Šampon protiv peruti – 10 najboljih

Foto: Pixabay

Perut je jedan od najljućih protivnika prekrasne kose, ali vrlo često i tabu tema u razgovorima o kosi. Perut se smatra neprivlačnom i odbojnom i o njoj se većinom govori s estetske strane, iako bi na perut trebalo gledati i kao na pravi zdravstveni problem. Posebno zbog toga što je pojavljivanje peruti često praćeno neugodnim tegobama kao što su svrbež, crvenilo vlasišta i peckanje. Kako bi je se efikasno riješili, najčešće koristimo šampon protiv peruti.

Nastanak peruti uzrokovan je promjenama na koži tjemena i obično je razlog pojavljivanja peruti prebrzi rast stanica tjemena i njihovo prebrzo odumiranje. Sebum je prirodno ulje tjemena i on kosu čini mekom i sjajnom, ali pretjerana proizvodnja sebuma stvara perut i akne te uništava zdravo vlasište.

Ako znaš nešto o ovom problemu i želiš ga se riješiti potrebno je promijeniti neke rutine njege kose. One uključuju izbjegavanje korištenja aparata za ravnanje i kovrčanje kose, izbjegavanje vruće vode prilikom pranja te prestanak korištenja sredstva za stiliziranje kose kao što su lakovi za kosu, gelovi i slično.

Odličan početak hvatanja u koštac s problemom peruti je i promjena šampona za pranje kose. Otkrivanje koji šampon najviše odgovara tvom tjemenu ćeš otkriti nikako drugačije nego isprobavanjem dok ne pronađeš onaj koji ti najbolje odgovara. S obzirom na to da se na tržištu nalazi pravo more proizvoda vezanih uz rješavanje problema peruti, za vas sam odabrala proizvode koji slove za najbolje kad govorimo o borbi protiv peruti.

 Iz velikog asortimana šampona svih proizvođača, od prirodne kozmetike do klasičnih šampona, ovo je moja lista 10 najboljih šampona protiv peruti.

Top 10 šampona za borbu protiv peruti

Ako niste voljni doma si sami kreirati neki način za rješavanje peruti poput smjese koja uključuje ricinusovo ulje, ovi bi se šamponi trebali nalaziti na policama gotovo svake trgovine.

Šampon protiv peruti
Foto: Pixabay

1. L’Oreal Paris Elseve Extraordinary Clay šampon protiv peruti

Extraordinary linija za njegu kose obogaćena je s čak tri vrste gline koja je već odavno poznata po tome što je izuzetno blagotvorna za tjeme. U šampon je ukomponirano više vrsta gline jer svaka od njih ima drugačija korisna svojstva. Apsorbirajuća glina će ukloniti višak sebuma s tjemena, pročišćavajuća glina će biti nježna prema njemu dok će balansirajuća glina vratiti svježinu i lepršavost kosi.

U liniji protiv peruti nije samo šampon protiv peruti, već i maska i regenerator za potpunu njegu i suzbijanje problema perutanja kose.

2. Head & Shoulders Classic Clean

Head & Shoulders svoju reputaciju proizvođača vrhunskih šampona po povoljnim cijenama drži već godinama i mnogi koji su ga odabrali nisu požalili svoj odabir i koriste njihove proizvode već godinama.

Njihove su formule dermatološki testirane i sigurne za korištenje, a s obzirom na to da ne narušavaju pH vlasišta mogu se koristiti svakodnevno i na svim tipovima kose. Head & Shoulders je poznat i po svojoj Derma&Pure formuli koja ne samo da trenutno uklanja perut već i zaustavlja njeno pojavljivanje.

3. Garnier Fructis Antidandruff 2in1 šampon protiv peruti

šampon protiv peruti
Foto: Unsplash

Ovaj šampon je također namijenjen za sve tipove kose i u povoljnom je cjenovnom razredu s obzirom na to da je u pitanju veće pakiranje šampona (400ml).

Ime šampona govori da ima dvostruku funkciju: osim što pere kosu, možda je i najbolji šampon za svrbež vlasišta te ujedno rješava problem prhuti. Ovaj šampon će ojačati korijen i vlasi kose čime će kosa dobiti na volumenu i punoći. Također će kosi vratiti izgubljeni sjaj jer oporavkom vlasišta dolazi i do oporavka kose. Nije namijenjen osobama koje imaju teže komplikacije s vlasištem.

4. Syoss Anti-Dandruff Oil Control

Syoss je linija profesionalne njege kose poznatog brenda Schwarzkopf koja je dolaskom na tržište pokazala dostupnost profesionalnih proizvoda u kućnoj njezi kose. Šampon sadrži formulu obogaćenu cinkovim piritionom koja učinkovito uklanja perut već nakon prvog korištenja, a od izuzetne je pomoći u smanjivanju nadraženosti vlasišta. Ranije smo spomenuli najbolji šampon za svrbež vlasišta, a u tom razgovoru vrlo se lako može naći ovaj. Redovnim korištenjem onemogućuje povratak peruti i čini kosu lepršavijom. Pristupačna cijena i dostupnost su veliki plus za ovaj proizvod.

5. Oronazol šampon protiv peruti

Oronazol je lijek u obliku šampona koji se upotrebljava za liječenje raznih gljivičnih oboljenja kože i dermatitisa koji uzrokuju probleme s vlasištem. Široku upotrebu je pronašao i u liječenju peruti i sprječavanju njenog nastanka, osobito ako je riječ o tvrdokornoj peruti koja nije nestala korištenjem uobičajenih šampona protiv peruti.

Preporučuje se koristiti ga samo dok se ne riješi problem peruti, nakon čega treba nastaviti njegovati kosu uobičajenim proizvodima i šamponima.

6. Naftalan šampon protiv peruti

Naftalan je šampon protiv peruti baziran na prirodnom ljekovitom sastojku steranu, nastalom destilacijom naftenske nafte. Poznato lječilište u Ivanić-Gradu bazira svoja liječenja na istom ljekovitom sastojku i vrlo je uspješno u rješavanju raznih problema kože.

Tako je i ovaj šampon jedinstven po bogatim mineralima naftalanskog ulja kombiniranih s blagim ekstraktom kamilice. Ovi sastojci normaliziraju masno vlasište, uklanjaju crvenilo, svrbež i samu prhut.

Cijena mu je viša, ali njegovi prirodni sastojci je u potpunost opravdavaju.

7. Vichy Dercos

šampon protiv peruti
Foto: Unsplash

Vichy Dercos šampon protiv peruti ima mnoštvo vjernih korisnika koji se ne odvajaju od njega. Izuzetno dobar za vraćanje ravnoteže mikrobiomu vlasišta i s uočljivim rezultatima već nakon jednog korištenja. Iako ima snažno djelovanje vrlo je nježan prema kosi i vlasištu.

Namijenjen je korisnicima koji imaju normalnu ili masnu kosu i tegobe kao što su iritacija i crvenilo vlasišta, svrbež i peckanje.

8. La Roche-Posay KERIUM DS

La Roche je jedna od najpoznatijih kozmetičkih kuća čiji su proizvodi dermatološki provjereni i izuzetno pogodni za sva vlasišta. Kerium šampon protiv peruti potiče mikroljuštenje i može riješiti probleme obilne i tvrdokorne prhuti. Djeluje na kosu već od samog korijena pa osim što rješava osnovni problem s peruti on kosi vraća sjaj i podatnost te omogućuje lako oblikovanje kose.

9. Subrina Professional Recept Sensitive Action

Glavni sastojak ovog šampona je octopirox, netoksičan aktivni sastojak koji kontrolira rast mikroorganizama i izravno utječe na uzrok perutanja. Octopirox je bez alergena i ne iritira vlasište i odlično se otapa u svim sredstvima. Također je stabilan na svim temperaturama.

Upravo zbog tog sastojka ovaj se šampon može pohvaliti činjenicom da ne oštećuje floru vlasišta. Dodatni plus je ekstrakt nevena koji djeluje protuupalno i antibakterijski.

10. Neutrogena T/Gel Forte

Ovdje govorimo o šamponu namijenjenom svim tipovima kose koji se bori protiv peruti dok istovremeno regenerira i hrani kosu. Učinkovit je i kod seboreje i ostalih problema vlasišta, a malo pakiranje traje dugo jer je vrlo gust i lako se zapjeni. Učinkovito uklanja i perut i svrbež vlasišta što omogućuje oporavak tjemena i bolju cirkulaciju vlasišta. Samim time se oporavlja i kosa koja je sjajnija i podatnija.