Trebaju vam recepti za pite? Evo 7 najukusnijih varijacija!

Trebaju vam recepti za pite? Evo 7 najukusnijih varijacija!
Unsplash

U potrazi ste za savršenim receptima za pite koji će zadovoljiti sve vaše gastronomske želje? Ne tražite dalje! Naša najukusniji recepti za pite pružit će vam sve od klasičnih do inovativnih varijacija koje će oduševiti vaše nepce. Bilo da ste ljubitelj slatkog ili slanog, ovo su recepti za pite u kojima ima ponešto za svakoga.

Najbolji recepti za pite

Od tradicionalnih voćnih pita koje mirišu na sjećanja, do modernih kreacija koje će vas iznenaditi svojim jedinstvenim kombinacijama okusa, ovi recepti za pite vode vas na kulinarsko putovanje koje će vaše kuhinjske vještine podići na novu razinu.

Uživajte u istraživanju i pripremi ovih divnih recepata, koji ne samo da će impresionirati vaše ukućane i goste, već će vas i inspirirati da stvarate vlastite varijacije. Dobro došli u svijet pita, gdje svaki zalogaj vodi u novu avanturu okusa!

1. Pita od jabuka

Pita od jabuka klasičan je desert koji nikada ne izlazi iz mode. Slatkoća jabuka, miris cimeta i hrskava korica čine ovu pitu savršenim završetkom bilo kojeg obroka. Evo kako možete sami pripremiti ovu ukusnu poslasticu.

Pita od jabuka
Unsplash

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 2-3 žlice hladne vode

Za punjenje:

  • 5-6 srednjih jabuka (npr. Granny Smith ili Golden Delicious), oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih na tanke kriške
  • 100 g šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žlica brašna
  • Sok od 1/2 limuna

Za premaz:

  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 1 žlica mlijeka

Upute za pripremu:

Priprema tijesta:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga umijesite u brašno dok smjesa ne postane grudasta.
  • Dodajte jaje i malo po malo hladne vode, samo toliko da se tijesto može oblikovati u kuglu. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode.
  • Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, oblikujte u diskove, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.

Priprema punjenja:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte narezane jabuke, šećer, cimet, brašno i sok od limuna. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Sastavljanje pite:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan disk tijesta dok ne dobijete krug dovoljno velik da pokrije dno i stranice vašeg kalupa za pitu.
  • Prebacite tijesto u kalup, pazite da ga lijepo prilagodite obliku kalupa.
  • Na tijesto rasporedite pripremljeno punjenje.
  • Razvaljajte drugi disk tijesta i prekrijte punjenje. Rubove tijesta pritisnite zajedno da se zalijepe, a višak tijesta odrežite.
  • Napravite nekoliko malih rezova na vrhu pite da para može izlaziti.
  • Premazite vrh pite smjesom umućenog jajeta i mlijeka.

Pečenje:

  • Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
  • Ostavite da se ohladi prije serviranja.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije: Možete dodati orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka u punjenje za dodatnu teksturu. Također, razmislite o dodavanju malo naribane korice naranče ili limuna za svježinu.
  • Serviranje: Poslužite toplo s kuglicom vanilija sladoleda ili šlagom za dodatnu poslasticu.
  • Čuvanje: Pita od jabuka može se čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije serviranja, preporučuje se zagrijati je u pećnici na niskoj temperaturi kako bi korica ponovno postala hrskava.

2. Pita od čokolade

Pita od čokolade je bogat, kremast desert koji će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade. Slijedite ove korake za pripremu nezaboravne poslastice koja će biti hit na svakom okupljanju.

Pita od čokolade
Unsplash

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g keksa (npr. Digestive ili Petit Beurre)
  • 100 g maslaca, rastopljenog

Za čokoladni punjenje:

  • 200 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica vanilije ekstrakta
  • 2 jaja

Za ukras:

  • Šlag
  • Naribana čokolada ili čokoladne mrvice

Upute za pripremu:

Priprema kore:

  • Sameljite kekse u fini prah koristeći blender ili valjak za tijesto.
  • Pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • Pritisnite smjesu na dno i stranice kalupa za pitu promjera 22-24 cm. Koristite čašu ili dno šalice da ravnomjerno pritisnete smjesu.
  • Stavite koru u hladnjak na 30 minuta da se stvrdne.

Priprema čokoladnog punjenja:

  • U malom loncu zagrijte vrhnje za šlag, mlijeko i šećer na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi i smjesa ne počne lagano kipjeti.
  • Maknite lonac s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu i vaniliju ekstrakt. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i smjesa postane glatka.
  • U maloj zdjeli razmutite jaja, zatim ih polako dodajte u čokoladnu smjesu, neprestano miješajući.
  • Vratite lonac na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice (oko 5 minuta).

Sastavljanje i pečenje:

  • Zagrijte pećnicu na 160°C.
  • Izlijte čokoladno punjenje u ohlađenu koru.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok se sredina malo ne stisne, ali još uvijek blago treperi kad se kalup lagano protrese.
  • Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, ili preko noći.

Dekoracija i serviranje:

  • Prije serviranja, ukrasite pitu šlagom i naribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
  • Pitu poslužite hladnu za najbolji okus i teksturu.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije: Za dodatnu teksturu i okus, možete dodati sloj karameliziranih oraha ili pečenih lješnjaka između kore i čokoladnog punjenja.
  • Serviranje: Ako želite, možete poslužiti pitu uz kuglicu vanilija sladoleda ili uz malo tučenog vrhnja.
  • Čuvanje: Pita od čokolade može se čuvati u hladnjaku do 3 dana. Pokrijte je kako biste izbjegli upijanje mirisa iz hladnjaka.

3. Pita od jogurta

Pita od jogurta je lagana i osvježavajuća poslastica koja je idealna za tople dane. Ovaj jednostavan recept kombinira kremastu teksturu jogurta s blagim okusom limuna, čineći ga savršenim desertom za svaku priliku.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g keksa (npr. Digestive ili Graham keksi)
  • 100 g maslaca, rastopljenog

Za punjenje:

  • 500 g gustog jogurta (npr. grčki jogurt)
  • 100 g šećera u prahu
  • Sok i ribana korica 1 limuna
  • 10 g želatine u prahu (ili odgovarajuća količina želatinskih listova)
  • 100 ml vode

Za ukras:

  • Svježe voće po izboru (npr. jagode, maline, borovnice)
  • Listići mente

Upute za pripremu:

Priprema kore:

  • Sameljite kekse u blenderu ili s valjkom za tijesto dok ne postanu fini prah.
  • Pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • Pritisnite smjesu na dno kalupa za pitu promjera 22-24 cm. Koristite dno čaše da ravnomjerno pritisnete smjesu.
  • Stavite koru u hladnjak dok pripremate punjenje.

Priprema punjenja:

  • U maloj posudi pomiješajte želatinu s vodom i ostavite da nabubri 5-10 minuta.
  • U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, šećer u prahu, sok i ribanu koricu limuna. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka.
  • Nježno zagrijte nabubrelu želatinu na niskoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici, pazite da ne prokuha. Kada se želatina potpuno rastopi, polako je umiješajte u smjesu jogurta.
  • Dobro promiješajte sve sastojke dok ne postanu jednolični.

Sastavljanje pite:

  • Prelijte pripremljeno punjenje preko ohlađene kore.
  • Stavite pitu u hladnjak da se stisne, najmanje 4 sata ili preko noći.

Dekoracija i serviranje:

  • Prije serviranja, ukrasite pitu svježim voćem i listićima mente za dodatni okus i dekorativni izgled.
  • Pita od jogurta poslužuje se hladna.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije: Za različite varijante okusa, možete dodati esenciju vanilije ili zamijeniti limunov sok i koricu s narančom. Također, umiješajte svježe nasjeckano voće izravno u punjenje za dodatnu teksturu.
  • Veganska opcija: Za vegansku verziju, koristite veganske kekse za koru i zamijenite jogurt veganskim jogurtom. Želatinu zamijenite agarom po uputama na pakiranju.
  • Čuvanje: Pita od jogurta čuvati možete u hladnjaku i potrošiti je unutar 3 dana. Pokrijte je kako biste izbjegli upijanje mirisa iz hladnjaka.

4. Pita od limuna

Pita od limuna je osvježavajući desert koji kombinira kiselost limuna s bogatom kremastom teksturou, sve upotpunjeno hrskavom korom. Ovaj klasični desert sigurno će oduševiti sve ljubitelje limuna.

Pita od limuna
Unsplash

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g keksa (npr. Digestive ili Graham keksi)
  • 100 g maslaca, rastopljenog

Za limunovu kremu:

  • 4 velika jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml svježeg limunovog soka (otprilike 2-3 limuna)
  • 2 žličice ribane limunove korice
  • 100 g maslaca, narezanog na kockice

Za šlag:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije ekstrakta

Upute za pripremu:

Priprema kore:

  • Sameljite kekse do fine teksture pomoću blendera ili ručno.
  • U zdjeli pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • Pritisnite smjesu na dno i rubove kalupa za pitu promjera 22-24 cm, koristeći dno čaše za ravnomjerno raspoređivanje.
  • Stavite u hladnjak na 30 minuta da se stvrdne.

Priprema limunove kreme:

  • U posudi koja se može koristiti na pari, umutite zajedno jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  • Dodajte limunov sok i ribanu koru, zatim stavite posudu iznad lonca s kipućom vodom (vodena kupelj). Pazite da dno posude ne dodiruje vodu.
  • Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok smjesa ne postane dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice, oko 10 minuta.
  • Maknite s vatre i postepeno umiješajte kockice maslaca dok se ne rastope i smjesa postane glatka.
  • Prelijte kremu preko ohlađene kore i poravnajte. Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne, najmanje 2 sata.

Priprema šlaga:

  • U velikoj zdjeli, tučite vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete čvrsti šlag.
  • Ravnomjerno rasporedite šlag preko ohlađene pite od limuna.

Serviranje:

  • Pita od limuna poslužuje se hladna, ukrašena dodatnom ribanom limunovom koricom ili tankim kriškama limuna za dekoraciju.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije: Za dodatni okus, možete dodati malo naribane korice naranče u limunovu kremu. Također, eksperimentirajte s dodavanjem malo svježeg timijana ili metvice za jedinstvenu aromu.
  • Bez glutena: Ako želite pripremiti verziju bez glutena, koristite kekse bez glutena za pripremu kore.
  • Čuvanje: Pita od limuna može se čuvati u hladnjaku pokrivena, do 3 dana. Savršena je za pripremu dan unaprijed ako planirate večeru ili okupljanje.
  • Serviranje: Za najbolje rezultate, pustite da se pita ohladi preko noći. Ovo će osigurati da se krema potpuno stegne i olakšati rezanje na porcije.

5. Pita od tikvica

Pita od tikvica je ukusno i hranjivo jelo koje se može poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Ovaj recept kombinira sočne tikvice s aromatičnim biljem i sirom, stvarajući zadivljujući spoj okusa.

Pita od tikvica
Unsplash

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 4-6 žlica hladne vode

Za punjenje:

  • 500 g tikvica, narezanih na tanke kriške
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 g svježeg sira (npr. ricotta, feta ili sirni namaz)
  • 100 g tvrdog sira (npr. cheddar ili parmezan), naribanog
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog origana ili majčine dušice
  • Sol i papar po ukusu

Upute za pripremu:

Priprema tijesta:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok smjesa ne postane slična grubom brašnu.
  • Dodajte hladnu vodu, počevši s 4 žlice, i mijesite dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Dodajte još vode ako je potrebno.
  • Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Priprema punjenja:

  • U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, pržite dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte tikvice, sol i papar, te pržite dok tikvice ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • U zdjeli pomiješajte svježi sir, naribani sir, jaja, origano ili majčinu dušicu. Dodajte ohlađene tikvice i dobro promiješajte.

Sastavljanje pite:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug dovoljno velik da pokrije dno i rubove kalupa za pitu promjera 24 cm.
  • Pažljivo prenesite tijesto u kalup, pritiskajući da se lijepo prilagodi obliku. Odrežite višak tijesta.
  • Prelijte smjesu s tikvicama preko tijesta u kalupu.

Pečenje:

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok punjenje ne postane čvrsto i zlatno.
  • Ostavite da se ohladi 10 minuta prije rezanja i serviranja.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije: Možete dodati druge povrće poput crvene paprike ili špinata za dodatne okuse i boje. Također, možete koristiti različite vrste sira za promjenu teksture i okusa.
  • Bezglutenska opcija: Za bezglutensku verziju, zamijenite standardno brašno s bezglutenskom mješavinom.
  • Serviranje: Ova pita od tikvica odlično se slaže s laganom salatom za cjelovit obrok.
  • Čuvanje: Pitu možete čuvati u hladnjaku do 3 dana. Preporučuje se zagrijavanje u pećnici prije serviranja kako bi korica ostala hrskava.

6. Pita od višanja

Pita od višanja klasični je desert koji spaja slatkoću i blagu kiselost svježih ili smrznutih višanja. Pravi se s hrskavom korom i sočnim punjenjem, pružajući savršen spoj tekstura i okusa.

Pita od višanja
Unsplash

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 4-6 žlica hladne vode

Za punjenje:

  • 600 g višanja (svježih ili odmrznutih, očišćenih od koštica)
  • 150-200 g šećera (prilagodite po ukusu i kiselosti višanja)
  • 3-4 žlice kukuruznog škroba
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za premaz:

  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 2 žlice mlijeka

Upute za pripremu:

Priprema tijesta:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok smjesa ne postane slična grubom brašnu.
  • Dodajte hladnu vodu, počevši s 4 žlice, i mijesite dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Dodajte još vode ako je potrebno.
  • Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, oblikujte u diskove, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.

Priprema punjenja:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte višnje, šećer, kukuruzni škrob, sok od limuna i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta.

Sastavljanje pite:

  • Zagrijte pećnicu na 190°C.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan disk tijesta u krug dovoljno velik da pokrije dno i rubove kalupa za pitu promjera 22-24 cm.
  • Prebacite tijesto u kalup, pazite da ga dobro prilagodite obliku. Odrežite višak tijesta.
  • Prelijte pripremljeno punjenje od višanja preko tijesta.
  • Razvaljajte drugi disk tijesta i pokrijte punjenje. Možete napraviti rešetku ili jednostavno prekriti cijelu pitu, a zatim napraviti nekoliko rezova na vrhu za izlazak pare.
  • Rubove tijesta pritisnite zajedno da se zalijepe, a višak tijesta odrežite.
  • Premazite vrh pite smjesom umućenog jajeta i mlijeka.

Pečenje:

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
  • Ako rubovi pite previše brzo tamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
  • Ostavite da se ohladi prije serviranja.

Varijacije i dodatne točke:

  • Dodaci: Za dodatnu aromu, možete dodati prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u punjenje.
  • Serviranje: Poslužite toplo s kuglicom vanilija sladoleda ili hladno s tučenim vrhnjem.
  • Čuvanje: Pita od višanja može se čuvati na sobnoj temperaturi do 2 dana ili u hladnjaku do 5 dana. Prije serviranja zagrijte ako je želite poslužiti toplu.
  • Bez glutena: Za verziju bez glutena, upotrijebite bezglutensku mješavinu brašna za pripremu tijesta.

7. Pita sa sirom

Pita sa sirom je klasično jelo koje može poslužiti kao ukusan doručak, lagani ručak ili večera. Bogata kremastim sirom i aromatičnim biljem, ova pita će zadovoljiti sve ljubitelje sira.

Pita od sira
Unsplash

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Za punjenje:

  • 400 g svježeg sira (npr. ricotta, cottage cheese)
  • 200 g tvrdog sira (npr. cheddar, gouda), naribanog
  • 2 jaja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg kopra, sitno nasjeckanog (opcionalno)

Upute za pripremu:

Priprema tijesta:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok smjesa ne postane slična grubom brašnu.
  • Dodajte hladnu vodu, počevši s 4 žlice, i mijesite dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Dodajte još vode ako je potrebno.
  • Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Priprema punjenja:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za punjenje: svježi sir, naribani tvrdi sir, jaja, kiselo vrhnje, sol, papar, peršin i kopar. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Sastavljanje pite:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug dovoljno velik da pokrije dno i rubove kalupa za pitu promjera 24 cm.
  • Pažljivo prenesite tijesto u kalup, pritiskajući da se lijepo prilagodi obliku. Odrežite višak tijesta.
  • Prelijte pripremljeno punjenje od sira preko tijesta u kalupu.

Pečenje:

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok površina pite ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
  • Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije rezanja i serviranja.

Varijacije i dodatne točke:

  • Dodaci: Za dodatni okus, možete u punjenje dodati prženu slaninu, šunku ili povrće poput špinata ili pečenih paprika.
  • Serviranje: Pita sa sirom može se poslužiti topla ili hladna, uz svježu salatu ili kao samostalno jelo.
  • Čuvanje: Pita sa sirom može se čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije serviranja, preporučuje se zagrijati u pećnici na niskoj temperaturi.
  • Bezglutenska opcija: Za bezglutensku verziju, upotrijebite bezglutensku mješavinu brašna za pripremu tijesta.