Filmske dive koje nikada nećemo zaboraviti

Foto: PIxabay

Iako su prošle mnoge godine od kada su ove prekrasne žene vladale filmskom scenom Hollywooda one će zauvijek ostati zapamćene kao posebne glumice i žene koje su obilježile zlatno doba filma.

Svojim karakterom, glumom i neprikosnovenom ljepotom ostvarile su nezaboravne uloge i zauvijek ostale u srcima mnogih ljubitelja hollywoodskih filmova.

Kao što to obično biva kod poznatih glumaca, slava je utjecala i na njihove živote pa su mnoge od njih imale vrlo turbulentne živote, a neke od njih su i prerano umrle.

Marilyn Monroe – boginja koja je vapila za ljubavi

Foto: Pixabay

Marilyn Monroe, pravim imenom Norma Jean Baker, neprežaljena je filmska diva koja je prerano izgubila život i nije uspjela ostvariti svoj najveći san: brak s čovjekom kojeg voli i djecom koju će obožavati.

Rođena je 1926. godine u Los Angelesu, a svoje je djetinjstvo provela po udomiteljskim kućama. Roditelji se nikada nisu brinuli za nju: oca nije poznavala, a majka joj je imala velikih financijskih poteškoća i borila se s depresijom, što je obilježilo velik dio njenog djetinjstva.

Za vrijeme svog turbulentnog života udavala se čak tri puta, a prvi brak u kojem je bila bio je dogovoren i u njega je stupila s nepunih 16 godina. Trajao je četiri godine, a razlog razvodu je bila činjenica da joj njen muž Jim nije dozvoljavao da radi i zarađuje svoj novac jer je htio da bude ovisna o njemu.

Nakon što se probila u svijetu modela i pronašla se u svijetu kinematografije, jedan od čelnika filmskog studija joj je savjetovao da promijeni ime u Marilyn, a za svoje prezime je uzela prezime svoje bake.

Vrlo brzo je postala popularna zahvaljujući svojim komičarskim sposobnostima i ljepoti te je glumila u mnogim hit filmovima. Najveći hit njene karijere bila je komedija Billyja Wildera „Neki to vole vruće“, a vrlo je poznata i po filmskoj sceni u kojoj pjeva „Diamonds are a girl´s best friend“.

Osim mnogih filmskih ostvarenja popularnost joj je donijela i činjenica da je bila prva žena na naslovnici Playboya 1953. Mnogi ne znaju da ona zapravo uopće nije pozirala za Playboy već je njegov vlasnik, Hugh Hefner, kupio njenu obnaženu fotografiju.

Bila je i u kratkom braku s najpoznatijim bejzbol igračem svih vremena, Joe DiMaggiom, a brak je potrajao samo devet mjeseci. Joe nikad nije prežalio krah njihovog braka i volio ju je do smrti, nadajući se pomirenju.

Najpoznatija glasina o njoj vezala ju je uz omiljenog američkog predsjednika Johna Kennedyja, kojemu je na poseban način otpjevala pjesmu „Happy Birthday“ i time još više zaintrigirala naciju i rasplamsala glasine.

Iako su mnogi mislili da je riječ o praznoglavoj plavuši ona je izuzetno voljela čitati i dom joj je bio krcat prvim izdanjima poznatih svjetskih klasika. Mnogi redatelji su kasnije potvrdili da je riječ o djevojci koja je bila mnogo pametnija i svestranija nego što je pokazivala.

Marilyn je umrla 1962. godine, u dobi od 36 godina, a smatra se da je počinila samoubojstvo tabletama za spavanje. Mnogi misle da je riječ o ubojstvu, i da iza njene smrti postoji mnogo veća priča, a neki je vežu i uz predsjedničku obitelj Kennedy.

Audrey Hepburn – humanitarka velikog srca

Foto: Pixabay

Audrey Hepburn jedna je od najomiljenijih glumica 20. stoljeća koja je ostala zapamćena kao jedna od najvelikodušnijih aristokratkinja koja je uvijek brinula o dobrobiti drugih ljudi.

Audrey Kathleen Ruston je rođena 4. svibnja 1929. u Švicarskoj, kao jedina kćer Elle van Heemstre, nizozemske barunice i Josepha Rustona, irskog bankara. Roditelji su se rastali dok je bila mala, pa se s majkom preselila u Nizozemsku gdje je provela rat. Bila je dobro školovana i govorila pet jezika, a njen veliki san je bio da postane balerina.

Nakon završetka rata majka i Audrey su se preselile u Englesku gdje se zaposlila kao model i počela se baviti glumom. 1953. godine snimila je film koji nju je lansirao među zvijezde: „Praznik u Rimu“ s Gregory Peckom. Za svoju ulogu u tom filmu dobila je Oscara. Nakon toga je nastavila nizati hitove, a voljela je glumiti i u kazalištu. Postala je poznata po filmovima „Sabrina“, „Doručak kod Tiffanyja“ i drugi.

Što se tiče njenog privatnog života doživjela je mnogo uspona i padova. Prvo sudbonosno da izrekla je 1954. godine, i u tom braku s Melom Ferrerom je ostala 14 godina. Imaju zajedničkog sina Seana, a brak je doživio krah jer se njen suprug nije mogao nositi s njenim uspjehom.

15 godina kasnije se udala za Andrea Dottija, talijanskog psihologa, s kojim je dobila još jednog sina, Lucu, a rastali su se nakon 13 godina braka.

Treća veza, koja je trajala do kraja njenog života, bila je s Robertom Woldersom, nizozemskim glumcem, za kojeg se nikada nije udala, ali su se voljeli do smrti.

Audrey je bila vrlo poznata kao velika humanitarka, što je pokazivala svojim neumornim radom kao veleposlanica UNICEF-a, a bila je osobito angažirana oko pomoći za siromašnu djecu iz Afrike i Azije.

1993. godine je umrla od rijetke vrste raka crijeva, a umrla je u svom rodnom gradu Tolochenazu, u Nizozemskoj, po svojoj želji, nakon odbijanja kemoterapije.

Elizabeth Taylor – diva zlatnog doba Hollywooda

Foto: Pixabay

Jedna od najboljih glumica svih vremena svakako je i Elizabeth Taylor, rođena 27. 2. 1932. u Velikoj Britaniji od roditelja američkih korijena. Njena majka Sara Sothern je bila glumica pa nije bilo neobično što se i Elizabeth vrlo brzo počela zanimati za glumu.

Imala je samo deset godina kad je debitirala u svom filmu, a slavna je postala svojom ulogom u hit filmu „Lassie se vraća kući“.

Film koji ju je proslavio zvao se „National Velvet“, a jedna od njenih najpoznatijih uloga bila je ona u kojoj glumi Kleopatru. Upravo je ovom ulogom postala prva glumica u povijesti koja je za jedan film plaćena tada vrtoglavih milijun dolara. U ovom je filmu njen partner bio Richard Burton, s kojim se upustila u strastvenu vezu, unatoč tome što su oboje bili u braku za vrijeme kada je snimam film.

Imala je vrlo turbulentan privatni život i udavala se čak osam puta, a prvi puta je imala tek 17 godina kad se udala u bogatu obitelj Hilton. Među svim muškarcima s kojima je bila u vezi posebno se isticao njen partner iz filma Kleopatra, Richard Burton. Njihov je brak bio vrlo strastven, ali i skandalozan, ispunjen svađama i problemima. Richard Burton je svojim bližnjima, na samrtnoj postelji, priznao da je u životu jedino Liz volio iskreno.

Elizabeth je bila i velika humanitarka i posebno se isticala u borbi protiv AIDS-a, što je potvrdila i svojim govorom na koncertu u čast pokojnog Freddieja Mercuryja. Sav njen nakit, koji je prodan nakon njene smrti, za iznos od preko 100 milijuna dolara, donirala je za borbu protiv AIDS-a.

Greta Garbo – „Božanska Garbo“

Foto: Pixabay

Pod imenom Greta Lovisa Gustafsson rođena je 18.rujna 1905. godine u Stockholmu u Švedskoj. Odrasla je u siromaštvu i prekinula školovanje već s 14 godina, kada je morala pronaći posao kako bi uspjela preživjeti.

Zaposlenje u robnoj kući joj je donijelo mogućnost da radi kao model, s obzirom na to da se uvijek isticala ljepotom. Nakon što je dobila nekoliko manjih uloga u filmu odlučila je nastaviti školovanje pa stoga upisuje dramsku akademiju.  Film koji će je prvi proslaviti je „Saga o Gosti Berlingu“, nastala 1924. godine.

Njena izvedba je zainteresirala MGM pa se Greta preselila u Hollywood kako bi nastavila svoju karijeru u Americi. Njene prve uloge su bile u nijemim filmovima i bile su vrlo cijenjene, a tada upoznaje i svog višegodišnjeg partnera Johna Giberta.

Njen prvi zvučni film „Anna Christie“ bio je vrlo veliki hit, iako su se svi bojali reakcije publike zbog njenog naglaska. Zbog svog melankoličnog lica i tajanstvenosti najčešće je glumila nesretne heroine, ali se okušala i u komedijama pa joj je komedija „Ninočka“ donijela nominaciju za Oskara.

1941. godine Greta Garbo se povukla iz svijeta filma i nije navela razloge za to. Vratila se u rodnu Švedsku, nije davala intervjue niti je imala kontakata s fanovima. Vrijeme je provodila putujući, skupljajući umjetnine i družeći se sa slavnim osobama.

Umrla je 1990. godine u New Yorku, a njena rodna Švedska je tada lansirala novčanicu s njenim likom kako bi odala počast svojoj divi.

Grace Kelly – bezvremenska kneginja

Foto: Pixabay

Svjetski poznata glumica i kneginja ostat će zauvijek zapamćena po svojim odličnim ulogama, ali i sofisticiranosti i stilu koji je oduševljavao (i još oduševljava) žene diljem svijeta.

Obožavala je modu i često je viđana u kreacijama poznatih modnih dizajnera, a njoj u čast je nazvana i jedna legendarna Hermesova torbica – Kelly Bag.

Grace Patricia Kelly rođena je 12. studenog 1929. u bogatoj američkoj obitelji, a nakon završetka školovanja odlučila je upisati dramsku akademiju, iako se njen otac nije slagao s tim. Slavu joj je donijela uloga u filmu „Točno u podne“, 1953. godine, u kojem glumi uz bok Garyju Cooperu. Za Oscara je nominirana za ulogu u filmu „Mogambo“, iste godine.

Vrhunac karijere je dosegla u filmovima svjetski poznatog redatelja Alfreda Hitchcocka, „Nazovi M radi ubojstva“, „Prozor u dvorište“ i „Drž’te lopova“.

Svoju je glumačku karijeru prekinula 1956. godine, udajom za monegaškog kneza Rainiera, a njeno vjenčanje je pratilo 30 milijuna ljudi diljem svijeta. Kao kneginja od Monaka postala je majka troje djece. Bila je u sretnom braku, iako se šuškalo da joj knez nije uvijek bio vjeran.

Umrla je 1982. godine, od posljedica prometne nesreće, na putu u Monte Carlo. Njen se suprug nikada nije oporavio od toga niti se ponovno ženio.