Ljubavni citati: 10 najboljih primjera

Foto: Pixabay

Ah, ta ljubav. Čista i veličanstvena. Jednom kada ju upoznate ne možete podnijeti njen gubitak. Ona je nepresušna tema pjesnicima i piscima, opjevana je kroz tisuće filmova, a svakodnevno nas okružuje kroz glazbu. Postoje tako i neki ljubavni citati koji su toliko jaki da su postali bezvremenski.

Ljubav je najvrjednija ljudska emocija i zaslužuje biti u centru pažnje. Ona pokreće svijet, mijenja ga nabolje i pretvara mrkli mrak u jarko svjetlo. Ako si bio sretnik koji je već iskusio ljubav, onda znaš koliko je važna ta emocija, a ako nisi onda je vrijeme da upoznaš „osjećaj koji pokreće svijet“.

Ljubav može istovremeno biti i najgora i najbolja stvar koja ti se dogodila u životu, a teško ju je dočarati riječima, osobito ako nisi čovjek od emocija. Ako ti iskazivanje emocija nije jača strana vrijeme je da pročitaš 10 najboljih ljubavnih citata i otkriješ način da pokažeš sve što ti je u srcu.

Ljubavni citati
Foto: Pixabay

Neki ljubavni citati koje nikako ne smijemo zaboraviti…

„Na svijetu postoje samo četiri važna pitanja: Što je sveto? Od čega je napravljen duh? Za što vrijedi živjeti? Za što vrijedi umrijeti? I na sva četiri pitanja, odgovor je isti: Ljubav!“

Don Juan de Marco jedan je od romantičnih filmova koje parovi vole gledati zajedno. Jedan od razloga za to je svakako i odlična gluma Johnny Deppa, ali i poanta čitavog filma čija se radnja vrti oko mladića koji je uvjeren da je najveći svjetski ljubavnik don Juan DeMarco i koji se na početku filma pokušava ubiti zbog izgubljene ljubavi.

Ljubavni citati koje citiramo riječi su glavnog glumca i one u potpunosti otkrivaju njegov zanos i entuzijazam vezan uz ljubav i njenu važnost ne samo u njegovom životu, već i za cijeli svijet.

Ljubav je srž i bit svega i jedina stvar za koju je vrijedno živjeti i umrijeti; sve ostalo je samo prolazna deluzija koja nas ponekad i odmiče od suštine stvari.

ljubavni citati
Foto: Pixabay

„ Dakle, neće biti lako. Bit će jako teško. Morat ćemo raditi na nama svaki dan, ali želim raditi, jer želim tebe. Želim te cijelu, zauvijek, ti i ja, svaki dan.“

Kada već citiramo neke od najromantičnijih filmova ikad, Bilježnica je ljubavni klasik koji ima posebno mjesto u srcima mnogih dama. Iako se čini da je baziran na klišeu o ljubavi bogatašice i običnog radnika, Bilježnica je prepuna divnih ljubavnih izjava i misli pa je kao stvorena za otkriti nešto više o svijetu koji krasi ljubav. Ljubavni citati u filmu brzo su postali popularni, a kada pogledate film, ukoliko još niste, bit će vam jasno zašto.

Glavni glumci sa snimanja postali su i ljubavni par što je samo dokaz toga da su scenarij i ljubavna priča toliko jaki da su prenijeli dio tih emocija i na glumačku ekipu.

 „ Dolazim ovdje bez ikakvih očekivanja, samo izjaviti, sada kada imam slobodu da to učinim, da moje srce je i uvijek će biti tvoje.

Razum i osjećaji prva je i najpoznatija knjiga engleske spisateljice Jane Austen, a jedna je od najljepših ljubavnih knjiga ikada. Priča je to o dvije sestre od kojih se u ljubavi jedna vodi razumom, a druga osjećajima.

Knjiga je prepuna predivnih ljubavnih izjava, kao što je i ova gore navedena, a posebno šarmantnim ih čini način na koji su izricane, govorom 18. stoljeća.

ljubavni citati
Foto: Pixabay

„Ljubav je obećanje; ljubav je suvenir, jednom dan nikad zaboravljen, nemojte dopustiti da nestane.“

John Lennon neprežaljeni je britanski glazbenik i tekstopisac te jedan od članova svjetski poznatog benda Beatles. Iako je imao tek 40 godina kad je ubijen ostavio je za sobom mnoštvo prekrasnih poruka i pjesama koje su odzvanjale ljubavnom tematikom. Posebno je bio posvećen svojoj ženi Yoko Ono i ona je inspirirala mnoge njegove pjesme u kojim je John otkrio koliko je ljubav važna emocija za njega i kolika mu je inspiracija.

Znaš da je ljubav kada želiš da ta osoba bude sretna, iako ti nisi dio njihove sreće.“ 

Ovo je jedan od najljepših ljubavnih citata jer govori o tome da se ljubav ne može birati i njome se ne može upravljati. Ove riječi, izrečene od fantastične Julie Roberts, potvrđuju koliko je ljubav moćna i kako se ponekad dogodi da osjećate neizmjernu ljubav prema nekome, ali vam ju ta osoba ne uzvraća.

No i tada, bez obzira na neuzvraćenu ljubav, ta se osoba osjeća sretnom jer vidi da je druga osoba također pronašla ljubav. Ovo je najveća i najteža ljubav od svih: ljubav koja se daje, a ne može primiti.

„Ljubav se sastoji od jedne duše koja nastanjuje dva tijela.“

Ljubav je uz nas otkad i sami postojimo, a ljubavne citate pronalazimo daleko u prošlost, i u vremenu prije Krista. Aristotel je jedan od najpoznatijih starogrčkih filozofa koji je duboko vjerovao u moć osjetila. Zbog toga je pisao i o ljudskim osjećajima, shvaćajući u kolikoj mjeri oni utječu na ljudsko djelovanje, a čak i neki njegovi ljubavni citati koriste se još uvijek.

 „Ja sam ono što jesam zbog tebe.“

Najromantičniji i najiskreniji citat o ljubavi, po mom mišljenju, dolazi ponovno iz poznatog filma Bilježnica. Ovo se možda čini kratkom rečenicom, ali u njoj je sažeto sve bitno vezano uz ljubav. Ona pokazuje da u ljubavi jedni druge činimo boljim ljudima i jedni drugima postajemo oslonac. Ljubav je smisao našeg postojanja.

„Ljubav nikad ništa ne zahtijeva, već samo daje. Ljubav samo pati, nikada se ne kaje i nikada se ne sveti.”

Postoji li ijedan drugi čovjek na svijetu sličan Mahatma Gandhiju, čovjeku koji je svoj život posvetio otkrivanju istine mira i ljubavi? Njegove riječi vrijede više nego ičije jer on je uvijek živio u skladu s njima.

Zato je njegov opis ljubavi istina koja govori da prava ljubav mora biti nesebična i da se ne može dati pa oduzeti niti može nestati. Prava ljubav nema granica, i za nju se ponekada plaća i životom.

Ako ljubav nije ludost, onda nije ni ljubav.” 

Mudrost Pedre Calderóna de la Barce govori o tome da prava ljubav mora biti strastvena i mora se moći oduprijeti svim nedaćama. Ona mora biti i pomalo luda jer strast koju ona budi u čovjeku je ponekad teško kontrolirati.

 Ljubav je od svih strasti najjača, jer simultano napada mozak, srce i osjetila.“

Lao Tzu ili Lao Ce je poznati kineski filozof koji je svijetu pružio prekrasnu filozofiju koja čovjeku sugerira da bude to što je i da dobro uvijek pobjeđuje. On je shvaćao moć ljubavi za iscjeljivanje, ali je razumio da je ljubav katkada bila i uništavajući element.