Ricinusovo ulje – 8 glavnih razloga primjene

ricinusovo ulje
Foto: Pixabay

Ricinusovo ulje je vrlo popularno u kozmetici gdje ima vrlo veliku i široku upotrebu. Svoju popularnost može zahvaliti velikoj količini vitamina E i ricinoleičnoj kiselini koje zajedno tvore proizvod koji je idealan za njegu suhe kože i kože sklone infekcijama. 

Ulje ricinusa hidratizira i njeguje pa se koristi kao tretman za kožu, ali i za nokte i kosu. U nastavku teksta pročitajte koje to sve blagodati pruža ovaj prirodni proizvod.

Idealna njega za suhu kožu lica

Zašto je baš ricinusovo ulje tako dobro sredstvo za hidrataciju kože? Zato što ima iznimno malu molekularnu težinu pa lako prodire u sve pore kože, ali i u korijen kose. Zbog toga je može dubinski njegovati umjesto da samo djeluje površinski kao što to čine mnoga druga hidratantna ulja.

Vitamin E kojim je ovo ulje bogato jako je velika pomoć kod upalnih stanja, a djeluje i na mnoga gljivična oboljenja kože. Možete ga čak koristiti i kao dezinficijens za ubode ili manje ogrebotine). Ricinusovo ulje djeluje protiv mikroba i pomaže smanjiti bol i svrbež uzrokovanu njihovim djelovanjem.

Mnoge ga žene koriste i kao odstranjivač make-upa, ali ga je tada potrebno pomiješati s nekim manje gustim uljem kao što je recimo bademovo ulje, jer je samo ricinusovo ulje jako gusto.

VAŽNO! Ricinusovo ulje potiče rast dlaka pa ga je potrebno oprezno koristiti kako ne bi došlo do neželjenog rasta dlačica.

Ricinusovo ulje za njegu kose

Ricinusovo ulje
Foto: Pixabay

Ricinusovo ulje se pokazalo vrlo korisnim sredstvom za popravljanje štete na kosi koja je uzrokovana raznim kemijskim procesima kao što su bojenje kose, izbjeljivanje i ondulacija. 

Možete ga koristi i kao regenerator, i to na sljedeći način: operite kosu šamponom i na još vlažnu kosu nanesite tek nekoliko kapi ulja. Ono je jako gusto pa ga ne treba puno. Ulje je potrebno nanijeti samo na vrhove kose te najdalje do polovice kose, nikako na tjeme jer je jako masno.

Nakon toga je na glavu potrebno staviti topli ručnik i imati ga nekoliko sati. Dobro isperite iz kose. 

Ricinusovo ulje za rast kose

Redovnim korištenjem ricinusovog ulja moguće je popraviti mnoga oštećenja kose, osobito ona izazvana upotrebom kemijskih sredstava za kosu kao što su boje za kosu, sredstva za izbjeljivanje i ondulaciju i slično. 

Ricinusovo ulje se od davnina koristi kao lijek protiv ćelavosti, a tvrdi se da potiče rast kose i na mjestima na kojima kosa nije niti rasla. Koristi se tako da ga se umasira u tjeme i da se rasporedi po cijeloj kosi do vrhova. Ricinusovo ulje je jako dobro za kosu koja će zbog toga izgledati zdravija i bit će gušća. Ulje će kosi dati sjaj i ubrzati njen rast, a pomaže i u rastu trepavica.

Osim toga, maske koje sadrže ricinusovo ulje spadaju u najbolje prirodne maske za kosu.

Ricinusovo ulje može biti i prirodno sredstvo za uklanjanje peruti. Za to je potrebno pomiješati 1-2 žlice ulja ricinusa i 1 žlicu kokosovog ulja, zagrijati na umjereno toplu temperaturu i umasirati ju u vlasište. Ulje je potrebno ostaviti barem 60 minuta prije nego ga isperete pomoću šampona.

Ricinusovo ulje za njegu noktiju

Ricinusovo ulje
Foto: Pixabay

Iako mnogi muškarci zanemaruju svoje ruke žene su ipak mnogo brižnije kad je riječ o koži ruku, a posebno su ponosne na ljepotu svojih noktiju. Idealan suradnik u tom poslu je ricinusovo ulje koje će pomoći da nokti postanu čvršći i da rastu brže. Osim toga, kožica oko nokti će biti mekša i njegovana.

Ulje za masažu i njegu nokti nije teško napraviti kod kuće. Potrebna je 1 žlica ricinusovog ulja i par žlica bademovog ili maslinovog ulja. Ovo je potrebno pomiješati i pohraniti u staklenu bočicu. 

Ulje je potrebno dobro umasirati u nokte i kožicu oko njih te ga se treba pustiti da se dobro upije. Tek tada će pružiti maksimum noktima i koži. Ako ste zaboravni i ne sjetite se njegovati ruke s njim bit će dovoljno da ga koristite svaki puta kad lakirate nokte. Idealni b i bilo koristiti ga barem tri puta tjedno. 

PRIRODNO ULJE KOJE ISPUNJAVA SVE ŽELJE

ricinusovo ulje
Foto: Pixabay
  • Za rast trepavica

Ako nisi ljubiteljica ekstenzija posegni za ricinusovim uljem i otkrij koliko je snažno! Svaku noć prije spavanja nanesi jednu kap ricinusovog ulja na trepavice i učini to ravnomjerno. S obzirom na to da je ovo ulje jako gusto lako ćeš ga nanijeti i neće ti ući u oči. 

Potrebno je samo tridesetak dana da uočiš kako trepavice izgledaju ljepše, sjajnije i gušće, a osobito će te razveseliti što će biti i duže.

  • Za guste obrve

Ako imaš slabe i rijetke obrve ricinusovo ulje će ti biti od velike pomoći. Uzmi jednu kap ulja i svaku večer namaži područje obrva. Kroz nekoliko tjedana uočit ćeš promjenu. 

  • Za rast kose i uklanjanje peruti

Za sjajniju i ljepšu kosu te zdravije tjeme možeš iskoristiti masku za kosu napravljenu od ricinusovog i arganovog ulja u istim omjerima. Nanesi pakung na kosu, od tjemena do dna, stavi plastičnu foliju na nju i drži tako 1 sat. 

Tretman je dovoljno nanositi jednom tjedno i već nakon nekoliko mjeseci primijetit ćete da je kosa postala gušća, čvršća i sjajnija.

  • Za uklanjanje ispucalih vrhova

Masaža ispucalih vrhova ricinusovim uljem pomoći će kosi da se obnovi i učvrsti te će nakon nekog vremena ispucali vrhovi nestati. Bitno je ne ispirati ulje iz vrhova!

  • Za njegu usana

Ispucale i suhe usnice mogu stvarno biti bolne i neprivlačne no za to postoji jednostavan lijek: namaži jednu kap ricinusovog ulja na usnice i pusti da odstoji. Usne će biti sjajne i njegovane.

  • Za njegu krhkih nokti

Ulje je vrlo popularno i za njegu ruku i noktiju pa pokušaj s nekim od ovih tretmana. Nanesi ulje na ruke i nokte pa na ruke navuci plastične rukavice koje će zadržati ulje na koži te će se tako dobro upiti. Za još bolju njegu možeš na plastične rukavice navući i neke zimske rukavice kako bi se razvika toplina pa će ricinusovo ulje napraviti još bolji posao.

  • Za njegu stopala

Suhu i oštećenu kožu stopala možeš omekšati tako da na vlažnu kožu stopala naneseš ulje i na to obuješ pamučne čarape. Najbolje je to učiniti prije spavanja tako da se ulje upija u kožu tijekom noći.

  • Za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima

Mnogi nisu svjesni da ricinusovo ulje pomaže i u liječenju tegoba vezanih uz zglobove i mišiće. Za to je dovoljna topla kompresa natopljena ricinusovim uljem.