Konvektorska grijalica – zašto spada u najbolje načine grijanja?

Konvektorska grijalica
Foto: Amazon

Može se reći kako su zime sve oštrije i hladnije, a neki od nas poprilično ih teško podnose. Dok maštamo o kupanju i ljetu, prisiljeni smo pronaći neke korisne i isplative načine kako se ugrijati. Kao i kod većine stvari koje kupujemo, posebnu pažnju posvećujemo tome da uređaj za grijanje bude što isplativiji. Isplativost možemo definirati kao odličan omjer cijene i kvalitete, a kada je o takvoj definiciji riječ, konvektorska grijalica prva pada na pamet.

Mnogi su se odlučili upravo za nju u borbi protiv zime, a zatim je savjetovali drugima i prenijeli svoja pozitivna iskustva. Odlučili smo zato ispitati što je, barem po procjenama njezinih korisnika, čini najboljom opcijom za grijanje.

Konvektorska grijalica – način rada

Konvektorska grijalica radi na jedan vrlo efikasan način. Kako bi ga bolje shvaćali moramo se podsjetiti nekih lekcija iz fizike. Točnije, one lekcije koja nas je naučila da je hladni zrak teži do toploga te da se u sobi koja se grije on nalazi pri podu, dok je topli zrak bliže stropu.

Konvektorska grijalica tako maksimalno koristi tu situaciju jer za svoj rad i zagrijavanje prostorije vuče zrak od dolje te ga zagrijava i ispušta u prostoriju. Možemo reći da se radi o cirkulaciji zraka u kojoj se isključivo hladniji zrak pretvara u topli.

Ako usporedimo ovaj način grijanja s, primjerice, takozvanim kaloriferima, odnosno ventilatorima koji pusu vrući zrak, jasno nam je koliko je konvektorska grijalica korisnija. Ti će tipovi ventilatora uglavnom biti namijenjeni za izuzetno male prostorije te će puhati vrući zrak u jednom smjeru i on se neće ravnomjerno rasporediti u prostoriji.

Konvektorska grijalica dolazi u različitim snagama

Konvektorska grijalica može doći u različitim snagama što je odlično za različite kvadrature soba i drugih prostorija u kući. Neke od najčešćih snaga konvektorskih grijalica su od 500 W do 3500 W. Ako za primjer uzmemo da prostorija ima strop na visini od oko 270 centimetara, na lak način možemo izračunati koju površinu će konvektorska grijalica ugrijati. Sve što moramo je vidjeti njezinu snagu i oduzeti dvije nule. Primjerice, konvektorska grijalica od 2000 W tako je sjajna za grijanje prostora od 20 kvadratnih metara. Grijalica snage 1000 W može ugrijati 10 kvadratnih metara itd.

Kako se konvektorska grijalica instalira?

Konvektorska grijalica nalik je radijatoru i zato će se mnogi odlučiti pričvrstiti je za zid kako bi onda i radila na takav način. Međutim, osim što se vrlo jednostavno može instalirati na zid, moguće je ugraditi i malene kotačiće na njeno dno te je tako brzo i jednostavno seliti od sobe do sobe, ovisno o tome koji dio stana ili kuće želite zagrijati. Naravno, ako ona grijalica za koju se odlučite kupiti ima kotačiće, vrlo vjerojatno je to bolja opcija od one koja ih nema.

Vrste konvektorskih grijalica

Razlikujemo dvije vrste konvektorskih grijalica. To su grijalice s mehaničkom i elektronskom regulacijom. Elektronska je regulacija, naravno, puno naprednija i uglavnom će vlasnici konvektorskim grijalicama i njihovom razinom grijanja moći upravljati putem daljinskih upravljača što će život učiniti puno lakšim.

Mehanička regulacija od njih će zahtijevati da razinu grijanja reguliraju na način da na samoj grijalici biraju određene postavke koje im najviše odgovaraju.