Plodovi mora: 7 najukusnijih recepata za cijelu obitelj

Plodovi mora: 7 najukusnijih recepata za cijelu obitelj
Shutterstock

Plodovi mora nisu samo izvor izuzetnih okusa i mirisa, već i prava riznica zdravlja koja se krije u dubinama naših oceana i mora. Od sočnih škampa, preko elegantnih školjki, do bogatih komada ribe – mogućnosti su beskrajne kada je riječ o pripremi morskih delicija.

Plodovi mora u najukusnijim receptima

U ovom članku, otkrit ćemo vam 7 najukusnijih recepata za cijelu obitelj koji će svakog člana, od najmlađih do najstarijih, ostaviti bez daha. Pripremite se na avanturu okusa koja će vas odvesti na samu obalu mora, bez obzira gdje se nalazili.

S ležernim pristupom i jednostavnim uputama, ovi recepti su savršeni za svaku priliku, bilo da planirate opušteni obiteljski ručak ili svečanu večeru. Uronite s nama u svijet morskih specijaliteta i otkrijte kako morske plodove pretvoriti u nezaboravna jela koja će obogatiti vaš stol i oduševiti sva osjetila. Krećemo na prvi recept, a nema boljega od plodova mora u jelu od tjestenine.

Plodovi mora
Shutterstock

1. Tjestenina s plodovima mora

Sastojci:

  • 400 g tjestenine (npr. špageti ili linguine)
  • 300 g smrznutih mješanih plodova mora (škampi, lignje, dagnje)
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • 400 g pelata (može i svježih rajčica)
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat crvenog papra (po želji)
  • Svježi peršin (za posipanje)
  • 1 žlica limunovog soka

Upute za pripremu:

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju do al dente, ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Dok se tjestenina kuha, na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite dok ne postane aromatičan, ali pazite da ne zagori.
  3. Dodajte smrznute morske plodove u tavu i pržite nekoliko minuta dok se ne odmrznu i lagano porumene.
  4. Ulijte bijelo vino i pustite da se alkohol ispari, oko 2-3 minute.
  5. Dodajte pelate (ili svježe rajčice narezane na kockice) u tavu, sol, papar i crveni papar. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.
  6. Umiješajte kuhane špagete u tavu s plodovima mora i umakom. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da se umak lijepo poveže.
  7. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok i svježe nasjeckani peršin.
  8. Tjestenina s plodovima mora spremna je za posluživanje.

Varijacije i dodatne točke:

  • Ako preferirate, možete koristiti samo jednu vrstu morskih plodova, kao što su samo škampi ili dagnje.
  • Za kremastiju verziju, možete dodati malo vrhnja za kuhanje na kraju kuhanja.
  • Ukoliko volite pikantnija jela, slobodno dodajte više crvenog papra ili čak svježe nasjeckane čili papričice.
  • Kao dodatno povrće, možete dodati špinat ili rukolu za svježinu i dodatni okus.
  • Uvijek koristite svježe sastojke kada je to moguće, posebno kada su u pitanju morski plodovi i peršin, kako bi jelo imalo najbolji mogući okus.

2. Plodovi mora na bijelo

Sastojci:

  • 500 g mješanih plodova mora (dagnje, škampi, lignje, hobotnice)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 mali luk
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 200 ml ribljeg temeljca
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 limun (koristiti samo sok)
  • 1 lovorov list

Upute za pripremu:

  1. Dobro operite morske plodove pod tekućom vodom. Dagnje koje su otvorene i ne zatvaraju se kada ih lagano stisnete odbacite jer nisu za konzumaciju.
  2. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu prozirni, ali pazite da ne zagore.
  3. Dodajte mješane plodove mora u tavu i kratko ih pržite s lukom i češnjakom, oko 2-3 minute.
  4. Ulijte bijelo vino i pustite da se malo reducira, oko 5 minuta.
  5. Dodajte riblji temeljac, lovorov list, sol i papar. Pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
  6. Uklonite poklopac, pojačajte vatru i kuhajte još 5 minuta kako bi se umak malo zgusnuo.
  7. Uklonite s vatre, dodajte sok od limuna i svježe nasjeckani peršin. Dobro promiješajte.
  8. Plodovi mora na bijelo spremni su za posluživanje, idealno uz kuhani krumpir, polentu ili svježi kruh za umakanje u umak.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatnu aromu, možete dodati nekoliko žlica sjeckane svježe rajčice ili par žlica koncentrata rajčice.
  • Ako volite bogatije umake, na kraju kuhanja možete umiješati malo maslaca ili nekoliko žlica vrhnja za kuhanje.
  • Kako biste dodali dodatnu dimenziju okusa, možete dodati malo svježe naribanog parmezana prije serviranja.
  • Ako ne možete pronaći svježe plodove mora, možete koristiti i smrznute, ali pazite da ih dobro odmrznite i ocijedite prije kuhanja.
  • Uvijek se pobrinite da su sve školjke zatvorene prije kuhanja i odbacite sve koje se ne otvore nakon kuhanja.
Plodovi mora na buzaru
Shutterstock

3. Rižoto s plodovima mora

Sastojci:

  • 350 g riže za rižoto (npr. arborio ili carnaroli)
  • 500 g mješanih plodova mora (škampi, lignje, dagnje, hobotnica)
  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 l ribljeg temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 limun (koristiti samo naribanu koricu)
  • 50 g parmezana, naribanog

Upute za pripremu:

  1. Pripremite riblji temeljac i držite ga na laganoj vatri.
  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu mekani i prozirni.
  3. Dodajte rižu u tavu i pržite s lukom i češnjakom, miješajući dok riža ne postane staklasta, otprilike 2 minute.
  4. Ulijte bijelo vino i miješajte dok se vino potpuno ne upije.
  5. Počnite dodavati vrući riblji temeljac, jednu kutlaču odjednom, čekajući da se svaka kutlača temeljca upije prije dodavanja sljedeće. Miješajte često.
  6. Nakon što ste dodali polovicu temeljca, dodajte mješane plodove mora u rižu i nastavite kuhati, dodajući preostali temeljac, dok riža ne postane kremasta, a morski plodovi kuhani, otprilike 15-20 minuta.
  7. Kada je rižoto gotov, umiješajte naribanu koricu limuna, svježe naribani parmezan i svježe nasjeckani peršin. Začinite solju i paprom po ukusu.
  8. Rižoto s plodovima mora spreman je za posluživanje.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za intenzivniji okus, možete dodati malo riblje paste ili koncentrata rajčice zajedno s bijelim vinom.
  • Ako volite pikantniji okus, dodajte prstohvat crvenog papra ili svježe nasjeckane čili papričice zajedno s češnjakom.
  • Za dodatnu teksturu, možete pržiti neke od plodova mora (npr. škampe) zasebno i dodati ih na vrh rižota prije posluživanja.
  • Ako imate, svježe bilje poput kopra ili bosiljka može biti izvrstan dodatak ovom jelu.
  • Uvijek se pobrinite da su sve školjke koje koristite svježe; odbacite one koje su već otvorene prije kuhanja ili koje se ne otvore nakon kuhanja.
Recepti s plodovima mora
Shutterstock

4. Plodovi mora na buzaru

Sastojci:

  • 1 kg mješanih plodova mora (npr. dagnje, škampi)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 5 češnja češnjaka, nasjeckanih
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 400 g pelata u konzervi ili svježih rajčica, nasjeckanih
  • 1 vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat crvene paprike
  • 2 žlice krušnih mrvica (opcionalno)

Upute za pripremu:

  1. Pripremite plodove mora: temeljito ih operite pod tekućom hladnom vodom. Za škampe, po želji uklonite glave i ljuske, a za dagnje provjerite jesu li sve čvrsto zatvorene.
  2. U velikoj, dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite kratko dok ne postane aromatičan, ali pazite da ne zagori.
  3. Dodajte plodove mora u tavu i kratko ih pržite sa svih strana.
  4. Prelijte bijelim vinom i pustite da kuha nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
  5. Dodajte nasjeckane rajčice (ili pelate), sol, papar i crvenu papriku. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Povremeno promiješajte.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte svježe nasjeckani peršin i, ako koristite, krušne mrvice koje će pomoći zgusnuti umak.
  7. Kušajte i po potrebi dodajte više soli, papra ili crvene paprike.
  8. Plodovi mora na buzaru spremni su za posluživanje.

Varijacije i dodatne točke:

  • Ako volite bogatiji okus, možete dodati nekoliko žlica koncentrata rajčice zajedno s pelatima ili svježim rajčicama.
  • Za pikantniju verziju, dodajte više crvene paprike ili čak malo svježe nasjeckanog čilija.
  • Krušne mrvice nisu obavezne, ali mogu dodati dobru teksturu i pomoći u zgusnutju umaka.
  • Buzaru možete pripremati samo s jednom vrstom morskih plodova, kao što su samo dagnje ili samo škampi, ovisno o vašim preferencijama.
  • Uvijek služite buzaru vruću i sa svježe pečenim kruhom, idealno je tostiranim ili prepečenim, za umakanje u bogati umak.
  • Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem drugih začina kao što su lovorov list ili timijan za dodatnu aromu.
Jelo s plodovima mora
Shutterstock

5. Pizza s plodovima mora

Sastojci:

  • 1 velika kugla tijesta za pizzu (možete koristiti gotovo ili napraviti vlastito)
  • 200 g mješanih plodova mora (npr. škampi, lignje, dagnje)
  • 100 g mozzarelle, naribane ili narezane na kriške
  • 200 g pasirane rajčice ili pelata
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat sušenog origana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Svježi peršin, za ukrašavanje
  • Sok od pola limuna

Upute za pripremu:

  1. Ako koristite svježe tijesto, ostavite ga da se na sobnoj temperaturi odmori oko 30 minuta prije razvlačenja.
  2. Zagrijte pećnicu na najvišu moguću temperaturu, idealno 250°C ili više.
  3. Na lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte tijesto za pizzu u željeni oblik i debljinu. Premjestite razvaljano tijesto na pobrašnjenu ili papir za pečenje obloženu tavu za pizzu.
  4. U maloj zdjelici pomiješajte pasiranu rajčicu s nasjeckanim češnjakom, solju, paprom i origanom. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tijesta za pizzu.
  5. Ravnomjerno rasporedite naribanu mozzarellu (ili kriške) preko rajčice.
  6. Očistite plodove mora i rasporedite ih preko sira.
  7. Pokapajte sve s malo maslinovog ulja i pospite malo soli i papra.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
  9. Izvadite gotovu pizzu iz pećnice, pokapajte s malo svježeg limunovog soka i pospite svježim peršinom prije serviranja. Pizza s plodovima mora spremna je za posluživanje.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatni okus, možete dodati tanke kriške crvenog luka ili nekoliko kapara prije pečenja.
  • Ako volite pikantnije pizze, dodajte malo svježe nasjeckanog čilija ili prstohvat crvene paprike na vrh prije pečenja.
  • Za dodatnu kremoznost, možete dodati nekoliko žlica krem sira ili ricotte po pizzi prije dodavanja plodova mora.
  • Uvijek se pobrinite da su plodovi mora dobro očišćeni i odmrznuti ako koristite zamrznute.
  • Kao alternativa mozzarelli, možete isprobati različite vrste sira poput fontine ili gorgonzole za bogatiji okus.
  • Za ljubitelje začina, možete dodati nekoliko listova svježeg bosiljka na pizzu nakon pečenja za svježinu i aromu.
Recepti s dagnjama
Shutterstock

6. Salata s plodovima mora

Sastojci:

  • 400 g mješanih plodova mora (škampi, lignje, dagnje, hobotnica)
  • 150 g miješane zelene salate (rukola, radič, baby špinat)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 mali crveni luk
  • 10-15 cherry rajčica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • Sok od 1 limuna
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Svježi peršin, sitno nasjeckan

Upute za pripremu:

  1. Temeljito operite i ocijedite mješanu zelenu salatu. Stavite je u veliku zdjelu za salatu.
  2. Očistite i narežite paprike na tanke trake, crveni luk na tanke kolutove, a cherry rajčice prerežite na pola. Dodajte povrće u zdjelu sa salatom.
  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte mješane plodove mora i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu zlatno-smeđi. Začinite solju i paprom.
  4. Dodajte pržene plodove mora u zdjelu sa salatom i povrćem.
  5. U maloj zdjelici pomiješajte preostale 2 žlice maslinovog ulja, balzamični ocat, sok od limuna, sol i papar kako biste napravili preljev.
  6. Preljev ravnomjerno prelijte preko salate i plodova mora, dobro promiješajte da se sve sastojke sjedine.
  7. Salata s plodovima mora spremna je za posluživanje.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatni okus, možete dodati kuhane hladne tjestenine, kao što su fusilli ili penne, kako biste napravili bogatiju salatu pogodnu za glavno jelo.
  • Dodajte nekoliko žlica svježeg sjeckanog kopra ili bosiljka za svježinu.
  • Ako preferirate kiseliji okus, možete dodati više balzamičnog octa ili limunovog soka.
  • Za dodatnu teksturu, dodajte nekoliko žlica prženih pinjola ili sjemenki suncokreta.
  • Ako ne volite neke od predloženih plodova mora, možete ih zamijeniti s drugim vrstama koje preferirate.
  • Salatu možete poslužiti uz svježi kruh ili prepečence, što čini odličnu kombinaciju za ljetni obrok.
Obiteljski ručak
Shutterstock

7. Škampi u umaku od češnjaka i bijelog vina

Sastojci:

  • 500 g škampa, očišćenih
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 6 češnja češnjaka, nasjeckanih
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • Sok od 1 limuna
  • 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Prstohvat crvene paprike (opcionalno)
  • Kruh za posluživanje

Upute za pripremu:

  1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite kratko, samo dok ne postane aromatičan, pazite da ne zagori.
  2. Dodajte očišćene škampe u tavu i pržite ih, povremeno miješajući, dok ne postanu ružičaste i kuhane, otprilike 3-5 minuta, ovisno o veličini.
  3. Začinite škampe solju, svježe mljevenim crnim paprom i po želji prstohvatom crvene paprike.
  4. Ulijte bijelo vino i sok od limuna u tavu. Pustite da se krčka nekoliko minuta dok se umak malo ne reducira.
  5. Umaknite tavu s vatre i umiješajte svježi peršin.
  6. Poslužite vruće, s puno svježeg kruha za umakanje u umak.

Varijacije i dodatne točke:

  • Ako želite gušći umak, možete dodati žličicu brašna nakon prženja češnjaka, prije dodavanja škampa.
  • Za pikantniju verziju, dodajte više crvene paprike ili svježe nasjeckane čili papričice zajedno s češnjakom.
  • Umjesto škampa, možete koristiti i druge morske plodove kao što su lignje ili dagnje.
  • Ovo jelo odlično ide uz lagano kuhano povrće kao što su brokula ili šparoge ili preko kuhane tjestenine.
  • Kao varijantu, možete dodati malo vrhnja za kuhanje u umak kako biste dobili kremastiju teksturu.
  • Poslužite s kriškama limuna za dodatni okus limuna pri serviranju.

U svijetu kulinarskih delicija, plodovi mora zauzimaju posebno mjesto zahvaljujući svojoj raznolikosti, bogatstvu okusa i lakoći pripreme. Kroz navedene recepte, od salate s plodovima mora do škampa u umaku od češnjaka i bijelog vina, imate priliku istražiti različite načine na koje možete uključiti morske plodove u svoje obroke.

Bilo da želite brz i jednostavan obrok ili nešto malo složenije za posebne prilike, plodovi mora nude nešto za svakog. Eksperimentirajte s različitim začinima, prilagodite recepte svojim ukusima i uživajte u bogatstvu okusa koje more može pružiti. Ne zaboravite poslužiti ova jela uz odgovarajuće vino i u dobrom društvu za potpuni doživljaj. Uživajte u svakom zalogaju i neka vam ovi recepti budu inspiracija za nove kulinarske avanture!