Matcha prah – zdrava alternativa kavi

Foto: Pixabay

Matcha prah je vrlo popularna inačica zelenog čaja koja postaje sve popularnija diljem svijeta, osobito zbog činjenice da može zamijeniti kavu jer ima svojstva koja su joj vrlo slična. Ipak, ona ima prednosti koje nećete naći u kavi, a mnogi koji ne vole okus kave radije izaberu ovu verziju kofeina.

Stoga, ako ste ljubitelj kave, a želite prijeći na jednako učinkovitu, ali zdraviju verziju, vrijeme je da se upoznate s matcha prahom. Ona će odagnati umor i povećati razinu koncentracije, što je inače razlog zbog kojeg ljudi piju kavu.

Matcha prah se na Dalekom istoku koristi već stoljećima, a osobito se cijeni zbog svoje jakosti i korisnosti za organizam. Okus je isprva čudan i možda ćete se morati priviknuti, ali tako je većini i s kavom.

Vlasnici polja zelenog čaja vode posebnu brigu oko biljaka kako bi je zaštitili i izvukli maksimum okusa i kvalitete iz njenih listova. Time se povećava razina aminokiseline koja je poznata po svojim stimulirajućim svojstvima.

Ritual izrade matcha praha zahtijeva parenje, sušenje i pečenje biljke te odvajanje pečenih listova od ostataka biljke. Upravo se ti listovi koriste za izradu matcha praha i baš je zbog toga jači od klasičnog čaja.

Slatki okus matcha praha

Matcha prah se razlikuje od ostalih čajeva u prahu prvenstveno svojom bojom koja je posljedica sazrijevanja biljke u hladu. Ona je jaka i izrazito zelena, a ako naiđete na matcha prah svijetlo-zelene ili žućkaste boje to nipošto nije pravi matcha prah.

Tekstura matcha praha posebno je fina i svilenkasta jer se prah sastoji samo od mljevenih listića čaja, nema dijelova stabljika niti korijena. Zbog toga je pravi matcha prah vrlo fin i sličan baby puderu u prahu.

Na tržištu postoji mnogo vrsta matcha praha, ali stvarno vrhunski tj. „premium“ matcha prah ima posebnu aromu. Pravi prah ima jako „travnati“ miris, sličan mirisu svježe pokošene trave. Osim toga, ne smije biti gorak ili opor već nježno gorkast s blago slatkastom aromom i natruhom zemljanih nijansi.

Zdravstvene prednosti matcha praha

Matcha prah ima odlične zdravstvene prednosti, što i nije neobično s obzirom na to da potječe od zelenog čaja. U nastavku donosimo neke od najbitnijih prednosti konzumacije matcha praha i zbog čega bi bilo dobro da svoju šalicu kave zamijenite šalicom čaja napravljenog od matcha praha.

Premium matcha prah bogat je mnogim antioksidansima, vitaminima i mineralima. Među njima su vitamin A, C i K te važni minerali kao što su željezo, kalcij, magnezij i cink. Već sami pogled na nabrojane elemente zvuči kao fantastični eliksir za zdravlje.

Osim toga, aminokiselina u njemu, imena L-teanin, odlična je za smirenje organizma, ali pozitivno utječe i na fokusiranost uma. Samim time uočljivo je da matcha podiže razinu energije u organizmu, ali ta je razina stabilna i nema oscilacija.

Ona je također odlična i za metabolizam i zbog toga će pomoći u sagorijevanju masnoća. Odlična je i za održavanje dobre razine šećera u krvi pa samim time regulira cijeli ciklus metabolizma šećera.

Istraživanja vezana uz konzumaciju matcha praha potvrdila su još neke druge zdravstvene benefite vezane uz ovaj odličan prah:

  • Snižava krvni tlak što je važno kod svih bolesti vezanih uz srce, ali je i prevencija moždanog udara, ne samo srčanog.
  • Snižava i kolesterol u krvi, i to „loši kolesterol“ kojeg poznajemo pod oznakom LDL. Ovo je vrlo bitno za kardiovaskularni sustav, ali i za mnoge druge organe.
  • Antioksidansi pomažu u obrani od zloćudnih bolesti, posebice polifenoli iz praha.
  • Ovaj zeleni prah je dobra pomoć za održavanje oralnog zdravlja jer pomaže održati normalni nivo kiseline u ustima koja može oštetiti caklinu zubi.
  • Pretpostavlja se i da pomaže u ublažavanju simptoma bolesti kao što su artritis i slične upalne bolesti zglobova

Po čemu se kava razlikuje od matche? Obje sadržavaju kofein, ali onaj iz matche je drugačiji od ovog iz kave. Kofein iz kave će te razbuditi i dati nalet energije, ali će te taj nalet držati kratko, za razliku od kofeina iz matche koji je stabilniji i njegova razina će se održati puno dulji vremenski period.

Matcha prah je poznat i kao koristan pripravak za detoksikaciju organizma. U tome ključnu ulogu imaju antioksidansi iz praha.

Kako konzumirati matcha prah?

Nakon što si se pomoću gornjih savjeta uvjerio/la da si nabavio premium matcha čaj, vrijeme je da otkriješ kako pripremati ovaj prah. Maksimalna dnevna doza je samo 5 g, što je ekvivalentno 1 žlici praha. Ako se voliš orijentirati po šalici, tada za šalicu čaja trebaš jednu malu žličicu praha.

Postoji nekoliko načina da iskoristiš matcha prah i iz njega izvučeš najveću korist. Bitno je da se voda ili mlijeko koje koristiš za pripremu napitka od matcha praha ne zagrije na više od 60 C jer time mu se smanjuje efekt.

Ako si ljubitelj čajeva, vjerojatno će ti odgovarati tradicionalni način pripreme koji se priprema s vodom, slično čaju. U šalicu stavi 1 žličicu ovog predivnog praha i dodaj 5-6 žličica tople vode. Razmuti prah u vodi do te mjere da nastaje pjena. Nakon toga dodaj vode do vrha i ponovno promiješaj, no nije potrebno da se pjeni. Uživaj u brzom i zdravom pripravku.

Ako voliš verziju matche koja će te podsjetiti na pravu kavu tada bi definitivno u pripremi trebali koristiti mlijeko. Za potpuno zdravu verziju bilo bi idealno odabrati zobeno, sojino ili drugo biljno mlijeko po izboru. Dodatni razlog za takav odabir je i činjenica da se ova mlijeka odlično pjene. Zagrij mlijeko da bude toplo i polovicu pomiješaj s prahom pokušavajući ga što više zapjeniti. Dodaj drugu polovicu mlijeka koju si prethodno zapjenio metlicom ili mini mikserom za mlijeko. Za ovo možeš upotrijebiti i shaker!

Ako volite i hladni napitak, ne brinite jer matcha se može složiti i s hladnom vodom, ali se mora odmah i konzumirati. Matcha stoga može i s ledom biti dobro piće za vruće dane, pogotovo za one koji ne vole ledenu kavu.

Matcha prah možete dodavati i u druge pripravka kao što su smoothie i zobena kaša, a odličan je i s jogurtom. Ljubitelji matche dodaju je i u slastice pa čak i u slana jela. Dodavanjem ovog praha u browniese, makrone ili cheesecake osigurat ćete zalogaj zdravlja.