Frida Kahlo – ikona meksičke umjetnosti koju svi volimo

Foto: Unsplash / Quino Al

Frida Kahlo je svjetski poznata meksička slikarica rođena 6. srpnja 1907. godine u Ciudad Mexicu.  Otac joj je bio Židov iz Njemačke, a majka Španjolka. Rođena je kao Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon, a slovo e u imenu Frieda sama izbacuje u svojim tridesetima i tako postaje Frida Kahlo.

Fridu život nije mazio od početka pa je već kao malena djevojčica iskusila veliku patnju i oboljela od dječje paralize koja joj je deformirala udove. Upravo je ova bolest jedan od razloga što je Frida Kahlo nosila šarene haljine i razne modne dodatke, prikrivajući činjenicu da joj je jedna noga tanja od druge i da joj je stopalo djelomično deformirano. 

Ova je bolest imala velik utjecaj na Fridu, kojoj je ovo nesretno iskustvo očvrsnulo karakter, učinilo je vrlo temperamentnom i borbenom. To se kasnije očitovalo i u izboru hobija i aktivnosti koje su sve bile usmjerene demonstracije njene fizičke snage i osobnosti te dokazivanja njene jakosti nad bolesti. Trenirala je boks i hrvanje, što nije bio prvi izbor većine djevojaka, a bila je i fantastična plivačica i među najbržim plivačicama u generaciji.

Imala je 15 godina kada je upisala najprestižniju školu u Meksiku, gdje je i po prvi puta upoznala svog kasnijeg muža, Diega Riveru. Tri godine kasnije, u jesen 1925. godine, došlo je do ogromne promjene u njenom životu – umalo ga je izgubila. Frida je doživjela strašnu prometnu nesreću u sudaru tramvaja i autobusa, nakon koje je prošla kroz desetke operacija i mukotrpne bolove. Život joj je tada obilježila ozljeda koja je uzrokovala njenu neplodnost. 

Mladu Fridu je nakon nesreće počela dostizati tuga i činilo se da se nikada neće izvući iz depresije. Spas i utjehu joj je pružila majka koja joj je htjela pomoći probuditi se iz letargije tako što joj je u krevet donijela slikarski pribor. U tom je trenutku Frida osjetila strast kakvu već dugo nije te je započelo njeno putovanje u umjetnost. 

Plodna je umjetnica za svog kratkog života naslikala gotovo 150 slika, od čega su trećina autoportreti.

Frida Kahlo – u ljubavi je nalazila utjehu

frida kahlo
Foto: Wikipedija

Frida Kahlo je često slikala, a njeni su prvi radovi pokazivali kovitlac emocija koji je osjećala u svom prvom slikarskom periodu. Teme slika su bile vezane uz tugu, razaranje i bol, a počela je crtati i autoportrete. Težila je realizmu, nadrealizmu i kubizmu, i iznimno cijenila umjetnike poput Pabla Picassa i Vasilija Kandinskog koji su također jako cijenili njen rad.

Tri godine kasnije Frida se udaje za Diegu Riveru i ulazi u turbulentan brak koji joj je donio mnogo sreće i mnogo tuge. Diego Rivera je bio vrlo poznati meksički umjetnik pa je interes za Fridu većinom nastajao iz tog aspekta.

Fizička razlika među njima dvoma dovela je do smišljanja nadimka za par: Slon i golubica. Naime, Frida Kahlo je bila visoka 150 centimetara i imala niti 50 kilograma, dok je njen suprug Diego bio visoki i prilično korpulentni muškarac. Njihov brak je bio vrlo neobičan i oboje su tijekom braka imali brojne ljubavne afere. 1940-te godine dolazi i do njihovog razvoda.

Frida je voljela i muškarce i žene, a njeni najpoznatiji partneri su bili Georgia O’Keefe, popularna američka umjetnica, Josephine Baker, plesačicom čije je ime poznato i u najdaljem kutku svijeta, ali i s Lav Trockim. Lav Trocki je bio ruski revolucionar čije je ideje slijedila i Frida Kahlo. 

Bez slikanja se osjećala golo

Foto: Wikipedija

Frida Kahlo je bila vrlo plodna slikarica, a posebno je voljela slikati autoportrete. Jednom upitana zašto voli toliko slikati samu sebe odgovorila je da samu sebe najbolje poznaje pa se može i slikati. Posebnost svih njenih slika je njihova zajednička autobiografska crta i priče koje je pričala kroz njih. 

Frida je imala izrazito razvijen domoljubni osjećaj pa je djelovala i kao politička aktivistica i kao promicateljica meksičkih vrijednosti. Na slikama su joj se često nalazili simboli i elementi iz meksičke narodne umjetnosti i života.

Osim toga, ona je imala i snažne feminističke stavove koji su se još jače razvili kroz njeno druženje s modernim i snažnim ženama, od kojih je s nekima razvila i ljubavnu vezu.

Do Fridine prve izložbe u New Yorku došlo je 1938. godine i bila je vrlo uspješna, te je na njoj prodala više od polovine slika koje je izložila. Godinu dana kasnije imala je izložbu i u Parizu u Francuskoj, koja je također završila vrlo uspješno, i financijski i karijerno. Frida Kahlo je postala žena o kojoj se govori, a širenju riječi o njoj pomogla je i njena naslovnica za Vogue. 

Do njene je prve samostalne izložbe došlo 1953. godine, i iako se još uvijek oporavljala od upale pluća, Frida Kahlo je došla na izložbu. Nažalost, njena su je borbenost i tvrdoglavost stajale glave jer samoj sebi nije dala vremena za oporavak od upale pluća i bolesti pa umire od plućne embolije na svoj 47. rođendan.

Njena najpoznatija i najskuplja djela su poznati autoportreti imena Constantini, Dvije Fride i Autoportret s ogrlicom od trnja.

Nezaboravni citati Fride Kahlo

frida kahlo
Foto: Wikipedija

Frida Kahlo je bila vrlo inteligentna osoba, i intelektualno i emocionalno. Najviše je cijenila otvorenost i iskrenost i od toga ni sama nikad nije prezala. Njene riječi su bile jednako jake kao i slike, stoga bi bila i odličan pisac.

Posebno je voljela žene borce, one koje su se suprotstavljale nepravdi i nisu dozvoljavale da ih njihova pozicija stavlja u položaj žrtve. Imala je izrazito feminističke ideje i podržavala sve žene koje se bave nekom vrstom umjetnosti.

  • „Slikam autoportrete jer sam tako često sama, jer sam osoba koju najbolje poznajem.“
  • „Slikam cvijeće kako ne bi uvenulo.“
  • „Pila sam da utopim svoju tugu, ali vražja je stvar naučila plivati“.
  • „U životu sam preživjela dvije velike tragedije, jedna je tramvaj, druga Diego. Diego je bio mnogo gori.“
  • „Ponekad radije razgovaram s radnicima i zidarima nego s glupim ljudima koji sami sebe nazivaju kulturnim“.
  • „Sve može imati ljepotu, čak i najstrašniju“. 
  • „Nikad ne slikam snove ili noćne more. Slikam samo svoju stvarnost“.
  • „Ja sam moja muza“.
  • „Radujem se odlasku i nadam se da se više nikada neću vratiti“.
  • „Nijedno mjesto nije tužnije od praznog kreveta“.