Najpoznatiji svjetski kokteli – Top 10

Foto: Pixabay

Kokteli su sve popularnija pića koja se konzumiraju u barovima i klubovima, a posebnu čar im daje sve bolji izgled i način serviranja i sve veća usmjerenost prema kvalitetnim sastojcima. Koktelom se naziva svaka mješavina pića koja ima barem tri sastojka, od kojih jedan mora biti alkohol.

Kada se spominju kokteli i njihova povijest mora se spomenuti jedno ime: Jerry Thomas. Jerry se naziva „ocem koktela“ jer je upravo ovaj barmen, koji je radio u baru hotela Metropolitan u New Yorku, imao posebno umijeće pripremanja pića kojim je sve prisutne ostavljao bez daha.

Njegov sljedeći korak je bilo pisanje knjige za barmene, a u njoj su se nalazili mnogobrojni recepti i načini pripreme koje je on prakticirao. Knjiga je jako popularizirala njegovo zanimanje. U toj se knjizi po prvi puta spominje riječ „cocktail“ koja je kasnije zaživjela u potpunosti.

Današnji kokteli se većinom rade s više vrsta alkohola ili nekom mješavinom alkohola u koju se dodaju razni dodatci koji ga čine posebnim i daju mu posebnu aromu. Česti dodatci su bilje, šećer, mlijeko, med, vrhnje ili slično.

Poznati kokteli na filmskom platnu

Koktele smo mogli dobro upoznati kroz mnoga filmska ostvarenja i serije, a ovdje moram posebno spomenuti kultnu seriju „Sex and the City“ sa slavnom S.J. Parker i njenim prisnim prijateljicama kojima je ispijanje koktela bilo svakodnevna razbibriga. Ona sama pije samo Cosmopolitan.

Obavezno moram spomenuti i James Bond franšizu s obzirom na to da je najpoznatiji agent na svijetu, 007, također imao svoj signature koktel: Martini.

U neobičnom, također kultnom filmu imena „Veliki Lebowski“ glavni lik pije koktel koji se zove White Russian , a sastoji se od vodke i likera s okusom kave i mlijeka.

Svakako moram spomenuti i filmsku divu Marilyn Monroe koja je i inače bila ljubiteljica koktela, a koja je ostala zapamćena kao djevojka koja je u filmu „Neki to vole vruće“ sama pripremala famozni Manhattan.

Lista filmova je dugačka, od Audrey Hepburn koja u filmu „Doručak kod Tiffanyja“ pije koktel White Angel“, Humphreya Bogarta u Casablanci koji pije French 75, itd.

Vrhunski kokteli koji nikad neće pasti u zaborav

Kokteli
Foto: Pixabay

Ipak, mnogi kokteli su neko vrijeme u prošlosti bili popularni, a nakon toga su brzo zaboravljeni. Zato ćemo vam predstaviti i opisati samo istinske klasike i koktele koji su uvijek aktualni, i koji će takvi i ostati. Otkrijte kako se rade, što im daje poseban čar i zbog čega su toliko popularni.

BLOODY MARY

Bloody je jedan od najstarijih koktela, nastao davne 1921. godine od ruke francuskog barmena Fernanda Petiota, u čijem su se pariškom baru okupljali poznati američki migranti, kao što je recimo Ernest Hemingway.

Iako su mnogi tvrdili da su to učinili prije njega ipak se smatra da je on osoba koja je koktelu dala dušu jer se on ne sastoji samo od vodke i soka od rajčice kao što su mnogi drugi tvrdili. On je u koktel dodao sol, zrna papra, kajenski papar i Worcestershire umak i nazvao ga Bloody Mary. Mišljenje je da ga je nazvao u čast svoje omiljene glumice: Mary Pickford.

Recept: 40 ml vodke, 100 ml soka od rajčice, ¼ soka od limuna, par kapi tabasca, papar, par kapi Worcestershire umaka, sol i grančica celera, led

Uzmite 3-4 kockice leda i stavite ih u blender ili shaker. Dodajte votku, sok od rajčice, sok od limuna, sol i papar po ukusu i obje vrste ljutog umaka. Dobro promiksajte ili promiješajte i poslužite u obloj dubokoj čaši na niskom stalku te ukrasite celerom i tankom kriškom limuna.

CUBA LIBRE

Cuba Libre je fantastično ukusan koktel nastao početkom 20. stoljeća. Uz ovaj koktel se vežu mnoge zanimljive priče, ali jedno im je zajedničko: koktel je izumljen u Havani na Kubi i bio je omiljeno piće domoljuba koji su se borili za slobodu svoje domovine, a omiljeno piće im je bila mješavina ruma i cole.

Priča kaže da je recept za izradu koktela barmenu dao jedan vojnik koji je na njegov zahtjev napravio koktel s rumom, colom i ledom i servirao ga njemu i njegovim prijateljima vojnicima. Nazdravio je uz povik „Por Cuba Libre“ (što u prijevodu znači „Za Slobodu Kube“) pa je koktel ostao poznat pod istim imenom: Cuba Libre.

Ovaj izrazito osvježavajući ljetni koktel servira se u poznatim Collins čašama, visokim čašama cilindričnog oblika i volumena do 400 ml. Za ovaj koktel nije potreban shaker jer se priprema jednostavnim slaganjem u čaši, a takva se vrsta koktela naziva građenim koktelom.

Recept: 5 cl bijelog ruma, 12 cl Coca Cole, 1 cl  svježeg soka od limete, led

U Collinsovu čašu stavite nekoliko kocki leda. Dodajte bijeli rum i svježi sok limete. Promiješajte i nakon toga dodajte posljednji sastojak, Coca Colu. Nakon toga piće više ne smijete miješati kako bi zadržalo mjehuriće, a ukrasiti ga možete kriškom limete.

MARTINI

Martini je koktel koji se oduvijek smatra koktelom visokog društva jer je bio omiljeno piće mnogih poznatih osoba kao što su Clark Gable, Franklin Roosevelt, Humphrey Bogart i mnogi drugi. Američki predsjednik Roosevelt je čak bio poznat kao njegov najstrastveniji ljubitelj koji je prilikom putovanja uvijek sa sobom nosio vlastiti koktel set.

Ipak, svoju slavu najviše duguje najpoznatijem svjetskom filmskom agentu, Jamesu Bondu, koji ga je obožavao. „Shaken, not stirred“ je jedna od najpoznatijih fraza Jamesa Bonda u filmovima o agentu 007.

Recept: 6 mjerica gina, 1 mjerica suhog vermoutha, led

Ovi se sastojci uliju u barsku čašu koju ste prethodno ohladili i u nju stavili led. Sastojci se promiješaju barskom žlicom ili protresu u shakeru i izliju u čašu za Martini ili koktel čašu. Za dekoraciju služi maslina punjena paprikom (stavlja se ili jedna ili tri masline) ili korica limuna oblikovana u spiralu. Riječ je zapravo o vrlo jednostavnom, ali efektnom piću.

Postoje dodatne verzije Martinija u kojima se gin zamjenjuje vodkom te se dodaju otopine masline, ukiseljene lučice i slično.

DAIQUIRI

Daiquiri kokteli su još jedna vrsta koktela spravljenih od ruma, a priča o njihovom nastanku vezana je također uz Kubu. Smatra se da je riječ o izumu američkog inženjera Jenningsa Coxa koji je živio i radio u gradu Daiquiriju na Kubi i koji ga je pod tim imenom servirao svojim gostima na večeri.

Ovo je bio jedan od omiljenih koktela američkog predsjednika J. F. Kennedyja, a osobito ga je voljela piti i Marlene Dietrich, filmska diva. Iako daiquiri vole mnogi ljudi različitih dobnih skupina, ovaj koktel se redovito nađe na listama najboljih jednostavnih koktela za studente. Naravno, nije tajna zašto. Uz samo par sastojaka moguće je dobiti fantaziju okusa…

Recept: 4.5 cl bijelog ruma, 2.5 cl svježeg soka od limete, 1.5 cl sirupa od smeđeg šećera

Daiquiri se priprema u blenderu u koji se stavi 10 kockica leda, gore navedeni sastojci i miješa ga se tridesetak sekundi. Nakon toga se, zajedno s ledom izlije u posebne čaše za daiquiri ili u klasične koktel čaše. Dekorira se kriškom limete.

MARGARITA

kokteli
Foto: Pixabay

Postoje dvije legende koje govore o porijeklu ovog popularnog koktela čiji je glavni sastojak meksička rakija imenom tekila.

Jedna legenda kaže da je Margarita nastala slučajno u baru Irca koji se zove Madden i koji je također bio poznat po svom nadimku Tequila Daisy. On je do pića došao slučajnim miješanjem.

Druga legenda kaže da je Margarita dobila naziv po Marjorie King, poznatoj glumici, koja je voljela posjećivati jedan bar u Tijuani, a bila je poznata po tome što je bila alergična na sav alkohol osim tekile. Barmen u tom baru smiješao joj je koktel u kojem je tekila bila glavni sastojak i dao mu je ime po njoj.

Tequila je 1974. zaštićena od strane meksičke vlade kao intelektualno vlasništvo, a u nastavku pročitajte recept za ovaj poznati koktel.

Recept: 4 cl tekile, 2 cl triple seca, 2 cl soka od limete, kriška limete ili limuna, sol, led

Margarita se radi pomoću shakera i to tako da u njega stavite led, sok od limete, triple sec i tekilu te ih dobro protresete. Zatim ju procijedite u čašu kojoj ste prethodno kriškom limete natrljali rub i umočili je u tanjurić napunjen soli. Čašu ukrasite kriškom limete i servirajte.

COSMOPOLITAN

Cosmopolitan kokteli jedni su od najmlađih koktela jer se godinom njegovog nastanka smatra 1980., a svoju je svjetsku popularnost stekao zbog poznate televizijske serije „Seks i grad“ u kojoj je poznata glumica Sarah Jessica Parker utjelovila novinarku i spisateljicu Carrie Bradshaw kojoj je upravo ovaj koktel bio omiljeno piće.

Recept za Cosmopolitan je prilično slobodan i ima mnogo varijacija, a u nastavku možete pročitati onaj koji se smatra njegovom najboljom verzijom.

Recept: 3 cl votke, 1.5 cl Cointreaua (liker od naranče), 1 žličica soka od limete, 1 čaša puna leda, sok od brusnice

Pomiješajte votku, liker od naranče (najbolji je Cointreau) i sokove od limete i brusnice. Dodajte ih u shaker u koji ste prethodno stavili puno leda. Dobro protresite i ocijedite u čašu za martini. Pazite da nema leda. Nakon toga ukrasite čašu kriškom limete ili limuna.

PINA COLADA

Kokteli

Pina Colada je nacionalno piće Puerto Rica, a u doslovnom prijevodu ove dvije riječi znače „ocijeđeni ananas“. Legenda govori da je ovaj koktel osmislio gusar iz Puerto Rica kojem se svidio okus mješavine ruma, kokosovog mlijeka i ananasa. Puerto Rico svake godine obilježava dan Pina Colade  i to 10. srpnja.

Recept: 4 cl bijelog ruma, 4 cl kreme od kokosa, 4 cl soka od ananasa, 4 cl pirea od ananasa, par kapi bittera od ananasa

Uzmite par kocki leda i stavite u shaker, dobro protresite i izlijte u čašu koju ste prethodno ukrasili kriškom ananasa.

MOJITO

Mojito je koktel poznat po tome što je bio omiljeno piće Ernesta Hemingwaya, ali za njegov su nastanak zapravo zaslužni kubanski seljaci koji su u rum dodavali sok od limete i šećerne trske kako bi mu popravili okus jer nije bio vrhunske kvalitete.

Recept: 5 cl bijelog ruma, 3 cl svježeg soka od limete, 1 dl mineralne vode ili tonika, 1 žlica smeđeg šećera, par listića mente, drobljeni led

U čašu staviti šećer i zaliti ga sokom od limete. Staviti metvicu u čaše, dodati led, rum i tonik ili mineralnu vodu. Koru limete izrezati spiralno i ukrasiti čašu s njima.

MAI TAI

Mai Tai je poznati koktel koji je nastao u potpunosti slučajno i to u jednom američkom restoranu u Oaklandu 1944. Podrijetlo imena je u tahićanskom, od riječi Maita’i što u prijevodu znači „jako dobro“. Razlog tome je što je jedan prijatelj vlasnika tog restorana probao koktel i na njega reagirao tom riječi jer mu se jako svidio.

Recept: 2 cl Cointreau, 2 cl ruma (može mješavina svijetlog i tamnog ruma), 1 cl amaretta, 2 cl šećernog sirupa, 2 cl soka od limuna, 1 cl soka od limete, drobljeni led i ukrasi (kriška limete ili listići mente, trešnje)

Sastojke je potrebno staviti u shaker, lagano protresti i preliti u čašu. Čaša mora biti zaobljena i viša jer se stavlja dosta leda. Ukrasiti možete kriškom ananasa, limete, listićima mente i slično.

MANHATTAN

Manhattan se često naziva i „kraljem koktela“ , a nastao je davno, krajem 19. stoljeća u New Yorku. Navodno je prvi puta pripremljen u klubu koji se zvao Manhattan pa je po njemu i dobio ime. Legenda govori da je piće izmišljeno posebno za jednu prigodu, a riječ je o slavlju kojeg je pripremila majka Winstona Churchilla.

Recept: 5 cl whiskeya ili bourbona, 2 cl slatkog vermuta, nekoliko kapi Angosture (gorkog biljnog likera) i 1 višnja maraska

Ovi se kokteli također pripremaju u shakeru i to tako da se u njega doda čaša mrvljenog leda i ostali tekući sastojci. Lagano protresti, izliti u čašu koju kasnije treba dekorirati višnjom.

Isprobajte sve i pronađite svog favorita

Osim gore navedenih postoji još mnogo koktela o kojima bi vrijedilo pisati. Spomenut ću recimo Tom Collins, odličan koktel spravljen od gina, limuna, limete i mineralne vode; tu je i White Russian pripremljen od votke, likera od kave i slatkog vrhnja; a ne smijemo zaboraviti niti na Gin Fizz, Moscow Mule, Whiskey Sour, Negroni ili svjetski klasik Old Fashioned, jedan od najobožavanijih koktela od strane barmena. Od nešto jednostavnijih naravno da ne smijemo zaboraviti i Gin Tonic (džin tonik).

Ovi klasici se i dan danas jako rado ispijaju, ali kokteli su postali vrlo popularni i za pripremu u kućnoj radinosti, što ranije nije bio slučaj. Ako ste i vi jedan od ljubitelja koktela i želite probati nove okuse, ili se tek upoznajete s ovim fantastičnim pićima, iskušajte ih i vidite koji vam najviše odgovara pa zapanjite svoje goste pri sljedećem dolasku serviranjem jednog od ovih velikana.