Najodaniji psi na svijetu – najbolji prijatelji svake obitelji

Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelj pasa i tražite pravog i odanog prijatelja u njemu, upravo će vas vrste u nastavku teksta oduševiti svojim karakterom i bliskosti koju mogu razviti sa svojim vlasnikom tj. s obitelji. 

Poznate su po svom odanom karakteru i povezanosti, pa iako su neke od njih na početku malo tvrdoglave, upornim radom i trudom postaju pravi privrženi članovi obitelji. Ove su vrste također jako dobre za djecu, a neke su i jako zaštitničke naspram njih.

Vrijeme je da upoznate male i velike čovjekove najbolje prijatelje!

1. Akita Inu

Foto: Pixabay

Jedna od najljepših vrsta pasa na svijetu svakako je Akita Inu. Ovaj pas porijeklom iz Japana smatra se najodanijom vrstom psa na svijetu. Kad jednom zavoli, ovaj pas ne zaboravlja na tu ljubav nikada više i vezan je uz svog gospodara do kraja života, svojeg ili njegovog. Akita voli sve članove obitelji u kojoj se nalazi, ali uvijek će joj jedna osoba koju izabere biti draža od ostalih.

Ova je vrsta psa po prirodi pas čuvar i svoj teritorij brani vrlo žestoko. S obzirom na to da su malo tvrdoglavi s njima treba raditi i uvijek biti dosljedan u svemu.

Ako niste sigurni u ovo možete pogledati film o Hachiku, u kojem se prati život ovog psa i njegovog vlasnika, a kraj filma donosi smrt gospodara i Hachikovo vjerno čekanje na njega na stanici vlaka još godinama nakon toga. Akita Inu su posebno dostojanstveni i hrabri psi koji će vas jako usrećiti i biti vam jako bliski suputnici kroz život.

2. Bokser 

Foto: Pixabay

Bokser također spada u vrlo odane pse i dobar je čuvar. Vrlo je zaigran pa treba imati prostora za kretanje i uživanje u prirodi. 

Mnogi ne znaju da su bokseri jako dobri obiteljski psi i da su jako strpljivi s djecom. Razlog tome je što su ih kroz povijest koristili kao borbene pse i dresirali ih tako, ali po prirodi oni uopće nisu niti agresivni niti borbeni već vrlo zaštitnički nastrojeni i odani.

Bitno je da bokser ima mnogo dnevne aktivnosti kako bi potrošio višak energije, u suprotnom bi mogao postati destruktivan i uništavati stvari zbog toga.

Bokser se tek s tri godine smatra potpuno odraslim psom pa je dobio nadimak Petar Pan.

3. Bigl

Foto: Pixabay

Biglovi su jako popularni obiteljski psi koje krasi inteligencija i samouvjerenost stoga je ovom psu vrlo bitno pružiti mogućnost učenja i dati na korištenje pametne igračke.  Za odgoj mu je potrebna čvrsta ruka i dosljednost jer će inače postati dominantan i nikada neće prihvatiti svog gospodara kao vođu. No jednom kada ga prihvati kao vođu bit će mu neizmjerno odan.

S obzirom na to da ima fantastičan njuh često ga koriste policija i carinici, a njuh je i jedan od razloga zašto su biglovi pravi mali proždrljivci. Ako dobije koji kilogram viška razvit će herniju diska jer je riječ o dugačkoj, a niskoj pasmini.

4. Čivava

Foto: Pixabay

Iako mnogima ova pasmina ne pada prva na pamet pri pomisli „odan pas“ riječ je zapravo o vrlo odanoj životinji visoke inteligencije. Nije im potreban veliki trening jer u naravi imaju želju da zadovolje.

Ovo su jako sitne životinje, ali žude za ogromnom pažnjom pa se veza između čivave i vlasnika vrlo brzo razvija u bliskost. Iako se čini da je ova pasmina zločesta prema nepoznatim ljudima, riječ je zapravo o tome da štiti svojeg vlasnika i da mu je odan.

Umjerenim dresiranjem može se postići da budu umjereniji s lajanjem i u tome treba biti dosljedan kako bi dresura ostala trajna.

5. Doberman

Foto: Pixabay

Doberman može biti jako prisan prijatelj i dobar čuvar ako ga se pravilno dresira. Dobermani su inteligentni pa ih je prilično lako dresirati, i to je jedan od razloga zašto su često dio policijskih službi. 

Za dobermana je bitno da ima mogućnost biti aktivan i da može provesti puno vremena u prirodi. Oni vole sve ljude, ne samo svoje vlasnike, iako mnogi tvrde suprotno.  On je odan pas i voli djecu, te će uvijek zaštiti obitelj. Razlog njegovoj lošoj reputaciji je upravo njegov poslušan karakter: ako ga se istrenira da bude agresivan on će biti takav jer je riječ o psu koji slijepo sluša naredbe.

6. Jazavčar 

Foto: Pixabay

Jazavčar je jedna od najodanijih i najzabavnijih psećih pasmina vrlo živahne naravi. Jako su prijateljski raspoloženi i vrlo inteligentni pa je bitno da im se posveti dovoljno vremena inače će im biti jako dosadno. Iako vole sve članove obitelji u kojoj se nalaze uvijek odaberu jednu osobu koja im je draža i od nje traže puno više pažnje.

Jako su dobri s djecom i osobito su dobri čuvari koji će odmah obznaniti ako se netko približava. Mogu biti vrlo glasni i vole slušati svoj lavež pa ih je potrebno naučiti da prestanu lajati na zapovijed.

Mogu biti vrlo tvrdoglavi pa je bitno biti strpljiv i dosljedan s njima. Socijalizacija jazavčara mora početi vrlo rano inače bi se moglo dogoditi da mu smeta buka ili gužva.

7. Njemački ovčar

Foto: Pixabay

Njemački ovčar je vrsta psa koju većina ljudi može odmah prepoznati i poznata je po privrženosti svom vlasniku. Jako su pametni i plemenite naravi i zbog toga su prilično zahtjevni. Njima treba puno kretanja i igre, a vole i mentalne izazove. Zbog toga se često obučavaju za policijske pse ili pse za spašavanje.

Njemački ovčar je siguran i pouzdan, a kada je dobro socijaliziran jako će se vezati uz dijete i neće mu smetati niti ostale kućne životinje. Kako bi ostao vjeran svojoj naravi ovaj pas mora raditi i kretati se jer u suprotnom može postati nervozan i oprezan.

8. Škotski ovčar

Foto: Pixabay

Postoji li dijete na svijetu koje ne zna tko je Lassie? Ovaj je pas veoma marljiv, inteligentan i odan. Savršen je za družbu i odraslima i djeci, a njegova blaga narav ga čini idealnim obiteljskim psom.

Ovo je pasmina koja je željna učenja pa morate biti spremni davati im zadatke i rano ih socijalizirati. Treba im posvetiti dovoljno vremena inače će postati frustrirani, što može uzrokovati pretjerano lajanje kojim će pas pokazivati nezadovoljstvo.

Škotski ovčar je pas koji voli provoditi vrijeme i u kući tako da je doslovno član obitelji.

9. Irski vučji hrt

Foto: Pixabay

Najviša i gotova najodaniji pasmina na svijetu – irski vučji hrt – vrlo je blagog i nježnog karaktera, idealan kao obiteljski pas. Treba oko dvije godine čvrstog treninga kako bi ih se naučilo što smiju, a što ne, pa trebaju strpljivog vlasnika.

Hrt je pouzdan pas koji će biti vrlo odan vlasniku i želi sudjelovati u svim obiteljskim događajima. Vole šetnju i aktivnost pa nisu za život u stanovima jer ima treba barem malo dvorišta. Nisu poznati kao dobri psi čuvari jer nisu nimalo sumnjičavi prema strancima. Nježni su i osjetljivi i vrlo ih je lako dresirati. 

Ova vrsta psa ima kratak životni vijek (do 8 godina) što je ponekad jako teško za njihove vlasnike, osobito ako su se jako vezali uz njega.

10. Pirinejski planinski pas

Foto: Pixabay

Riječ je o velikoj i snažnoj pasmini koja naraste i do 50 kilograma pa je bitno dobro ga izdresirati. Psi su tvrdoglavi pa treba biti uporan i dosljedan jer je to jedini način da socijalizirate pirinejca. Kod njih osobito dobro funkcionira pozitivan trening i nagrađivanje poslasticama.

On je vrlo pametan i strpljiv te jedan od najboljih pasa zaštitnika stoga ne morate brinuti za zaštitu svog doma. Treba ga što ranije socijalizirati jer bi inače mogao imati probleme s drugim psima.

Dobro socijaliziran pas će biti vrlo miran i samouvjeren i moći će biti čak i terapijski pas.