Džin tonik (Gin Tonic): 7 savjeta za savršeno spravljanje

Foto: Pixabay

Džin tonik nije običan koktel, a vrijedi napomenuti da je on poznat i pod imenom gin tonic. Ovo klasično piće doživjelo je pravu renesansu posljednjih godina, a riječ je o vrlo jednostavnom i osvježavajućem piću koje je u mnogim kućanstvima zamijenilo pića poput vina ili rakije. Njegov izgled i okus te način serviranja stvaraju poseban ugođaj i impresionirat će svakog gosta, posebno ako se potrudite oko njega i malo ga dodatno začinite.

Piće nastalo kao lijek iliti mala povijest džin tonika

džin tonik
Foto: Pixabay

Mnogi nisu upoznati s porijeklom džina, a njegova je povijest jako interesantna. Proizveo ga je nizozemski kemičar Sylvius koji je bio u potrazi za lijekom koji čisti krv i pomaže bubrezima. S obzirom na to da je u proizvodnji koristio pšenične alkohole i borovnice, odlučio je nazvati ovaj lijek po njima. Tako je piće nazvano genever (što na francuskom znači borovnica) postalo gin.

Lijek je ubrzo postao vrlo popularan, što i nije neobično s obzirom na to da je riječ o alkoholnom derivatu pšenice s borovnicom, a prvi su ga masovnije počeli koristiti Englezi koji su uvidjeli da se od tog lijeka „osjećaju puno bolje“ te su ga donijeli na otok i uskoro je džin postao omiljeno piće Britanaca. Nije trebalo dugo da ga počnu i masovno proizvoditi i konzumirati.

Džin je svoju daljnju upotrebu kao dio koktela osigurao na potpuno drugom kontinentu, u Indiji, ali prste u tome su ponovno imali Britanci, tj. pripadnici Britanske Istočno-indijske kompanije koji su otkrili da kinin pomaže liječenju malarije i ublažava njene simptome. No, nisu se mogli priviknuti na njegovu gorčinu pa su ga odlučili pomiješati s džinom, vodom, šećerom, limetom, i eto – voila, nastala je kombinacija nazvana džin tonik.

Džin tonik je savršeni koktel za ljetno osvježenje

Džin-tonik
Foto: Pixabay

Osim što je prvi džin tonik nastao u toplim tropima, on se nastavio više konzumirati u toplije doba godine pa ga mnogi zovu i ljetnim koktelom. Mnogi ga nepravedno nazivaju i ženskim pićem, što se baš i ne bi reklo s obzirom na to da sadrži čak 40% alkohola i nije slatko piće koje se obično pripisuje ženama.

Džin tonik recept se ne mijenja, a priprema vrlo lako. No, za savršeni džin tonik ipak se treba više potruditi. Najpoznatiji svjetski barmeni otkrili su tajne izrade najboljeg džina, a ja ću ih u nastavku podijeliti s vama.

Preporučeni omjer džina i tonika je 1:3, što znači da na 3 cl džina ide 10 cl tonika (ili 1dl). No, za postizanje vrhunskog okusa morat ćete posegnuti malo dublje.

Odaberite pravi džin i tonik

Prvo morate odabrati džin koji vama najbolje odgovara i ovisno o tome koliko jako piće želite jer džinovi različitih proizvođača imaju različitu količinu alkohola u sebi. Zatim je na redu odabir tonika, a na vama je da istražite koji tonik vama najviše odgovara. Tonik mora biti u funkciji džina, što znači da ga ne smije zasjeniti i da je moguće da je vaš tonik obogaćen umjetnim aromama do te mjere da se ne osjeti džin. Stoga isprobavajte dok ne nađete onaj koji vama najbolje odgovara.

Spajanjem džina i tonika mnogi misle da je posao spremanja ovog koktela gotov, ali to nije točno. Vrijeme je za personalizaciju džina dodavanjem začina, bilja i sličnih dodataka koji će savršeni okus džina dovesti na još viši nivo. Možete koristiti što god vama odgovara, ali moja preporuka je da ne koristite više od dva sastojka. Tako ćete stvoriti simfoniju okusa ne gubeći ono najbolje od džina niti od tonika.

Najčešći dodatci za ovaj koktel su papar, kardamom, cimet, voćne kore, borovice i drugo. Na vama je da otkrijete što vam najbolje odgovara. Možete posegnuti i za gotovim kombinacijama začina pripremljenim za ovo piće.

Male tajne za savršeni džin tonik

  • Savršeni džin tonik ili popularnije “gin tonic” nije moguće napraviti bez dobrog džina i dobrog tonika. Ovdje čak niti cijena ne mora biti presudna, ali kvalitetniji džin ne može biti u niskom cjenovnom rangu, već najmanje u srednjem rangu.
  • Svaki džin je priča za sebe, i dok jedan može imati naglašene citrusne note, drugi može imati cvjetne note. S obzirom na taj podatak birate dekoraciju koja će osloboditi svježinu džina.
    Primjer: uz džin citrusnih nota dodati sušenu koricu limuna za dekoraciju kako bi pojačali njegov intenzitet. Morate biti svjesni da sve što dodajete u koktel s vremenom počinje otpuštati svoju aromu pa je bitno da bude u skladu s džinom i da nema više od dva dodatka jer se time gube svi zasebni okusi i stvara se konfuzija u čaši.
  • Papar je jedan od najboljih dodataka džin toniku! Iako vam se ovo čini neobičnim iskušajte ovo kod kuće i bit ćete ugodno iznenađeni. Za ovo je osobito dobar crveni papar koji je i odlična dekoracija. Zašto papar? Zato što on neće odmah početi ispuštati svoju aromu u koktelu, ali će prilikom ispijanja uzrokovati „spiciness“ kada zagrizete u njega. Ako se odlučite na borovice nemojte pretjerati s količinom jer ljudi ne vole vaditi bobice iz usta prilikom ispijanja koktela. S druge strane, ako stavite cvijet hibiskusa, neće se promijeniti samo aroma pića već i njegova boja. Odluka je na vama.

Dodatni savjeti za džin tonik

  • Postoji redoslijed dodavanja sastojaka u ovaj koktel. Prvo natočite džin, zatim stavite odabrani začin pa tek onda alkohol. Na taj će način alkohol odraditi posao otpuštanja okusa. Zatim dodajte puno leda i tek na kraju tonik.
  • Budite oprezni i s ledom. Čašu za koktel morate dobro ohladiti prije pripreme koktela i morate staviti puno leda u nju. Razlog za to je jednostavan – led ne dozvoljava mjehurićima u toniku da se rastope pa tonik dugo vremena ostaje osvježavajući. Upravo CO2 u toniku je zaslužan za mjehuriće na površini koktela u kojima najviše uživate.
  • Za koktel izaberite velike čaše, otvorene na vrhu, a za to možete upotrijebiti i svoje uobičajene čaše za crno vino na stalku.
  • Izbjegavajte slamke! Najbolji okusi ovog koktela leže na površini, a korištenjem slamke vi ćete uvijek piti s dna čaše. Svoje uživanje u piću ćete dodatno reducirati slamkom jer tada nećete osjetiti one divne arome iz čaše jer vaše nosnice neće biti ni blizu piću.