Najpoznatiji ljubavni parovi svih vremena (Top 10)

Ljubavni parovi
Foto: Pixabay

Neke su ljubavi i parovi uistinu posebniji od drugih, a tome su dokaz mnoge ličnosti iz povijesti čije su ljubavne priče upravo posebnije od drugih. Neki su parovi bili zabranjeni, neke su romanse završile tužno, a neke nisu imale podršku okoline. Također, neki su parovi bili izuzetno moćni, dok su drugi svoju ljubav htjeli zadržati u tajnosti.

Ovo su najpoznatiji ljubavni parovi svih vremena!

1. Napoleon i Jozefina

Kada su poznati parovi u pitanju, jedna od najpoznatijih ljubavnih priča ikada je ona između francuskog cara Napoleona i plemkinje Jozefine. Jozefina je bila šest godina starija od Napoleona i bila je već udavana prije nego što je upoznala budućeg francuskog cara. Njen muž je bio vikont, a umro je na giljotini za vrijeme Francuske revolucije.

Oni su već prilikom upoznavanja pokazali veliku međusobnu čaranost koja je na kraju rezultirala brakom pa je tako Jozefina u svojoj četrdesetoj godini postala francuska carica. Iako ju je Napoleon obožavao morao se razvesti od nje pet godina kasnije jer mu nije bila u mogućnosti roditi nasljednika. Napoleon ju je smjestio u dvorac Malmaison, u blizini glavnog grada, gdje ju je redovno posjećivao. Jozefina je bila jako pogođena razvodom, a umrla je svega četiri godine nakon njega. 

Napoleon je o njenoj smrti doznao u svom zatvoru na otoku Elbi na koji je prognan nakon pada s prijestolja. Umro je sedam godina kasnije, a iza njega su ostala mnoga ljubavna pisma napisana Jozefini. 

2. Princ Edward i Wallis Simpson

Posebna ljubav, koju mnogi nazivaju najjačom svih vremena, rodila se između britanskog princa Edwarda i Amerikanke Wallis Simpson, a ta je ljubav početkom 20. stoljeća izazvala veliki skandal u britanskoj povijesti, nešto što rijetko koji parovi mogu. Naime, da bi Edward mogao oženiti Wallis, morao se odreći prijestolja, što je i učinio.

Wallis Simpson došla je iz Pennsylvanije, a prije Edwarda je bila razvedena već dva puta. Ova je 40- godišnjakinja bila vrlo pametna i imala je odličan smisao za humor no smatralo se da nije dobar materijal za kraljevsku obitelj. Nije bila plemkinja, imala je 40 godina pa je kraljevska obitelj sumnjala da će moći roditi nasljednika i bila je razvedena. Svi ovi razlozi natjerali su Edwarda da izabere jedinu soluciju koju je tada bio voljan izabrati, a to je da abdicira kako bi je mogao oženiti.

No ljubav koju je princ Edward osjećao prema Wallis je bila mnogo veća nego ona koju je ona osjećala prema njemu. Bila je vrlo nezadovoljna što nije postala dio kraljevske obitelji pa iako su još mnoge godine proveli skupa ona nikada nije prežalila činjenicu što nije postala princeza.

3. Kleopatra i Marko Antonije

Egipatsku kraljicu Kleopatru mnogi su smatrali velikom ljepoticom, ali nisu znali da se iza njene vanjštine krije vrlo inteligentna žena koja je govorila devet jezika i poznavala astronomiju i filozofiju bolje i od nekih muških vladara. Na egipatskom tronu je vladala više od dvadeset godina.

Kleopatra je bila poznata po svojoj ljepoti, dugoj crnoj kosi i vatrenim usnama. Koristila je najfinije parfeme s istoka, a zaštitni znak joj je bilo ulje jasmina kojeg je nanosila na grudi i kosu. Zbog svoje je ljepote bila poznata diljem svijeta, a slomila je srca mnogim muškarcima.

Osim svojom lijepom vanjštinom, očaravala je i svojim diplomatskim vještinama, umijećem ratovanja i karizmom. 

Njena želja za vlašću pojavila se vrlo rano pa se već sa 17 godina udala za svog brata kako bi mogla dijeliti tron s njim. Organizirala je i pobunu kako bi brata skinula s prijestolja, ali je bila neuspješna u tome pa je prognana. Tako se našla u blizini Julije Cezara kome je postala dugogodišnja ljubavnica. 

Nakon što se Kleopatrin brat utopio u Nilu ona je ponovno postala egipatska vladarica, a njen je suvladar postao njezin najmlađi brat Ptolomej. Cezar ju na kraju dovodi u Rim predstavljajući je kao kraljicu Egipta, ali on vrlo brzo pogiba od strane urote koju su protiv njega skovali senatori pa Kleopatra ostaje sama s njihovim sinom Cezarionom. 

Nakon njegove smrti ona se opet vraća u Egipat gdje novog saveznika pronalazi u Marku Antoniju, rimskom vojskovođi no njihova strastvena ljubav je bila osuđena od strane rimskog cara Oktavijana. Misleći da je Kleopatra umrla Marko Antonije sam sebi zada smrtonosnu ranu nožem, a Kleopatra se nakon dolaska na njegov grob povlači u svoje odaje i prepušta smrti uzrokovanoj ugrizom zmije. 

4. Juan i Eva Peron

Parovi - Juan i Eva Peron
Foto: Wikipedija

Evita Maria Peron rođena je u predgrađu Buenos Airesa, a nakon teškog odrastanja karijeru je pronašla kao glumica u radio dramama. Svog je budućeg muža, Juana Dominga Perona, argentinskog predsjednika upoznala 1944. godine na jednoj dobrotvornoj priredbi, a između njih je odmah nastala uzajamna privlačnost.

Za Juana se udala već 1945. godine, a prva dama je bila sve do svoje prerane smrti od bolesti 1952. godine. Eva nije bila dobro prihvaćena u elitnim krugovima jer je došla iz siromašnih četvrti, ali ju je narod obožavao i njena smrt među pukom nikada nije bila prežaljena.

Evita se za vrijeme svoje vladavine kao prva dama bavila mnogim socijalnim problemima, bila je aktivna u radu sindikata, osnovala je zakladu Eva Peron čiji je rad bio usmjeren pomaganju potrebitih, potaknula je gradnju škola i domova po čitavoj zemlji, a bila je iznimno cijenjena među ženama jer je bila veliki borac za prava žena. 

Iako je brak Juana i Evite započeo s ljubavi, kasnije je ljubav s Juanove strane splasnula jer je smatrao da se njegova žena previše upliće u politiku i društveni život. 

5. Voltaire i Emilie du Chatelet

Francois Marie Arouet svijetu je poznatiji kao Voltaire. Riječ je o jednom od najvećih francuskih književnika, povjesničara i filozofa 18. stoljeća. Voltaire je vrlo brzo postao centralna figura prosvjetiteljstva u Europi, a svoju je nježnu družicu pronašao u također vrlo inteligentnoj i duhovno jakoj ženi, matematičarki Emilie du Chatelet.

Njihova je veza trajala punih 16 godina, a većina ju je smatrala javnom tajnom, kao i kada su u pitanju neki drugi parovi s ovog popisa. Emilie je bila udana žena, ali je bila izuzetno oduševljena Voltaireom i njegovim idejama pa je njihova strastvena veza bila izuzetno čvrsta.

6. Car Nikola II i Aleksandra Feodorovna

Ljubav carice Aleksandre i cara Nikole jedna je od najjačih ikada i trajala je do njihove smrti. Njeno pravo ime je bilo Alix od Hessena i Rajne i bila je njemačka plemkinja. Nikolaj ju je htio oženiti još dok je ona imala 17 godina, ali nitko se nije slagao s tim, niti njena niti njegova obitelj. 

Tek na smrtnoj postelji Nikolovog oca on je blagoslovio njihovu ljubav od koje oni nikada nisu odustali pa se Nikola II oženio ženom koju iskreno. Alix je također bila iskreno zaljubljena u njega.

Do vjenčanja je došlo 1894. godine, pa iako je Nikola bio sretan, narod je nikada nije prihvatio kao svoju caricu i smatrao je da se nije uklopila u duh Rusije. Tome je u mnogočemu pripomogla njena svekrva koja je nikako nije htjela prihvatiti. Posebno je bila razočarana jer nije na svijet donijela sina nasljednika. 

Nakon što je uspjela roditi sina ispostavilo se da on boluje od hemofilije, a ta je bolest kolala njenom obitelji pa se smatralo da je ona kriva za nju. To je Aleksandru dovelo i do vjerskog fanatizma i druženja s Rasputinom, tzv. iscjeliteljem i božjim poslanikom. Oba člana kraljevske obitelji imali su veliko povjerenje u njega. 

Njih su dvoje u sretnom braku proveli 24 godine, a bili su strastveno odani jedan drugome sve do svoje smrti, kada je cijela obitelj Romanov brutalno smaknuta 1918. godine od strane boljševika. 

7. Richard Burton i Elizabeth Taylor

Parovi - Richard Burton i Elizabeth Taylor
Foto: Wikipedija

Jedna od najskandaloznijih priča svih vremena kada su u pitanju parovi svakako je ona o ljubavi Richarda Burtona i Elizabeth Taylor. Ovo dvoje filmskih ikona se upoznalo 1953. na jednoj od čestih holivudskih zabava. Burton ju je cijelu večer pokušavao osvojiti no Elizabeth nije bila zainteresirana za poznatog udvarača.

Devet godina kasnije, njihova se ljubav rasplamsala na snimanju filma Kleopatra, unatoč činjenici da su oboje bili u braku. Film se snimao čak dvije godine, a njihova se veza ubrzano razvijala u ozbiljnu.

1962. Elizabeth je pokušala samoubojstvo tabletama jer je bila jako zaljubljena u Burtona, a on radi nje nije htio napustiti tadašnju suprugu Sybil. Ipak, Richard se na kraju razveo od svoje supruge, a ona od svog supruga pa su uplovili u bračnu luku 1964. godine.

Zajedno su glumili u mnogim filmovima i vodili su raskošan život u vilama, sa svojom djecom iz ranijih brakova i posvojenom kćeri. Bili su vlasnici najskuplje jahte, automobila i vila diljem svijeta, a Burton je redovno svojoj ženi kupovao najskuplje darove, osobito dijamante.

Ipak, u njihovom je braku bilo puno ljubomore, osobito s Elizabethine strane jer je Burton bio poznat kao veliki zavodnik i prije nego ga je oženila. To je dovelo do rastave 1974. godine, a već godinu dana kasnije su se vjenčali po drugi puta. No brak nije bio sretan jer je Richard bio ovisan o alkoholu, a Elizabeth o tabletama protiv bolova. Razveli su se samo dvije godine kasnije. 

Burton je umro 1984. godine, u dobi od 58. godina, od teškog moždanog krvarenja, a nakon njegove smrti Elizabeth je primila pismo u kojem on piše da je u životu bio sretan samo kad je bio s njom. Ona je to pismo čuvala do svoje smrti 2011. godine, i pokopano je s njom. Rijetko su koji parovi imali ovako burnu, ali jaku ljubav.

8. Lord Nelson i Lady Emma Hamilton

Najveća ljubav lorda Nelsona bila je Emma, dama izvanredne prošlosti. Emmino pravo ime bilo je Amy Lyon, a odrasla je s bakom u Walesu. Živjela je prilično neobičnim životom, od rada službenice u Hramu zdravlja i Himena do rada kao model za slikare i plesačica. 

U mladosti se udala za uglednog vulkanologa i kolekcionara Sir Williama koji je bio ludo zaljubljen u nju. Svojom je seksualnošću potpuno zaludila poznatog engleskog pomorca i heroja Lorda Nelsona s kojim je imala dijete imenom Horatio. Zbog Emme lord Nelson je čak napustio svoju ženu. 

1803. umro je Sir William, a dvije godine kasnije i njen ljubavnik Nelson koji je izgubio život u bitki kod Trafalgara. To ju je dotuklo i fizički i psihički i financijski. Umrla je 1815. godine i pokopana u Calaisu, ali ovaj će dvojac ostati zapamćen kao jedan od najpoznatijih ljubavnih parova ikad.  

9. Princ Khurram i Mumtaz Mahal Begum

Svjedočanstvo ljubavi princa Khurrama prema njegovoj voljenoj Mumtaz nije obično pismo, pjesma ili slika, već predivna i svjetski poznata palača Taj Mahal koju je princ sagradio za nju i koja je njen mauzolej. To je definitivno najveći fizički dokaz ljubavi koji su parovi s ovog popisa ikada ostavili jedno drugome.

Parovi - Taj Mahal
Foto: Pixabay

Priča o njihovoj ljubavi počinje 1607. godine kada je princ Khurram, koji je tada imao samo 16 godina, susreo svoju najdražu družicu. Nije mu bilo dozvoljeno da je vjenča odmah već je prvo morao oženiti Kandahari Begum da bi 1612- godine oženio ljubav svog života Mumtaz Mahal. Mumtaz je bila djevojka izuzetne ljepote i nježnog srca. Bila je jako omiljena kod naroda i brinula se o manje sretnima. 

Zajedno su imali 14 djece, a sedmero ih je preživjelo. Nažalost, Mumtaz je umrla dan nakon posljednjeg poroda i to svom mužu na rukama. Šah je bio neutješan danima. 

Naposljetku je odlučio izgraditi mauzolej za svoju najdražu ženu, a njegovo je Mughalsko carstvo gotovo bankrotiralo radi toga. Tako je nastao Taj Mahal, predivna građevina smještena na obali rijeke Yamuna kraj Agre u Indiji. Izgradnja mauzoleja trajala je čak 22 godine, a cijeli je izgrađen od bijelog mramora. Na izgradnji je radilo čak 20 tisuća radnika, a mramor su godinama donosili slonovi iz udaljenih krajeva. Palača je puna dragog ukrasnog kamenja i u njenom sklopu se nalazi i džamija. Osebujna palača također ima prekrasne vrtove, kaligrafiju i umjetničke detalje u svakom njenom dijelu. 

10. Kraljica Viktorija i princ Albert

Neobična ljubav kraljice Viktorije i princa Alberta jedna je od rijetkih koja je svoj korijen imala u dogovorenom braku. Njihova je ljubav počela u ranoj mladosti kada je dogovoreno da se Viktorija uda za njemačkog princa Alberta iz političkih razloga i interesa, a oni su se ludo zaljubili jedan u drugog što je uistinu rijetkost kada su u pitanju takvi parovi i ta vrsta braka.

Viktorija je bila izuzetno zaljubljena u njega te ga je sama zaprosila 1839. godine. U braku su dobili devetoro djece i imali jako snažnu bračnu vezu pa je Albert uz nju bio i dobar otac, i dobar supružnik i dobar politički savjetnik. Oboje su bili mnogo liberalniji od ostatka plemstva te su bili napredniji. Podržavali su umjetnost i sve vezan uz nju pa su često jedan drugome poklanjali velika majstorska djela tog doba. 

Neizmjerna tuga koju je Viktorija osjećala nakon njegove smrti do koje je došlo kad je obolio od trbušnog tifusa u 42. godini nije se smanjila sve do njene smrti. Do kraja svog života nosila je samo crninu, a sahranjena je pokraj svog muža u mauzoleju Frogmore.

Ljubavni parovi kao inspiracija

Mnogi ljubavni parovi koji su se našli na ovom popisu poslužili su kao inspiracija za filmove, serije, pjesme, ali i stvari život. Osjetiti ljubav kakvu su osjetili ovi parovi cilj je mnogima, tako da će uvijek postojati kao velik izvor inspiracije. Jasno je da postoje i mnogi drugi parovi koji su se mogli pronaći na ovom popisu, ali teško će koji od njih zasjeniti emocije i ikonske statuse parova koji se na njemu već nalaze.