Ideje za maškare – 10 najboljih

Foto: Pixabay

Maškare su jedan od omiljenih dana u godini, jednako za odrasle kao i za djecu. Djeci je to prilika da postanu omiljeni likovi iz crtića, superheroji ili vile iz svijeta čarolija i istovremeno da na poklon dobiju hrpe slatkiša koji ih toliko vesele. Često vidimo slične kostime, tako da mnogi traže neke jedinstvene ideje za maškare.

Odraslima je to pak prilika da se nakratko vrate u neopterećeno doba djetinjstva i barem jedan dan imaju mogućnost postati netko drugi i živjeti bez stresa i brige. U užurbanoj i zaposlenoj svakodnevici bitno je pronaći vrijeme za sebe i zabavu pa su maškare idealno doba za to.

Postoje mnoge ideje za maškare koje možete iskoristiti za kostimiranje, bilo da sami izrađujete kostim ili ćete ga kupiti za tu prigodu. Kreativci posebno vole ovu prvu soluciju jer vole rukotvorine i maškare su jedna od prigoda kada mogu pokazati svoje vještine.

Pošto su maškare, meni osobno, vrlo zanimljivo i drago doba godine, u nastavku vam donosim neke ideje za maškare i preporuku kako se dobro zabaviti i pokazati nezaboravan kostim.

ideje za maškare
Foto: Unsplash

1. Djeca cvijeća – hippie

Popularno maskiranje u buntovnike iz prošlosti je uvijek u modi kada su ideje za maškare u pitanju. Za maskiranje u hipija nije potrebno mnogo toga: par starih traperica (po mogućnosti širi kroj ili trapez), šarena i široka košulja ili prsluk, šarena marama ili traka za kosu te make-up u boji.

Šminka na licu mora biti blaga, a za isticanje svog hipi karaktera olovkama u boji možete nacrtati znak mira na obrazu, ili možda cvijeta i srca. To su motivi koji su se provlačili u doba šezdesetih kada je hippie pokret bio na vrhuncu.

Kosu uredite pomoću trake ili marame koju ćete zavezati oko glave, a idealno bi bilo ukrasiti kosu jednim lijepim cvijetom. Možete također posegnuti za perlicama i nakitom, ali neka budu veći komadi ili s privjeskom.

Najvažnije od svega je da koristite što više boja, ali neka budu jarke i svijetle, nipošto tamne ili crne. Uzorci su uvijek dobrodošli!

2. Žena mačka spada u česte ženske ideje za maškare

Ovo je jedan od najpopularnijih ideja za maškare u svijetu i žene ga vole jer ističe njihovu glamuroznost. Ovo je kostim za žene koje su sigurne u sebe i koje žele biti primijećene, a svaka žena može postati odlična žena mačka.

Osim samog kostima koji je najčešće napravljen tako da podsjeća na crnu mačku i sastoji se od crnih uskih hlača i tajica i crne majice većina izgleda se bazira na ukrašavanju lica i glave.

Za šminkanje lica potrebno je koristiti crnu vodootpornu olovku za crtanje mačjih brkova: jedne točke na vrhu nosa iz koje morate izvući tri ili četiri pravilno odvojene linije za brkove na obrazima. Osim toga, za postizanje boljeg efekta mačjih očiju treba jako našminkati liniju trepavica i rubove očiju crnom bojom.

Za potpuni dojam morate kupiti i kostim koji se sastoji od ušiju i repa čime ćete u potpunosti upotpuniti mačji izgled.

3. Hard rock metal zvijezda

Ovo spada u popularne ideje za maškare jer je uvijek u modi i nije teško postići ovaj kostim. Jednako je efektan za muškarce i žene (iako moramo priznati da ženama bolje stoji). Riječ je o stvaranju imidža rock zvijezde pa ovaj kostim uključuje mnogo šminke i ekstra frizuru te puno kože i metalnih lanaca.

Djevojke koje odaberu ovaj kostim izgledaju odlično jer se mogu transformirati u potpunosti i velik dio ovog outfita imaju kod kuće. Kostim je u potpunosti crn i od kože, a uključuje visoke crne čizme, mrežaste najlonke, kožnu suknju, mrežasti top i kratku kožnu jaknu ili prsluk. Na odjeći se moraju nalaziti nizovi metalnih lanaca, a isto je i s glomaznim prstenjem istog štiha koje mora prekrivati ruke.

Što se tiče lica ovdje je iznimno bitan make-up i on se uglavnom sastoji od očiju oslikanih motivima vatre ili munje, tamnim crvenim ili crnim ružem te tamnim sjenilom. Kosa mora biti malo natapirana, a idealno bi bilo imati kožnu ogrlicu s metalnim zakovicama oko vrata.

4. Divlji zapad

ideje za maškare
Foto: Unsplash

Iako neki ovakve ideje za maškare smatraju malo dječjima, one mogu biti odlične, osobito ako se rade u grupi. Društvo puno kostimiranih kauboja, kaubojki, Indijanki i Indijanaca ostavlja odličan dojam i jako je efektno. Kostimi se moraju kupiti ili dati izraditi jer svakako nije riječ o uobičajenoj garderobi.

Za kaubojske kostime nabavite košulje, hlače, prsluke i jakne sa što više resica i neka sve bude zemljanih boja. Neizostavni dio kostima mora biti i kaubojski šešir, a naodmet neće biti niti šerifove zvijezde, opasači s oružjem i kožne rukavice za kaubojke. Čizme bi također morale biti u zemljanim bojama i sa špicom; sve dame imaju barem jedan par kaubojki u svojem ormaru.

Za indijanski štih je potrebno malo više boje i šminke. Iako se Indijanke i Indijanci isto odijevaju u zemljane boje razlika je u šminki lica. Lice treba oslikati indijanskim znakovima, a na glavu staviti tamnu periku. Djevojke obično stavljaju periku s dvije pletenice i trakom oko glave iz koje izlazi pero, a muškarci imaju sličnu periku samo s više perja. Za potpuni izgled djevojke mogu staviti sitne duge šarene perlice oko vrata, a dečki mogu napraviti tomahawk.

5. Vještice, čarobnjaci i likovi iz tematskih filmova kao ideje za maškare

S obzirom na to da popularnost magije i magičnih likova ne jenjava već godinama ne možete pogriješiti s „čarobnjačkim kostimima“. Izaberete li kostim vještice ili čarobnjaka, vilenjaka ili sličnih magičnih stvorenja ne možete pogriješiti.

Kostimi za njih uključuju prekrasne vilinske haljine s vilinskim štapićem, vještičje oprave s plaštem i metlom te slično odijelo za čarobnjake. Zbog svjetske popularnosti filmova i serija kao što su Gospodar prstenova, Igra prijestolja i Harry Potter franšize danas je moguće kupiti kompletan kostim vašeg omiljenog lika s ekrana i postati taj lik na jedan dan.

Ovi kostimi se većinom prodaju s kompletnim asortimanom, do posljednjeg detalja i vrlo su detaljni, a efektni. Možete se upustiti i u traženje dijelova kostima posebno, ali to morate krenuti ranije kako bi uspjeli pronaći sve što trebate.

6. Vampiri i vampirice su privlačne ideje za maškare

Vampirski kostimi su uvijek dobre ideje za maškare jer su vrlo efektne, osobito ako ste vrsni u šminkanju. Kostim se sastoji od odijela i plašta u kombinaciji crne i crvene boje te vampirskih zubi. Šminkanju morate posvetiti puno vremena jer dobar vampir ima potpuno bijelu boju lica, crvena usta iz čijih kutova curi krv, i kapke i područje oko očiju obojeno u smeđu ili sivu boju.

Vampirski plašt obavezno mora imati visoko podignuti ovratnik, a za potpuni efekt bilo bi odlično napraviti duge šiljaste nokte obojene u crno.

7. Presvlačenje u suprotni spol

Ovo su vrlo česte ideje za maškare i obično zahtijevaju samo kupnju perike jer većinu toga imate kod kuće ili možete posuditi.

Žene koriste muška odijela i cipele te na glavu stavljaju kratkokose perike. Dojam često pojačavaju naočalama i umjetnim brkovima. Kod maskiranja u muškarca bitno je preuzeti i dio muškog ponašanja, primjerice hod.

Muškarci koji se prerušavaju u žene za maškare obično izazivaju salve smijeha jer se vrlo teško snalaze u toj ulozi koja uključuje nošenje štikli, dugih perika i grudnjaka. Oni mogu koristiti više detalja i šminku pa je njihova transformacija zahtjevnija.

Potrebno je našminkati lice u potpunosti (ruž, maskara i rumenilo), staviti periku a može i ženski šešir te obući žensku haljinu ili suknju s majicom. Nošenje najlonki i grudnjaka se često pokazalo kao najzahtjevniji zadatak muškarcima. Slika nije potpuna bez štikli i ženske torbice te puno nakita, posebice ogrlica.

8. Gusarski kostim

ideje za maškare
Foto: Unsplash

Ove ideje za maškare su oduvijek popularne, ali ih je još više popularizirao Johnny Depp svojom ulogom gusara u pustolovnom filmu „Pirati s Kariba“, tako da su mnogi kostimi napravljeni upravo prema njegovom liku.

Bez obzira hoće li kostim nositi žena ili muškarac, on je jedinstven za oba spola: duge tamne hlače i čizme, svijetla košulja s crnim prslukom te gusarska kapa. Što se tiče šminke najefektnije je našminkati oči i obrubiti ih crnom olovkom.

Za ekstra uvjerljivost stavite naušnicu alku na jedno uho.

9. Uniforme svih vrsta su klasične ideje za maškare

Maškare su dobra prilika da na jedan dan postanete čovjek u uniformi. Za ovu priliku možete kupiti vatrogasnu uniformu, policijsku uniformu, doktorsku ili čak prugastu zatvorsku uniformu.

Ovi kostimi su uvijek popularni, osobito policijski,  jer su uočljivi i imaju puno dodatne opreme kao što su policijski voki-toki, lisice, palica, stetoskopi i ostali doktorski pribor. Ovi kostimi odlično pristaju i ženama i muškarcima, te ne zahtijevaju šminkanje što je mnogima jedan od razloga što ih biraju.

10. Tradicionalni kostimi su uvijek dobre ideje za maškare

Kostimi Orijenta su jako popularni i vrlo efektni. Riječ je o tradicionalnim kostimima koji se nose u zemljama poput Kine, Japana, Afrike i slično. Oni zahtijevaju malo više truda jer osim dobrog kostima koji uključuje kimona i sličnu tradicionalnu odjeću, potrebna je i vrhunska šminka. Za istočnjački izgled potrebno je našminkati oči kako bi izgledale istočnjački, za afrički je potrebno zatamniti lice, itd. Japanski i kineski izgled mora biti usklađen i s hodom i kretnjama, a potrebno je pripaziti i na obuću.