte luk, mrkvu, korijen peršina i celer. Pirjajte dok povrće ne omekša.
  3. Vratite meso u lonac, dodajte oprani ječam i prelijte s vodom ili temeljcem. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, povremeno miješajući.
  5. Kada je meso mekano, dodajte koprive (ako koristite svježe, prethodno ih blanširajte u kipućoj vodi).
  6. Kuhajte još 15-20 minuta, dok koprive i ječam ne omekšaju.
  7. Po potrebi, prilagodite začine i dodajte više vode ako je supa pregusta.
  8. Poslužite vruće, idealno s kriškom svježeg kruha.

Janjeći gulaš s crnim vinom i gljivama

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg plećke, narezane na kocke
  • 300 g šampinjona ili vrganja, narezanih
  • 2 luka, narezana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 šalica crnog vina
  • 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice rajčice paste
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje
Janjeći kotleti
Shutterstock

Upute:

  1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane zlatno sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite na stranu.
  2. U istom loncu dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu mekani.
  3. Dodajte šampinjone ili vrganje i pržite dok ne postanu zlatni.
  4. Vratite meso u lonac, dodajte crvenu papriku i rajčicu pastu, dobro promiješajte.
  5. Prelijte crnim vinom i pustite da se malo reducira.
  6. Dodajte temeljac, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano.
  7. Ako je potrebno, prilagodite začine i dodajte više temeljca ili vode ako je gulaš pregust.
  8. Poslužite vruće, idealno uz kruh ili njoke.

Janjeći curry s kokosovim mlijekom

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg mesa, narezanog na kocke
  • 1 velika konzerva kokosovog mlijeka
  • 2 srednje velika luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 komad đumbira veličine palca, naribanog
  • 2 žlice curry praha
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica mljevenog kumin
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 1/2 žličice čilija u prahu (po ukusu)
  • Sol po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Svježi koriander za ukrašavanje

Upute:

  1. U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk, češnjak i đumbir te pirjajte dok luk ne postane mekan i zlatan.
  2. Dodajte curry prah, kurkumu, kumin, papriku u prahu i čili. Miješajte nekoliko minuta dok se začini ne prožmu.
  3. Dodajte janjeće meso i kuhajte dok ne postane smeđe sa svih strana.
  4. Prelijte kokosovim mlijekom i dobro promiješajte. Dodajte sol po ukusu.
  5. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1 do 1,5 sat, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano i umak ne zgusne.
  6. Po potrebi prilagodite začine.
  7. Poslužite vruće, ukrašeno svježim korijanderom, idealno uz basmati rižu ili naan kruh.

Janjeća tagine sa sušenim voćem

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg buta, narezanog na kocke
  • 1 šalica sušenih šljiva
  • 1 šalica sušenih marelica
  • 1 veliki luk, narezan
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 žličice mljevenog kurkume
  • 2-3 šalice pilećeg ili janjećeg temeljca
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • Šaka badema, prženih za ukras
  • Svježi peršin ili korijander za ukras

Upute:

  1. U tagine ili teškoj, dubokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane zlatno sa svih strana. Izvadite meso i stavite na stranu.
  2. U istom loncu dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu mekani. Dodajte đumbir, cimet, kardamom i kurkumu, te kratko pirjajte dok začini ne zamirišu.
  3. Vratite meso u lonac, dodajte sušeno voće, temeljac, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
  4. Povremeno provjerite i po potrebi dodajte malo vode ili temeljca.
  5. Prije posluživanja, pospite prženim bademima i svježim peršinom ili korijanderom.
Ukusni recepti s janjećim kostima
Shutterstock

Janjeći paprikaš s knedlama od krumpira

Sastojci za paprikaš:

  • 1 kg janjećih rebara ili plećke, narezanih na komade
  • 2 velika luka, narezana
  • 2-3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice crvene paprike u prahu
  • 1 žličica kumina
  • 1 konzerva pelata ili sjeckanih rajčica
  • 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Sastojci za knedle od krumpira:

  • 500 g krumpira, oguljenog i kuhanog
  • 1 jaje
  • Oko 150 g brašna
  • Sol, papar
  • Muškatni oraščić (po ukusu)

Upute za paprikaš:

  1. Na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane smeđe sa svih strana. Izvadite meso iz lonca.
  2. U istom loncu dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu mekani. Dodajte crvenu papriku u prahu i kumin, brzo promiješajte.
  3. Vratite meso u lonac, dodajte pelate i temeljac. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.

Upute za knedle:

  1. Propasirajte kuhani krumpir. Dodajte jaje, brašno, sol, papar i muškatni oraščić, miješajte dok se ne formira glatko tijesto.
  2. Oblikujte tijesto u knedle veličine ping-pong loptice.
  3. Kuhajte knedle u kipućoj slanoj vodi oko 5-7 minuta, dok ne isplivaju na površinu.

Janjeći stifado sa crvenim lukom i cimetom

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg buta ili plećke, narezanog na kocke
  • 500 g malih crvenih luka, oguljenih
  • 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 cimet štapić
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 žličice cijelog klinčića
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 300 ml crvenog vina
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
Jela s janjećim kostima
Shutterstock

Upute:

  1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne dobije lijepu smeđu boju. Izvadite meso iz tave.
  2. U istoj tavi dodajte crvene lukove i pirjajte dok ne postanu zlatni. Dodajte češnjak, cimet, lovorove listove i klinčiće te kratko pirjajte.
  3. Vratite meso u tavu, dodajte crvenu papriku, crveno vino, ocat i sjeckane rajčice. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano i umak ne zgusne.
  5. Prije posluživanja, prilagodite začine po potrebi.

Janjeći biryani sa začinima i jogurtom

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg mesa, narezanog na kocke
  • 2 šalice basmati riže
  • 1 šalica jogurta
  • 2 srednje velika luka, narezana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 komad đumbira veličine palca, nariban
  • 1 žličica mljevenog kumin
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • Šafran, malo namočen u toploj vodi
  • Sol, po ukusu
  • Maslinovo ulje ili ghee
  • Svježi korijander i listići mente za ukras

Upute:

  1. Marinirajte janjeće meso u jogurtu, soli i polovici začina (kumin, kardamom, klinčić, cimet, kurkuma, crvena paprika) najmanje 1 sat, idealno preko noći.
  2. U dubokoj tavi ili loncu za biryani, zagrijte maslinovo ulje ili ghee. Dodajte narezani luk, češnjak i đumbir, te pirjajte dok luk ne postane zlatan.
  3. Dodajte marinirano janjeće meso i ostatak začina (uključujući lovorov list). Pržite dok meso ne postane smeđe.
  4. U međuvremenu, skuhajte basmati rižu u velikoj količini slane vode dok ne postane polu-kuhana, oko 7-8 minuta.
  5. Prebacite polu-kuhanu rižu preko mesa. Prelijte šafranom namočenim u vodi. Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri 20-30 minuta.
  6. Prije posluživanja, nežno promiješajte biryani kako bi se sastojci sjedinili, ali pazeći da se riža ne pretvori u kašu.
  7. Ukrasite svježim korijanderom i listićima mente.