Najjednostavnija rastava braka

najjednostavnija-rastava-braka
Foto: Pixabay

Je li moguće razvesti brak na jednostavan način i kakva bi to uopće bila najjednostavnija rastava braka Osobito što se budući bivši supružnici često ne slažu oko mnogo pitanja vezanih uz brak, podjelu imovine, skrbništvo nad djecom i slično. Svaka rastava braka sa sobom nužno donosi i konflikte, a na supružnicima je da izaberu u kojoj će mjeri ti konflikti eskalirati.

Kako izgleda najjednostavnija rastava braka?

Najjednostavnija rastava braka je sporazumni prijedlog bračnih drugova što zapravo znači da se supružnici zajedno dogovore o svim bitnim pitanjima vezanim uz rastavu, a na taj se način u potpunosti može izbjeći sud. Kako je to moguće?

Odgovor je vrlo jednostavan. U slučajevima kada se dvoje odraslih ljudi želi rastati i međusobno se dogovore o svim važnim stvarima vezanim uz nekretnine, skrbništvo, dugovanja, alimentaciju i slično, tada zakonodavac njima prepušta mogućnost rastave putem sudskih obrazaca i sporazuma o razvodu. Moramo naglasiti da je svaki sporazumni razvod još jednostavniji ako supružnici nemaju maloljetnu djecu pošto sud vodi posebnu skrb o toj osjetljivoj skupini. 

Da budemo u potpunosti precizni, takav dogovor ne zahtijeva odlazak na sud, ali sudac ipak zakonski mora potvrditi sporazum o razvodu braka i stavljanjem pečata raskinuti brak po vašoj želji. Također, sudac će sporazum o razvodu vrlo detaljno proučiti i neće ga potvrditi ako stekne dojam da je sporazumom jedna osoba dobila veliku prednost ili bila nepoštena prema drugoj ili zaključi da je jedna strana sporazum potpisala pod negativnim utjecajem ili prisilom. 

Razvod postaje konačan nakon određenog zakonski propisanog vremenskog perioda, čime oba supružnika svojim titulama mogu dodati pridjev „bivši“. 

Sporazumna rastava – najjednostavnija rastava braka

Foto: Pixabay

I ovo pitanje ima jednostavan i logičan odgovor koji kaže da je takva rastava braka najjednostavnija rastava braka i da je njena vrlo važna prednost ušteda novaca. Bez obzira na to što i u ovom slučaju morate platiti troškove odvjetnika koji vas zastupa sudski troškovi su nekoliko puta manji nego kod ostalih vrsta razvoda. 

Osim uštede novaca takva će rastava braka biti i puno brža i sačuvat će privatnost supružnika jer većina informacija o razvodu, razlozima rastave i sličnim detaljima neće biti upoznat nitko osim odvjetnika i suca. Mnogi supružnici koji se dogovore o rastavi braka često tu informaciju otkriju svojim poznanicima i obitelji već kada je razvod gotov. 

Najjednostavnija rastava braka – što ako supružnici imaju djecu?

najjednostavnija rastava braka
Foto: Shutterstock

U ovakvom slučaju najjednostavnija rastava braka obično nije opcija, a i sam razvod traje mnogo duže jer sudac i centar za socijalnu skrb odlučuju o stvarima koje su bitne za dobrobit djeteta. Tada su promišljanja o razvodu uvijek dulja i prolaze više instanci. 

Prvi korak roditelja koji se žele rastati je odlazak u centar za socijalnu skrb koji će vam sugerirati bračnog savjetnika i upoznati vas sa svim posljedicama rastave braka, a samim time i na posljedice koje će osjetiti vaše dijete ili djeca. Također će vam pomoći sastaviti plan o zajedničkoj skrbi djece i ponuditi vam stručnu pomoć, osobito ako je došlo do konflikata između roditelja.

Ovaj se postupak naziva medijacijom, a to je pojam koji opisuje mirno rješavanje sukoba i radi se od strane medijatora koji je u potpunosti nepristran. Plan o zajedničkoj skrbi propisan je obiteljskim zakonom i on će utvrditi obaveze roditelja prema djeci, urediti mjesto stanovanja djeteta, alimentaciju i sva ostala pitanja, i u potpunosti će biti usmjeren djetetovoj dobrobiti.

Čak i najjednostavnija rastava braka se može jako odužiti u slučaju kada medijacija ne uspije i kada se roditelji ne žele dogovoriti oko skrbništva nad djecom.

Imajte na umu da rastava braka obično uz sebe nosi veliki emocionalni teret bez obzira na to koliko je bila brza i sporazumna. Zbog toga su ključa svake rastave braka komunikacija i suradnja kako bi se došlo do rješenja koje će zadovoljiti obje strane u postupku.

najjednostavnija rastava braka
Foto: Shutterstock

Rastava je osobito teška zbog djece, koja imaju vrlo razvijenu emocionalnu inteligenciju i koja shvaćaju da se među roditeljima odvija nešto što nije uobičajeno. Kako bi bili najbolji otac i majka, za vrijeme razvoda morate izbjegavati svađe i prepirke pred djecom jer to može utjecati na njihovu psihu i emocionalni razvoj. Treba biti otvoren prema djeci i imati normalan kontakt s drugim roditeljem kako bi dijete lakše prihvatilo promjenu koja ga čeka. 

Djeca moraju biti prioritet svake rastave i ne smiju se osjećati zapostavljeno jer su roditelji usredotočeni na svoje međusobne konflikte. Na taj će način prihvatiti situaciju oko sebe i u budućim se godinama lakše nositi s razvodom roditelja.

Više informacija o rastavi braka, ali i ostalim dokumentima poput vozačke dozvole, osobne iskaznice ili građevinske dozvole, moguće je pronaći na portalu e-usluga za građane i poslovne korisnike koje pružaju tijela javnog sektora naziva E-građani.