Najbolji deserti bez pećnice

Mnogi ljudi se boje upustiti u iskušavanje slastičarskih recepata jer smatraju da je izrada kolača prezahtjevna zbog raznih kora i biskvita koji se peku, krema koje se kuhaju i ukrasa kojima se dekoriraju. Ali postoji i vrsta slastica čija priprema ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat može biti fantastičan. Govorimo o desertima bez pećnice.

Ako niste vješti s pećnicom ili ste se našli ukoštac s vremenom uvijek se možete prepustiti čarima izrade slastica koje ne trebaju pečenje. Među njima se nalaze najfiniji osvježavajući ljetni deserti, ukusne božićne kuglice, pa čak i torte bez pečenja. Iskušajte šarolike mogućnosti za ovaj inovativni slastičarski rad bez pećnice, a koji će uz malo mašte postati i vizualno atraktivna slastica.

Deserata bez korištenja pećnice ima mnogo, a najpopularniji su oni ljetni jer je upravo to godišnje doba najnezahvalnije za paljenje pećnice i grijanje kuhinje. Nadamo se da ćete isprobati barem jednog od naših pet favorita.

1. ČOKOLADNA PANA COTTA

Ako volite čokoladu i ljubitelj ste kreme, ovaj je desert odlično rješenje za vas. Osim što ne zahtijeva puno kulinarskog znanja, nije zahtjevan niti po pitanju sastojaka, a servira se na desertnom tanjuru i izgleda vrlo efektno zbog svoje glatke i sjajne teksture.

Sastojci:

180 ml slatkog vrhnja; 70 g tamne čokolade; 1 mala žličica ekstrakta od vanilije; 1 žlica vode i 1 žličica želatine u prahu

Priprema:

Zagrijte vrhnje na štednjaku pa vruće prelijte preko tamne čokolade. Pričekajte par minuta pa počnite miješati kako bi što bolje povezali vrhnje i čokoladu u jednu kompaktnu smjesu. Uzmite malu posudu i zavrijte 1 žlicu vode u njoj pa dodajte želatinu u prahu. Promiješajte i pustite da se malo prohladi.

Želatinu dodaj u smjesu s čokoladom i dodaj žlicu vanilin ekstrakta. Smjesu izlijte u male posudice (za souffle ili muffine, malo namastiti), stavite plastičnu foliju preko deserta (da se ne uhvati korica) pa spremite u hladnjak na barem četiri sata kako bi se stisnula.

Kad ste spremni servirati desert izvadite ga iz hladnjaka i uronite dno posudice u toplu vodu jer će to pomoći da se desert odvoji od posudice. Izokrenite desert na tanjurić i oduševite sve prisutne svojom odličnom pana cottom. Desert možete ukrasiti listićem mente i s malo šlaga ili jednostavno posipati naribanom čokoladom.

2. ČOKO KOCKE BEZ PEČENJA

Jedan od najbržih deserata koje ćete ikada pripremati su svakako čoko kocke jer njihova priprema zahtjeva maksimalno deset minuta. Ovo je odlična kombinacija u koju i sami možete ponekad promijeniti sastojke i dodati pistacije, grožđice, listiće badema i slično. Ako ste ljubitelj čokolade, kombinacije ovih sastojaka će vas oduševiti. Ali oprez! Riječ je o pravoj kalorijskoj bombi.

Sastojci:

250 g čokolade (što tamnije); 150 g bijele čokolade; 300 g rižinih pahuljica; 350 g maslaca od kikirikija; 100 g slanih pereca

Priprema:

Rastopiti obje čokolade i smjesu dodati ostale sastojke kad se malo prohladi. Izliti smjesu u četvrtasti ili pravokutni pleh kako bi dobio izgled sličan debljoj čokoladi. Dodati komadiće orašastih plodova po želji, a meni se posebno dopala kombinacija pistacija i lješnjaka.

3. JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA S RUMOM

Pred vama se nalazi recept za najjednostavniju tortu na svijetu koja se može pohvaliti s barem tri prednosti: brzo se radi, nije skupa i svi je obožavaju! Ovu je tortu potrebno napraviti dan ranije i ostaviti u frižideru da se svi sastojci povežu i da keksi u njoj omekšaju. Možete ju raditi i u obliku kolača.

Sastojci:

500 g keksa s maslacem (moj izbor je Petit Beurre); 100 g krupno sjeckanih lješnjaka; 350 ml mlijeka; 150 g šećera i 1 vanilin šećer; 60 g kakaa; 150 g margarina; 2-3 žlice ruma;

Trebat će vam i 200 ml vrhnja za šlag ili Hole te 200 g čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaa kako bi napravili preljev za tortu (ganache).

Priprema:

Usitnite pečene lješnjake i polovicu stavite sa strane. Izlomite kekse na manje komade i stavite ostatak lješnjaka u istu zdjelu.

Ulijte mlijeko u posudu i stavite na štednjak na srednje jaku vatru. U mlijeko dodajte kakao, šećer i vanilin šećer. Kad se sve dobro otopi dodajte u to i margarin pa kuhajte još barem pet minuta. Maknite s vatre, dodajte rum i pričekajte da se malo ohladi, Petnaest minuta bi trebalo biti dovoljno.

U ovu tekuću smjesu dodajte kekse i lješnjak od ranije i dobro promiješajte. Izlijte u obruč za parfe tortu tako da ga kasnije lako skinete kad se torta stisne. Možete izliti i u običan pleh. Stavite u hladnjak da se hladi.

Ganache je potreban kao preljev, a njegova je izrada vrlo jednostavna. Vrhnje za šlag stavite u posudu i na vatru te ga maknite s vatre trenutak prije vrenja. Tada u njega dodajte izlomljenu čokoladu i dobro ju rastopite u njemu da dobijete glatku smjesu. Izlijte ganache na tortu i vratite u hladnjak na najmanje 12 sati. Ostatak lješnjaka iskoristite kao dekoraciju za tortu kad joj sutradan skinete obruč.

4. CHEESECAKE

Jedinstveni i osvježavajući ljetni kolač omogućuje vam da uživate u njemu bez paljenja pećnice i grijanja tijekom vrućih ljetnih dana. Kombinacija sira i voća odlična je za taj dio godine, a bilo bi šteta ne iskoristiti divno sezonsko voće kao što su borovnice ili jagode.

Sastojci:

200 g Petit Beurre keksa; 120 g omekšanog maslaca; 4 žlice šećera; 220 g svježeg sira; čašica kiselog vrhnja; 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Izmrvite kekse, maslac i 2 žlice šećera (možete dodati i vanilin). Povežite sastojke, prekrijte dno kalupa s dobivenom smjesom i stavite u zamrzivač na najmanje dvadeset minuta. Za to vrijeme miksajte svježi sir, ostatak šećera (2 žlice) i kiselo vrhnje. Zasebno miksajte vrhnje za šlag i dodajte ga u smjesu sa sirom. Naribana korica limuna može dati dodatni štih pa ako je volite slobodno ju dodajte u dobivenu kremu. Kremu izlijte na podlogu od keksa i stavite u hladnjak na 3-4 sata.

Pošećerite bilo koje crveno voće i pustite ga da ispusti sok. Moja preporuka je da iskoristite borovnice, maline i kupine jer će se ove vrste voća najbolje uklopiti uz sir. Izvadite cheesecake iz hladnjaka i ukrasite ga voćem.

5. TIRAMISU U ČAŠI

Ovaj popularni desert servira se u čaši čak i u najboljim restoranima jer njegovi slojevi izgledaju fantastično u čaši. Za pripremu je potrebno samo desetak minuta, a mnogi ga vole zbog posebnog okusa kombinacije piškota i kave.

Sastojci: 

Tiramisu krema Dolcela;150 ml kave; liker od kave; 1 žlica šećera u prahu; 150 g mascarpone sira; 300 ml mlijeka; 10 piškota; kakao u prahu za ukras

Priprema:

Izlomiti piškote na komade i složiti u čaše. Preliti ih s 50 ml tople kave u koju ste dodali liker od kave (2 do 3 žlice, ovisno koliko jako okus kave volite).

Zasebno izmiksajte mascarpone i šećer u prahu, dodajte ostatak kave i Dolcelin prašak za Tiramisu kremu. Miksajte otprilike pet minuta, ne treba duže.

Nakon miksanja prelijte smjesu preko piškota i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se dobro stisne. Ukrasite kakao prahom ili po želji.

Savjet: U kremu se može dodati i malo naribane narančine korice što joj daje poseban okus!

DOBAR TEK!