Svijet na tanjuru – najpoznatija nacionalna jela

Foto: Pixabay

Svi se ponekad nalazimo u monotonoj rutini – spremamo i naručujemo samo hranu koja nam je poznata i uživamo u toj sigurnosti. Vjerujemo da je vrijeme eksperimentiranja novom kuhinjom rezervirano samo za odmore i u posebne situacije. To ne mora biti tako – važno je isprobavati nove stvari i autohtona jela drugih zemalja kako bi proširili svoje vidike i mogli pronaći nove, prekrasne kombinacije okusa koje zatim možemo uvesti i u našu, svakodnevnu kuhinju.

Ipak, ako niste spremni na takve korake, važno je poznavati nacionalna jela drugih zemalja ako se ikada uputite na putovanje i odlučite probati nešto novo i egzotično.

Bez obzira na razlog, ova jela će vas oduševiti kao što su oduševila ostatak svijeta – ona nisu bez razloga najpopularnija jela tih zemalja! 

Biryani – Indija

Pileći Biryani je neupitno jedno od najpoznatijih jela indijske kuhinje. Egzotični začini i zabavni sastojci ovom jelu daju nevjerojatan okus, a riža zadržava jelo savršeno balansiranim. Briyani autohton je za muslimansko stanovništvo Indije te se priprema s mnoštvo indijskih začina, rižom i mesom (najčešće piletinom, no moguće je naići i na govedinu, janjetinu pa čak i ribu).

Ljepota indijske kuhinje je upravo u tome što se svako jelo razlikuje za određenu regiju zemlje: tako se Briyani s juga zemlje priprema s kokosom i indijskom datuljom, dok se na sjeveru priprema s jačim začinima poput kardamoma, cimeta i lovorovog lista. Osim što je popularno u Indiji, ovo jelo često nalazimo i na bliskom istoku u zemljama poput Afghanistana, Pakistana, Irana i Iraka no tamo ne posjeduje ovaj aromatičan okus po kojemu je u Indiji postao popularan.

Poke – Hawaii

Ovo naizgled neobično jelo favorit je svih stanovnika i posjetitelja Hawaiija. Priprema se sa svježom, sirovom ribom (ili hobotnicom), soli, algama i raznovrsnim povrćem. Sve je popularnije i u Americi, koju privlače svježe namirnice u ovome jelu te su njegove varijacije poznate i u Japanu (Japanski poke u sebi sadrži i sojin umak, mladi luk te sezamovo ulje). Jelo je nastalo iz ostataka ribe koje su ribari stavljali u sol kako bi ih očuvali svježim. Zbog toga, ovo jelo nema striktni recept već je otvoreno interpretaciji.

Napolitanska pizza – Italija

Priča o prvoj pizzi i zemlji iz koje dolazi varira ovisno o tome kako definiramo pizzu. Ako govorimo samo o tijestu, ono dolazi s Bliskog Istoka. Poznato je i da su stari Grci i Rimljani radili svoju verzije pizze – stavljali su različite začine i ulja na tijesto slično današnjem.

Ipak, pizza kakvu danas poznajemo, s umakom od rajčice, sirom i brojnim dodacima, nastaje u Italiji. U 18. stoljeću postaje iznimno popularna u Napulju jer je jeftina i hranjiva te istovremeno iznimno bogatog okusa. Napolitanska pizza priprema se od samo par sastojaka te postoje dvije varijacije: ona može biti marinara (od umaka od rajčice, češnjaka i origana) i margarita (s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom).

Ono što je važno za tradicionalnu talijansku pizzu jest da ima iznimno tanko tijesto s prozračnom koricom kako bi do izraza došli zabavni nadjevi.

Sushi – Japan

Sushi je najpoznatije japansko jelo te danas postoji mnogo varijacija izvornog oblika sushija. Ono što je za sushi važno jest da se sastoji od riže i dodataka koji su zarolani u isušene alge.

Pogreška koju ljudi često rade jest poistovjetiti sushi sa sushijem koji u sebi ima sirovu ribu. Naime, sushi je znatno širi pojam te je za njega važna samo prisutnost riže, dodataka i njegov oblik. Tako sushijem možemo nazvati i oblike koji u sebi ne sadrže ribu. Zbog toga ovo jelo mogu probati i osobe koje nisu ljubitelji ribe, i možda će se iznenaditi!

Tacosi – Meksiko

Naziv ovog popularnog jela dolazi od riječi „taco“ koja je sinonim za barut koji se motao u papir i stavljao u stijene u tadašnjim meksičkim rudnicima srebra kako bi se izvukle sirovine. Danas, ovu riječ čujemo samo u kontekstu meksičke kuhinje i poznatih svjetskih jela.

Taco je tanka, pečena tortilja nadjevena s mnoštvom punjena. Postoji gotovo bezbroj načina za pripremu taca – tortilja je neutralnog okusa stoga se dobro slaže s bilo kakvim dodatcima, i onim slanim, slatkim i ljutim. Na sjeveru Meksika Tacosi se najčešće nadijevaju grilanim mesom, salsom, lukom, guacamole umakom i limetom te je taj oblik spomenutog jela najpoznatiji u svijetu.

Mochi – Japan

Ovaj prekrasan desert definitivno će vam upasti u oko. Ovi mali kolači napravljeni od riže važan su dio japanske kuhinje. Proces stvaranja mochi kolača je dugotrajan: riža se prerađuje sve dok se ne dobije gusta pasta koja se oblikuje u malene kuglice.

Iako postoje slane alternative ovog jela, najpoznatije su slatke verzije punjenje jagodama ili čak sladoledom. Ako ikada naiđete na ovo jelo definitivno ga probajte, nije bez razloga bilo najdraže jelo japanske aristokracije!

Fish and Chips – Ujedinjeno Kraljevstvo

Većina Engleza složit će se kako je ovo jedno od najpopularniji autohtonih jela Velike Britanije. Jelo se sastoji od svježe, pržene ribe (moguće je odabrati ribu koju želite, ali je najčešći odabir bakalar te stoga kada govorimo o jelu mislimo na njega) i hrskavih krumpirića. Ovo jelo će vas zagrijati u zimskim mjesecima te je savršen izbor za brz obrok.

Musaka – Grčka

Musaka je jelo koje se često priprema na Balkanu i Bliskom Istoku s mnogo varijacija u pripremi. Priprema se od krumpira ili patlidžana nadjevenim umakom od jaja i mlijeka ili Béchamel sosom. U Grčkoj se priprema tako da se patlidžani, umaci i mljevena junetina slažu u tri sloja. U ostalim se državama umjesto patlidžana koristi krumpir te se češće koriste govedina i svinjetina. Jelo se servira vruće, direktno iz pećnice.

Jollof riža – zapad Afrike

Jollof riža specifična je za zapadnu i subsaharsku Afriku. Jelo se priprema od riže, rajčice, luka, začina, povrća i mesa. Svoje ime dobiva od Wolof plemena. Iako se Jollof riža razlikuje u pojedinim dijelovima Afrike, svejedno je dovoljno slična da bi te varijacije smatrali istim jelom. Nigerijski Jollof serviran je s prženom bananom, moi moi pudingom, salatom i sličnim dodacima. U Gani je ovo jelo nešto kompliciranije i priprema se s kozjim mesom ili piletinom i više povrća.

Quiche – Francuska

Ova popularna francuska pita napravljena je od hrskavog tijesta punjenog jajima, posebnom kremom i dodacima poput šunke, sira, gljiva i sličnog. Jelo se konzumirati i toplo i hladno te se tradicionalno reže poput torte. Postoje brojne varijacije jela poput onog iz pokrajine Lorraine koje je napravljena od jaja, slanine sa začinima poput indijskog oraščića.

Paella – Španjolska

Paella je naziv za rižu začinjenu šafranom spojenu s mnoštvo plodova mora, povrća i mesa. Iako je originalno jelo pripremljeno s povrćem i zečetinom, danas se moderna Paella može spremiti s bilo čime. Sastojci ovoga jela su česta tema rasprave, ali je jasno da mora sadržavati karameliziranu rižu s blagim okusom šafrana. Jelo je iznimno svestrano jer se može pripremiti s mesom ili ribom, ali i u vegetarijanskom obliku.

Falafeli – Izrael

Ove hrskave okruglice napravljene od slanutka najpoznatije su Izraelsko jelo i odlična hrana za zgrabiti kada ste u žurbi. Pedesetih godina Jemenski židovi su započeli pripremati i prodavati ovo jelo na cesti te je od tada Izraelski favorit. Postoji mnogo varijacija i sve su napravljene od slanutka te se razlikuju po začinima. Moguće je koristiti korijander, kumin, luk, peršin i ostale začine. Na bliskom istoku se ovo jelo često poslužuje s kruhom i povrćem.

Ceviche – Peru

Ovo poznato peruansko jelo priprema se od tanko narezane, sirove ribe marinirane u soku limete, sa soli, lukom i chili papričicama koje dodaju dodatnu ljutinu jelu. Kiselina limete mijenja teksturu i boju ribe te je stoga ovo jelo vrlo specifičnog okusa te vjerojatno nikada niste probali nešto slično. U Peruu ovo jelo sprema se s iznimno svježom ribom, nekada ulovljenom samo sat prije pripreme. Jelo se tradicionalno servira sa zelenom salatom i kukuruzom kako bi se ublažila ljutina.

Dim sum – Kina

Dim sum je skupni naziv za različite okruglice, lepinje pa čak i kolače i pudinge koji se tipično serviraju uz čaj. Sam prijevod riječi „dim sum“ znači „dodirivanje srca“ jer su sluškinje posluživale ova jela kralju kako bi mu ispunile srce, a ne zasitile ga. Najpoznatija jela ovog tipa su Wonton i Proljetne rolice. Wonton su okruglice napravljene od tankog tijesta ispunjenog mesom, ribom ili povrćem. Proljetne rolice su također punjene različitim dodacima, ali su u drukčijem obliku te se prže.

Poutine – Kanada

Poutine je naziv za jelo napravljeno od pomfrita i sira te nadjeveno umakom. Nastalo je u Quebecu pedesetih godina te se danas slavi kao jedno od najpoznatijih kanadskih nacionalnih jela. Ovo jelo može se jesti samo, ali i kao prilog uz komad nekog mesa.

Pho – Vietnam

Pho juha je jedna od najpoznatijih svjetskih juha te se smatra najpoznatijim vijetnamskim jelom. Tradicionalno se priprema s piletinom ili govedinom te se meso lagano kuha i na kraju spaja s mnoštvom začina i rižinim rezancima. Postoje dvije vrste ovoga jela u Vietnamu: Pho Bac, sa sjevera zemlje, i Pho Nam, s juga. Pho Nam puno je kompleksniji od sjeverne verzije te sadrži dodatne začine i ribu. Ova topla juha nadjevena hrskavim povrćem savršeno je jelo za zimske mjesece.

Upoznajte se s ovim jelima i uživajte u nepoznatim kulturama. Ne zaboravite potražiti ova nacionalna jela na svom sljedećem putovanju!