Što su digitalni novčanici i Aircash te kako ih koristiti

Foto: Pixabay

Digitalni novčanici, poznati i pod nazivom e-novčanici, usluge su koje vam omogućuju plaćanje, obično putem aplikacija za mobitel. U današnje vrijeme velik broj trgovina, a posebice stranica namijenjenih zabavi sadrži opciju plaćanja nekim od digitalnih novčanika. Digitalne novčanike kao što su Paypal, Skrill, Neteller ili Aircash, ne samo da je jednostavnije koristiti u nekim slučajevima, već se općenito smatraju sigurnijima od tradicionalnih novčanika.

Kako digitalni novčanik funkcionira?

digitalni novčanici
Foto: Shutterstock

Softver za digitalni novčanik tradicionalno se nalazi unutar mobilne aplikacije na pametnom telefonu, ali se također može koristiti i na raznim drugim uređajima kao što su računala, tableti, laptopi itd. Ipak, najveći broj korisnika danas upotrebljava digitalne novčanike na svom mobitelu jer pružaju određenu dozu mobilnosti i fleksibilnosti.

Kako bi mogli koristiti digitalni novčanik na svom mobitelu, sve što je potrebno jest preuzeti aplikaciju koja ga sadrži. Te aplikacije može stvoriti vaša odabrana banka ili pouzdana treća strana. Obavezno istražite i potvrdite pouzdanost tvrtke prije nego što aplikaciji date svoje financijske podatke. Da biste koristili digitalni novčanik, morate pronaći stranice ili uređaje koje prihvaćaju taj novčanik kao legitimno sredstvo plaćanja. Ne bi trebalo biti problema pri pronalasku takvih poslovanja jer većina ih voli istaknuti koje su metode uplate i plaćanja dostupne korisnicima kako bi pokazali svoju svestranost i privukli nove klijente.

Aircash – hrvatski digitalni novčanik

Aircash je prvi hrvatski digitalni novčanik koji je razvijen kako bi svojim korisnicima olakšao različita plaćanja i prijenose novca. Sredstva se na Aircash račun mogu prebaciti vrlo jednostavno koristeći neke od kreditnih kartica ili bonove koji se mogu kupiti na kioscima, benzinskim crpkama i poslovnicama banke PBZ. Novci se digitalno drugim korisnicima mogu prebacivati putem njihovih brojeva mobitela, a uz to, Aircashom je moguće plaćati i račune. Osim toga, ovim se digitalnim novčanikom mogu uplaćivati sredstva na razne stranice poput kladionica i kockarnica te kupovati bonovi za mobitele, PlayStation i slično. Isplata sredstava također je vrlo jednostavna, a ona se mogu isplatiti na bankomatima PBZ-a te na istim lokacijama na kojima se može i nadoplatiti račun(kiosci i benzinske crpke).

Prednosti korištenja digitalnih novčanika

digitalni novčanici
Foto: Shutterstock

Logično je zaključiti da Aircash i slični digitalni novčanici sa sobom donose i neke prednosti, a pokušat ćemo predstaviti samo neke od njih.

Jednostavnije je plaćati

digitalni novčanici
Foto: Shutterstock

Kada posjedujete digitalni novčanik, možete ograničiti broj kartica koje nosite kad idete negdje ili putujete. Ne morate sa sobom nositi niti velike svote fizičkog novca. Također, neki od digitalnih novčanika nude svoje personalizirane kreditne kartice kojima možete plaćati na gotovo svim mjestima, a sredstva se skidaju direktno s digitalnog novčanika.

Veća sigurnost

Ako u džepu imate gomilu gotovine koja se izgubi, na raspolaganju nemate apsolutno nikakve mogućnosti za povrat sredstava. Gubitak kreditne kartice znači da morate kontaktirati izdavača svoje kartice kako bi vam je otkazao, a zatim morate napraviti novu. Pomoću digitalnog novčanika podaci se pohranjuju putem treće strane. Zaključan je iza vaše lozinke i korisničkog imena ili e-maila. Čak i ako izgubite svoj uređaj, i dalje ćete imati pristup svom digitalnom novčaniku nakon što nabavite novi uređaj.

Svako plaćanje traži autorizaciju

Digitalni novčanici funkcioniraju poput kartice prilikom pokretanja transakcije. Oni od vas traže da unesete svoj PIN za autorizaciju plaćanja. Za uređaje s biometrijskim podacima, za plaćanje će biti potreban vaš otisak prsta da biste ga odobrili. To vam pruža još jedan nivo zaštite od neovlaštenih kupnji ili financijskih rizika povezanih s krađom identiteta.

Postoje nagrade za vjerne korisnike

Mnogi digitalni novčanici nude nagrade da potaknu potrošače da ih koriste umjesto tradicionalnih načina plaćanja. Možda ćete pronaći popuste koji se odnose na određene kupnje, poput goriva, hrane ili putovanja. Također, neke tvrtke surađuju s proizvođačima digitalnih novčanika pa tako korisnicima nude i posebne promocije. To znači da imate potencijal uštedjeti novac bez promjene navika trošenja. Samo mijenjate način plaćanja.